Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποχωρεί από την Ελλάδα περιοριζόμενο σε μια συμβολική χρηματοδότηση: Απαγορεύεται από το καταστατικό του η χρηματοδότηση πτωχευμένων κρατών! Ήδη έχει ζητηθεί από τα μέλη του με επιστολή προς την γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, έκτακτη σύσκεψη για σήμερα Παρασκευή για να ελεγχθεί το "άνοιγμα" προς την Ελλάδα και να κλείσει αυτό το συντομότερο!
Ελλάδα, η μοναδική χώρα που έφυγε από μόνο του το ΔΝΤ! Ουδέν κακόν αμιγές καλού...
Σε ότι αφορά τον ξένο Τύπο, Οι Financial Times, υπογραμμίζουν ότι το προσχέδιο «οδηγεί πιθανότατα στην πρώτη πτώχευση χώρας της ευρωζώνης» και αναφέρουν ότι «το σχέδιο διάσωσης που συζητείται για την Ελλάδα περιλαμβάνει συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους και υπό αυτό το πρίσμα συνιστά πολιτική νίκης της γερμανίδας καγκελαρίου».
Πηγές του γαλλικού πρακτορείου AFP, τονίζουν ότι «έχουμε επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας». Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει αν οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν αποφασίσουν μια γενναία ενίσχυση του μηχανισμού τότε δεν θα μπορέσουν να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης εκτός των συνόρων της Ελλάδας. «Είναι εύκολο να λες ότι ο μηχανισμός θα κινηθεί με περισσότερη ευελιξία όμως δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα είναι το τέλος της κρίσης» δηλώνει στέλεχος διεθνούς χρηματοπιστωτικού μηχανισμού.
Ο μεν Ζ.Κ.Τρισέ τονίζει σε κάθε τόνο δημοσίως ότι "Είναι εθελοντική η αναδιάρθρωση και η συμμετοχή των ιδιωτών" αλλά ξέρει και αυτός ότι δεν είναι έτσι.
Το ζητούμενο είναι να δούμε πόσο καιρό θα κριθεί ότι τελούμε υπό πτώχευση. Κανείς δεν ξέρει, γιατί ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Τα πρώτα προβλήματα θα παρουσιαστούν στις τράπεζες που θα πάψει η αυτόματη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ και σε όσους συναλλάσσονται με το εξωτερικό που θα πρέπει πλέον να πληρώνουν μετρητά τα όποια προϊόντα αγοράζουν...
Η συμμετοχή των ιδιωτών την περίοδο 2011-2020 αναμένεται να ανέλθει στα 135 δισ. ευρώ σε "εθελοντική βάση" κατά τους υπευθύνους ΕΚΤ και ευρωζώνης, προκειμένου να μη θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική: Είναι 100% αναγκαστική και ακριβώς εκεί εδράζεται το καθεστώς της επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Το μοναδικό θετικό γεγονός είναι ότι για τα νέα δάνεια θα υπάρχει περίοδος χάριτος 10 ετών για την έναρξη αποπληρωμής τους με καταβλητέες μόνο τις δόσεις. Ελπίζεται ότι μετά τα 10 χρόνια το επιτόκιο δεν θα είναι τέτοιο που θα πάρουν τα διπλά από αυτά που αρχικά "χαρίζουν", όπως συμβαίνει πάντα με τις τράπεζες...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου