Η κ. Θεοδοσία Φραντζεσκάκη είναι μέλος της ομάδας «ΠηλΟίκο», στην οποία μετέχουν πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, μηχανικοί περιβάλλοντος, γεωλόγοι και ένας χτίστης. Όλοι μαζί, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γκέρνοτ Μίνκε του Πανεπιστημίου Κάσελ της Γερμανίας, χτίζουν από την αρχή της εβδομάδας ένα σπιτάκι 16 τετραγωνικών στις Καλύβες Αποκορώνου Χανίων.
Για κάθε τοίχο του σπιτιού εφαρμόζουν διαφορετική μέθοδο χτισίματος με φυσικά υλικά και πρώτη ύλη το χώμα. «Το σπίτι είναι ένα σύγχρονο βιοκλιματικό οίκημα με μοναδικά υλικά όσα μας προσφέρει απλόχερα η φύση.
Αύριο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εργασιών, στην ξύλινη οροφή του σπιτιού θα μπει χώμα και θα φυτευθούν διάφορα λουλούδια, ώστε να δημιουργηθεί ένας πραγματικός κήπος. «Το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι το χώμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό», λέει ο καθηγητής Μίνκε. «Έχει πολλές πέτρες και πρέπει να το κοσκινίζουμε- και αυτό βεβαίως αυξάνει τη δουλειά. Ωστόσο όλα εξελίσσονται ικανοποιητικά».
Το μικρό οικόπεδο στις Καλύβες όπου εξελίσσεται το πρόγραμμα έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο. Ανά ομάδες, άλλοι αναλαμβάνουν το κοσκίνισμα του χώματος, άλλοι το ανακατεύουν με άχυρο και νερό και άλλοι κάνουν το χτίσιμο.
Τα τελευταία χρόνια, στη Γερμανία για παράδειγμα, πάρα πολλά σπίτια κατασκευάζονται με πηλό. Άλλωστε δεν είναι κάτι καινούργιο.
Η ομάδα μαζί με τους καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μαρκόπουλο και κ. Πατηνάκη θα μελετήσει πώς λειτουργούν οι τεχνικές, θα κάνουμε μετρήσεις για την υγρασία, τη θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου, τη συμπεριφορά του ξύλινου σκελετού», λέει. «Παλιότερα η κατασκευή τούβλων από πηλό ήταν συνηθισμένη τεχνική.
Κάθε βράδυ όταν πλενόμαστε και ξεκουραζόμαστε κοιτάμε τα χέρια μας: έπειτα από μιας μέρας δουλειά δεν έχουν ούτε μια αμυχή.
Αν χρησιμοποιούσαμε τσιμέντο, τα χέρια μας θα ήταν καμένα και με σημάδια.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Η ομάδα «ΠηλΟίκο» αναζητεί το σπίτι του μέλλοντος σε μια μέθοδο δόμησης που χρησιμοποιήθηκε για αιώνες
Κατοικία 120 τ.μ. με 65.000 ευρώ!
«ΣΤΟΥΣ ΑΝΥΔΡΟΥΣ στη Νότια Κρήτη έχουν κατασκευαστεί ενοικιαζόμενα δωμάτια από πηλό εδώ και χρόνια», λέει ο κ. Νίκος Γαλάτης, που έχει την εμπειρία κατασκευής σπιτιών από χώμα τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Κρήτη.
Όπως λέει ο κ. Γαλάτης, τα καινούργια σπίτια από μπάλες άχυρου και λάσπης έχουν πολύ μικρό κόστος. «Μια μονοκατοικία 120 τ.μ. κατασκευασμένη από ξύλο, λάσπη και άχυρα, μαζί με τα εργατικά θα κοστίσει περίπου 65.000 ευρώ. Ο πηλός είναι τέτοιο υλικό που μπορεί να θερμομονώνει ένα σπίτι. Μια κατασκευή με πηλό μπορεί να ζεσταθεί από τη θερμότητα που εκπέμπουν τα σώματα των ανθρώπων μέσα σε αυτό και τη λειτουργία της τηλεόρασης».
«Ιδανική λύση»
Στην προσπάθεια συμμετέχει ο κτίστης Μανώλης Ιερωνυμάκης. Βοηθάει στο καλούπωμα και στο ρίξιμο της λάσπης. Ο ίδιος εκτιμά ότι η κατασκευή αυτή «είναι κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο για την Κρήτη.
Μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για μια αλλαγή στις κατασκευές. Είναι οικονομική λύση. Ειδικά για μικρές κατασκευές είναι ιδανική», λέει.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4516680
1 σχόλιο:
Δεν καταλαβαίνω,γιατί γίνεται όλο αυτό το νταβαντούρι,από τη μία τα εναλλακτικά υλικά και από την άλλο το τσιμέντο όταν υπάρχουν πάνφθηνες τεχνολογίες κεραμικών για ελαφριούς πυρίμαχους και πανίσχυρους τοίχους;
Το κεφάλαιο κρατάει ακόμη και στη βιομηχανία των κατασκευών όπως φαίνεται φίλε Γιώργο.....;)
Δημοσίευση σχολίου