Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Συνεχίζει να σορτάρει – και να κερδίζει – ο … αδιόρθωτος κ. John Alfred Paulson

Έχει μακρά προϊστορία στην διεθνή οικονομική σκηνή. Είναι διαχειριστής ενός από τα πιο επιτυχημένα hedge fund και έγινε διάσημος ακόμα και σε όσους δεν ασχολούνται επισταμένως με την χρηματαγορά λόγω της ... συνεπωνυμίας του με τον προηγούμενο υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Μπους, όταν ο τελευταίος έγινε πρωταγωνιστής της μεγαλύτερης – έως σήμερα – προσπάθειας ενίσχυσης δυτικής οικονομίας (της αμερικανικής εν προκειμένω) μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο λόγος για τον κύριο Τζον Πόλσον (John Paulson), ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της επενδυτικής εταιρίας Paulson & Co, ο οποίος τους τελευταίους 6 μήνες είχε επιτυχώς προβλέψει την κλιμάκωση της κρίσης και ως εκ τούτου είχε αποκομίσει – πάντα παίζοντας short τις αγορές – τεράστια κέρδη.
Κι επειδή την καλή συνταγή ουδείς αλλάζει, έτσι και τώρα ο μίστερ Πόλσον επιμένει και επεκτείνει τη δράση του και εκτός ΗΠΑ.
Αυτή τη φορά επέλεξε να σορτάρει την μεγαλύτερη βρετανική τράπεζα, την Royal Bank of Scotland, επί 4 και πλέον μήνες, με αποτέλεσμα να καταγράψει το διόλου ευκαταφρόνητο κέρδος των 295 εκατ. στερλινών.
Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που απέστειλε η εταιρία στη βρετανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το hedge fund του κυρίου Πόλσον διατηρούσε short θέσεις που αναλογούσαν στο 0,87% του μετοχικού κεφαλαίου της RBS από τις 19 Σεπτεμβρίου 2008.
Έκλεισε τις θέσεις αυτές στις 23 Ιανουαρίου.
Η τιμή στην οποία διαπραγματευόταν η μετοχή της RBS όταν ο κύριος Πόλσον ξεκίνησε να τη σορτάρει (αφού μάλιστα δανείστηκε πάνω από 144 εκατομμύρια τεμάχια!!!) ήταν 213,5 πέννες. Όταν έκλεισε τις θέσεις του η μετοχή μόλις και μετά βίας ξεπερνούσε τις 12 πέννες. Το τέλειο deal …
Όχι όμως και μοναδικό. Γιατί ο John Alfred Paulson τον Ιούνιο του 2007 διαχειριζόταν κεφάλαια 12,5 δις δολαρίων.
Τον περασμένο Νοέμβριο τα κεφάλαια αυτά ξεπερνούσαν τα 36 δις δολάρια!
Με τη γνωστή συνταγή της ... εκμετάλλευσης των κρίσεων. Όπου και όπως κι αν αυτές εμφανιστούν.
Όποιος αμφιβάλλει αρκεί να ανατρέξει στο περασμένο καλοκαίρι όταν ο κύριος Πόλσον σόρταρε τις μετοχές της Υahoo!
Τότε είχε ποντάρει στην άρνηση της προσφοράς εξαγοράς της από την Microsoft. Είχε απόλυτο δίκιο και κέρδισε έτσι περίπου 5 δις δολάρια, αφού είχε δανειστεί πάνω από 50 εκατομμύρια μετοχές της εταιρίας.
Εξ΄ου και πέρυσι (2007) αναδείχθηκε στον καλύτερο διαχειριστή κεφαλαίων των ΗΠΑ, διάκριση απόλυτα λογική μιας και η εταιρία του είχε μοιράσει στους μετόχους – επενδυτές υπεραξίες 1,05 δις δολαρίων ΜΟΝΟ από τις τοποθετήσεις δύο εκ των τεσσάρων fund που διατηρεί!
http://www.protothema.gr/content/print.php?id=22738

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος