Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το πιο σοβαρό πρόβλημα της Ευρωζώνης - Το ντόμινο έχει ήδη ξεκινήσει και συμπαρασύρει Ισπανία, Ιταλία και ίσως Πορτογαλία - Και η Μέρκελ δηλώνει ...αισιόδοξη


Το ευρώ θα βγει από την κρίση και θα παραμείνει ένα σημαντικό παγκόσμιο νόμισμα, δηλώνει η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ. Την ίδια ώρα, ο ευρωπαϊκός Νότος βλέπει το ντόμινο κατάρρευσης να εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ ξαφνικά το ελληνικό ζήτημα δεν είναι το μοναδικό που πονοκεφαλιάζει τις Βρυξέλλες και τις αγορές...
'Οσον αφορά την Ελλάδα η Μέρκελ τόνισε στις σημερινές της δηλώσεις ότι όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου. Εξέφρασε πάντως την ευχή να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Εν τω μεταξύ, πρόκειται ίσως για το πιο κρίσιμο Σαββατοκύριακο για τις ισπανικές τράπεζες και κατ' επέκταση για την ισπανική οικονομία, που θα προκαλέσει ανάλογες επιπτώσεις στην ευρωζώνη.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι περίεργο που παραμένει θολό το τοπίο και δεν επιβεβαιώνεται ακόμη από την Κομισιόν, η πληροφορία που διέρρευσε νωρίτερα για έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αύριο Σάββατο, με επίκεντρο το ισπανικό τραπεζικό σύστημα.
Παράλληλα, αίτημα χρηματοδότησης για τη στήριξη των προβληματικών τραπεζών της αναμένεται να υποβάλλει επισήμως η Ισπανία, εντός του Σαββατοκύριακου, ενδεχόμενο που διαψεύδει όμως η ισπανική κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι την τηλεδιάσκεψη μπορεί να αρνήθηκε να επιβεβαιώσει η Κομισιόν, χωρίς όμως και να τη διαψεύδει, αλλά έχει διασταυρωθεί από δύο πηγές της ΕΕ και μία εκ Γερμανίας από το Reuters.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, κληθείσα να σχολιάσει το ενδεχόμενο πακέτου στήριξης των ισπανικών τραπεζών, αρκέστηκε να δηλώσει ότι η Γερμανία δεν θα πιέσει καμία χώρα να δεχθεί οικονομική βοήθεια.
Εν τω μεταξύ, η Fitch ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει 11 τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, καθώς και 5 δημόσιους οργανισμούς, ακολούθως της υποβάθμισης της οικονομίας της χώρας κατά 3 βαθμίδες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον η Ισπανία αξιολογείται με ΒΒΒ χαμηλότερα από την Ιταλία, η οποία έχει Α-, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος δανεισμού και των δύο χωρών φλερτάρει με το ψυχολογικό όριο του 7%.

Στην Ιταλία άλλωστε η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη. Η κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι δέχεται ισχυρές πιέσεις από την κατακόρυφη πτώση της δημοφιλίας λόγω των μέτρων λιτότητας, με πολλά από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας να αμφισβητούν ανοιχτά πλέον την αποτελεσματικότητας των χειρισμών του πρωθυπουργού, ανοίγοντας έτσι ζήτημα πρόωρων εκλογών, με κάποιους πολιτικούς αναλυτές να τις τοποθετούν ίσως και στις αρχές του φθινοπώρου.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα, μιλώντας σήμερα σε τραπεζίτες, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του ''θα μπορούσε να κάνει περισσότερα και καλύτερα'', αλλά επίρριψε ευθύνες εναντίον των πανίσχυρων επιχειρηματικών συμφερόντων και των μέσων ενημέρωσης για την 'πολεμική' τους στο πρόσωπο του. 'Οπως είπε, έχει χάσει την υποστήριξη των ''αποκαλούμενων μεγάλων δυνάμεων'' της χώρας, εννοώντας τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Εν τω μεταξύ, η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε σήμερα μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο, κατά 1,9%, έναντι προβλέψεων για υποχώρηση της τάξης του 0,5%. Σε ετήσια βάση μάλιστα, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 9,2%, κατρακυλώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2009.
Δραματική όμως ήταν και η μείωση που ανακοινώθηκε νωρίτερα για τα προβλεπόμενα έσοδα από τη φορολογία.

Η Πορτογαλία, πάλι, μπορεί να δηλώνει αισιόδοξη, με τον υπουργό Οικονομικών μάλιστα να αναμένει πιθανή αναβάθμιση της οικονομίας σε investment grade του χρόνου, ωστόσο πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστεί και νέο πακέτο στήριξης. Επισήμως, πάντως, η χώρα σημειώνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το πορτογαλικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, ενώ συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο του 2011 υποχώρησε κατά 0,1%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,9% το πρώτο τρίμηνο από το πρώτο τρίμηνο του 2011, η εγχώρια κατανάλωση όμως υποχώρησε κατά 6,1%.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, η Γερμανία έσπευσε να δώσει μια νότα αισιοδοξίας, τουλάχιστον για την ίδια.
Με ρυθμό 1% προβλέπει την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας για το 2012 η Bundesbank. Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της από το 0,6% προηγουμένως, καθώς εκτιμά ότι το χαμηλό ποσοστό ανεργίας και οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης θα ωφελήσουν την πορεία της οικονομίας.
''Σε γενικές γραμμές η οικονομική εικόνα στη Γερμανία είναι πολύ πιο ευνοϊκή από ότι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες,'' τόνισε ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann.
Φρόντισε να προσθέσει ωστόσο ότι οι εκτιμήσεις αυτές γίνονται μέσω μεγάλης αβεβαιότητας εξαιτίας της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και θα εξαρτηθούν κυρίως από τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και τον ισπανικό τραπεζικό κλάδο.
Ωστόσο, τα στοιχεία άλλα δείχνουν και η αξιοσημείωτη όσο και απρόσμενη πτώση των εισαγωγών και  των εξαγωγών της Γερμανίας τον Απρίλιο αποτυπώνει την επιβράδυνση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ειδικότερα, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 4,8%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα δύο ετών, λόγω κυρίως της μειωμένης εγχώριας ζήτησης. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,7%, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για πτώση κατά 1%.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διευρύνθηκε στα 16,1 δισ. ευρώ από 14 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα. Οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση στα 13,5 δισ. ευρώ.


www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: