Το θέμα αυτό έθεσε η ΑΔΕΔΥ χθες στον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος και παρέπεμψε τη συνδικαλιστική οργάνωση στις τράπεζες για δανεισμό. Δεν διευκρίνισε όμως ο υπουργός εάν και η ΑΔΕΔΥ θα δανειστεί με τους ίδιους όρους (υψηλά spread) που δανείζεται το ελληνικό Δημόσιο.
Πρόλαβαν οι... δικαστικοί
Να σημειωθεί ότι τα οικονομικά του Ταμείου Πρόνοιας έχουν ανατραπεί πλήρως. Αφ' ενός λόγω των δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες δικαιώθηκαν οι δικαστικοί (εξίσωση αποδοχών με τους βουλευτές) και έλαβαν έτσι υψηλό εφάπαξ με βάση τον τελευταίο-καταληκτικό μισθό και αφ' ετέρου λόγω της μαζικής φυγής των δημοσίων υπαλλήλων κατά τα τελευταία χρόνια από τις υπηρεσίες τους υπό τον φόβο ότι θα παγιδευτούν από νέα αυξημένα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση.
Αρρωστο και το Υγείας
Να σημειωθεί ότι πέραν του εφάπαξ οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του κλάδου αντιμετωπίζουν πρόβλημα και με το Ταμείο Υγείας (ΟΠΑΔ), το οποίο παρουσιάζει έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται οι συμβάσεις με γιατρούς και φαρμακοποιούς. Ωστόσο, εφάπαξ και επικουρική σύνταξη κινδυνεύουν να χάσουν και οι 1.516 υπάλληλοι και συνταξιούχοι της Γενικής Τράπεζας. Το Ταμείο του κλάδου δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΕΤΑΤ (επικουρικό τραπεζών), καθώς η (εργοδότρια) τράπεζα αμφισβητεί οικονομική υποχρέωση έως και 200 εκατ. ευρώ προς αυτό για την ανάληψη του αναλογιστικού-κρυφού ελλείμματος. Προς τούτο έχει πετύχει και δικαστική απόφαση.
Από την άλλη, το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο για την τακτική (κανονική) καταβολή των συντάξεων (κύριας και επικουρικής με βάση παλαιότερη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας) και έτσι το θέμα έχει μετατεθεί στο υπουργείο Απασχόλησης. Ως προς το εφάπαξ που χορηγεί το αυτοδιαχειριζόμενο Ταμείο, ο πρόεδρός του, Φ. Ταυρής, αναφέρει ότι «τον Μάρτιο θα δώσουμε το εφάπαξ δύο συναδέλφων που συνταξιοδοτήθηκαν τον Δεκέμβριο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου