Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην πράσινη ανάπτυξη τόνισε πως αυτή διασφαλίζει πέντε στόχους: πρώτον, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη, μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, δεύτερον, μια νέα σχέση του ανθρώπου με τη φύση, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, τρίτον, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με επένδυση στον άνθρωπο, τέταρτον, απαλλαγή της δημοκρατίας από το συγκεντρωτικό και πελατειακό κράτος, ενώ πρόσθεσε ότι η δημοκρατία είναι το νέο στοίχημα στην πολιτική και πέμπτον, καθιστά την Ελλάδα μια χώρα ανοιχτών οριζόντων που μπορεί να είναι πρωτοπόρος στην πράσινη ανάπτυξη.
Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζο Στίνγκλιτς, ο πρόεδρος της Γκρινπις Γκέρτ Λέιπολντ και η υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ.
Ο κ. Στίνγκλιτς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η απελευθέρωση των αγορών αποδείχθηκε πως δεν ήταν προς το συμφέρον των πολιτών και ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν ήταν ένα «τυχαίο ατύχημα». Τα προβλήματα, πρόσθεσε, δεν είναι αποτέλεσμα ενός ατυχήματος, αλλά κάποιων πολιτικών με πολλά ψεγάδια.
Ήταν απαισιόδοξος για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, προβλέποντας ότι αυτή θα είναι ισχνή και πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για συλλογική αντίδραση. Επίσης, τόνισε ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι ουσιαστικά το νέο μοντέλο.
Κατηγόρησε, επίσης, τις τράπεζες ότι παρότι έχουν πάρει μεγάλη βοήθεια για να ορθοποδήσουν αυτές δεν ενστερνίζονται τις νέες απόψεις και έχουν ως μόνο γνώμονα το κέρδος.
Ο πρόεδρος της Greanpeace τόνισε πως η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι θέμα που αφορά μόνο ένα κόμμα, αλλά ευρύτερα τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες. Ενώ, αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε ότι έχει τρομακτικές δυνατότητες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπορεί να επενδύσει σε αυτές. Και κατέληξε, λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να είναι πράσινη.
Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ έπλεξε το εγκώμιο του Γιώργου Παπανδρέου εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι θα είναι «ο νέος πρωθυπουργός αυτής της καταπληκτικής χώρας». Ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα ζούμε μια πολύπλευρη κρίση από την οποία ο κόσμος που θα προκύψει πρέπει να είναι πιο δίκαιος.
Αναφερόμενη, εξάλλου, στο μεγάλο ποσοστό αποχής στις ευρωεκλογές τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική, αλλά ότι έχουν απογοητευθεί από την αποτελεσματικότητα της πολιτικής.
* Νωρίτερα, ο Γ.Παπανδρέου εξαπέλυσε εκ νέου σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «ως Ελλάδα, δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ στο παρελθόν μια τέτοια μορφή διακυβέρνησης της χώρας, με τέτοια εγκληματικότητα, διαφθορά, ανομία και συγκάλυψη». Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε, επίσης, αν θα προκαλέσει εκλογές το Μάρτιο, ανεξάρτητα από το ποιο πρόσωπο για την Προεδρία. «Σήμερα, το μόνο που δεν εξυπηρετείται είναι το δημόσιο συμφέρον. Εξυπηρετούνται πολλά άλλα συμφέροντα, η ανομία και η αδιαφάνεια. Η αλλαγή πορείας της χώρας προέχει οποιωνδήποτε προσώπων», τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου