Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

FT: Η Ευρώπη δεν έχει περιθώριο να αφήσει την Ελλάδα αβοήθητη

Παρά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων εταίρων ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βρει μόνη της τον τρόπο να βγει από τη δύσκολη θέση, γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, υποστηρίζει ο Σάιμον Τίλφορντ στους Financial Times.

Μπορεί οι Ευρωπαίοι να είναι εξοργισμένοι με τις ελληνικές αρχές για την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα χωρών που έχασαν την ανταγωνιστικότητά τους στην ευρωζώνη με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν τα δημόσια οικονομικά τους και οι προοπτικές της ανάπτυξής τους, εξηγεί ο αρθρογράφος.

Εκτιμά, επίσης ότι η μείωση των δαπανών που εξήγγειλε χθες η ελληνική κυβέρνηση για μείωση του ελλείμματός της στο 2,8% το 2012 είναι πιθανό να οδηγήσει –δεδομένων των δυσοίωνων προοπτικών της– σε ύφεση και αποπληθωρισμό, με κίνδυνο να απειληθεί σοβαρά η κοινωνική της σταθερότητα.

Εάν η ευρωζώνη δεν βοηθήσει την Ελλάδα ή εάν θέσει πολιτικά ανέφικτους όρους, είναι πιθανό η χώρα να μην ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της, γεγονός που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ευρωζώνη. Αμέσως οι χρηματοοικονομικές αγορές θα στραφούν προς τους υπόλοιπους «αδύναμους κρίκους» της ευρωζώνης –Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία– με αποτέλεσμα οι εν λόγω χώρες να επιβαρυνθούν με υπέρογκα spread δανεισμού.

Σε περίπτωση που ένα μέλος της ευρωζώνης χρεοκοπήσει, δύσκολα θα παραμείνει στην ευρωζώνη λόγω χαμηλού ανταγωνισμού. Εάν για παράδειγμα χρεοκοπούσε η Ελλάδα, πιθανότατα θα αποχωρούσε από την ευρωζώνη προκειμένου να δώσει στην οικονομία της μια ευκαιρία ανάπτυξης –έστω βραχυπρόθεσμης– που θα διασφαλίσει την πολιτική της σταθερότητα.

Η ευρωζώνη χρειάζεται αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανονισμούς, επισημαίνει ο κ. Τίλφορντ. Χρειάζεται, όμως, και μεγαλύτερος έλεγχος των πλεονασμάτων στα ενδοκοινοτικά ισοζύγια και ελλείμματα. Διαφορετικά οι «ισχυρότερες» οικονομίες θα πρέπει να μεταφέρουν χρήματα στις «ασθενέστερες» σε διαρκή βάση –όπως συμβαίνει στα επιμέρους κράτη μέλη. Και αυτό φαίνεται να μην το επιθυμεί κανείς –ιδίως τα «ισχυρά» κράτη της ευρωζώνης.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1765913
Σημ.axinosp:H Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει , όχι όμως και οι Τράπεζές της αυτό είναι το σίγουρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν και παραμένει οικονομική και μόνο ένωση , που σαν πρώτιστο μέλημα της είναι η οικονομία και τίποτε άλλο. Η ΕΕ έχει δικαίωμα να δανείζει μόνο Τράπεζες και όχι κράτη το καταλάβαμε αυτό ;; Να έλθει κάποιος και να μου μιλήσει για ψήφο στις Ευρωεκλογές , θα δείτε τι έχει να πάθει !!

3 σχόλια:

  1. ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΤΟΝ ΛΩΛΟ,ΠΟΥ ΛΕΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ,ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ "ΕΛΛΗΝΟΦΡΟΝΑ" ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩΤΡΗΝΑΝ ΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΩΛΟΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ,ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ.ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΝΑΝ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΔΙΚΑΙΑ;ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣΑΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗΤΡΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΤΑ ΒΟΛΕΨΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει πιστευτό ότι η Ελλάδα η άλλη μικρή χώρα είναι τόσο εύκολο να αποχωρίσει απο το ευρώ εκτός και αν στόχος είναι η διάλυση και η εξαφάνιση του ευρώ. Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα σύντομα θα συμβεί και σε άλλες χώρες γιατί απλούστατα οι λεγόμενοι ισχυροί της ΕΕ έχουν κρατήσει για αυτούς την μερίδα του λέοντα, άντε τώρα εγώ να ανταγωνιστώ τα βιομηχανικά τους προϊόντα με τα αγγούρια και τις ντομάτες η τα αρωματικά φυτά, όσο για τον τουρισμό το 65% των εισπράξεων ξαναγυρίζει εκεί που παράχθηκε.
    Μια τεράστια σπέκουλα με στόχο την επιτυχία μεγαλύτερου κέρδους από τα κρατικά Ελληνικά ομόλογα, ούτε σενάρια συνωμοσίας ούτε καταστροφολογία έτσι απλά περισσότερο κέρδος από τα κορόιδα και μάλιστα σε εποχές δύσκολες και με πολλά ερωτηματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαβάστε και αυτό:
    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4555553

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος