Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Απετράπη η χρεοκοπία της Ελλάδας γιατί δεν μπορούσαν να πληρωθούν τα CDS

Διάχυτη είναι η ανησυχία των επενδυτών στην Ευρώπη, την ώρα που όπως φάνηκε αποφεύχθη η χρεοκοπία της Ελλάδας, υπό το φόβο να μην πληρωθούν τα ελληνικά CDS. Η παρέμβαση για τρίτη φορά μέσα σε επτά μήνες της αμερικανικής κυβέρνησης με σκοπό να βρεθεί από τους Ευρωπαίους μία οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα, μόνο τυχαία δεν κρίθηκε από τους παράγοντες της αγοράς. Οι αμερικανικές τράπεζες είναι σημαντικά εκτεθειμένες σε ευρωπαϊκά CDS, επομένως πιθανή διάχυση της ελληνικής κρίσης έθετε σε σοβαρό κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη βιωσιμότητα τους.
Αξίζει εδώ να υπενθυμιστεί ότι ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon, στις 14 Ιουλίου είχε δηλώσει ότι η συνολική έκθεση της τράπεζας σε κρατικό χρέος και άλλα παράγωγα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ήταν 100 δισ. δολάρια. Η καθαρή έκθεση ήταν μόλις 15 δισ. δολάρια. Γιατί αυτή η διαφορά; Το πρώτο ποσό αφορούσε την έκθεση της τράπεζας σε περίπτωση που κάποια χώρα χρεοκοπούσε με αποτέλεσμα να θέσει την τράπεζα σε διαδικασία πληρωμής των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χώρας, δηλαδή των CDS.
Αν και τα CDS είναι η αιτία που ο Dimon πρέπει να είναι υπερήφανος, αφού η τράπεζα του τα δημιούργησε το 1990 και από τότε παραμένει η κυρίαρχος εκδότρια. Όμως ο Dimon είχε αναφερθεί και σε κάτι πολύ σημαντικό όταν ανέλυε την έκθεση της τράπεζας στα CDS. “Τα CDS είναι όπως κάθε ασφάλιστρο. Είναι σίγουρη η αποπληρωμή τους μέχρι εκεί που το υπόσχεται ο εκδότης. Εάν η τράπεζα που τα εκδίδει και πρέπει να τα πληρώσει δεν μπορεί, τότε είναι σαν ένας πνιγμένος άνθρωπος να προσπαθεί να σώσει κάποιον που πνίγεται”.
Στην περίπτωση της Ελλάδας τώρα:
Με βάση διασταυρωμένες πληροφορίες του www.bankingnews.gr τα συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια σε CDS ανέρχεται στα 5,8 με 6 δισ. δολάρια και αν θεωρητικά πληρώνονταν όλα αυτά μετά από πιστωτικό γεγονός, το κέρδος που θα αποκόμιζαν οι κάτοχοι και αντίστοιχα και η ζημία που θα είχαν υποστεί οι εκδότες και οι προηγούμενοι κάτοχοι των CDS θα ήταν της τάξης των 30 δισ. δολαρίων. Με βάση την παραδοσιακή τους λειτουργία για ένα επενδυτή που κατέχει 10 εκατ θέση σε ελληνικό χρέος θα πληρώσει για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο αυτό 2,2 εκατ δολάρια καθώς το CDS βρίσκεται στις 2200 μονάδες βάσης δηλαδή θα πληρώσει απόδοση 22%.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ότι η τελευταία έκθεση της Financial Policy Committee (Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής) της Bank of England, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα μετάδοσης της ελληνικής κρίσης.
Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, αν και η άμεση έκθεση των βρετανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τα 4 δις. ευρώ, παρατηρείται μεγάλος αριθμός εκδόσεων CDS από το citi του Λονδίνου. Αυτή η «λεπτομέρεια» καθιστά πλέον τεράστια την έκθεση του βρετανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μάλιστα μέσω γαλλικών τραπεζών. Σε περίπτωση που προκληθεί επομένως κάποιο «πιστωτικό γεγονός» στη χώρα, δηλαδή χρεοκοπήσει ή κηρύξει στάση πληρωμών, τότε η αποπληρωμή των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου είναι βέβαιη, πλήττοντας σημαντικά τον βρετανικό και τον αμερικανικό κλάδο.

Αλεξάνδρα Τόμπρα
bankingnews.gr
Σημ.axinosp:Το άρθρο δεν λέει ότι σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος όπως τώρα, για πρώτη φορά δεν πληρώνει η Τράπεζα που εξέδωσε τα CDS και που πλήρωσαν οι κάτοχοι των Ελληνικών ομολόγων πχ στην JPMorgan, αλλά αυτός που χρεοκοπεί δηλαδή η Ελλάδα, μια είδηση που κρύβουν επιμελώς τα αργυρώνητα ΜΜΕ.
Δεν ξέρουν ακόμη το ακριβές ποσό των CDS που θα πληρωθεί λόγω χρεοκοπίας γιατί ακόμα και πάνω σε αυτά τα ασφάλιστρα κινδύνου, έχουν τζογάρει οι Τράπεζες όλου του πλανήτη.
Στο άρθρο του Δελαστίκ στο Έθνος στις 14 Ιουλίου "Πλησιάζει η ώρα" λέει στο επίλογο :
"Βρώμικο παιχνίδι με τα δισ. των CDS
Ο ΒΡΟΜΙΚΟΣ ρόλος των οίκων αξιολόγησης, που οποιαδήποτε πρόταση διευθέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους την ονομάζουν εκ των προτέρων χρεοκοπία με κάποιο επίθετο μπροστά, οφείλεται στο ότι έτσι επιχειρούν να εκβιάσουν τα κράτη για να πληρώσουν μόνο αυτά τις ζημιές. Εκβιάζουν ουσιαστικά τη Γερμανία και τις ΗΠΑ επειδή τέσσερις αμερικανικές τράπεζες και η γερμανική Ντόιτσεμπανκ ελέγχουν το 70% της παγκόσμιας αγοράς CDS. Θα χάσουν έτσι κολοσσιαία ποσά, αν η διευθέτηση του ελληνικού χρέους γίνει με τρόπο που θα υποχρεωθούν αυτές οι πέντε τράπεζες να πληρώσουν τα CDS! Εχουν τέτοιο θράσος δηλαδή απέναντι στην Ελλάδα, που δεν θέλουν να χάσουν όχι τα λεφτά που τη δάνεισαν, πράγμα θεμιτό, αλλά ούτε τα λεφτά που τζογάρισαν, πράγμα εξωφρενικό! "

Όπως καταλάβατε ο εκβιασμός πέρασε, αλοίμονο τέτοιους Έλληνες πολιτικούς πατριώτες που θα τους ξαναβρούμε. Αντι να γίνει το μπαμ στο Παγκόσμιο Τραπεζικό Σύστημα και να καταρεύσει, έρχεται η ΕΕ και μας δίνει δάνειο 119 δις που τα CDS είναι μόνο 60-70 δις που εμεις θα πληρώσουμε σαν χώρα, συν 35 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες για να καλύψουν πιθανά προβλήματα ρευστότητας.και ιδού το δάνειο της ΕΕ, που όλοι εν χορώ μας λένε ότι σώζει την Ελλάδα από την χρεοκοπία, ενώ αντίθετα σώζει τις Τράπεζες από την κατάρρευση !!
Γιαυτό αντιμετωπίστηκε με τόση χαλαρότητα η Fitch που μας έβαλε στην κατηγορία "περιορισμένη χρεοκοπία" (Restricted default), γιατί τα CDS θα πληρωθούν διακριτικά από το δάνειο της ΕΕ, που ούτε θα πλησιάσει τα Ελληνικά σύνορα καν !!
Εδώ εμφανίζονται τράπεζες και ασφαλιστικές από ολόκληρο τον κόσμο όπως οι γερμανικές Allianz, Munich Re, Deutsche Bank, Commerzbank, Bayern LB, και οι γαλλικές AXA, BNP Paribas, Societe Generale, οι ελβετικές Credit Suisse, Swiss Re, Zurich Financial, η ισπανική BBVA, η οι βρετανικές HSBC, Standard Chartered, οι ιταλικές Generali και Intesa Sanpaolo, η ολλανδική ING, η σουηδική SEB, η βελγική Dexia, η καναδική Scotiabank, η κορεατική KB Financial Group, η Banco de Credito de Peru του Περού και η National Bank of Kuwait του Κουβέιτ, για να πληρωθούν για τα CDS που κατέχουν, από το πακέτο "διάσωσης" της Ελλάδας από την ΕΕ !!
Φυσικά εδώ μπλέκεται και η UNIGESTION με τον Αντρίκο Παπανδρέου αδελφό του ΓΑΠ, που θα βγάλουν και αυτοί το κάτι τις από το τζογάρισμα των CDS !!
Αυτά τα ολίγα για τώρα !!

Δεν υπάρχουν σχόλια: