Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011
«Βράζει» η Μέση Ανατολή
Καίει η σπίθα των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο και τη βόρεια Αφρική
«Βράζει» η Μέση Ανατολή, δύο μήνες αφότου η απελπισία οδήγησε έναν νεαρό Τυνήσιο να αυτοπυρποληθεί, ανάβοντας τη σπίθα των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο και τη βόρεια Αφρική. Το τέλος της μοναρχίας ζητούν χιλιάδες σιίτες στο Μπαχρέιν, και βρίσκονται αντιμέτωποι με σφαίρες και δακρυγόνα. Συγκρούσεις και αίμα στην Υεμένη. Το αντικυβερνητικό κίνημα στη Λιβύη μετρά 24 νεκρούς, η Βεγγάζη συγκλονίζεται από διαδηλώσεις και ο Μουαμάρ Καντάφι βγάζει τους υποστηρικτές του στην Τρίπολη. Και στο Ιράν, υποστηρικτές του καθεστώτος του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ βγαίνουν στους δρόμους, φωνάζοντας «θάνατος» στους ηγέτες της αντιπολίτευσης...
Βία και καταστολή στο Μπαχρέιν
Στο Μπαχρέιν η οργή μεγαλώνει και στρέφεται πλέον κατά της ίδιας της σουνιτικής μοναρχίας, μετά την αιματηρή επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, στην πλατεία του Μαργαριταριού στο κέντρο της πρωτεύουσας. Πυροβολισμοί, πιθανότατα προερχόμενοι από στρατιώτες, ακούγονται τις τελευταίες ημέρες γύρω από την πλατεία του Μαργαριταριού, που έχει ήδη βαφτεί στο αίμα. Σιίτης πρώην βουλευτής δήλωσε ότι ο στρατός, κατ' άλλες πηγές η αστυνομία, άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών και χρησιμοποίησε δακρυγόνα, ενώ υπάρχουν και τραυματίες.
«Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος. Οι δυνάμεις καταστολής δέχονται τα προνόμια και ο λαός δέχεται τις σφαίρες», φώναζαν το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής χιλιάδες πολίτες στις κηδείες διαδηλωτών, που έπεσαν νεκροί την Πέμπτη στη Μανάμα. Το γεγονός ότι οι διαδηλωτές -που προέρχονται από τη σιιτική πλειοψηφία στη χώρα- στρέφονται πλέον κατά του ίδιου σουνίτη βασιλιά, συνιστά μεγάλη κλιμάκωση της εξέγερσης.
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, περισσότεροι από 230 τραυματίστηκαν, δεκάδες συνελήφθησαν και 60 αγνοούνται, μετά την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας για την απομάκρυνση αντικυβερνητικών διαδηλωτών από την πλατεία του Μαργαριταριού στη Μανάμα, τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης.
Συγκλονίζεται η Βεγγάζη
Στη Λιβύη φθάνουν τους 24 οι νεκροί στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με την εδρεύουσα στις ΗΠΑ οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Πηγές της αντιπολίτευσης δίνουν μεγαλύτερους αριθμούς, χωρίς να είναι δυνατή η τεκμηρίωση των στοιχείων.
Στη Βεγγάζη -δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης που συγκεντρώνει τους σφοδρότερους επικριτές κατά του Μουαμάρ Καντάφι- πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν την έδρα του τοπικού ραδιοσταθμού, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας, που φρόντιζαν για την ασφάλεια του κτιρίου. Παράλληλα, πολλοί κρατούμενοι εξεγέρθηκαν και δραπέτευσαν από φυλακή της Βεγγάζης.
Δύο διαφορετικές λιβυκές οργανώσεις στο εξωτερικό ανακοίνωσαν την ίδια στιγμή ότι οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πήραν τον έλεγχο της πόλης Αλ Μπάιντα στην ανατολική Λιβύη, μετά τη συσπείρωση στους κόλπους τους και ορισμένων ντόπιων αστυνομικών.
Οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος έχουν εξαπλωθεί σε πέντε πόλεις της Λιβύης, αλλά όχι στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Στους δρόμους της Τρίπολης διαδηλώνουν μόνο υποστηρικτές του Μουαμάρ Καντάφι. Ο ίδιος ο Καντάφι έκανε την εμφάνισή του την Παρασκευή με αυτοκινητοπομπή στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, με τους Λίβυους να τον επευφημούν.
Αίμα και βία στην Υεμένη
Μια εβδομάδα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων συμπληρώθηκε στην Υεμένη. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαναά, ζητώντας την πτώση του βασιλιά Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, και οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με δακρυγόνα. Συγκρούσεις σημειώθηκαν και μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών της κυβέρνησης, ενώ κατά πληροφορίες τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά την επέμβαση της αστυνομίας, για να διαλύσει διαδήλωση στο λιμάνι του Άντεν (όπου την Πέμπτη έχασαν τη ζωή τους άλλοι τέσσερις διαδηλωτές) και σε άλλα σημεία. Οι αστυνομικοί έριχναν πυρά αδιακρίτως. Άλλοι δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν στην πόλη Τάιζ της Υεμένης, νότια της πρωτεύουσας Σαναά, όταν άγνωστοι που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο πέταξαν μία χειροβομβίδα εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Αντικυβερνητική διαδήλωση στο Αμάν
Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Αμάν, όταν υποστηρικτές της κυβέρνησης επιτέθηκαν σε εκατοντάδες νέους που διαδήλωναν, ζητώντας πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για την πρώτη έξαρση βίας, αφότου άρχισε το κίνημα κοινωνικής και πολιτικής αμφισβήτησης στην Ιορδανία, πριν από πολλές εβδομάδες. Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι καταδιώχθηκαν από υποστηρικτές της κυβέρνησης, οι οποίοι τους ξυλοκόπησαν, ορισμένοι με ρόπαλα. Μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται και ένας δημοσιογράφος.
Στους δρόμους κάτοικοι στο Ομάν
Μερικές εκατοντάδες κάτοικοι του Ομάν, ανάμεσά τους και γυναίκες, διαδήλωσαν την Παρασκευή ειρηνικά στο κέντρο της πρωτεύουσας, Μουσκάτ, ζητώντας αύξηση των μισθών και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ανάμεσά τους και να δοθούν περισσότερες εξουσίες στο Κοινοβούλιο. Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση, τη δεύτερη μέσα σε ένα μήνα, έκαναν πορεία στην κεντρική λεωφόρο του Μουσκάτ, όπου βρίσκονται τα Υπουργεία, κρατώντας πανό στα οποία είχαν γράψει: «Δώστε τέλος στις αυξήσεις τιμών», «Αυξήστε τους μισθούς», «Επιτρέψτε τις ισλαμικές τράπεζες».
Διαδηλώνει και το καθεστώς Αχμαντινετζάντ
Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Ιρανοί υποστηρικτές του καθεστώτος του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ συγκεντρώθηκαν στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, φωνάζοντας θάνατος στους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Το καθεστώς είχε εξαγγείλει μεγάλη διαδήλωση «μίσους και οργής» κατά των δύο ηγετών της αντιπολίτευσης.
Βεδουίνοι στο Κουβέιτ ζητούν δικαιώματα
Περίπου 1000 βεδουίνοι στο Κουβέιτ διαδήλωσαν, ζητώντας να αποκτήσουν δωρεάν υγεία και παιδεία. Οι Αρχές ασφαλείας διέλυσαν τη διαδήλωση με τη βία, ενώ προέβησαν και σε πολλές συλλήψεις. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς.
Διαδήλωση κατά της αστυνομίας στη Συρία
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από 100 άτομα διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα στην καρδιά της Δαμασκού, κατά της βίας των αστυνομικών, οι οποίοι χτύπησαν ένα νεαρό άνδρα. Πρόκειται για τον Ιμάντ Νασάμπ, γιο καταστηματάρχη, που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τροχονόμους, για άγνωστους λόγους.
Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Αστυνομικοί, κλέφτες», ενώ ζητούσαν τη σύλληψη των αστυνομικών και την διενέργεια έρευνας από το Υπουργείο Εσωτερικών. «Οι Σύροι δε θα ταπεινωθούν», φώναζαν οι διαδηλωτές, σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από ιστοσελίδα. Οι διαδηλωτές παρέμειναν για περισσότερες από τρεις ώρες στην πλατεία, κλείνοντας τους γύρω δρόμους.
Η Σημερινή
Σημ.axinosp:Πήρε ο κουτσός κατήφορο όπως λέει η παροιμία και το ντόμινο δεν σταματάει με τίποτα. Τελειώνει και το Πετρέλαιο στις χώρες του Ισλάμ όπως έχει ανακοινώνει και η ίδια η ΕΕ (Η Παγκόσμια διαθεσιμότητα σε πετρέλαιο έχει κορυφωθεί, είπε ο επικεφαλής της ενέργειας στην ΕΕ ) και απλά τα καθεστώτα δορυφόροι των ΗΠΑ αφήνονται στην τύχη τους, ότι ήταν να τους το πάρουν, το πήραν(πετρέλαιο), τώρα άντε γεια!!
Η ΕΕ μιλάει για επενδύσεις 1 τρις Ευρώ σε αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα αλλά για να τις κάνει θέλει τα καθεστώτα δικά της.
Στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο ο Γερμανικός Άξονας μπορεί να έχασε την μάχη της Αφρικής, τώρα ο ίδιος άξονας μην γελιόμαστε, προσπαθεί να πείσει την αστική τάξη των περιοχών αυτών σείοντας το καρότο του 1 τρις. ευρώ να γίνουν οι νέες αποικίες της ΕΕ-Γερμανίας!!
Οι έχοντες πρόσβαση στο Ιντερνετ στις χώρες αυτές, μιλάμε για την μεσαία και πάνω τάξη και όχι για την πεινασμένη πλειοψηφία των Αραβικών καθεστώτων, καταλαβαίνουν που βαδίζουν οικονομικά στην μετά Peak oil εποχή που μαζί με την τεράστια άνοδο της τιμής των τροφίμων, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, δυναμιτίζει τα όποια κοινωνικά θεμέλια των κρατών αυτών που στηρίζονταν τόσα χρόνια στο πετρέλαιο.
Τα κοράκια τύπου Soros οσμίστηκαν φαί και μέσα από τα ιδρύματα που ελέγχουν προσπαθούν να πείσουν τους Αραβικούς πληθυσμούς, ότι η Αστική Δημοκρατία ανδρείκελο των Τραπεζιτών είναι η καλύτερη επιλογή τους, μιας και η υπερχρέωση των νοικοκυριών αλλά και των ίδιων των Αραβικών κρατών ήταν κάτι άγνωστο μέχρι τώρα!!
Η παγίδα έχει στηθεί τα αποτελέσματα θα τα δούμε πολύ σύντομα, η κατάρρευση της οικονομίας του Ντουμπάι ήταν ή αρχή το 2010, έπεται δραματική συνέχεια !!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος