Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

θέρμανση με πέλετ. Η λύση για το ακριβό πετρέλαιο

«Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που αντί για πετρέλαιο θα χρησιμοποιήσουμε πέλετ για τη θέρμανση του σπιτιού μας. Το κόστος για τη θέρμανση πέρσι ήταν το μισό σε σχέση με την τελευταία φορά που χρησιμοποιήσαμε πετρέλαιο».
O κ. Θανάσης Παπαχρήστος από τη Λάρισα είναι ένας από τους πρώτους που επέλεξαν να αντικαταστήσουν τον καυστήρα πετρελαίου του διώροφου σπιτιού που μοιράζεται η δική του οικογένεια με την οικογένεια του αδελφού του με καυστήρα πέλετ. Πρόκειται για ένα βιοκαύσιμο που παράγεται από ...

κατάλοιπα ξύλου (πριονίδια) το οποίο συμπιέζεται και υφίσταται ειδική επεξεργασία αποξήρανσης, ώστε να αποβάλει πλήρως την υγρασία, και παίρνει τη μορφή μικρών κυλίνδρων, χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο. Το συγκεκριμένο βιοκαύσιμο παράγει η εταιρεία Βioenergy Ηellas που δημιουργήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια στο Συκούριο Λάρισας. Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο συνιδιοκτήτης της εταιρείας κ. Νίκος Μήλιος, «η ιδιαιτερότητα του πέλετ είναι ότι επιτυγχάνει τέλεια καύση με ενεργειακή απόδοση πάνω από 80%, χωρίς αξιόλογα κατάλοιπα: Από έναν σάκο με δεκαπέντε κιλά πέλετ θα μείνουν μόλις 75 γραμμάρια στάχτης».
Όπως εξηγεί ο κ. Μήλιος, δύο κιλά πέλετ έχουν την ίδια θερμική απόδοση με ένα λίτρο πετρελαίου. «Όμως, τα δύο κιλά πέλετ κοστίζουν 38 λεπτά ενώ το ένα λίτρο πετρέλαιο αναμένεται φέτος να πωλείται μεταξύ 1,25-1,35 ευρώ, οπότε έχουμε ένα καύσιμο κατά 70% οικονομικότερο». «Την τελευταία χρονιά που χρησιμοποίησα πετρέλαιο, καταναλώσαμε σε ένα διώροφο σπίτι που μένω με τον αδελφό μου, περίπου 6.500 λίτρα πετρέλαιο. Δηλαδή πληρώσαμε περίπου 4.800 ευρώ. Πέρυσι, που εγκαταστήσαμε τον καυστήρα με πέλετ χρειαστήκαμε 9.500 κιλά από το βιοκαύσιμο, δηλαδή πληρώσαμε περίπου 1.980 ευρώ, με θερμοκρασίες πάνω από 22 βαθμούς στο σπίτι και χωρίς κανένα πρόβλημα απολύτως», είπε ο κ. Θανάσης Παπαχρήστος, προσθέτοντας πως «σχεδόν κάναμε απόσβεση στο κόστος του καυστήρα μέσα σε έναν χρόνο».
Όπως λέει ο κ. Μήλιος, «η απόδοση ενός λίτρου πετρελαίου είναι 8.200 θερμίδες ενώ ενός κιλού πέλετ είναι 4.500 θερμίδες. Για τον λόγο αυτόν γίνεται σύγκριση ενός λίτρου πετρελαίου και δύο κιλών πέλετ. Με λίγα λόγια, αν χρειαζόμαστε για 1.000 λίτρα πετρελαίου 1250-1350 ευρώ, για τα 2.000 κιλά πέλετ χρειαζόμαστε 380 ευρώ».

Ετοιμάζουν βιοκαύσιμα από... αγριαγκινάρα
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ στο Συκούριο της Λάρισας ήταν η πρώτη που παρήγαγε πέλετ στην Ελλάδα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της εξακολουθεί να εξάγεται στην Ιταλία, όπου η χρήση του συγκεκριμένου βιοκαυσίμου είναι πολύ πιο διαδεδομένη.
Παράλληλα, η εταιρεία πειραματίζεται και για την παραγωγή πέλετ από αγριαγκινάρα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Με επικεφαλής τον καθηγητή Γεωργίας κ. Ν. Δαναλάτο, το πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει σε πειραματικές καλλιέργειες του συγκεκριμένου φυτού, ώστε να παραχθεί βιοκαύσιμο.
Ωστόσο, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις δεν επαρκούν προς το παρόν για την παραγωγή βιοκαυσίμου που να μπορεί να βγει στο εμπόριο.
Παρόμοιο εργοστάσιο αποξήρανσης καταλοίπων ξύλου και παραγωγής βιοκαυσίμων λειτουργεί και στη Θεσσαλονίκη, ενώ ετοιμάζονται στην Κόρινθο και στη Σκύδρα. Το πέλετ διατίθεται σε συσκευασίες των 15 κιλών που κοστίζει 2,85 ευρώ, σε παλέτα 77 σάκων (1.155 κιλών) που κοστίζει 219,45 ευρώ και χύμα τα 1.000 κιλά προς 166,60 ευρώ, το οποίο είναι φθηνότερο γιατί δεν υπάρχουν έξοδα συσκευασίας.

Πόσο κοστίζουν οι λέβητες πέλετ
ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ διατίθενται καυστήρες- λέβητες για κεντρική θέρμανση και με μπόιλερ για ζεστό νερό, σόμπες και τζάκια που καίνε πέλετ αντί για ξύλο. Ο καυστήρας έχει χώρο που δέχεται 200 κιλά πέλετ και μπορεί να λειτουργεί με αυτήν την ποσότητα για μια εβδομάδα περίπου για ένα σπίτι 120 τ.μ. Αντίστοιχα μια σόμπα για χώρο 60 τ.μ. δέχεται 15 κιλά πέλετ και μπορεί να λειτουργεί μια ολόκληρη ημέρα. Τα τζάκια δέχονται 15-30 κιλά και μπορούν να λειτουργήσουν 1-2 ημέρες. Οι καυστήρες- λέβητες ξεκινούν από 3.000 ευρώ για 200 τ.μ., οι σόμπες από 1.500 ευρώ για 60 τ.μ. και τα τζάκια από 2.500 ευρώ για 100 τ.μ. «Λειτουργούν αυτόματα με θερμοστάτη για να ανάψουν και για να σβήσουν όταν φθάσουν στη θερμοκρασία που επιλέξαμε», εξηγεί ο κ

pellet θα βρείτε εδώ...
bioenergyhellas.gr
news24gr

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα pellets είναι βιοκαύσιμα, τα βιοκάυσιμα δεν λύνουν το πρόβλημα της ενέργειας είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν την τιμή του πετρελαίου, καθώς αυτό θα εξαντλήται, δεν θα αφήσουν δένδρο για δένδρο όρθιο για να ζεσταθούν οι παγωμένοι, προτιμότερη λύση είναι η γεωθερμία (15.000 euro min κόστος)(αν συνεχίσουν να υπάρχουν οι βιομηχανίες κατασκευής τους και των ανταλλακτικών σε peak oil κατάσταση), υπόψη ότι το ρεύμα για το compressor της γεωθερμίας δεν καλύπτεται απο συστοιχία μπαταριών σε αυτόνομα φωτοβολταϊκά στην εκκίνηση του.
Pigasos

Ανώνυμος είπε...

@Pigasos
Καλή είναι η γεωθερμία, αλλά το κόστος εγκατάστασης είναι τεράστιο.
Οι Ευρωπαίοι που θερμαίνονται με πέλλετς, μάλλον είναι ακόμα βάρβαροι...έ;
Όσον αφορά το σχόλιο για καταστροφή δασών, μάλλον δεν κατέχεις...
Τελος πάντων, όποιος βάλει σόμπα ή λέβητα πέλλετ, θα διαπιστώσει μόνος του την οικονομία που παρέχουν. Καλά είναι να μην βάλετε εσείς, για να με κάνετε να αισθάνομαι ανώτερός σας.

παλιοχώριατος είπε...

Πάντως, να μη νομίζει κανείς ότι με το peak oil θα έρθει το τέλος του κόσμου.
[@«...αν συνεχίσουν να υπάρχουν οι βιομηχανίες κατασκευής τους...»@]

Απλά θα ακριβύνουν όλα!!!

Όσων αφορά την ενέργεια,
ο καπιταλισμός, μάλλον, θα στραφεί προς τη πυρηνική ενέργεια.
Μόνο αυτή μπορεί να παράγει φθηνή κιλοβατόρα.

Βέβαια, έχει ένα τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος.
Αλλά ο καπιταλισμός δεν έχει τέτοιες ανησυχίες.

Όλο και κάποιους θα βρουν να βομβαρδίσουν με το απεμπλουτισμένο ουράνιο.
Και εντέλει το στέλνουν στην Αλβανία, το πετάνε στη Μεσόγειο, ή το θάβουν σε καμιά φτωχογειτονιά
(δόξα σοι ο Θεός, ο δυτικός κόσμος έχει πολλές από δαύτες).

Για τα δάση, όμως, συμφωνώ.

Στις κοινωνίες μας δεν έχουμε πρόβλημα παραγωγής πλούτου
(τρόφιμα, ενέργεια, κλπ).
Έχουμε πρόβλημα διαχείρισης
(δίκαιη κατανομή, οικονομία, κλπ).

Αν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο,
τα δάση, ή θα τα πετσοκόψουν οι άπληστοι καπιταλιστές,
ή θα τα κάνουν καυσόξυλα οι απελπισμένοι φτωχοί.

Όποιος κάνει μακροχρόνια σχέδια,
ας έχει τα παραπάνω υπόψη του...

axinosp είπε...

Το τέλος του κόσμου δεν θα έρθει με το peak oil όπως δεν ήλθε με το τέλος της χρήσης του άνθρακα από τους Άγγλους. Για το τέλος του Αστικού Καπιταλισμού, είμαι σίγουρος , ότι θα έρθει με την μορφή που έχει σήμερα και το πέρασμα σε κάποια μορφής φεουδαρχίας που δεν ξέρω αν αυτή μπορεί να υπάρξει, με τους όρους που θέλουν, οι Πλανηταρχίδες. Δεν είναι σίγουρο πως θα αντιδράσουν σε αυτό το ενδεχόμενο οι Αμερικάνοι έχοντας στα χέρια τους εκατομμύρια όπλα στα χέρια τους. Πιστεύω ότι η έδρα του Παγκόσμιου Καπιταλισμού θα βιώσει και όχι μόνο αυτή για να μην γελιόμαστε, εποχή mad max, τώρα το μετά μας απασχολεί όλους . Όσο για αυτό που λέει ο παλιοχώριατος για την χρήση της πυρηνικής ενέργειας, έχω να το που ότι σε λίγα χρόνια ο πλανήτης θα χρειάζεται για ενέργεια 10 TerraWatt, εφόσον θα έχει τελειώσει το πετρέλαιο που είναι κάτι δεδομένο η αποκλειστική χρήση πυρηνικής ενέργειας χτίζοντας νέα εργοστάσια θα εξαντλούσε όλα τα αποθέματα πυρηνικών σε 25 χρόνια όπως έχουν υπολογίσει οι ειδικοί. Η μόνη λύση που έχουν βρει έως τώρα το τονίζω οι ειδικοί, είναι φωτοβολταϊκά που θα χρειάζεται να καλύπτουν την μισή πολιτεία της Καλιφόρνιας Η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει τόσο μεγάλο πρόβλημα λόγω των Υδροηλεκτρικών φραγμάτων και των νέων εργοστασίων λιγνίτη που θα δημιουργήσει λύνοντας προσωρινά το πρόβλημα του Ηλεκτρισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μπει δυνατά στις ΑΠΕ, όσον αφορά τον Ηλεκτρισμό. Το θέμα φυσικά όμως παραμένει όσον αφορά την διατροφή και την θέρμανση που καταναλώνουμε απίστευτες ποσότητες πετρελαίου. Ο μέσος Αμερικάνος χρειάζεται 10 βαρέλια πετρελαίου για τροφή (μεταφορά προϊόντων , χρήση μηχανημάτων, λιπάσματα, φυτοφάρμακα από πετρέλαιο) , 9 βαρέλια για μετακίνηση με ΙΧ και 7 βαρέλια πετρέλαιο για θέρμανση τότε το πρόβλημα μεγαλώνει. Γιατί άντε και κάναμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πως θα ζεσταθούν τα εκατοντάδες εκατομμύρια , που μένουν σε πολυκατοικίες το χειμώνα, στις μεγαλουπόλεις, ή το πώς θα μεταφερθούν τα τρόφιμα από τα χωράφια στις μεγαλουπόλεις;;;;

παπαπετρος κωστας είπε...

Οι σόμπες και οι καυστήρες pellet χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίες παράγονται στη χώρα μας. Η οικονομική κρίση δεν έχει φτάσει ακόμη στην ακμή της. Η τιμή του πετρελαίου στο εγγύς μέλλον θα εκτιναχθεί στη ύψη! Απο το 2008 και μετά άρχησε η ανοδική πορεία του “μαύρου χρυσού” φτάνοντας τη τιμή του βαρελιού στα 91,58 $.Αυτό για την Ελλάδα
είναι καταστροφικό αν αναλογιστούμε οτι το 90% των καυσίμων που καταναλώνουμε ,τα εισάγουμε!
Η αλήθεια είναι οτι το πετρέλαιο πάντα είχε μεγάλες διακυμάνσεις στη τιμή του. Αλλά η σημερινή του τιμή είναι κατα 40% αυξημένη σε σχέση με τη τιμή του “μαύρου” Οκτωβρίου του 2008 όπου και ξεκίνησε η οικονομική κρίση. Οι ειδικοί λένε οτι η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει πολύ σύντομα τα 100$ το βαρέλι. Θα μπορέσει άραγε η Ελλάδα να αντέξει αυτή τη τιμή;
Η απάντηση είναι : ΝΑΙ αλλά μόνο με ένα τρόπο! Τη μείωση της κατανάλωση του πετρελαίου και των παράγωγών του. Το 50% του πετρελαίου που εισάγουμε το χρησιμοποιούμε για να ζεσταθούμε. Και μπορεί οι κλιματολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στο πλανήτη να ευνοούν ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας μας, αλλά ας μη ξεχνάμε τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, οι οποιές αντιμετωπίζουν βαρύ χειμώνα απο τον Οκτώβριο εως και τον Απρίλιο.
Η μόνη σχετικά καινούρια τεχνολογία για την Ελλάδα αλλά δοκιμασμένη για πάνω απο 20 χρόνια στη Β. Ευρώπη είναι οι λέβητες και οι σόμπες pellet.
Τι είναι τα pellet:
Είναι συμπυκνωμένο ξύλο με πολύ χαμηλό ποσοστό υγρασίας. Ένας βασικός τρόπος παραγωγής του είναι η συμπίεση όλων των κατάλοιπων της υλοτομίας(πριονίδια, κλαδιά κ.ο.κ) δηλαδή υλικά τα οποία ήδη έχουμε και πετάμε! Τα pellets επίσης μπορούν να παραχθούν με φυσικό τρόπο με τη καλλιέργεια και επεξεργασία της αγριαγκινάρας.
Τι είναι οι λέβητες pellet.
Είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται για να παράγουν ζεστό νερό τόσο για την οικιακή θέρμανση όσο και για την οικιακή χρήση. Το καύσιμο που απαιτείται για τη λειτουργία τους είναι πολύ μικρά συμπιεσμένα κομμάτια ξύλου (pellet). Ο καυστήρας τροφοδοτείται μέσο ενος ειδικού μηχανισμού με την ανάλογη ποσότητα pellet που χρειάζετε.
Πόσο κοστίζουν;
Για μια μικρή μονοκατοικία το κόστος αγοράς ενός λέβητα δυναμικότητας 25 KW ανέρχεται στα 3.000 €. Ποσό το οποίο μπορούμε να αποσβέσουμε σε περιοχές με κρύο τον πρώτο κιόλας χρόνο!

περισοτερα http://oxiallopetreleo.blogspot.com