Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009
Η κρίση στο Ντουμπάι απειλεί τις Airbus και Boeing
Σαν οι Airbus και Boeing να μην είχαν ήδη αρκετά προβλήματα, η διαφαινόμενη κρίση για το χρέος στο Ντουμπάι κάνει τις ανεκτέλεστες παραγγελίες αεροσκαφών της Dubai Inc, αξίας άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, να φαίνονται αμφίβολες.
Το μεγαλύτερο -αλλά σε καμία περίπτωση το μοναδικό- παράδειγμα είναι η Emirates, o αερομεταφορέας που ελέγχεται από την κυβέρνηση του Ντουμπάι. Έχει παραγγελίες αεροσκαφών στην Airbus που ξεπερνούν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, και περιλαμβάνουν 53 Α380, για τα οποία η Emirates είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος πελάτης. Η Emirates έχει επίσης 70 παραγγελίες για το αεροσκάφος A350 της Airbus, το οποίο αναμένεται στο μέλλον. Και η Airbus έχει εκκρεμείς παραγγελίες από τη DAE Capital, μια εταιρεία leasing που ελέγχεται από το κράτος, που φτάνουν τα περίπου 12,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν που οι μετοχές της μητρικής της Airbus European Aeronautics Defence & Space Co υποχώρησαν περισσότερο από 3% στις 26 Νοεμβρίου, όταν η κυβέρνηση του Ντουμπάι ζήτησε την αναβολή της εξόφλησης του χρέους.
Η Boeing είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένη από την Airbus σε πιθανούς κλυδωνισμούς στο Ντουμπάι, αλλά έχει ακόμη πολλά που διακυβεύονται. Η Emirates έχει παραγγελίες Boeing 777 αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η DAE Capital και ο αερομεταφορέας χαμηλού κόστους Flydubai έχουν παραγγελίες από την Boeing συνολικού ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όταν οι αμερικανικές αγορές άνοιξαν στις 27 Νοεμβρίου μετά την αργία των Ευχαριστιών, οι μετοχές της Boeing έπεσαν κατά 1,2%
Η Emirates, η οποία σε λιγότερο από μια δεκαετία βγήκε από την αφάνεια και έγινε μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο, έχει από καιρό δηλώσει ότι δεν δέχεται κρατικές επιδοτήσεις. Ακόμα κι έτσι, η κρίση του χρέους θα μπορούσε να απειλήσει το μέλλον της. Τα ταξίδια στο Ντουμπάι είχαν ήδη αρχίσει να μειώνονται καθώς η οικονομία άρχισε να εξασθενεί νωρίτερα αυτό το χρόνο - αν και η Emirates προστατεύεται κάπως, διότι το 60% των επιβατών που προέρχονται από τον κόμβο της στο Ντουμπάι είναι σε πτήσεις transit για αλλού.
Μια χειρότερη προοπτική για την Emirates είναι ότι η γειτονική χώρα του Ντουμπάι που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, το Αμπού Ντάμπι, μπορεί να απαιτήσει τον έλεγχο της αεροπορικής εταιρείας ως μέρος μιας συμφωνίας για να βοηθήσει το γείτονά του με το χρέος. Η κρατική αεροπορική εταιρεία του Abu Dhabi, η Etihad, έχει φιλοδοξίες να αναδειχθεί σε παγκόσμιο παίκτη και να μετατρέψει το αεροδρόμιο του Abu Dhabi σε ένα σημαντικό κόμβο.
Αν συμβεί αυτό, είναι απίθανο το Abu Dhabi na δεχτεί όλες τις ανεκτέλεστες της Emirates, εκτός των 100 αεροσκαφών που έχει παραγγείλει. Οι μακροπρόθεσμες αναλύσεις της αγοράς από την Airbus και την Boeing προβλέπουν ότι τα αεροπορικά ταξίδια στη Μέση Ανατολή θα αυξηθούν κατά μέσον όρο 6% έως 7% ετησίως κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο δεκαετιών, ένα μικρό ποσοστό για να δικαιολογηθούν οι παραγγελίες των δύο εταιρειών. Και οι εν λόγω εκτιμήσεις πραγματοποιήθηκαν πριν από την κρίση του χρέους του Ντουμπάι.
Οι προοπτικές για τις DAE Capital και Flydubai είναι επίσης ανησυχητικές. Και οι δύο τώρα έχουν μικρούς στόλους και στηρίζονταν στην ισχυρή αύξηση των εσόδων για να πληρώσουν για την αγορά νέων αεροσκαφών. Αυτό θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα για τις Airbus και Boeing πολύ δύσκολα.
http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=862526
Σημ.axinosp:Dubai bye bye !!
Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009
«Με σημάδευαν με… αεροβόλο»
...Αρκετές φορές ο Άλεξ Τζόρβας διαμαρτυρήθηκε στον διαιτητή της αναμέτρησης, Τάσο Κάκο για τις αντιδράσεις των οπαδών του Ολυμπιακού. Πότε ήταν κάποια αντικείμενα, πότε κάποια βεγγαλικά, όμως μετά το τέλος του αγώνα οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού διαμαρτυρήθηκαν πως ο Τζόρβας είχε τονίσει στον Κάκο πως τον σημάδευαν με αεροβόλο (!). Αυτό πάντως δεν γράφτηκε στο φύλλο αγώνος, αφού ο διαιτητής της αναμέτρησης τόνισε πως γράφει ότι βλέπει.
Από τον Ολυμπιακό πάντως διαψεύδουν κάτι τέτοιο, λέγοντας πως αν υπήρχε κάποιο αεροβόλο μέσα στο γήπεδο τότε θα έπρεπε να διαμαρτυρηθούν κατά τη διάρκεια του αγώνα
http://troktiko.blogspot.com/2009/11/blog-post_4255.html
Σκάνδαλο στα Ζωνιανά με τις εκλογές!
Έλαβαν:
Ντόρα: 959
Σαμαράς: 1
ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ!
Όλοι οι...
εγγεγραμμένοι στα Ζωνιανά είναι 984. Στις τελευταίες εκλογές στις 4 Οκτωβρίου ψήφισαν 784 από όλα τα κόμματα!
«Τραγική η κατάσταση της Οικονομίας»
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=8610829
Σημ.axinosp:Ότι είναι τραγική το ξέραμε όλοι , μπορείς να κάνεις κάτι , καλώς . Αλλιώς πες αντίο και να καλέσουμε την Αλέκα να κυβερνήσει εντάξει και κόψε τις μαλακίες τύπου Άγιος Δομήνικος γιατί θα σας πάρουν με τις πέτρες οι πιτσιρικάδες !
Dominos
Εδώ και καιρό, κάποιοι εγχώριοι κονδυλοφόροι ειδήμονες, έσπρωχναν την χρηματηστηριακή άνοδο, βλέποντας νέους ανοδικούς κύκλους και παιάνιζαν με ευφορία τα εμβατήρια του παπαγάλου, συνοδεύοντας τα με τις γνωστές τους κορώνες αισιοδοξίας, στους Ναούς των συμφερόντων που τους έχουν τοποθετήσει, ως θαλαμοφύλακες.
Τεχνικά, το διάγραμμα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι πια, "σπασμένο". Αργά ή γρήγορα θα μας ακολουθήσουν και οι λοιποί ταγοί ηθικολόγοι και τάχαμου νοικοκύρηδες της Υδρογείου. Αυτοί που συμπαρέσυραν δηλαδή τους άλλους όλους, σε αυτό το τρελοκομείο, συχνά εκβιάζοντας τους, απειλώντας τους με κυρώσεις, με διπλωματικά τερτίπια, με στρατιωτικά μέσα, εμμέσως και αμέσως, με κάθε τρόπο. Χρόνια πολλά, τώρα.
Λέγαν επίσης κάποιοι ότι, τόσον καιρό, πουλούσαμε φόβο και μιζέρια. Αλήθεια;
"μωροί και τυφλοί! τις γαρ μείζων εστίν ο χρυσός ή ο ναός ο αγιάζων τον χρυσόν; (...) οδηγοί τυφλοί, οι διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες (...) Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί, ότι παρομοιάζετε τάφοις κεκονιαμένοις, οίτινες έξωθεν μεν φαίνονται ωραίοι, έσωθεν δε γέμουσιν οστέων νεκρών και πάσης ακαθαρσίας, ούτω και υμείς έξωθεν μεν φαίνεσθε τοις ανθρώποις δίκαιοι, έσωθεν δε μεστοί εστέ υποκρίσεως και ανομίας"
Σε ενα από τα μεγαλύτερα φιλοσοφικά κείμενα, το ευαγγελικό Κατά Ματθαίον. Ανεξαρτήτως πίστεως.
http://www.epicurus2day.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=169:dominos&catid=34:nationaldept&Itemid=27
Σημ.axinosp:Πέστα Χρυσόστομε
Ε.Ε: Παγκόσμια διακυβέρνηση η λύση στην οικονομική κρίση
Σύμφωνα με δηλώσεις του νέου Επιτρόπου για τις Εσωτερικές υποθέσεις και τις οικονομικές υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, το πρόσφατο πρόβλημα που προέκυψε με το Ντουμπάι υποδεικνύει μια κεντρική, παγκόσμια διακυβέρνηση.
Ο νέος Επίτροπος αρμόδιος για τις Εσωτερικές υποθέσεις και τις οικονομικές υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ (διορίστηκε σε αυτά τα καθήκοντα), εκτίμησε ότι το πρόβλημα που προέκυψε με τη «στάση πληρωμών» στο Ντουμπάϊ κατέδειξε ότι ενισχύεται η ανάγκη, ο πλανήτης όλος να έχει έναν κυβερνήτη.
Το πρόβλημα με το Ντουμπάϊ «απέδειξε ότι η οικονομική κρίση δεν τελείωσε και μπορεί να ξαναέλθει, αυτό λοιπόν ενισχύει την ανάγκη για έναν κυβερνήτη (για τον πλανήτη) και για διαφάνεια, επίσης», υπογράμμισε στις δηλώσεις αυτές ο κ. Μπαρνιέ.
Υπενθυμίζεται ότι, το Ντουμπάϊ ζήτησε από τους πιστωτές του να αναστείλει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του, κάτι που αμέσως οδήγησε μέσω μιάς υπερβολικής, ενίοτε, αντίδρασης στην αισθητή ημερήσια πτώση των βασικών δεικτών των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων στον πλανήτη.
«Ως οδικό χάρτη θα έχω να εμβαθύνω στα της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, να χρησιμοποιήσω όλα ανεξαιρέτως τα υφιστάμενα εργαλεία», ιδίως αυτά υπερ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των καταναλωτών», υπογράμμισε εξάλλου στις πρώτες του δηλώσεις με τη νέα του ιδιότητα ο κ. Μπαρνιέ.
«Αλλά θα έχω πάντοτε κατά νούν (επιτελώντας τα καθήκοντά μου) και τις αποφάσεις του G20 -οκτώ πλουσιότεροι και 12 αναπτυσσόμενοι του πλανήτη- που αφορούν το κανονιστικό πλαίσιο της διεθνούς οικονομίας», πρόσθεσε αμέσως.
Ας σημειωθεί ότι, τόσο η βρετανική κυβέρνηση όσο και το ίδιο το Σίτι διατύπωσαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες τις επιφυλάξεις τους για τον διορισμό του κ. Μπαρνιέ στα νέα του καθήκοντα στο πλαίσιο της Επιτροπής των Βρυξελλών, που θα αναλάβει επίσημα τον Ιανουάριο του 2010 κι έως το 2014.
Τελικά, όμως, υπερίσχυσε η άποψη της Γαλλίας, ότι δηλαδή ένας Γάλλος ποτέ δεν είχε αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο κι ως εκ τούτου έπρεπε τούτο να γίνει, με την ευκαιρία του σχηματισμού της νέας Επιτροπής της ΕΕ.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_27/11/2009_310426
Σημ.axinosp:Και ο Παγκόσμιος Κυβερνήτης θα λέγεται Ρόθτσιλντ ή Ροκφέλερ. Τσιράκια σαν τον Μπαρνιέ που θέλουν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο των Τραπεζιτών όπως το είδαμε στην ταινία Zeitgeist το 2007 ,προφασιζόμενα πάντα την κρίση , αρχίζουν να ξεμυτίζουν ξεδιάντροπα σιγά σιγά .Στο χέρι μας είναι να τους εμποδίσουμε και να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το γαμημένο τους κλασματικό αποθεματικό τραπεζικό σύστημα !!
Πρόσκληση Μέρκελ στους τραπεζίτες για την αποτροπή χρηματοπιστωτικής κρίσης
Ο περιορισμός των πιστώσεων στη Γερμανία γίνεται εξαιρετικά κρίσιμος, προειδοποιεί η καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ σήμερα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της.
Η Γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει ότι θα συναντηθεί με τους ηγέτες του γερμανικού τραπεζικού συστήματος στο Βερολίνο εντός της εβδομάδας για να αποτρέψει οποιαδήποτε μείωση της προσφοράς πιστώσεων σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
«Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση», δηλώνει η καγκελάριος Μέρκελ στη διαδικτυακή της ομιλία, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε στο γραφείο της. Η Μέρκελ πρόκειται να ξεκινήσει σειρά οικονομικών συζητήσεων την Τετάρτη.
«Θα μιλήσουμε με τους εκπροσώπους των χρηματο-οικονομικών ιδρυμάτων για το τί μπορούμε να πράξουμε για να αποφύγουμε μια χρηματοπιστωτική κρίση η οποία θα αποδειχθεί τροχοπέδη στην οικονομική ανάκαμψη», τονίζει η Μέρκελ.
Η καγκελάριος Μέρκελ προσθέτει ότι θα έπρεπε οι τράπεζες να ήταν περισσότερο προσεκτικές, αλλά επίσης έχουν και ένα παν-οικονομικό καθήκον όπως είναι αυτό, το να υπηρετούν την οικονομία.
«Και για το λόγο αυτό το θέτουμε απολύτως σαφώς ότι πρέπει να εκπληρώσουν αυτό τους το καθήκον», τονίζει η Αγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος προσθέτει ότι η κυβέρνηση θα διορίσει έναν «πιστωτικό μεσολαβητή» που θα μιλά για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξασφάλιση δανείων με λογικά επιτόκια.
Στη συνάντηση της Τετάρτης στο γραφείο της Μέρκελ θα παραστούν επικεφαλής επιχειρήσεων, συνδικάτων, τραπεζών και ομάδων επαφής ακαδημαϊκών κύκλων και εργαστηρίων ιδεών.
Η Μέρκελ προειδοποίησε ότι η οικονομική κρίση δεν έχει τελειώσει και υπογραμμίζει «υπολογίζω στο αίσθημα ευθύνης του καθενός μας που επιθυμεί να βοηθήσει τη χώρα μας».
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/11/2009_310487
Σημ.axinosp:Δηλαδή με βάση το διάγκελμα της Μέρκελ καπούτ και η Γερμανία !!Οι μαλακίες που μας έλεγαν οι λεβέντες της Ντόϊτσεμπανκ τελικά ήταν στάχτη στα μάτια των Ευρωπαίων για τις ανύπαρκτες πιστώσεις ενός ζόμπι Γερμανικού Τραπεζικού Συστήματος .
Αυτό το σκορ έδωσε ο Uri για τον αυριανό αγώνα
http://troktiko.blogspot.com/2009/11/uri_28.html
Σημ.axinosp:Μήπως εννοεί ότι θα φάει πεντάρα ο γαύρος , η εννοεί πάρτε πέντε φάσκελα για τις μαλακίες που με ρωτάτε !!
Νέα Δημοκρατία Χ 2
Ινδία: Η βιομηχανική καταστροφή στοιχειώνει τη χώρα
Οι αρχές είχαν ανακοινώσει πριν από δύο εβδομάδες ότι το εργοστάσιο που παρασκεύαζε εντομοκτόνα στο Μποπάλ, από το οποίο τοξικά αέρια διέρρευσαν τη νύχτα της 3ης προς την 4η Δεκεμβρίου του 1984 σκοτώνοντας επί τόπου χιλιάδες ανθρώπους, θα άνοιγε επί μια εβδομάδα για το κοινό προκειμένου να εξαλειφθούν οι φόβοι για τη βιομηχανική αυτή εγκατάσταση.
Η ιδέα προκάλεσε σάλο στις οργανώσεις επιζώντων της καταστροφής. Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η ελεύθερη πρόσβαση θέτει σε κίνδυνο τους επισκέπτες λόγω της παρουσίας υλικών υψηλά τοξικών μέσα στο παλιό εργοστάσιο του αμερικανικού χημικού ομίλου Union Carbide, που το 1999 εξαγοράστηκε από τον όμιλο Dow Chemical.
Σύμφωνα με τον Μπαμπουλάλ Γκαούρ, εκπρόσωπο του υπουργείου Αρωγής και Επανένταξης αρμόδιο για το θέμα του Μποπάλ, οι αρχές υπαναχώρησαν στην απόφασή τους ώστε να μην επηρεαστούν οι ψηφοφόροι πριν από τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στο κρατίδιο Μάντια Πραντές.
Ένας "κώδικας συμπεριφοράς" απαγορεύει στις τοπικές κυβερνήσεις διαφόρων ινδικών κρατιδίων να προβαίνουν σε σημαντικές ανακοινώσεις πριν από τις εκλογές. Έως σήμερα μόνο εμπειρογνώμονες και ερευνητές είχαν πρόσβαση στη θέση του εργοστασίου.
Η κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει το θάνατο 3.800 ανθρώπων από τη διαρροή των τοξικών του εργοστασίου, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδία εκτιμούν ότι το δυστύχημα προκάλεσε το θάνατο 15.000, ενώ η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για 25.000 θανάτους που οφείλονται στη χρόνια έκθεση στα τοξικά απόβλητα, τα οποία παρέμειναν για μεγάλο διάστημα γύρω από το εργοστάσιο. Επίσης 100.000 άνθρωποι προσβλήθηκαν από χρόνιες ασθένειες εξαιτίας της ρύπανσης των υπόγειων νερών.
Είκοσι πέντε χρόνια μετά την τραγωδία στο Μποπάλ, μια από τις χειρότερες βιομηχανικές καταστροφές παγκοσμίως, τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν, με αναπνευστικά προβλήματα, τύφλωση, γυναικολογικές επιπλοκές, νεογνά με δυσμορφίες. Πορίσματα ερευνών αναφέρουν επίσης και άλλες στην ανθρώπινη υγεία όπως δερματοπάθειες, γαστρεντερολογικές και ψυχικές ασθένειες που καταγράφονται καθημερινά.
Δυόμισι δεκαετίες μετά, οι αρχές δεν έχουν ακόμη εξακριβώσει πώς ακριβώς σημειώθηκε η καταστροφή. Χρόνια δικαστικών αγώνων και αναμονής, με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ζητούν αποζημιώσεις για τα θύματα και ποινές για τους κατηγορούμενους αξιωματούχους του χημικού εργοστασίου.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη αδιαφορία για τα θύματα και τις συνέπειες της καταστροφής, τη γέννηση εκατοντάδων άρρωστων παιδιών, την έλλειψη υπευθυνότητας από την πλευρά της εταιρίας και των κρατικών αρχών.
Κάτοικοι της περιοχής και οργανώσεις επιζώντων ζητούν από την εταιρία, η οποία ανήκει πλέον στον όμιλο Dow Chemical να αναλάβει την ευθύνη για την καταβολή των ιατρικών δαπανών στους επιζώντες και την οικονομική αποκατάστασή τους, όπως και το καθαρισμό του εδάφους και του νερού γύρω από το εργοστάσιο.
http://stock.ana-mpa.gr/articleview1.php?id=22448
Σημ.axinosp:25 χρόνια κοροϊδία του Καπιταλισμού με τις πολυεθνικές του !!
Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009
ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΚΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ DEUTSCHE BANK,ΤΟΜΑΣ ΜΑΓΕΡ, ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΑΦΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ...ΚΑΛΑ
«Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα εάν θέλει να επανακτήσει την αξιοπιστία της στις Βρυξέλλες είναι να μειώσει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες της. Χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις. Τώρα, εάν αυτές θα είναι περικοπές των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων ή πάγωμα των μισθών για τα επόμενα χρόνια, αυτό είναι δικό σας θέμα», δήλωσε ο τραπεζίτης.
Ο ίδιος πιστεύει ότι «η Ελλάδα ενδεχομένως θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λιθουανίας και της Ιρλανδίας που μείωσαν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων περίπου κατά 7%-10%, προκειμένου να μειώσει τα ελλείμματά της και το δημόσιο χρέος».
Με δεδομένο ότι το συνολικό κονδύλι των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας ανέρχεται στα 14 δισ. ευρώ, ενδεχόμενη μείωση των αποδοχών κατά 10%, όπως προτείνει ο Γερμανός τραπεζίτης για τα επόμενα τρία χρόνια, μπορεί να μειώσει το έλλειμμα του ΑΕΠ κατά 1,5%.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΛΕΟΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΑ.
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΝΕ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ε.
ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΧΡΕΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ...
ΠΡΕΖΑ TV
28-11-2009
Σημ.axinosp:Συμφωνώ με τον ΠΡΕΖΑ TV για την κατάρρευση και το που μας οδήγησαν οι εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη και των Νεοφιλελεύθερων επι ΝΔ , αλλά ο κ. Τόμας Μάγερ της Deutsche Bank και οι υπόλοιποι Γερμανοί μάλλον φωνάζουν γιατί σταμάτησαν τα μέτρα απόσυρσης ΙΧ και της κατάργησης των φόρων για τα πολυτελή αυτοκίνητα που έκανε ο Καραμανλής και γέμισε η Ελλάδα Τζιπ και άλλα πολυτελή αμάξια από Γερμανία και Αμερική.Όταν υπήρχαν τα μέτρα τσιμουδιά οι πιστωτές της ΒΜW της Μερσεντές της Πόρσε με τα Καγιέν . Τώρα να δούμε που θα πουλήσουν τα ΙΧ τους και είχαν το θράσος το καλοκαίρι οι κύριοι αυτοί να μιλάνε για ανάπτυξη . Όσο για την Deutsche Bank μιλάμε για την μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή Τράπεζα "ζόμπι" με μόχλευση που φτάνει 60 φορές τα κεφάλαιά της , και η επικείμενη κατάρρευσή της (λέγε με Ντουμπάι) θα φτάσει την Γερμανία στην εποχή της Βαιμάρης !!
Άρχισε τους χορούς ο πρωθυπουργός
Επιβεβαιώνεται ενδιαφέρον της Κίνας για ελληνικά ομόλογα
"Η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφή με κινεζικές τράπεζες", δήλωσε πρόσωπο με άμεση γνώση της κατάστασης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. "Εξετάζουν την πιθανότητα συμφωνίας με τις τράπεζες για την υποβολή προσφορών τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ σε εκδόσεις ελληνικών ομολόγων το επόμενο έτος", δηλώνει το ίδιο πρόσωπο, ενώ διευκρινίζει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο.
Η ελληνική κυβέρνηση, συμπληρώνει, θα προσπαθήσει να αποσπάσει κάποια δέσμευση από τις κινεζικές τράπεζες για αγορές "ορισμένων ομολόγων" και στη δευτερογενή αγορά.
Μια τεράστια επένδυση από την πλούσια σε ρευστότητα κινεζική αγορά θα μπορούσε να θεωρηθεί ψήφος εμπιστοσύνης για την Αθήνα, η οποία δοκιμάζει τα δημοσιονομικά όρια της ευρωζώνης και βρίσκεται αντιμέτωπη με ανησυχίες για νέες υποβαθμίσεις του ελληνικού χρέους από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου.
"Αν η Κίνα εμπλακεί στη δευτερογενή αγορά θα βελτιώσει τη ρευστότητα της, θα κόψει μερικές μονάδες βάσης στο spread, ενώ θα ρίξει τα επιτόκια διευκολύνοντας τις μελλοντικές εκδόσεις της Ελλάδας", σχολίασε ο Mark Chandler, στρατηγικός αναλυτής της Brown Brothers Harriman, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
http://www.capital.gr/News.asp?id=861964
Σημ.axinosp:Άρχισε το κινέζικο μαρτύριο !!
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009
ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ,ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ-ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ...ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ...ΤΟ ΠΑΝΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ!!!
ΕΝΑΝ ΑΡΧΗΓΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.
ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΛΟΙΠΟΝ ΓΡΑΦΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΩΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΝΙΚΑ!!!
ΤΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΩΜΙΑΔΗ!!!
5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΕΝΑΝ ΑΥΤΟΙ...ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!!!
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΧΑΡΜΟΣΥΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ BLOGS!!!
PREZA TV
UBS: Τρεις πιθανοί λόγοι για την κίνηση του Ντουμπάι
Αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι οι αρχές του Ντουμπάι έχουν σχεδιάσει πολύ σοβαρά την αναδιάρθρωση των χρεών της Dubai World, ενώ τονίζουν ότι υπάρχουν τρεις πιθανοί λόγοι για τη συγκεκριμένη απόφαση. Πρώτον, αναφέρει η UBS, η στήριξη του Abu Dhabi στο Ντουμπάι ίσως είναι πολύ λιγότερο γενναιόδωρη από αυτό που φαινόταν. "Πιθανώς το Abu Dhabi έχει πιέσει το Ντουμπάι να επιλύσει το πρόβλημα του υπερβολικού εταιρικού χρέους από μόνο του, πριν αυξήσει την οικονομική του ενίσχυση", εκτιμά ο οίκος.
Μία δεύτερη πιθανή αιτία είναι ότι τα προβλήματα του επιχειρηματικού κλάδου ίσως είναι πιο σοβαρά από αυτό που πιστεύαμε, αναφέρει η UBS. Τρίτον, το ύψος των χρεών του Ντουμπάι ενδέχεται να είναι υψηλότερο από τα 80-90 δισ. δολάρια που οι περισσότεροι εκτιμούν λόγω της ενδεχόμενης ύπαρξης υποχρεώσεων που δεν καταγράφονται στον ισολογισμό", πρόσθεσε.
http://www.capital.gr/News.asp?id=861714
Σημ.axinosp:Το χτεσινό φέσι των 59 δισ. έγινε σήμερα 90 δισ. από Δευτέρα λέτε να ξεπεράσει τα 100 δισ. ;;
«Δίκαιη η αντίδραση των πολιτών στην αστυνομική βία»
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση νεαρού σπουδαστή πολεμικών τεχνών στην Ακαδημία των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας ο Ρώσος υπουργός είπε «είμαστε όλοι ίσοι και ένας πολίτης είναι διπλά ίσος. Εάν ο πολίτης δεν είναι εγκληματίας, εάν προχωρά ήσυχα και δεν παραβιάζει κανένα νόμο, τότε εάν δεχτεί επίθεση, πρέπει να υπάρξει αυτοάμυνα».
"Ο παρανομών αστυνομικός είναι εγκληματίας με στολή", τόνισε λίγες ημέρες μετά το ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ενός άνδρα από τρεις μεθυσμένους αστυνομικούς. Ο υπουργός πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο νόμος που απαγορεύει τη χρήση βίας εναντίον αστυνομικών ως αυτοάμυνα θα πρέπει να καταργηθεί.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=106079
Σημ.axinosp:Ο Αντι-εξουσιαστής κος Χρυσοχοίδης τι έχει να πεί ;;
Νέο σκάνδαλο με σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών από καθολικούς ιερείς
Η έκθεση βασίζεται σε υποθέσεις στις οποίες είχαν ανάμειξη 46 ιερείς που κατηγορούνται ότι κακοποιούσαν σεξουαλικά πάνω από 320 παιδιά από το 1975 έως το 2004. Ο αρχιεπίσκοπος του Δουβλίνου εξέφρασε ντροπή και θλίψη για το θέμα και τόνισε ότι «δεν υπάρχουν λόγια συγνώμης που θα αποβούν ποτέ αρκετά» γι’ αυτό που έγινε.
Η έκθεση αναφέρει ότι η Αμερικανική φράση «μη ρωτάς, μη μιλάς» είναι η κατάλληλη για να περιγράψει την προσέγγιση της Αρχιεπισκοπής του Δουβλίνου επί δεκαετίες στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς.
http://www.voanews.com/greek/2009-11-27-voa7.cfm
Σημ.axinosp:H παιδεραστία είναι ένα από τα αποτέλεσματα της άρνησης του έρωτα και της αγάπης από τον άνθρωπο .Εάν δεν αλλάξουν ,οι κανόνες αγαμίας της Χριστιανικής Θρησκείας, τα σεξουαλικά σκάνδαλα θα είναι πάντα ο κανόνας και όχι η εξαίρεση .
H MIG, η MPB και το σοκ του Ντουμπάι
Σύμφωνα με έγκυρες, αποκλειστικές πληροφορίες του “S10” από τραπεζικές πηγές στο Λονδίνο, αυτό το τελευταίο επεισόδιο του δράματος με τα ογκώδη χρέη του Ντουμπάι και την προσπάθεια για τη ρύθμισή τους, στην πραγματικότητα αποτελεί μια πολιτική κίνηση του μονάρχη του Ντουμπάι, την οποία πλήρωσαν («παράπλευρες απώλειες», λέει χαρακτηριστικά πηγή του “S10”) οι πιστωτές της Dubai World και οι αγορές.
Στόχος του εμίρη είναι να πιέσει με αυτή την ακραία κίνηση το πλούσιο «αδελφό» εμιράτο του Αμπού Ντάμπι, το οποίο επίσης πληρώνει βαρύ τίμημα από την αναστολή πληρωμών της D.W., να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος του χρέους των κρατικών εταιρειών του Ντουμπάι. «Ο μονάρχης του Ντουμπάι παίζει ένα παιχνίδι υψηλού ρίσκου: γνωρίζει ότι η κίνηση του είναι επικίνδυνη για το κράτος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και όχι μόνο για το ίδιο το Ντουμπάι και με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να εκβιάσει οικονομική στήριξη χωρίς αυστηρούς όρους από το Άμπου Ντάμπι. Μένει να φανεί αν το Άμπου Ντάμπι θα συρθεί σε μια συμφωνία», τονίζει τραπεζική πηγή του Λονδίνου.
Οι επενδυτές που ενημερώνονται από το “Sofokleous10” και την “Οικονομία” δεν εξεπλάγησαν από τη στάση πληρωμών της Dubai World, καθώς ήδη από τον Οκτώβριο του 2008, όταν η MIG σχεδίαζε την περιβόητη δεύτερη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου κατά 5 δις. ευρώ, που τελικά ακυρώθηκε, είχαμε αναδείξει με εκτενή δημοσιεύματα τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που προκάλεσε η παγκόσμια κρίση στο υπερχρεωμένο εμιράτο και τις παρενέργειες που προκάλεσαν στο μεγάλο επιχειρηματικό και τραπεζικό οικοδόμημα του ομίλου της Marfin.
Το βασικό ερώτημα, στο οποίο ουδείς μπορεί σήμερα να απαντήσει με βεβαιότητα, αλλά θα συνεχίσει να τίθεται με πιεστικό τρόπο κατά το προσεχές διάστημα, είναι αν οι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες των κρατικών εταιρειών θα οδηγήσουν σε απόσυρση κεφαλαίων από την Ελλάδα και, ειδικότερα, από την MIG και την MPB, όπου οι Άραβες έχουν σήμερα ισχυρή μετοχική παρουσία, με ποσοστά συμμετοχής 20% και 17% αντίστοιχα.
Η χθεσινή πρώτη απάντηση της αγοράς δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική της στάσης που θα τηρήσει όσο θα ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τα χρέη του Ντουμπάι: οι «βουτιές» των μετοχών της MIG (σχεδόν κατά 10%) και της MPB (σχεδόν 16%) ήταν μια πρώτη αντανακλαστική κίνηση πανικού, τονίζουν αναλυτές, την ώρα που οι διεθνείς κεφαλαιαγορές κλονίζονταν στο σύνολό τους από μια στάση πληρωμών με απρόβλεπτες προεκτάσεις.
Οι παρενέργειες
Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται μπορεί να σκιαγραφηθεί σε αδρές γραμμές ως εξής:
- Για τον όμιλο της Marfin Investment Group και τα φιλόδοξα σχέδια που είχε κατά καιρούς παρουσιάσει, κυρίως σε ό,τι αφορά την επέκταση στον τραπεζικό τομέα, η στάση πληρωμών της Dubai World επισημοποιεί αυτό που ήταν ήδη γνωστό στους κύκλους της αγοράς και είχε επισημανθεί έγκαιρα από το “S10”: ότι, δηλαδή, τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας των εταιρειών που ελέγχει ο μονάρχης του Ντουμπάι αποτελούν σοβαρό εμπόδιο σε κάθε σχέδιο άντλησης νέων κεφαλαίων από την MIG.
- Οι Άραβες ΔΕΝ είχαν τη δυνατότητα –και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα σήμερα- να μετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου των 5 δις. ευρώ που επιχείρησε να προωθήσει από το περασμένο φθινόπωρο ο κ. Βγενόπουλος για εξαγορές στον τραπεζικό τομέα. Ακριβώς για το λόγο αυτό, και επειδή οι Άραβες είχαν ενστάσεις στην έκδοση νέων μετοχών σε χαμηλή τιμή σε τρίτους μετόχους, που θα «αραίωνε» σοβαρά τη δική τους συμμετοχή, η MIG υποχρεώθηκε να ακυρώσει την αύξηση κεφαλαίου και να ανακοινώσει ότι θα επιχειρήσει αυτό το φθινόπωρο να αντλήσει τα ίδια κεφάλαια μέσω νέας εταιρείας-οχήματος για τραπεζικές εξαγορές. Εδώ και καιρό το σχέδιο αυτό έχει «παγώσει», ουδεμία σχετική ανακοίνωση έγινε, ενώ μετά και τα γεγονότα των τελευταίων 24ώρων δεν φαίνεται στον ορίζοντα προοπτική προώθησης του «σχεδίου Β» για τη μεγάλη αύξηση.
- Το πρόβλημα θα μπορούσε να γίνει πολύ σοβαρότερο και ο κ. Βγενόπουλος θα υποχρεωνόταν να αναζητήσει άμεσα ένα ισχυρό βασικό μέτοχο για το συγκρότημα της MIG σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αν αποφασιζόταν από τους Άραβες, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναδιάρθρωσης των χρεών που αρχίζουν με την υποστήριξη της Delloite, να βγουν στο σφυρί και οι μετοχές της MIG, ή ενδεχομένως της Marfin Popular Bank. Αυτό το σενάριο επί του παρόντος δεν εξετάζεται για πολλούς λόγους, σύμφωνα με τις πληροφορίες του “S10”: κατ’ αρχάς, η Dubai Group που επενδύει στις δύο εισηγμένες στην Αθήνα, ως αυτοτελής επιχειρηματική οντότητα του κρατιδίου δεν αντιμετωπίζει σήμερα τα ίδια πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες με μεγάλη εμπλοκή στο… real estate της ερήμου, ενώ με τις σημερινές συνθήκες στις αγορές και τη χαμηλή κερδοφορία MIG και MPB, σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μήνου που δημοσιοποίησαν, είναι αδύνατο να ρευστοποιηθεί έστω και μικρό τμήμα των συμμετοχών των Αράβων με κέρδος, ή έστω με «λογική» ζημιά.
Γεγονός είναι, σε κάθε περίπτωση, ότι οι δύο βασικές χρηματοδοτικές πηγές του κ. Βγενόπουλου, που υποστήριξαν τη δημιουργία του «μεγαλύτερου ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου», σύμφωνα με το μάρκετινγκ της MIG, αρχίζουν να στερεύουν, υπό την πίεση της κρίσης: το Ντουμπάι αντιμετωπίζει τεράστια χρέη, ενώ και οι περισσότεροι Έλληνες εφοπλιστές κάνουν «οικονομία δυνάμεων» και προσπαθούν να αντιπαρέλθουν τη μεγάλη κάμψη της μεταφορικής κίνησης, αποφεύγοντας σημαντικά επενδυτικά ανοίγματα. Και όλα αυτά, ακόμη και αν δεν θέτουν άμεσο θέμα σταθερότητας του συγκροτήματος που δημιούργησε, δεν συνάδουν με τα εξαιρετικά φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια του κ. Βγενόπουλου…
http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/h-mig--mpb------2009112617272/
Σημ.axinosp:No Hapy End !!
Όταν ο Ναπολέων...
... ίδρυσε την Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας για να μην είναι η χώρα του στο έλεος των κερδοσκόπων, είχε πει: «Όταν μια κυβέρνηση εξαρτάται από τους τραπεζίτες για να βρει χρήμα, τότε θα ελέγχουν την κατάσταση αυτοί και όχι οι κυβερνήτες, αφού το χέρι που δίνει είναι πάντα πάνω από το χέρι που παίρνει». Έτσι έβαλε την πολιτική πάνω από τους τραπεζίτες.
Από τον πύργο...
... της Φρανκφούρτης, όπου κατοικοεδρεύουν οι ιππότες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκπορεύεται σήμερα η υπαγωγή των πολιτικών στο καρτέλ των τραπεζιτών και των εκάστοτε ισχυρών συμφερόντων. Με την ανεξαρτησία τους εγγυημένη από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, οι κεντρικοί τραπεζίτες αποφασίζουν ηγεμονικά για τη νομισματική πολιτική των 16 κρατών- μελών της ζώνης του ευρώ. Και απαγορεύουν στις κυβερνήσεις να επηρεάζουν τις αποφάσεις τους. Με περισσή αλαζονεία, ο πρόεδρος των κεντρικών τραπεζιτών ΖανΚλοντ Τρισέ δεν παύει να το υπενθυμίζει τακτικά στις κυβερνήσεις. Οι περισσότεροι πολιτικοί είναι εχθρικοί προς αυτήν την αυστηρότητα, αλλά προτιμούν να μένουν βυθισμένοι σε μια συνένοχη σιωπή. Αντίθετα, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν παύουν να κρίνουν τους πολιτικούς και να τους επικρίνουν κάθε τόσο για χαλαρότητα, ιδιαίτερα στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής. Γιατί για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναφέρει η ίδια σε πρόσφατο δελτίο της (Ιούνιος 2009), οι στρατιές των ανέργων που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση «μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη για την υλοποίηση των αναγκαίων εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας». Και οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι «η ευελιξία της απασχόλησης, η προσωρινή εργασία, το πάγωμα των μισθών και η υφαρπαγή των κοινωνικών κεκτημένων», σχολιάζει ο δημοσιογράφος Μπερνάρ Κασέν. «Αυτοί είναι οι προσανατολισμοί και οι αποφάσεις της “κυβέρνησης της Φρανκφούρτης”, για τις οποίες δεν ζητήθηκε ποτέ από τους ψηφοφόρους να εκφράσουν τη γνώμη τους με την ψήφο τους». Όπως δεν τους ζητήθηκε και όταν, μόλις ξέσπασε η κρίση, «οι ίδιοι εκείνοι που συνιστούσαν προϋπολογισμούς ακόμη περισσότερης λιτότητας για να μην ανέβει ο πληθωρισμός (στην πραγματικότητα, οι μισθοί)», γράφει στη «Μοντ Ντιπλοματίκ» ο Λοράν Κορντονιέ, καθηγητής των Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Λίλλης, «άνοιξαν τα ταμεία τους για να σώσουν τις ιδιωτικές τράπεζες, εξαγόρασαν τις ζημιές τους, εγγυήθηκαν τα δάνειά τους και μοίρασαν χρήμα στους αυτοκινητοβιομήχανους».
Τι κι αν ζούμε...
... στον εικοστό πρώτο αιώνα; Τι κι αν ξαναγυρίζουμε τριάντα χρόνια πίσω (τόσο υπολογίζεται πως μειώθηκε η αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης στη Βρετανία); Τι κι αν ξαναβλέπουμε μπροστά μας συσσίτια και φτωχοκομεία που θυμίζουν εικόνες από τον κόσμο του δέκατου ένατου αιώνα, όπως τον είχε περιγράψει ο Κάρολος Ντίκενς; Οι φωνές μας δεν φτάνουν στον πύργο της Φρανκφούρτης.
Η πολιτική σήμερα...
... έχει απαχθεί από τους τραπεζίτες. Και οι μόνοι που καμώνονται πως δεν το ξέρουν, είναι οι πολιτικοί.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artid=4548014
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009
Cr. Suisse: Στα €13 δισ. η έκθεση των τραπεζών στο Ντουμπάι
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία ενδεχόμενη απώλεια του 50% της έκθεσης είναι ισοδύναμη με αύξηση κατά 5% στις προβλέψεις για απώλειες το 2010 ή ζημιές μετά από φόρους 5 δισ. ευρώ για το σύνολο του ευρωπαϊκού κλάδου.
Οι αναλυτές της Credit Suisse σημειώνουν ωστόσο πως ακριβής ποσοτικοποίηση των μεγεθών είναι δύσκολη και πως κάθε τράπεζα έχει διαφορετική έκθεση.
Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, στις τράπεζες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των βιβλίων προσφορών για ομόλογα ή δάνεια στο Ντουμπάι τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνονται η Barclays, η Deutsche Bank, η Royal Bank of Scotland, η ING και η UBS.
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=861094
Σημ.axinosp:Πονάει και μ'αρέσει (!!) η νέα ταινία που παίζεται στα Ευρωπαικά Χρηματιστήρια .
148.000 ευρώ για τον Άγιο Δομίνικο
Υ.Γ. Το κόστος ανά ώρα πτήσης του Gulfstream μόνο από καύσιμα-συντήρηση ανέρχεται στις 4.400 ευρώ. Προς γνώσιν.
http://www.taseis.net/default.php?pname=Article&art_id=7061
Σημ.axinosp:Αυτό το σεμνά και ταπεινά μας έχει γαμήσει σαν χώρα !!
Σε λειτουργία και πάλι το χρηματιστήριο Λονδίνου
Τα οικονομικά της Dubai World επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση. Το αίτημα για καθυστέρηση των πληρωμών οδήγησε μεγάλους οίκους που εξετάζουν την πιστοληπτική ικανότητα να υποβαθμίσουν πολλές εταιρίες που στηρίζονται από το κράτος.
Η χώρα, που γνώρισε ραγδαία οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία δέκα χρόνια, με την έκκληση της επιχείρησης παραδέχεται τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται από περίπου το δεύτερο εξάμηνο του 2008.
Η επίσημη ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Λονδίνου κάνει λόγο ωστόσο για «τεχνικό πρόβλημα». Απώλειες άνω του 1,5% καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους τραπεζικούς τίτλους και τις μετοχές στον κλάδο των εμπορευμάτων να δέχονται ισχυρές πιέσεις. Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα και οι ασιατικές αγορές.
Μεγάλες απώλειες καταγράφει και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, αφού από την έναρξη της συνεδρίασης πραγματοποιούνται εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, κυρίως σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου.
http://www.tvxs.gr/v27069
Σημ.axinosp:Από την Ελλάδα περίμεναν το κραχ ,το Ντουμπάι τους βγήκε με στάση πληρωμών δηλαδή ΚΡΑΧ(ΚΡάτος Ανευ Χρημάτων)
Ο ιός της γρίπης Α H1N1 σκοτώνεται από το νερό !!!
http://ruvr.ru/main.php?lng=gre&q=6078&cid=154&p=18.11.2009
Σημ.axinosp:Τι πίνουν οι Ρώσοι Επιστήμονες και δεν μας δίνουν !!
Ο μυστηριώδης πολιτισμός της Υπερβορέας
http://ruvr.ru/main.php?lng=gre&q=6078&cid=154&p=18.11.2009
Σημ.axinosp:Μόνιμα τύφλα είναι οι Ρώσοι από την πολύ βότκα .Αυτά βλέπουν οι άλλοι και δεν τους παίρνουν στα σοβαρά για υπερδύναμη !!
'Πόλεμο' στους διεθνείς οίκους ετοιμάζουν πολιτείες των ΗΠΑ
Η πολιτεία του Οχάιο ήταν η πρώτη που κατέθεσε μήνυση σε βάρος των τριών οίκων, για λογαριασμό πέντε δημοσίων συνταξιοδοτικών και υπαλληλικών ταμείων του Οχάιο, κοστολογώντας τις ζημιές από τις «εσφαλμένες» αξιολογήσεις σε πάνω από 457 εκατ. δολάρια.
http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=229654
Σημ.axinosp:Εμείς πότε θα ξεκινήσουμε τις μηνύσεις στις Standard & Poor's, Moody's Corp. και Fitch Ratings για το έλλειμμα των δικών μας ταμείων , αλλά και σε μηνύσεις κατά πρώην υπουργών πράσινων και μπλέ που απαιτούσαν επενδύσουν τα ταμεία σε κερδοσκοπικά αμοιβαία κεφάλαια!
Εξάμηνη αναβολή αποπληρωμής χρεών ζητά το Ντουμπάι
Η Dubai World, η οποία έχει στηρίξει την ταχύτατη ανάπτυξη του εμιράτου, έχει διορίσει την παγκόσμια εταιρεία λογιστικών Deloitte για να βοηθήσει στην αναδιάρθρωση της χρηματοοικονομικής της δομής.
Η εταιρεία έχει πληγεί σοβαρά από την παγκόσμια πιστωτική κρίση και την οικονομική ύφεση. Οι οφειλές της για τον επόμενο μήνα ανέρχονται στα 3,5 δισ. δολάρια.
Η δυσμενής κατάσταση έχει πλήξει και το ίδιο το εμιράτο, καθώς μετά από 6 χρόνια ταχείας ανάπτυξης, η οικονομία έχει περιέλθει σε πτωτική τροχιά από το δεύτερο εξάμηνο του 2008, οδηγώντας σε σημαντική πτώση τις αξίες των ακινήτων.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/11/2009_310039
Σημ.axinosp:Τα ξενοδοχεία-παλάτια θα πνιγούν όπως φαίνεται από την άμμο και την λήθη του χρόνου !!
Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009
To ΥΠΕΚΑ για τα έργα εκτροπής του Αχελώου
"Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο μιας νέας αρχής στην άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής στη χώρα μας, σύμφωνα με τις αρχές και τις κατευθύνσεις της βιώσιμης ανάπτυξης, και σε συμφωνία με τα κείμενα και τις στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών, θέτει ως πρώτο μέλημα στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του το σεβασμό τόσο στους θεσμούς και τους νόμους της πολιτείας όσο και στις αποφάσεις, Οδηγίες και στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών καθώς και την ειλικρινή και ουσιαστική συμμόρφωση στις Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επιβάλλει την σε βάθος ανάλυση και επιστημονική τεκμηρίωση, σύμφωνα με τους πλέον σύγχρονους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής, των αποφάσεών του".
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω το ΥΠΕΚΑ:
Α. Για το έργο της εκτροπής αναγνωρίζει ότι απαιτείται επανεξέταση στο πλαίσιο των Σχεδίων Διαχείρισης, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60, την εκπόνηση των οποίων δεσμεύεται να αρχίσει άμεσα. Στο πνεύμα της Οδηγίας 2000/60 έμφαση θα δοθεί στη λεπτομερή διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων εξοικονόμησης νερού και κάλυψης της ζήτησης μέσω μέτρων και έργων στο Υδατικό Διαμέρισμα της Θεσσαλίας καθώς και στις διαδικασίες διαβούλευσης. Δεσμεύεται δε ότι θα υιοθετήσει τη λύση της εκτροπής μέσω κατάλληλου φορέα διαχείρισης και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων, των αντίστοιχων Περιφερειακών Συμβουλίων και της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, ΜΟΝΟ στο βαθμό που από τα ως άνω Διαχειριστικά Σχέδια προκύψει η αδήριτη ανάγκη της και μόνο για τις απολύτως αναγκαίες ποσότητες.
Β. Θεωρεί ότι το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, ισχύος 160 MW περίπου, το οποίο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και έτοιμο να αποδώσει ηλεκτρική ενέργεια με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν συνεισφέροντας σημαντικά στους στόχους, που είναι υποχρεωμένη να καλύψει η χώρα μας σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κυότο. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να συμφωνήσει στο αίτημα αναστολής των εργασιών που αφορούν το φράγμα και τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Μεσοχώρας.
http://stock.ana-mpa.gr/articleview1.php?id=22318
Σημ.axinosp:Αυτό που δεν απαντάνε Υπουργείο και ΜΚΟ είναι , πια είναι η πολιτική τους και ο τρόπος δράσης στο αυξανόμενο φαινόμενο πλημμυρών θεομηνιών στην δυτική Ελλάδα στην αύξηση της ανομβρίας αντίστοιχα στην Δυτική Ελλάδα που σαν συνέπεια αυτό θα έχει τα επόμενα χρόνια φαινόμενα λειψυδρίας με πρώτη και καλύτερη να αντιμετωπίζει το φαινόμενο αυτό η Αθήνα . Επειδή η αύξηση των βροχοπτώσεων, λόγω των κλιματικών αλλαγών, στην δυτική Ελλάδα θα δημιουργήσει φαινόμενα θεομηνιών με πρωταγωνιστή τον Αχελώο αλλά και ποταμούς στην Δυτική Πελοπόννησο η λήψη μέτρων είναι εδώ και τώρα επιτακτική .
Γερμανία: Υπάλληλοι τραπεζών «Ρομπέν των Δασών»
Η 62χρονη, υπάλληλος σε υποκατάστημα της τράπεζας VR σε μια μικρή πόλη της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, μεταξύ 2003 και 2005 είχε κάνει 117 τέτοιες μεταφορές που αφορούσαν σε ποσά 7,6 εκατομμύρια ευρώ. Μεταφέροντας λεφτά από λογαριασμούς πλουσίων (που κυριολεκτικά «δεν ήξεραν τι είχαν» και δεν είχαν αντιληφθεί τίποτα) βοηθούσε πελάτες που χρειάζονταν λεφτά και έπρεπε να κάνουν υπερανάληψη (να σηκώσουν δηλαδή λεφτά περισσότερα απ' όσα είχε ο λογαριασμός τους) αλλά δεν είχαν πλέον αυτή τη δυνατότητα και ο λογαριασμός κινδύνευε να κλείσει. Όταν η υπερανάληψη ξεπληρωνόταν, μετέφερε τα λεφτά πίσω. Όμως δημιουργήθηκε "κενό" 1,1 εκ. ευρώ όταν κάποιοι δεν μπόρεσαν να ξεπληρώσουν την τράπεζα.
Η γυναίκα δεν έβγαλε καθόλου λεφτά για τον εαυτό της. Καταδικάστηκε σε 22 μήνες με αναστολή και θα χάσει τη σύνταξή της καθώς με αυτή πρέπει να ξεπληρώσει τη ζημιά της τράπεζας.
Το ίδιο έκανε και από το 2001 έως το 2005 και ένας Γιουγκοσλαβικής καταγωγής 45χρονος, μεταφέροντας συνολικά 2,1 εκατομμύρια ευρώ για να διευκολύνει φτωχούς πελάτες να πάρουν δάνειο και για να ξεπληρωθούν τα -απλήρωτα- δάνεια. Δημιούργησε «τρύπα» 640.000 ευρώ στα οικονομικά της τράπεζας Sparkasse Tauberfranken και καταδικάστηκε σε 2 χρόνια και 10 μήνες φυλάκιση.
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1108406
Σημ.axinosp:Οποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα .....
Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009
S&P: Οι δείκτες κεφαλαιοποίησης των τραπεζών χρειάζονται βελτίωση
Στην έκθεσή της η S&P εισάγει ένα νέο μοντέλο παρακολούθησης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και διατυπώνει τις αμφιβολίες της για τη χρησιμότητα των καθιερωμένων προτύπων και των ρυθμιστικών μέτρων.
Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, ο μέσος, προσαρμοσμένος στον κίνδυνο, δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας για τις διεθνείς μεγάλες τράπεζες τον οποίο παρακολουθεί ήταν μόλις 6,7% έως τις 30 Ιουνίου, δηλαδή περισσότερο από 3% μικρότερος από τους μέσους δείκτες Tier 1 διατυπώνοντας παράλληλα πως ο παράγοντας κεφάλαιο παραμένει “ουδέτερος” έως “αρνητικός” για την πλειοψηφία του δείγματος.
Η τράπεζα που παρουσιάζει σύμφωνα με την S&P είναι η ιαπωνική Mizuho Financial Group με το δείκτη να εκτιμάται στο 2%, ενώ η πιο ισχυρή είναι η HSBC Holdings PLC με 9,2% με το όριο που έχει θέσει ο οίκος να είναι το 8%.
Άλλες τράπεζες που ανήκουν στην αδύναμη κατηγορία είναι η UBS AG και η Citigroup Inc., ενώ στην κατηγορία των ισχυρών περιλαμβάνονται η DBS Bank, η ING Bank NV και η Goldman Sachs Group.
Στη μελέτη της η S&P κατακρίνει τα ευρέως χρησιμοποιούμενα μέτρα όπως ο Tier 1 και οι δείκτες μόχλευσης λέγοντας πως δεν υπολογίζονται με συνέπεια ή δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τον κίνδυνο, ενώ μία σημαντική διαφορά των παραπάνω μέτρων και του μοντέλου της S&P είναι πως ο οίκος περιλαμβάνει μεγαλύτερη επιβάρυνση στα κεφάλαια έναντι των βιβλίων συναλλαγών των τραπεζών.
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=859354
Σημ.axinosp:Zombi-Bank, Zombi-economy, Zombiland
Οι ένοχοι...
Το σύνθημα...
... το είχε δώσει πριν από τρεις δεκαετίες η Μάργκαρετ Θάτσερ, απευθυνόμενη στους δύστυχους ανθρακωρύχους του βρετανικού Βορρά. «Σας πήραν τη ζωή, δεν θα τους αφήσουμε να σας πάρουν και τη σύνταξη!», τους είχε πει. Κατόπιν τους τα πήρε και τα δύο. Όταν η Θάτσερ και αργότερα ο Μπλερ ποντάρισαν την αποταμίευση των εργαζομένων στα χρηματιστήρια, το συνταξιοδοτικό σύστημα οδηγήθηκε στην καταστροφή. Σήμερα, οι βρετανικές συντάξεις είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη. Το 2007, από τα 11 εκατ. των Βρετανών συνταξιούχων, περίπου τα 2 εκατ. ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας. Και 25.000 πέθαιναν κάθε χρόνο από το κρύο επειδή δεν είχαν να πληρώσουν για θέρμανση. Τα ίδια συνέβησαν και στη Γαλλία. Το Αποθεματικό Ταμείο που είχε δημιουργήσει ο Λιονέλ Ζοσπέν προοριζόταν να χρηματοδοτήσει τις συντάξεις από το 2020. Με προίκα 30 δισ. ευρώ, είχε τοποθετήσεις κυρίως σε μετοχές. Αποτέλεσμα: όταν ξέσπασε η κρίση έχασε 3 δισ. ευρώ. Τα ίδια συνέβησαν σε όλες τις χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που ακολούθησαν αυτό το σύστημα. Σε έκθεσή του τον Δεκέμβριο του 2008, όταν βυθίζονταν τα χρηματιστήρια, ο διεθνής Οργανισμός ανέφερε απώλειες 3,3 τρισ. δολαρίων για τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Οι πιο ζημιωμένοι ήταν εκείνοι που κόντευαν να βγουν στη σύνταξη.
Στη φετινή...
... έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ επιστρέφει αναίσχυντα στον τόπο του εγκλήματος, δίνοντας στις ηγεσίες των χωρών μελών του το ίδιο «φύλλο πορείας» που οδήγησε στη συντριβή των συντάξεων. «Η οπισθοχώρηση στις μεταρρυθμίσεις ή η αποκλειστική στήριξη στα δημόσια συνταξιοδοτικά συστήματα θα ήταν ένα βήμα προς τη λανθασμένη κατεύθυνση», γράφει μεταξύ των άλλων. Σαν να μην ήταν, δηλαδή, η κρίση μια συμφορά αλλά μια ευκαιρία για να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, μολονότι «τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα επλήγησαν και αυτά από τη βύθιση των αγορών». Ο ΟΟΣΑ καταγγέλλει χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σλοβακία, που θέλουν να επιστρέψουν στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα και προβλέπει πως έως το 2020 όλα τα συνταξιοδοτικά συστήματα θα έχουν προσανατολιστεί στα χρηματιστήρια επειδή το Δημόσιο δεν θα μπορεί πια να καλύπτει τα ελλείμματά τους.
Τι προκάλεσε...
... αυτά τα ελλείμματα; Ποιος θα αναζητήσει τους τζογαδόρους που έπαιξαν τα λεφτά των ταμείων στα χρηματιστήρια; Ποιος θα διεκδικήσει τα 10 τρισ. δολάρια που κρύβονται στους φορολογικούς παραδείσους; αναρωτιέται ο οικονομολόγος Μπερνάρ Μαρίς στο περιοδικό «Μαριάν». Στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό, όλα μπαίνουν στο τραπέζι, όλα εκτός αυτά.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artid=4547609
Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009
Φόβοι για τα ομόλογα των μεγάλων οικονομιών
Ο όγκος της δραστηριότητας στα sovereign credit default swaps (CDSs), με τα οποία υπολογίζεται το ρίσκο της επένδυσης σε ενδεχόμενη αδυναμία αποπληρωμής κρατικών ομολόγων, που αφορά σε ομόλογα ΗΠΑ, Βρετανίας και Ιαπωνίας, έχει διπλασιαστεί από πέρυσι, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση των δημοσιονομικών των ανεπτυγμένων χωρών.
Ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών καταγράφεται στα CDSs που αφορούν στα ιταλικά ομόλογα, καθώς η Ιταλία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών, όπως τονίζει η εταιρία Depository Trust & Clearing Corporation.
Αντίθετα, ο όγκος των CDSs που σχετίζονται με ομόλογα αναδυόμενων αγορών, όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ινδονησία, είτε έχει παραμείνει σταθερός είτε έχει υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, καθώς οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται και τόσο πολύ να... παίξουν με το ρίσκο αυτών των κρατών.
Στο παρελθόν τα CDSs των ανεπτυγμένων αγορών δεν προσέλκυαν το ενδιαφέρον των επενδυτών, αφού το ενδεχόμενο πτώχευσης κάποιας εξ αυτών έμοιαζε απίθανο.
Όμως η αύξηση του χρέους και η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα έχουν δημιουργήσει μία περισσότερο ενεργή αγορά και επομένως αυξάνονται οι επενδυτές που θέλουν να προστατευτούν από ενδεχόμενο αδυναμίας αποπληρωμής κάποιας μεγάλης οικονομίας. Επίσης, αρκετές είναι οι τράπεζες που με αντάλλαγμα κάποια προμήθεια προσφέρουν αυτού του είδους την ασφάλιση.
"Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που κρέμεται πάνω από τις αγορές ομολόγων είναι το τεράστιο χρέος που έχουν συσσωρεύσει οι ανεπτυγμένες οικονομίες. Εάν φθάσουμε στο σημείο όπου η αγορά θα θεωρήσει ότι το εν λόγω χρέος είναι υπερβολικό, τότε θα υπάρξει sell-off στα κρατικά ομόλογα και τα yields θα εκτοξευθούν. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να μειώσουν το χρέος και τα ελλείμματα". Αυτό υποστηρίζει ο κ. Gary Jenkins, επικεφαλής της μονάδας επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της Evolution.
Η κλασική σύγκριση την οποία χρησιμοποιούν οι στρατηγικοί αναλυτές είναι μεταξύ Βραζιλίας και Ιταλίας. Το χρέος της Ιταλίας αναμένεται ότι θα φθάσει στο 127,3% του ΑΕΠ το 2010. Το αντίστοιχο ποσοστό για τη Βραζιλία υπολογίζεται στο 65,4% του ΑΕΠ.
http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/557332/ArticleFTgr.aspx#play
Σημ.axinosp:Μαύρα Χριστούγεννα θα κάνουμε φέτος !!
Νέο ρεκόρ για την τιμή του χρυσού
Ο δείκτης δολαρίου, που αντανακλά την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι βασικών νομισμάτων, βρέθηκε σήμερα να υποχωρεί σε ποσοστό 0,8% μετά τις δηλώσεις του James Bullard προέδρου της Federal Reserve Bank of St. Louis για παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Fed.
Ο χρυσός άμεσης παράδοσης βρέθηκε να ενισχύεται έως 1,5% στα 1.167,88 δολ. ανά ουγγιά, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, πριν περιορίσει ελαφρώς τα κέρδη του στα 1.165,50 δολ. ανά ουγγιά στο Λονδίνο.
Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης βρέθηκε να ενισχύεται έως 1,6% στα 1.165,40 δολ. ανά ουγγιά, ενώ νωρίτερα αναρριχήθηκε έως τα 1,167,80 δολ. ανά ουγγιά.
Ο χρυσός σημειώνει άνοδο 10% από την αρχή του μήνα και οδεύει για την ένατη διαδοχική χρονιά κερδών, σημειώνοντας το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από το 1948.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρυσός άμεσης παράδοσης σημειώνει άνοδο 31% αυτό το έτος καθώς ο δείκτης δολαρίου, που αντανακλά την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι βασικών νομισμάτων, υποχωρεί 7,2%.
Αναφορικά με την πορεία των υπόλοιπων μετάλλων, το ασήμι άμεσης παράδοσης βρέθηκε να σημειώνει άνοδο 2,1% στα 18,89 δολ. ανά ουγγιά -ήτοι σε υψηλά 16 μηνών- πριν περιορίσει στα 18,785 δολ. Η πλατίνα ενισχύεται 1,8% στα 1.473,30 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο κερδίζει 1,4% στα 369,35 δολ. ανά ουγγιά.
Ρωσία: Αύξηση 18,9% στα αποθέματα χρυσού το πρώτο δεκάμηνο
Τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας στις 31 Οκτωβρίου αναρριχήθηκαν σε 19,5 εκατ. ουγγιές, ήτοι 18,9% περισσότερα σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.
Η αξία του χρυσού τη συγκεκριμένη ημερομηνία ήταν 20,41 δισ. δολ., 40% μεγαλύτερη από την 1η Ιανουαρίου. Η αναλογία σε σχέση με τα παγκόσμια αποθέματα αυξήθηκε σε 4,7% από 3,4%.
http://www.capital.gr/Markets.asp?id=858308
Σημ.axinosp:Μέχρι τέλος του χρόνου ο χρυσός θα φτάσει τα 2000 ή όχι;;
Κρίση: Κερδισμένοι και χαμένοι στην ανατολική Ευρώπη
Χωρίς τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάποιες από τις χώρες αυτές θα είχαν καταρρεύσει. Ας πάρουμε το παράδειγμα της Ουγγαρίας, η οποία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, εξαιτίας –κυρίως- του τεράστιου δημοσίου ελλείμματος. Οι ξένοι επενδυτές δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τις εξελίξεις. Ο Μάνφρεντ Μπάι εκπρόσωπος της Γερμανικής Οικονομικής Λέσχης στη Βουδαπέστη λέει σχετικά: «Φυσικά και πλήττονται από την κρίση οι επενδυτές. Ας μην ξεχνούμε ότι ένα μεγάλο μέρος των αγαθών που παράγονται από Γερμανούς και άλλους ξένους επενδυτές είναι εξαγωγικά προϊόντα. Και εφόσον οι εξαγωγές καταρρέουν παγκοσμίως, καταρρέουν και στην Ουγγαρία».
«Τα κέρδη φεύγουν από τη χώρα μας»
Προβληματική θα είναι η κατάσταση της ουγγρικής οικονομίας και μετά την κρίσηΤο πρόβλημα είναι ότι ακόμη και μετά την υπέρβαση της κρίσης τα οφέλη της Ουγγαρίας δεν θα είναι σημαντικά, εκτιμά ο Ούγγρος πολιτικός επιστήμονας Ζόλταν Κίστσελι και διευκρινίζει: «Είναι οι μεγάλοι ξένοι όμιλοι που αντλούν κέρδη. Αυτό σημαίνει ότι δεν συσσωρεύεται κεφάλαιο στην Ουγγαρία και τα κέρδη φεύγουν από τη χώρα μας. Η μεσαία τάξη δεν έχει δυνατότητες ανάπτυξης στην Ουγγαρία».
Το ουγγρικό δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα δεν εντείνουν απλά το δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά αποτρέπουν και την οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση. Και όπως τονίζει ο Ζόλταν Κίστσελι: «Τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν για καταναλωτικούς σκοπούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν έγιναν οι απαραίτητες επενδύσεις. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι είναι αδύνατη η αποπληρωμή των δανείων μέσω της οικονομικής ανάπτυξης».
Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Βουλγαρία. Η ανεργία έχει σημειώσει δραματική αύξηση και η οικονομία συρρικνώνεται. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η καταπολέμηση της διαφθοράς καρκινοβατούν. Και αυτό έχει ολέθριες συνέπειες για την ανάκαμψη.
«Επιστρέφουν στην Αλβανία χιλιάδες εξειδικευμένοι μετανάστες»
Καλύτερη είναι η κατάσταση στην Αλβανία, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να κινηθεί στο 3% του ΑΕΠ. Η διαδικασία ανάκαμψης στην Αλβανία θα συναντήσει λιγότερα εμπόδια, με δεδομένο ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας δεν ήταν πλήρως ενταγμένο στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές. Μία από τις θετικές συνέπειες της κρίσης είναι ότι έχει λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Και αυτό γιατί επιστρέφουν στην Αλβανία από το εξωτερικό, όπου είχαν μεταναστεύσει χιλιάδες εξειδικευμένοι τεχνίτες. «Υπάρχει μια τάση παλιννόστησης στην Αλβανία. Η οικονομική κρίση στέλνει τους μετανάστες στη χώρα τους. Σε πολλές χώρες απολύονται από τις δουλειές τους και αναγκάζονται να επιστρέψουν στην Αλβανία και φυσικά ψάχνουν εδώ δουλειά, επισημαίνει ο Σάμι Γκιέργκι επιχειρηματίας στον κλάδο των τροφίμων από το Δυρράχιο.
Επενδύουν σε Φεράρι!
Σε Φεράρι επενδύουν Ρουμάνοι εκατομμυριούχοιΚαι ενώ οι Αλβανοί χαμογελούν, οι Ρουμάνοι θρηνούν. Και εδώ το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα. Η πολιτική κρίση που μαστίζει σήμερα τη χώρα θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και προγραμμάτων ενίσχυσης της οικονομίας. Εκατομμυριούχοι όπως ο Ίον Μπλαζάκ επενδύουν μόνο σε ιδιωτικά καταναλωτικά αγαθά. «Είμαστε μάρτυρες μια βαθιάς χρηματοοικονομικής κρίσης. Το χρήμα χάνει την αξία του καθημερινά. Αλλά αξίζει τον κόπο να αγοράσει κανείς μια Φεράρι, αφού η μείωση της αξίας της δεν υπερβαίνει ετησίως το 5%» λέει ο κ. Μπλαζάκ.
Τέλος στη γειτονική Σερβία η οικονομία συνέρχεται. Ένα πρόγραμμα αναθέρμανσης ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ αναβλήθηκε, αλλά δεν ματαιώθηκε. Οι ξένες εταιρείες συνεχίζουν τις επενδύσεις τους. και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Σερβίας και ΕΕ.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4905823,00.html
Σημ.axinosp:Τους κερδισμένους ψάχνω να βρώ σε αυτό το άρθρο γιατί αν επιστρέφουν και οι Αλβανοί άνεργοι στην χώρα τους και λένε πως τα πράγματα εκεί είναι κάπως καλύτερα σε σχέση με άλλους τότε βράσε ρύζι !!
Το ξύπνημα της Τουρκίας: η σταδιακή έξοδο της από το Δυτικό στρατόπεδο
1 εκατομμύριο εργάτες θα χάνουν το επίδομα ανεργίας από τον ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ αν το Κογκρέσο δεν επαναλειτουργήσει το ARRA.
Σημ.xinosp:Την ίδια στιγμή ο Ομπάμα ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων για την τόνωση της Οικονομίας που οι μεγάλοι κερδισμένοι βέβαια , αφού γι αυτούς ετοιμάζεται , θα είναι οι Τραπεζίτες της Wall Street.
To GEAB N ° 39 είναι διαθέσιμο!
Δημόσια ανακοίνωση της GEAB N ° 39 (16 Νοέμβρη 2009)
Όπως προβλέψαμε στην LEAP/E2020 τον περασμένο Φεβρουάριο, με την απουσία μεγάλων επανεκτιμήσεων της διεθνούς νομισματικής τάξης, ο κόσμος εισέρχεται τώρα στη φάση της γεωπολιτικής αποσάθρωσης της παγκόσμιας συστημικής κρίσης. Το 2010, καθώς ο προστατευτισμός και η οικονομική και κοινωνική ύφεση θα λάβουν νέα ώθηση, ένας μεγάλος αριθμός κρατών (ή πολιτειών αναφερόμενες στις ΗΠΑ) θα είναι αναγκασμένα να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις βίαιες επιλογές: τον πληθωρισμό, την υψηλή φορολογία ή την αθέτηση του χρέους τους. Όλο και περισσότερες χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρωζώνης (1), Ιαπωνία, Κίνα (2), ...) έχουν χρησιμοποιήσει όλες τα δημοσιονομικά και νομισματικά όπλα τους στην οικονομική κρίση 2008/2009 και έχουν ξεμείνει χωρίς άλλη εναλλακτική λύση. Ωστόσο, έξω από ιδεολογικά αντανακλαστικά ή σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν με κάθε μέσο τέτοιες οδυνηρές επιλογές, θα προσπαθήσουν να δρομολογήσουν νέα σχέδια ανάπτυξης (με διαφορετικά ονόματα) αν και είναι πλέον σαφές ότι η τεράστια δημόσια προσπάθεια στους προηγούμενους μήνες για να δοθεί ώθηση στην οικονομία δεν είχε καμία επίδραση στον ιδιωτικό τομέα. Πράγματι, ο καταναλωτής-όπως -εμείς-τον γνωρίσαμε κατά τη τελευταία δεκαετία είναι νεκρός, με καμία ελπίδα ανάστασης (3). Γνωρίζοντας ότι το 30 % των οικονομιών των Δυτικών χωρών γίνονται τώρα “οικονομικά ζόμπι “ ( χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες ή ακόμη και κράτη, των οποίων τα σημάδια ζωής οφείλονται μόνο σε ενέσεις ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών ), είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί το αναπόφευκτο της "αδύνατης ανάκαμψης" (4). Ο διεθνής και σε κοινωνικό επίπεδο (στο εσωτερικό κάθε χώρας) «καθένα για πάρτη του» κανόνας αρχίζει να υπερισχύει, καθώς και μια γενική υποβάθμιση του Δυτικού κόσμου, με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην πρώτη θέση. Στην πραγματικότητα, η Δύση αυτοβυθίστηκε από ηγέτες που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα του κόσμου μετά την κρίση, που προσφεύγουν σε μεθόδους από τον κόσμο του χθες παρότι αποδείχθηκε η αναποτελεσματικότητα τους.
Σε αυτό το 39ο τεύχος της GEAB, η ομάδα μας για τον λόγο αυτό επέλεξε να αναπτύξει προβλέψεις σχετικά με τις γενικές εξελίξεις του 2010, μια χρονιά που σε σημαντικά κράτη θα δούμε τις επιλογές τους να περιορίζεται σε τρεις βάναυσες επιλογές, πληθωρισμό, υψηλή φορολογία ή πτώχευση, τις οποίες θα αγωνιστούν μάταια να διαφύγουν.
Γνωρίζοντας ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι τα σχέδιά ανάκαμψης (stimulus plans )είναι καταδικασμένα να αποτύχουν, είναι ότι ο καταναλωτής-όπως τον ξέραμε τα τελευταία τριάντα χρόνια είναι νεκρός, θα αναλύσουμε αυτό το φαινόμενο σε αυτό το τεύχος της GEAB, καθώς και για τη πτώση στις εταιρείες , και για το μάρκετινγκ και την διαφήμιση επιχειρήσεων.
Στον τομέα της Γεωπολιτικής, παρουσιάζουμε μια σειρά προβλέψεις της LEAP/E2020 σχετικά με την Τουρκία μέχρι το 2015 όσον αφορά τόσο το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Φυσικά, θα παρουσιάσουμε επίσης τις συνήθεις μηνιαίες συστάσεις μας, καθώς και τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του Ευρωβαρομέτρου ,
Εξέλιξη του Γερμανικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού (1991 - 2010) (Οι εκτιμήσεις για το 2009 και το 2010 δεν περιλαμβάνουν τα πρόσφατα ανακοινωθέν σχέδιο φόρο-απαλλαγών της Άνγκελα Μέρκελ Φ.Π.Α.) - Πηγή: Financial Times / Thomson Reuters, 02/11/2009
ΟΙ χθεσινές συνταγές δεν έχουν αποτέλεσμα στην Παγκόσμια Συστημική Κρίση
Η μόνη δυνατότητα για τα κράτη να ξεφύγουν από αυτές τις τρεις βίαιες επιλογές θα είναι ,είτε η επιστροφή της κατανάλωσης ή ο ιδιωτικός τομέας να αρχίζει εκ νέου να επενδύει. Όμως, σε περίπτωση απουσίας του ενός ή του άλλου θετικού δυναμικού, Τα Κράτη δεν θα έχουν καμία άλλη εναλλακτική λύση το 2010 από την αύξηση των φόρων για να μειώσουν τα- τεράστια δημόσια ελλείμματά τους, ή αλλιώς θα πάνε σε κήρυξη πτώχευσης. Ορισμένες από αυτές τις χώρες (όπως η ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Αργεντινή, η Λετονία, ή ακόμη και η Ισπανία, η Τουρκία, το Ντουμπάι ή η Ιαπωνία) θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις δύο, δείτε και τις τρεις, επιλογές κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Αλλά οι τάσεις όσον αφορά την κατανάλωση και τις επενδύσεις είναι εξαιρετικά αρνητικές. Ο καταναλωτής που παροτρύνθηκε να εξοικονομήσει χρήματα, για να εξοφλήσει το χρέος του και, γενικότερα, να απορρίψει (οικιοθελώς ή μη) το δυτικό μοντέλο κατανάλωσης τα τελευταία τριάντα χρόνια (5) στο οποίο οφείλεται η ανάπτυξη, στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασιλείου, ιδίως, έγινε σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαρτώμενη από αυτόν (6).
Εν τω μεταξύ, εταιρείες, λόγω της έλλειψης ορατότητας (στο να έχουν θετικά αποτελέσματα) ή λόγω των αρνητικών προβλέψεων τους, περικόπτουν τις επενδύσεις τους , Η κατάσταση γίνεται πιο εμφανής λόγω του περιορισμού της πίστωσης των Τραπεζών (7). Οι δημόσιες επενδύσεις, επίσης, έχει φθάσει στα όριά τους: θα είναι ουσιαστικά αδύνατο να επεκτείνουν ή να ανανεώσουν τα προηγούμενα σχέδια ανάκαμψης αυξάνοντας υπερβολικά τα δημόσια ελλείμματα που στη συνέχεια, θα αντιμετωπίζουν, στο τέλος του 2010, με τουλάχιστον δύο από τις τρεις βίαιες επιλογές (8). Τα κράτη εκτίθενται πράγματι σε αύξηση της πίεσης (από το ευρύ κοινό, τα εποπτικά όργανα, τους ιδιώτες επενδυτές) (9) για την κακή ισορροπία , βλ. επικίνδυνη, των προϋπολογισμών. Με άλλα λόγια, οι δημόσιες επενδύσεις την περίοδο 2010/2011 είναι καταδικασμένες να συρρικνωθούν.
Η ζήτηση από το εξωτερικό είναι τελείως επηρεασμένη: ο καθένας θέλει να εξάγει, προκειμένου να βρει στο εξωτερικό τους άπληστους καταναλωτές , ή την εταιρεία επενδύσεων που δεν μπορεί πλέον να βρεθεί στη πατρίδα.
Ο μεγάλος μύθος είναι ότι η Ασία, και ιδίως η Κίνα, θα παρέχει αυτό το «νέο δυτικού στυλ καταναλωτή». Εκτός από το γεγονός ότι πολλοί θα θεωρούνται (καταναλωτές) λίγοι όμως θα επιλέγονται μεταξύ των μη-Κινέζων ή των μη Ασιατών για να απολαύσουν την αγορά της περιοχής, θα ήταν υποτίμηση δε του συστημικού χαρακτήρα της παγκόσμιας κρίσης να φανταστεί κανείς ότι ο νέος αυτός καταναλωτής θα είναι τόσο άπληστος όπως και ο πλέον ετοιμοθάνατος δυτικός καταναλωτής. Η βιομηχανία πολυτέλειας και τα τρέχοντα δεινά της στην Ασία καταδεικνύουν σαφώς την κατάσταση αυτή.
Συγκριτική εξέλιξη του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της κάθε ύφεσης μετά την κρίση του 1930 (σε μήνες, από την επίσημη έναρξη της κάθε ύφεσης ) - Πηγή - National Institute of Economic Review, 10/2009
Έτσι τι μένει;
Η « Ζόμπι-οικονομία» αντιπροσωπεύει σήμερα ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας
Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να παρέχουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές με ρευστότητα, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή η τεράστια ποσοτική προσπάθεια θα οδηγήσει σε κάποια ποιοτική άνοδο στην πραγματική οικονομία. Στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στην Αγγλία, καθώς συνεχίζουν να προσποιούνται ότι η κρίση δεν αντικατοπτρίζει ένα γενικό πρόβλημα της αφερεγγυότητας (των τραπεζών, των καταναλωτών, των δημόσιων οργανισμών και των επιχειρήσεων), «περιμένοντας τον Γκοντό» που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, και την κατάρρευση του νομίσματος και του δημόσιου χρήματος.
Απτόητα τα κράτη εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες των λαθών των Τραπεζών, ωστόσο εξακολουθούν να ακούνε συμβουλές από τους Τραπεζίτες ». Έτσι έχτισαν ένα χρέος εκ πρώτης άποψης παράλογο και σε απαράδεκτο ποσοστό, και τώρα είναι στα πρόθυρα της δραστικής περικοπής των δημοσίων δαπανών (10) και τη σημαντική αύξηση των φόρων σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την πτώχευση (11).
«Οικονομικά Ζόμπι »(12), δημόσια και ιδιωτικά , αντιπροσωπεύουν τώρα ένα μεγάλο μέρος της δυτικής και της κινεζικής οικονομίας: αντικειμενικά πτωχευμένα κράτη (όπως η Αγγλία και η Αμερική ), τα οποία δεν τολμά κανείς τεχνικά να τα δηλώσει σαν τέτοια?
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανεβαίνουν χάρη στην ευγενική χορηγία ρευστότητας που προσφέρουν οι κεντρικές τράπεζες (16) πρόθυμες να δώσουμε πίσω στον υποψήφιο καταναλωτή την αίσθηση του πλούτου, με την ελπίδα ότι θα αρχίσουν και πάλι να είναι ο εαυτός του και να αρχίσει να καταναλώνει, ενώ στην πραγματικότητα όλες οι κατηγορίες αξιόγραφων (17), όπως ο χρυσός, για παράδειγμα, επίσης ανεβαίνει (ακόμα πιο γρήγορα στις περισσότερες περιπτώσεις), αναφέροντας σαφώς, ότι ο πληθωρισμός έχει πράγματι επιστρέψει.
Οι άνεργοι συσσωρεύονται κατά δεκάδες εκατομμύρια μέσα και έξω από τα επίσημα στοιχεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι το 2010 θα είναι μια σκληρή χρόνια ,μιλώντας κοινωνικά, ενώ τίθενται σε προστατευτισμό για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας (μέσω της τιμολόγησης, των περιβαλλοντικών ή υγειονομικών φραγμών, είτε μέσω απλών ανταγωνιστικών υποτιμήσεων), ενώ οι κυβερνήσεις αναρωτιέμαι πόσο ακόμα περισσότερο μπορούν να αντέξουν το συνολικό κόστος της τόσο μεγάλης ανεργίας όταν δεν υπάρχει ανάκαμψη στον ορίζοντα (18).
Εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ (1991 - 2009) - Πηγές: Eurostat, Υπηρεσία Στατιστικών Εργασίας, Morgan Stanley
Η LEAP/E2020 έγραψε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2009, ότι εάν το διεθνές νομισματικό σύστημα δεν επανεξεταστεί πλήρως πριν από το καλοκαίρι του 2009, ο κόσμος αναπόφευκτα θα κινηθεί προς μια κατάσταση παγκόσμιας γεωπολιτικής αποσάθρωσης, ένα είδος παγκόσμιας πολύ «μεγάλης ύφεσης», με κέντρο , το πυλώνα της κατάρρευσης του κόσμου του χθες, τις ΗΠΑ. Σ’ αυτό το σημείο βρισκόμαστε σήμερα (19). Ακόμη και με παραποιημένα στοιχεία (20) δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί το επίπεδο της επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης ούτε η κάθοδο στην κόλαση της αμερικανικής οικονομίας και κοινωνίας. Η πραγματικότητα θα εμφανίζεται σαφής και θα είναι προφανής σε όλους με την έναρξη του δεύτερου τριμήνου του 2010. Σε αυτό το GEAB N ° 39, όπως και κάθε μήνα, η ομάδα μας προσπαθεί να προβλέψει τις κύριες τάσεις, έτσι ώστε ο καθένας, προσωπικά ή επαγγελματικά, να μπορεί να ετοιμαστείτε για μια δύσκολη χρονιά σαν το 2010, ένα έτος όπου συνταγές του χθες θα αποδειχθεί αναποτελεσματικές όσον αφορά τον περιορισμό της παγκόσμιας συστημικής κρίσης.
---------
Σημειώσεις:
(1) Μεταξύ αυτών των βασικών χωρών, μόνο η Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία μπορεί να κάνει κάτι ακόμα, και θα το κάνει: πράγματι, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει αποφασίσει να ξεκινήσει ένα νέο σχέδιο κινήτρων με βάση ... τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Είναι δύσκολο να είσαι τόσο αιθεροβάμων και αποσυνδεμένος από την πραγματικότητα της κρίσης! Η Γερμανία πρέπει να αναμένει τώρα μια σημαντική επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της από τα τέλη του 2010 ..., καθώς και σημαντική αύξηση των φόρων για την ελάφρυνση της δημοσιονομικής πανωλεθρίας. Σύμφωνα με την ομάδα μας, η σημερινή ιδεολογική τύφλωση του δυτικών ηγετών σε φορολογικά θέματα είναι ίδια με εκείνη των κομμουνιστικών ηγετών κατά τους πρώτους μήνες του 1989: δεν υπάρχει η κατανόηση του απολύτου γεγονότος ότι οι προηγούμενες συνταγές δεν λειτουργούν πλέον. Ακριβώς όπως το "αντικείμενο καλός κομμουνιστής" δεν ήταν πλέον διατεθειμένος να υπακούει παθητικά, ο «καλός δυτικός» καταναλωτής δεν είναι πλέον διατεθειμένος να καταναλώνει ενεργά. Αλλά κανείς δεν είπε ποτέ ότι η Άνγκελα Μέρκελ, ο Νικολά Σαρκοζί ή ο Barack Obama καταλαβαίνουν τίποτα από οικονομία.
(2) η Κίνα μπορεί να αντέξει ακόμη ένα σχέδιο ανάκαμψης, αλλά το Κινέζικο πρόβλημα, όπως έχει ήδη αναλυθεί από την LEAP/E2020, είναι ο χρόνος που απαιτείται για την επαρκή εγχώρια ζήτηση να βγει και να αντισταθμίσει την κατάρρευση των εξαγωγών. Σε αυτή την περίπτωση, κανένα σχέδιο κινήτρων στον κόσμο δεν μπορεί να «αγοράσει» το χαμένο χρόνο, αυτή τη δεκαετία, που οι Κινέζοι χρειάζονταν για να αναπτυχθεί μια σημαντική εγχώρια ζήτηση. Το 2010, μόλις το προπέτασμα καπνού που παράγεται τεχνητά εκτονωθεί και η παραγωγή θα πρέπει να διοχετευτεί, όλοι θα δουν ότι η παραγωγή αυτή δεν πουλήθηκε ... από την έλλειψη αγοραστών.
(3) Αυτό το βίντεο-κλιπ δείχνει πολύ καλά, με πολύ χιούμορ, τη ριζική αλλαγή στο τρόπο κατανάλωσης, που πραγματοποιείται σήμερα στις ΗΠΑ.
(4) Βλέπε GEAB N ° 37
(5) Θα αναπτύξουμε αυτή η ανάλυση σε άλλο κεφάλαιο του παρόντος GEAB N ° 39.
(6) Το 2008, η κατανάλωση των νοικοκυριών αντιπροσώπευε το 70 % του ΑΕΠ των ΗΠΑ και 64% του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου, έναντι 56% του γερμανικού ΑΕΠ και 36% του κινεζικού ΑΕΠ.
(7) Πηγές: MarketWatch, 09/11/2009; IrishTimes, 27/10/2009
(8) Σύμφωνα με την LEAP/E2020, η πικρή ειρωνεία της κατάστασης έγκειται στο γεγονός, ότι κράτη αρνούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν την προοπτική των τριών βάρβαρων επιλογών που θα τους επιτρέψει να επιλέξουν την καλύτερη περίπτωση, ανάμεσα στις τρεις επιλογές, καταδικάζοντας τον εαυτό τους να υποφέρουν τουλάχιστον με τις δύο από αυτές την ίδια στιγμή, στα τέλη του 2010. « Κάνοντας ένα βήμα πίσω για ένα χειρότερο άλμα" σαν να λέμε ...
(9) Επειδή είναι τόσο αντιλαϊκό , το «δεύτερο» Αμερικάνικο σχέδιο ανόρθωσης (στην πραγματικότητα το τρίτο, αν λάβουμε υπόψη το νομοσχέδιο του Μπούς για μείωση φόρου το 2008) είναι στο στάδιο της προετοιμασίας στο πλαίσιο ενός μη "ανιχνεύσιμου" σχεδίου. Θα αποτελείται από ένα σύνολο διαφορετικών μέτρων που η διοίκηση Ομπάμα θα αποφύγει να παρουσιάσει σαν ένα μοναδικό νομοσχέδιο, προκειμένου να αποκρύψουν την πραγματική του φύση. Στην ίδια κατηγορία, θα βρείτε επίσης και «μεγάλο εθνικό δάνειο» της γαλλικής κυβέρνησης που ο Νικολά Σαρκοζί προσποιείται ότι είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση, αλλά που οι Βρυξέλλες θα προσθέσουν στο γαλλικό χρέος σαν ένα απλό βραχυπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο κινήτρων. Αυτό λέγεται αναποτελεσματική πολιτική για να κρύψεις αναποτελεσματικές πολιτικές ... πω ,πω μια νίκη επί της κρίσης! Πηγές: TheKatyCapsule, 22/10/2009
(10) Ο ΟΟΣΑ είναι σαφής ως προς αυτό: για να το ξεπεράσουν, οι δυτικές χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε δραστικές περικοπές στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγείας, των κοινωνικών προγραμμάτων ... η Ιρλανδία, ήταν το τέλειο μοντέλο για τον ίδιο ΟΟΣΑ, την ΕΕ ή το ΔΝΤ δύο χρόνια πριν , θα αρχίσει να οδηγεί τον χορό: πρώτα στη φρενίτιδα της υπερ-φιλελεύθερη κατανάλωσης, θα είναι επίσης και πρώτη στην εφαρμογή υπερ-φιλελεύθερης λιτότητας. Δεν υπάρχει αμφιβολία τότε , ότι οι μεγάλες διαδηλώσεις θα αρχίσουν να γεμίζουν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας. Πηγές: FinancialTimes, 22/09/2009, RTE News, 06/11/2009
11) Πηγή: EUobserver, 10/11/2009
(12) Αξίζει για ανάγνωση ο λεπτομερής ορισμός της «οικονομίας ζόμπι», όπως προτείνεται από το PA Consulting Group στις 10/11/2009.
13) Βολτάροντας στη Βόρεια Αμερική και σε ευρωπαϊκές πόλεις είναι ένας καλός τρόπος για να συνειδητοποιήσεις ότι, αν και υπάρχουν , πολλά εμπορικά σήματα που είναι ακόμα φωτεινά για να προσελκύσουν αγοραστές, είναι στην πραγματικότητα οι παραπλανητικές εμφανίσεις των σε πτώχευση επιχειρήσεων που διατηρούνται τεχνητά στη ζωή με τη βοήθεια του δημοσίου χρήματος ή την αβέβαιη αναδιάρθρωση τους , όπως στην περίπτωση της CIT, GM, Chrysler, Saab, Opel, Karstad, Quelle, Iberia, Alitalia, ... Προφανώς, τα πράγματα κινούνται κανονικά, αλλά στην πραγματικότητα μιας ασθένεια χτυπά βαθύτερα όλο και περισσότερο τα εταιρικά εργοστάσια, που γεμίζουν με αληθινά ζόμπι. Στην Κίνα, τα ζόμπι γίνονται από όλα τα εργοστάσια που διατηρούνται σε λειτουργία όχι χάρη στους πελάτες, αλλά λόγω επιχορήγησης . Όλοι αυτοί οι "οικονομικά νεκρο-ζώντανοι » είναι το αποτέλεσμα της σταδιακής ένεσης στην πραγματική οικονομία με 20.000 και 30.000 δισεκατομμύρια σε αξιόγραφα-φαντάσματα , όπως περιγράφηκε προηγουμένως στο GEAB.
(14) Πηγή: Bloomberg, 02/11/2009
15) Η έκφραση «Τράπεζα ζόμπι » έχει ακόμη τον ορισμό της στην Wikipedia.
(16) Πηγή: Financial Times, 22/10/2009
(17) Εκτός των ακινήτων.
(18) Γνωρίζοντας ότι κάθε θέση απασχόλησης που δημιουργείται κοστίζει περίπου 324.000 δολάρια (σύμφωνα με τα στοιχεία του Λευκού Οίκου), μπορεί κανείς να αναρωτηθεί πόσο περισσότερες τέτοιες αντιπαραγωγικές πολιτικές μπορεί να συνεχιστούν. Πηγή: Global Economic Trend Analysis, 31/10/2009
(19) Όσοι ακόμη αμφιβάλετε ότι η σημερινή κρίση έχει προκαλέσει σημαντική επιτάχυνση του χρόνου θα πρέπει να διαβάσετε αυτό το άρθρο του Michael Klare που έχει δημοσιευθεί στην TomDispatch στις 26/10/2009, δείχνοντας πως οι προβλέψεις για παρακμή των ΗΠΑ μέχρι το 2025, όπως αναλύεται πριν από ένα χρόνο από τη CIA είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα ήδη κάτω από τη μύτη μας.
(20) Ακόμη και τώρα το CNBC αναφέρει το γεγονός, περιγράφοντας εκτενώς τα προηγούμενα GEAB. Πηγή: CNBC, 11/09/2009
http://www.leap2020.eu/GEAB-N-39-is-available!-Global-systemic-crisis-States-faced-with-three-brutal-options-in-2010-inflation,-high-taxation_a3995.html
Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009
H Société Générale λέει στους πελάτες της πώς να προετοιμαστούν για μία πιθανή παγκόσμια κατάρρευση
Μετάφραση : axinosp
Η Societé Generale συμβούλευσε τους πελάτες να είναι έτοιμοι για μια πιθανή "παγκόσμια οικονομική κατάρρευση" κατά τα επόμενα δύο χρόνια, σχεδιάζοντας μια στρατηγική αμυντικών επενδύσεων έτσι ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή του πλούτου.
Σε μια έκθεση με τίτλο «Το χειρότερο σενάριο με τη περίπτωση του χρέους", το τμήμα των χρεογράφων της τράπεζας αναφέρει ότι τα Κρατικά πακέτα διάσωσης τα τελευταία χρόνια έχουν μεταφέρει τις υποχρεώσεις του ιδιωτικού τομέα πάνω στις κρατικές πλάτες , δημιουργώντας μια νέα σειρά προβλημάτων.
Συνολικά το χρέος εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλό σε όλες σχεδόν τις πλούσιες οικονομίες ως ποσοστό του ΑΕΠ (350% στις ΗΠΑ), είτε δημόσια είτε ιδιωτικά. ,Θα πρέπει να μειωθεί με σκληρή δουλειά "απομόχλευσης" για χρόνια.
"Μέχρι στιγμής, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν έχουμε πράγματι ξεφύγει από την προοπτική μιας παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης," αναφέρει η 68-σελίδων έκθεση, με επικεφαλής τον κύριο Daniel Fermon του τμήματος χρεογράφων. Είναι μια εξερεύνηση των κινδύνων, δεν είναι μια πρόβλεψη.
Στο σενάριο με αρκούδες (ύφεση) της γαλλικής τράπεζας (το ζοφερότερο από τα τρία πιθανά αποτελέσματα), το δολάριο θα διολισθήσει περαιτέρω και παγκόσμια οι μετοχές θα ξαναγνωρίσουν τα χαμηλά του Μαρτίου. Οι τιμές των ακινήτων θα κατρακυλήσουν πάλι. Το πετρέλαιο θα υποχωρήσει στα 50 δολάρια το 2010.
Οι κυβερνήσεις έχουν ήδη ρίξει τους φορολογικούς κεραυνούς τους. Έστω και χωρίς νέες δαπάνες, το δημόσιο χρέος θα εκραγεί μέσα σε δύο χρόνια στο 105% του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα 125% στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη, και στα 270% στην Ιαπωνία. Σε όλο τον κόσμο το δημόσιο χρέος θα φθάσει τα 45 τρισεκατομμύρια δολάρια, μέχρι και δύο-δυόμισι φορές πάνω μέσα σε μια δεκαετία.
(Τα στοιχεία για τη Αγγλία κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα λόγω του χρέους που ξεκίνησε από χαμηλή βάση. Ο κ. Ferman είπε ότι η Βρετανία θα συγκλίνει με την Ευρώπη στο 130% του ΑΕΠ έως το 2015 στην περίπτωση σεναρίου ύφεσης (αρκούδες)).
Η συγκεκριμένη δανειακή επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη από ό, τι ήταν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου οι ονομαστικές αξίες ήταν παρόμοιες. Η γήρανση του πληθυσμού θα κάνει δυσκολότερη τη μείωση του χρέους μέσω της ανάπτυξης. "Το υψηλό δημόσιο χρέος φαίνεται εντελώς αβάσταχτο μακροπρόθεσμα. Έχουμε φτάσει σχεδόν στο σημείο της μη επιστροφής για το δημόσιο χρέος», αναφέρει η έκθεση.
Διογκώνοντας το χρέος παραπέρα θα μπορούσε να θεωρηθεί από ορισμένες κυβερνήσεις ως το μικρότερο κακό.
Αν ήταν, τότε η τιμή του χρυσού θα “ανέβαινε, θα ανέβαινε , θα ανέβαινε " ως το μόνο ασφαλές καταφύγιο για τα χαρτονομίσματα χωρίς αντίκρισμα. Το ιδιωτικό χρέος θα δεχόταν βαρύτατο πλήγμα επίσης . Ακόμη και αν στις ΗΠΑ το επιτόκιο καταθέσεων σταθεροποιείτο στο 7%, και όλα αυτά για τη αποπληρωμή το χρέους , τα νοικοκυριά θα χρειάζονταν ακόμη , εννέα χρόνια για να μειωθεί σε σχέση με το εισόδημα το χρέος ώστε να φτάσουν στα ασφαλή επίπεδα της δεκαετίας του 1980.
Η τράπεζα αναφέρει ότι η σημερινή κρίση εμφανίζει "συγκλονιστικές ομοιότητες» με την κρίση στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της χαμένης της δεκαετίας (ή εικοσαετίας ), με μια μεγάλη διαφορά: η Ιαπωνία κατάφερε να επιβιώσει με τις εξαγωγές της σε μια ισχυρή παγκόσμια οικονομία και, αφήνοντας σε ελεύθερη πτώση το γιεν. Δεν είναι δυνατόν για το ήμισυ του Πλανήτη , να ακολουθήσει αυτή τη στρατηγική ταυτόχρονα.
Η Societé Generale συμβουλεύει τις αρκούδες (αυτούς που περιμένουν πτώση) να πουλήσουν δολάρια και να "σορτάρουν" σε μετοχές εταιρειών που παρουσιάζουν κυκλικές διακυμάνσεις στην αξία τους, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, όπως η τεχνολογία, τα αυτοκίνητα , οι αεροπορικές εταιρίες , τουριστικά γραφεία και οι οικοδομές για να αποφύγουν να πιαστούν στο " καθοδικό αντιπληθωριστικό σπιράλ". Οι αναδυόμενες αγορές δεν θα την γλιτώσουν. Παραδόξως, είναι πιο μοχλευμένες με την ανάπτυξη των ΗΠΑ παρά με την ίδια τη Wall Street. Τα αγροτικά προϊόντα θα κρατηθούν ψηλά, με επικεφαλής τη ζάχαρη.
Ο κ. Fermon είπε ότι τα ομόλογα υψηλού κινδύνου (junk bonds) θα χάσουν το 31% της αξίας τους μόνο μέσα το 2010 . Ωστόσο, τα κυρίαρχα ομόλογα θα "επιστρέψουν δυναμικά" μιμούμενα την βέβηλη διολίσθηση των αποδόσεων που παρατηρήθηκε στην Ιαπωνία μέχρι που η ύφεση έπιασε πάτο . Σε κάποιο σημείο τα δεκαετή ομόλογα της Ιαπωνίας μειώθηκαν στο 0.40%. Η Fed θα κρατήσει χαμηλά τις αποδόσεις ρίχνοντας στην αγορά επιπλέον ομόλογα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει το ίδιο σε λιγότερο βαθμό, για πολιτικούς λόγους.
Στην περίπτωση της Societé Generale το να αγοράσει κρατικά ομόλογα είναι αμφιλεγόμενο. Ένας αριθμός κερδοσκοπικών ομολόγων αμφιβάλουν για το εάν το σενάριο της Ιαπωνίας θα επαναληφθεί, αν μη τι άλλο διότι το Τόκιο το ίδιο μπορεί να είναι στα πρόθυρα μιας σύνθετης κρίσης χρέους.
Ο κ. Fermon είπε ότι η έκθεσή του έχει δημιουργήσει ηλεκτροπληξία στους πελάτες του και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. "Όλοι θέλουν να γνωρίζουν ποιες θα είναι οι επιπτώσεις. Πολλοί ιδιοκτήτες αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου καθώς και Τραπεζίτες ανησυχούν .
http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/6599281/Societe-Generale-tells-clients-how-to-prepare-for-global-collapse.html