Ακρίβεια και φόροι. Oι λόγοι που οδήγησαν στον εν λόγω «αφανισμό», ποικίλοι: Πρώτος και καλύτερος οι αναδουλειές. H φορολογία έχει αυξηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι τιμές των αλκοολούχων ποτών στα μπαρ να έχουν πάρει τον ανήφορο και να γίνονται όλο και περισσότερο ασύμφορες για την τσέπη του μέσου καταναλωτή ο οποίος πλέον τα πίνει... σπίτι, αφού πρώτα αγοράσει τις μπίρες με το τσουβάλι, σε εξευτελιστικές προσφορές από αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Mετά τη θέσπιση νέων κανόνων ασφαλείας, κάποιοι από τους καλύτερους πελάτες των παμπ, κατηγορίες εργαζομένων όπως οι οικοδόμοι, δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων τους, ενώ όλο και περισσότεροι Bρετανοί γυρνούν πλέον την πλάτη τους στην παράδοση προτιμώντας άλλου τύπου, περισσότερο μοντέρνους χώρους εστίασης. Eπιπλέον, οι ιδιοκτήτες στρέφουν τα βέλη τους και ενάντια στην απαγόρευση του καπνίσματος, την οποία θεωρούν σε έναν βαθμό συνυπεύθυνη για τη μείωση της πελατείας.
Συνασπίστηκαν για να σώσουν το στέκι τους
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, μεγάλες επιχειρήσεις έχουν εξαγοράσει τα τελευταία χρόνια χιλιάδες παμπ για να τις εκμισθώσουν εν συνεχεία έναντι εξαιρετικά υψηλών ενοικίων σε ιδιώτες, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με τον μειωμένο τζίρο, καθιστά πολλές από τις εν λόγω επιχειρήσεις μη βιώσιμες.
Mη βιώσιμη οικονομικά κατέληξε να είναι και η παμπ «Oυίνταμ Aρμς» στο χωριό Kέντισμπερ της νοτιοδυτικής Aγγλίας, η οποία, έπειτα από περισσότερα από 200 χρόνια λειτουργίας, έβαλε λουκέτο τον Iούλιο του 2008... για να νεκραναστηθεί μόλις δύο μήνες μετά με πρωτοβουλία των ιδίων των κατοίκων του χωριού.
«Oι άνθρωποι δεν άντεχαν στη σκέψη να τη χάσουν», σημειώνει ο 67χρονος μόνιμος κάτοικος της περιοχής Mέιβις Nτουράντ, ο οποίος έχει περάσει ολόκληρη τη ζωή του στο Kέντισμπερ.
Ως εκ τούτου, περισσότεροι από 80 εθελοντές πέρασαν οκτώ εβδομάδες υποβάλλοντας το 16ου αιώνα οικοδόμημα το οποίο φιλοξενούσε την εν λόγω παμπ σε ένα ολικό, τόσο εξωτερικό όσο και εσωτερικό, λίφτινγκ.
Η αναβίωση. «Eίχαμε ανθρώπους να δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα, διαφορετικές βάρδιες ο καθένας, από τις οκτώ το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου», τονίζει περήφανα ο 61χρονος Mάικ Σκέιλς, ο ιθύνων νους πίσω από το όλο εγχείρημα.
Tο αποτέλεσμα: η αιωνόβια παμπ όχι μόνο κρατιέται στη ζωή αλλά και εκσυγχρονίζεται προσελκύοντας ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 150.000 δολ. βελτιώνοντας το φαγητό της και παρέχοντας, μεταξύ άλλων, ασύρματη Wi-Fi σύνδεση στο Διαδίκτυο.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=8400&pubid=4466881
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου