Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).
Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση
Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος
''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972
Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012
Oι προσεταιρισμένοι, η τεχνοκρατία και οι ευρωπαϊστές
Επέτειος για την 3η Σεπτέμβρη και τις αρχές της στο ξεκίνημα της εβδομάδας και το «Ποντίκι», με αφορμή αυτή την επέτειο, δημοσιεύει τα βασικά σημεία από ένα άρθρο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Εξόρμηση» στις 18 Μαρτίου 1977, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου και ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να αποκτά τη δυναμική του και ο ελληνικός λαός έχει αρχίσει να το αγκαλιάζει. Σ’ αυτό το άρθρο με τον τίτλο «Η Εθνική Ανεξαρτησία βασικός στόχος», ο Ανδρέας, βαθύς γνώστης της διεθνούς πολιτικής σκηνής, θιασώτης της διαλεκτικής και του μαρξισμού ως εργαλείου ανάλυσης, 35 χρόνια πριν, εξηγεί – με εκπληκτική ομολογουμένως ακρίβεια – αρκετά από αυτά που συμβαίνουν σήμερα σε ό,τι αφορά την πορεία της χώρας (πολιτικοοικονομικές εξελίξεις αλλά και πρόσωπα).
Στο άρθρο του αυτό, ο Ανδρέας Παπανδρέου, στη γλώσσα της εποχής λίγο μετά τη μεταπολίτευση, μιλάει για τα κέντρα του καπιταλισμού, τη διάβρωση που θα επιχειρηθεί στη χώρα, τους προσεταιρισμένους Έλληνες, τους τεχνοκράτες, τους ευρωπαϊστές, τη δημιουργία της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων (Βορρά - Νότου), τη διάβρωση στην παιδεία, την πολιτιστική διείσδυση, την επιβολή τύπου διαβίωσης αλλά και για τον ρόλο των ΜΜΕ.
Τα βασικά σημεία του άρθρου αυτού είναι:
Ο «διεθνισμός» του καπιταλισμού με την προοδευτική ενσωμάτωση της παραγωγικής διαδικασίας σε παγκόσμια κλίμακα στα πλαίσια των πολυεθνικών εταιριών, ο «διεθνισμός» της Δύσης, γίνεται ολοένα και περισσότερο σύμμαχος του παγκόσμιου καπιταλισμού.
Θεσμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Διεθνής Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η ΕΟΚ και ο ΟΟΣΑ, προωθούν τον «διεθνισμό» του μονοπωλιακού καπιταλισμού - αποτελούν δηλαδή φαινόμενα της ιμπεριαλιστικής φάσης του καπιταλισμού.
Χαρακτηριστικά της εξάρτησης σ’ αυτή τη νέα μορφή, τα βασικά χαρακτηριστικά της επίσημης αποικιακής σχέσης εξαφανίζονται. Η πολιτεία μιας εξαρτημένης χώρας αποκτά όλα τα χαρακτηριστικά μιας τυπικά ανεξάρτητης χώρας. Η εξάρτηση, όμως, η ουσιαστική εξάρτηση, προωθείται σ’ όλους τους τομείς της κοινωνικοοικονομικής δομής: τον οικονομικό (νομισματικό και πιστωτικό σύστημα, επενδύσεις, τεχνολογία, δομή εξωτερικού εμπορίου, οικονομική και δημοσιονομική πολιτική), τον πολιτικο-στρατιωτικό (εθνική άμυνα, εσωτερική ασφάλεια, εξωτερική πολιτική, πολιτική απέναντι στον συνδικαλισμό και την τοπική αυτοδιοίκηση - και γενικότερα τη δομή της πολιτείας) και τον κοινωνικο-πολιτιστικό (παιδεία, νοοτροπία, ήθη και έθιμα, σύστημα προτιμήσεων για καταναλωτικά αγαθά και γενικότερα «τύπο διαβίωσης»).
Η διάβρωση
Δύο βασικά είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τα μητροπολιτικά κέντρα για την άσκηση ελέγχου επάνω σε δορυφορικά κράτη.
Πρώτο, η διάβρωση, δεύτερο, η σύναψη διμερών συμφωνιών κι η ένταξη της χώρας σε στρατιωτικές ή οικονομικές συμμαχίες. Η διάβρωση είναι βέβαια το κλειδί. Αποβλέπει στην επισήμανση προσώπων που παίζουν - ή με την κατάλληλη προώθηση θα παίξουν - σημαντικό ρόλο σε θέσεις - κλειδιά της πολιτικής ζωής του τόπου και ακολουθά ο προσεταιρισμός τους και η κατάλληλη εκπαίδευσή τους με στόχο την ένταξή τους (συνειδητά ή όχι) στους μηχανισμούς ελέγχου.
Παράλληλα, η ντόπια αστική τάξη, υποτελής, δορυφορική και διαβρωμένη από το πολυεθνικό μονοπωλιακό κεφάλαιο, όσες αντιδικίες κι αν έχει μαζί του, στα κρίσιμα θέματα θα μιλήσει με τη «φωνή του κυρίου της».
Οι «προσεταιρισμένοι»
Βέβαια θα ήταν λάθος να νομιστεί ότι οι «προσεταιρισμένοι» Έλληνες είναι πράκτορες. Αυτή είναι άλλη υπόθεση που δεν απαιτεί βαθύτερη ανάλυση παρά την αναμφίβολη πρακτική της σημασία. Οι «προσεταιρισμένοι» Έλληνες έχουν «πεισθεί» ότι το εθνικό μας συμφέρον ταυτίζεται με την πολιτική του μητροπολιτικού κέντρου - δηλαδή των Η.Π.Α. ή του υποκατάστατού της, της Δυτικής Γερμανίας και γενικότερα της Δυτικής Ευρώπης. Οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση της Ελλάδας ή δεν είναι νοητή γι’ αυτούς σαν ρεαλιστική λύση ή αποτελεί εθνικά ύποπτη υπόθεση. Η δημιουργία ενός τέτοιου κλίματος, μιας τέτοιας κυρίαρχης ιδεολογίας, είναι απαραίτητος όρος για τη διάβρωση τόσο των πολιτικών φορέων της περιθωριακής χώρας όσο και των κρατικών λειτουργών της.
Στην Ελλάδα ο εμφύλιος πόλεμος και ο απόηχός του πρόσφερε το απαραίτητο υπόβαθρο για τη διαμόρφωση της «ραγιάδικης» νοοτροπίας που χαρακτηρίζει την ηγέτιδα τάξη της χώρας μας και προλείανε το έδαφος για την αποτελεσματική διάβρωση των πολιτικών φορέων και των κρατικών λειτουργών. Η «αντικειμενικότητα» θα αντικαταστήσει την «εθνικοφροσύνη» .
Η τεχνοκρατία
Μέχρι τώρα στην Ελλάδα ο μηχανισμός επιλογής (σ.σ.: προσώπων) λειτουργούσε με βάση την «εθνικοφροσύνη»… Με τη «λήθη» του παρελθόντος – όταν έρθει η ώρα – και με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ – εφ’ όσον πραγματοποιηθεί – η «εθνικοφροσύνη» θα αντικατασταθεί σιγά-σιγά από την τεχνοκρατία. Στα πλαίσια εισαγμένων προτύπων από το εξωτερικό και τη διαμόρφωση «αντικειμενικών» κριτηρίων τόσο για την επιλογή όσο και για την εκ-παίδευσή τους, θα προωθηθεί η στελέχωση του κράτους από «ευρωπαϊστές», Έλληνες που με τη νοοτροπία τους και με τη μέθοδο δουλειάς που διδαχτήκανε, θα κρίνουν κάθε θέμα με βάση το συμφέρον του ευρύτερου χώρου στον οποίο «ανήκει» η Ελλάδα, το συμφέρον δηλαδή της Δύσης κι όχι με κριτήρια «τοπικιστικά», δηλαδή ελληνικά.
Βορράς - Νότος
Ήδη στην ΕΟΚ μιλούν καθαρά πια για την Ευρώπη των «δύο ταχυτήτων», αναγνωρίζοντας την πόλωση ανάμεσα στο αναπτυξιακό πρότυπο των αναπτυγμένων χωρών του Βορρά κι αυτό των «αναπτυσσομένων» χωρών της νότιας Ευρώπης. […] Οι θεσμικές διαφορές ανάμεσα στις αναπτυγμένες και τις «αναπτυσσόμενες» χώρες της Ευρώπης δεν πρόκειται να εξαφανισθούν στα πλαίσια της ΕΟΚ. […] Σε περιόδους έξαρσης της αντίθεσης ανάμεσα στην πορεία που χαράζει το εξαρτημένο κράτος και την «κοινή γνώμη», η λύση βρίσκεται στην αναστολή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην απροκάλυπτη δικτατορία.
Τα ΜΜΕ
Μακροπρόθεσμα, μια τέτοια λύση εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το σύστημα. Οδηγεί στην πόλωση και την ανοιχτή κοινωνική σύγκρουση. Είναι γι’ αυτό απαραίτητο να διαμορφωθεί κατάλληλα η «κοινή γνώμη». Κι αποφασιστικό ρόλο καλούνται να παίξουν σ’ αυτόν τον τομέα τα μαζικά μέσα ενημέρωσης – που βρίσκονται πάντα κάτω απ’ τον ασφυκτικό έλεγχο του εξαρτημένου κράτους.
Η πολιτιστική διείσδυση
Πέρα όμως απ’ τα μαζικά μέσα ενημέρωσης, προωθείται κι η πολιτιστική διείσδυση που συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια να αποκοπεί ο λαός, κι ιδιαίτερα η νέα γενιά, απ’ τις πολιτιστικές του ρίζες, από την ιστορία του. Η πολιτιστική διείσδυση έχει σαν συνέπεια την κατανάλωση των προϊόντων των πολυεθνικών που κατακλύζουν την αγορά.
Η Παιδεία
Αλλά πέραν απ’ τους μηχανισμούς επιλογής κρατικών λειτουργών, απώτερος αλλά κρίσιμος στόχος ελέγχου από τα μητροπολιτικά κέντρα, είναι η Παιδεία. Κι αυτό όχι μόνο για να διαμορφωθεί επαγγελματικά το εργατικό δυναμικό σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πολυεθνικών μονοπωλίων, αλλά και για να απολιτικοποιηθεί ο νεολαιίστικος χώρος στα πλαίσια μιας τεχνοκρατικής νοοτροπίας. Κι έτσι κλείνει ο κύκλος της εξάρτησης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου