Οι τιμές των διαμαντιών έχουν πάρει την κατιούσα και οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς πλέον αποφασίζουν μείωση της παραγωγής και κλείσιμο μονάδων για να περιορίσουν τη ζημιά. Από το Σεπτέμβριο του 2008 το κόστος αγοράς 1 καρατίου έχει υποχωρήσει περίπου 30% σύμφωνα με το δείκτη Rapaport, που αποτελεί βαρόμετρο για τις τιμές παγκοσμίως ελλείψει χρηματιστηριακής αγοράς. Σήμερα η μέση τιμή για τα 25 καλύτερα σε ποιότητα διαμάντια ενός καρατίου κυμαίνεται στα 6,610 δολ., όπως φανερώνει ο δείκτης.
Στο μυαλό -και στα πορτοφόλια- επενδυτών, συλλεκτών αλλά και πιθανών γαμπρών κυριαρχεί ο φόβος για το οικονομικό αύριο. Οι καλοί πελάτες -δισεκατομμυριούχοι Ρώσοι, Κινέζοι αλλά και Δυτικοί- έχουν δει ήδη τις περιουσίες τους να περιορίζονται δραστικά λόγω της χρηματιστηριακής κατάρρευσης αλλά και του κλεισίματος της στρόφιγγας του δανεισμού. Ως αποτέλεσμα η ζήτηση έχει βυθιστεί σε όλα τα επίπεδα και οι άνθρωποι της αγοράς μιλούν για κρίση που βιώνουν σήμερα όλοι: από τον εργάτη στα ορυχεία της Αφρικής και τον μεταποιητή στην Ινδία ως τους μεσάζοντες και τους λιανέμπορους σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Στην Αμβέρσα, το μεγαλύτερο κέντρο διακίνησης διαμαντιών, επικρατεί κατήφεια.
Οι προσφορές στα χρυσοχοεία της πόλης φτάνουν το 50%, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι ταμπέλες στις βιτρίνες, που προσπαθούν να προσελκύσουν επίδοξους αγοραστές. «Η αγορά των διαμαντιών βρίσκεται σε βαθιά ύφεση... όλα κινούνται πολύ αργά», έλεγε στους LA Times ο Alex Weber, κοσμηματοπώλης με πείρα άνω των 25 ετών. Το σύνθημά του στο μαγαζί αναφέρει «εξυπηρέτησε με χαμόγελο». Μόνο που ο ίδιος δε χαμογελά πολύ τον τελευταίο καιρό. Η βιομηχανία των πολύτιμων λίθων βρίσκεται σε διαρκή πτωτική πορεία εδώ και μήνες, ακολουθώντας την πιστωτική κρίση και την παγκόσμια ύφεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου