Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Η Αγκυρα αντιδρά στη συμφωνία

Της Δωρας Aντωνιου

Σε νέο πεδίο σύγκρουσης του Ισραήλ με την Τουρκία εξελίσσεται η συμφωνία για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που υπεγράφη μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ την περασμένη Παρασκευή και ανοίγει τον δρόμο για την αναζήτηση και εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις δύο χώρες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία, έπειτα από διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα και κρατήθηκαν μυστικές, «έκλεισε» πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Η γνωστοποίησή της προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αγκυρας. Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο πρέσβης του Ισραήλ στην Τουρκία, Γκάμπι Λεβί, προκειμένου να του υποβληθεί διάβημα. Μάλιστα, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, που συναντήθηκε μαζί του, προειδοποίησε ότι η συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Παράλληλα, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Αγκυρας ότι η Λευκωσία δεν μπορεί να προβαίνει σε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις, καθώς δεν εκπροσωπεί το σύνολο της νήσου.

Χθες, η ισραηλινή κυβέρνηση απάντησε στις τουρκικές αιτιάσεις δείχνοντας ξεκάθαρα ότι δεν προτίθεται να εισέλθει σε διάλογο με την Αγκυρα. «Η συμφωνία είναι ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά το Ισραήλ και την Κύπρο και δεν επηρεάζει κάποια τρίτη χώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ, Γιγκάλ Παλμόρ, προσθέτοντας ότι «δεν αντιλαμβανόμαστε πώς μια τρίτη χώρα θα μπορούσε να έχει λόγο επί αυτής». Ετερος Ισραηλινός αξιωματούχος κατηγόρησε την Αγκυρα για «θλιβερό κυνισμό», καθώς, όπως είπε, «χρησιμοποιεί την κατοχή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου ως επιχείρημα για να αμφισβητήσει τη συμφωνία». Η Τουρκία από την πρώτη στιγμή έδειξε την ενόχλησή της στην απόφαση της Λευκωσίας να προχωρήσει σε συμφωνίες για καθορισμό ΑΟΖ με τις γύρω χώρες και, ακολούθως, να συνάψει συμφωνίες για έρευνες προς εντοπισμό ενεργειακών κοιτασμάτων με εταιρείες. Η Κύπρος έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με την Αίγυπτο και τον Λίβανο. Η συμφωνία με τον Λίβανο δεν έχει ακόμη κυρωθεί από τη Βουλή της χώρας και η καθυστέρηση αποδίδεται σε πιέσεις της Τουρκίας να παραμείνει «παγωμένη». Ανάλογο αίτημα έχει διατυπώσει η Αγκυρα και προς το Κάιρο.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Αγκυρα θα αξιοποιήσει τις σχέσεις της με τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ για να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για τη συμφωνία με την Κύπρο. Ηδη η Χεζμπολάχ έχει αναφέρει ότι ορισμένα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που πρόκειται να εκμεταλλευθεί το Ισραήλ βρίσκονται εντός των χωρικών υδάτων του Λιβάνου και έχει διαμηνύσει ότι θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο τον φυσικό πλούτο της χώρας.

Από τις έρευνες που έχει κάνει το Ισραήλ, έχουν εντοπισθεί δύο μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα Ταμάρ και Νταλίτ, η εκμετάλλευση των οποίων αναμένεται να αρχίσει το 2012. Πρόσφατα εντοπίσθηκε έτερο, πολύ μεγάλο κοίτασμα, το Λεβιάθαν, ικανό να τροφοδοτήσει τις αγορές της Ευρώπης, το οποίο συνορεύει με την ΑΟΖ Κύπρου και δημιουργεί προσδοκίες για τις έρευνες που κάνει η Λευκωσία. Υπολογίζεται ότι στους ταμιευτήρες που εντόπισε το Ισραήλ περιέχονται περισσότερα από 20 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Καθημερινή
Σημ.axinosp:Τον ήπιανε οι Τούρκοι και αρχίζουν να παραμιλάνε, άσε που ο λεγόμενος στρατιωτικός "περίπατος" των Κατοχικών στρατευμάτων, στις ελεύθερες περιοχές με την απόλυτα δεσπόζουσα Ισραηλινή Αεροπορία, καταντά εφιάλτης, γιατί όπως και να το κάνουμε είναι πολλά τα λεφτά με το φυσικό αέριο και οι Ισραηλινοί δεν σκέφτονται να το μοιραστούν με τους Τούρκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: