Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Μεταφορά έδρας, λουκέτα και απολύσεις από τον Σεπτέμβριο

Ποια εναλλακτικά σενάρια εξετάζουν οι επιχειρήσεις σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης

Του Ανεστη Nτοκα

Υποφέρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, με τα πλοκάμια της ύφεσης να διαβρώνουν τα αποτελέσματά τους και την κάθετη μείωση της κατανάλωσης να οδηγεί τις περισσότερες σε ζημίες. Μηνύματα ανησυχίας εκπέμπουν ήδη οι μεγάλες επιχειρήσεις της ελληνικής βιομηχανίας με κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ το 2009, καθώς διαβλέπουν λουκέτα και απολύσεις εργαζομένων αμέσως μετά το καλοκαίρι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», σε κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας όπως είναι τα μέταλλα, τα τρόφιμα, το λιανεμπόριο, τα τσιγάρα, αλλά και στις εμπορικές επιχειρήσεις, η εικόνα που αναδύεται είναι ανησυχητική. Οι διοικήσεις μεγάλων εταιρειών αναμένουν την πορεία των πωλήσεων τους καλοκαιρινούς μήνες και εκτιμάται ότι τον Σεπτέμβριο θα λάβουν σκληρές αποφάσεις που θα αφορούν τόσο σε απολύσεις εργαζομένων, όσο και στο ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους στο εξωτερικό. Μαζί και των γραμμών παραγωγής.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στην πρόσφατη τακτική συνέλευση εισηγμένης στον κλάδο των τροφίμων, ο επικεφαλής της εταιρείας παραδέχθηκε ότι έχει τεθεί ως υπόθεση εργασίας η μεταφορά έδρας της εταιρείας στο εξωτερικό, χωρίς, ωστόσο, να έχει ληφθεί μία τέτοια απόφαση. Επίσης, ελληνική βιομηχανία που εξαγοράστηκε την προηγούμενη δεκαετία από ξένη πολυεθνική, με μεγάλη επένδυση στο λεκανοπέδιο Αττικής, παρακολουθεί με προσοχή την εξέλιξη των πωλήσεών της και θα δράσει αναλόγως τον Σεπτέμβριο, με μεταφορά μέρους της παραγωγής στο εξωτερικό, χωρίς να αποκλείεται και μεταφορά έδρας.

Κορυφαίοι managers που μίλησαν στην «Κ» εκφράζουν την ανησυχία τους αφ’ ενός γιατί τα μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον των επιχειρήσεων είναι αντιαναπτυξιακά –όπως ο έκτακτος φόρος των επιχειρήσεων– ενώ και οι συνεχείς αυξήσεις του ΦΠΑ συνιστούν εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξή τους. Εκείνο το οποίο επισημαίνουν στην «Κ» είναι ότι η καθίζηση των πωλήσεων εξαιτίας της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων θα πλήξει τα περιθώρια κέρδους και θα υποχρεωθούν να περικόψουν εργατικό προσωπικό, καθώς όλες τις μειώσεις δαπανών τις εξάντλησαν κατά τη διάρκεια του 2009. Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που ανήκει σε ξένη πολυεθνική έχει παρατηρήσει ότι κάθε Παρασκευή και Σάββατο, που είναι οι σταθεροί πελάτες της, καταγράφεται πτώση 50% στον τζίρο που πραγματοποιούν τα καταστήματά της σε σύγκριση με τον Μάιο του 2009. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η πορεία των εργασιών στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις.

Η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας έχει παγώσει τις παραγγελίες σιδήρου και αλουμινίου. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, οι συνθήκες στην εγχώρια αγορά διαμορφώθηκαν στα ίδια επίπεδα με αυτές του τέταρτου τριμήνου του 2009, ενώ, αντίθετα, βελτίωση παρατηρήθηκε στις αγορές του εξωτερικού. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε σημαντική ανάπτυξη των εξαγωγών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στη Βόρεια Αφρική, ενώ αυξήθηκαν οι εξαγωγές κυρίως σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας (όπως ειδικοί χάλυβες και πλατέα προϊόντα). Οι εταιρείες του κλάδου από το 2009 έχουν προχωρήσει στην έγκαιρη και συστηματική εφαρμογή μείωσης του λειτουργικού κόστους, τη σημαντική μείωση των γενικών εξόδων, την ορθολογική διαχείριση των αποθεμάτων και την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις ευνοούνται από τη μείωση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ προσβλέπουν σε σταδιακή αναθέρμανση της διεθνούς αγοράς, στην αποκατάσταση της ζήτησης στις γειτονικές αγορές, σε συνδυασμό με την αναθέρμανση σημαντικών έργων σε Μέση Ανατολή και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στον κλάδο του λιανεμπορίου ο φόβος που υπάρχει για τη «Μεγάλη Υφεση» στην ελληνική οικονομία εκφράζεται σε δραστική μείωση δαπανών και αποθεμάτων και σε περιορισμό των αγορών από τους καταναλωτές στα απολύτως απαραίτητα. Στο χρηματιστήριο, για παράδειγμα, οι επενδυτές δεν κοιτάζουν πλέον την αύξηση κερδών, αλλά την επέκταση των πωλήσεων. Για να συνεχίσουν να ενισχύονται οι μετοχές του τομέα, το 2010 θα πρέπει να επιδείξουν μια καλύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας.

Ενώ όλοι οι καταναλωτές αισθάνονται ισχυρή οικονομική πίεση, οι καταναλωτές της πλούσιας και ανώτερης μεσαίας τάξης αισθάνονται όλο και περισσότερη εμπιστοσύνη. Οι καταναλωτές χαμηλότερου εισοδήματος –πολλοί από τους οποίους τα βγάζουν δύσκολα πέρα– συνεχίζουν να στρέφονται στους λιανοπωλητές με χαμηλές τιμές.

Εχοντας προσαρμοστεί σε χαμηλότερα επίπεδα δαπανών κατά το παρελθόν έτος, ο καταναλωτής «αισθάνεται λίγο λιγότερο διστακτικός να δαπανήσει όταν το θέλει», ιδιαίτερα στα αγαπημένα του καταστήματα. Εάν οι επενδυτές δεν φαίνονται πολύ εντυπωσιασμένοι, μπορεί να είναι ένα σημάδι του γενικευμένου σκεπτικισμού για το αν οι καταναλωτικές δαπάνες μπορούν να διατηρήσουν τη δυναμική τους. «Οι καταναλωτές υποφέρουν, με πολλά νοικοκυριά βυθισμένα σε τεράστια χρέη», λέει στην «Κ» στέλεχος μεγάλης εμπορικής εταιρείας που βλέπει την πτώση του τζίρου να αυξάνεται κάθε εβδομάδα. Χωρίς εκπτώσεις και άλλα κίνητρα, «δεν φαίνεται να μπορούμε να τραβήξουμε τους καταναλωτές.»

Σε καλύτερη κατάσταση είναι οι ισολογισμοί πολλών επιχειρήσεων, τουλάχιστον εκείνων που βρίσκονται εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό θα μπορούσε να ωφελήσει μετοχές του βιομηχανικού και τεχνολογικού τομέα, καθώς οι επιχειρηματικοί πελάτες τους «έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν εκεί που δεν μπορούν οι καταναλωτές».

Βγαίνουν «σκελετοί από τις ντουλάπες»

Μεγάλη πτώση 50% καταγράφεται στη χρήση πιστωτικών καρτών για τις αγορές προϊόντων από τους κλάδους της ένδυσης, της υπόδησης και των καλλυντικών τον φετινό Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Σύμφωνα με στοιχεία μεγάλων επιχειρήσεων του λιανεπορίου, που προέρχονται από τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται, μείωση της τάξης του 40% σημειώνεται και στην ανάληψη μετρητών από τις πιστωτικές κάρτες. Μία πρόγευση της εικόνας των αποτελεσμάτων για τη φετεινή χρονιά λαμβάνουμε ήδη από το Χ. Α., όπου η μέση πτώση της κερδοφορίας ξεπερνάει το 50%, αλλά το ανησυχητικό είναι η αύξηση των ζημιογόνων επιχειρήσεων. «Οι σκελετοί από την ντουλάπα» έχουν ήδη βγει για πολλές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να συγκρατήσουν την πτωτική τους πορεία, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν τους εξής αρνητικούς παράγοντες: α) περιορισμός της δραστηριότητας, β) αυξημένες επισφάλειες και προβλέψεις, γ) αυξημένο κόστος χρήματος, δ) πιστωτική δυστοκία, ε) δραστική μείωση ρευστότητας και περιθωρίων κέρδους. Το μείζον πρόβλημα αυτή την περίοδο για πολλές επιχειρήσεις είναι η διακοπή των γραμμών πιστώσεων από τις τράπεζες. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες οι οποίες πληρώνουν το προσωπικό τους από δάνεια που έχουν λάβει για να εξυπηρετήσουν άλλες ανάγκες. Οι προβλέψεις της Icap το πρώτο πεντάμηνο του 2010 αναφέρουν ότι όσο επιδεινώνεται η κατάσταση ρευστότητας στις επιχειρήσεις τόσο θα οδηγούμαστε σε ετήσια βάση σε μία αύξηση των ασυνεπών επιχειρήσεων τουλάχιστον κατά 7,5% σε σύγκριση με το 2009.
Καθημερινή
Σημ.axinosp:
"Το θέμα της παγκόσμιας διακυβέρνησης δεν είχε θετική απάντηση στην Κοπεγχάγη", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας, ότι το μοντέλο ανάπτυξης του πλανήτη έχει εξαντληθεί."
ΕΡΤ
"Δεύτερον, οι ηγεσίες στον πλανήτη, των κυβερνήσεων του πλανήτη, θα δείχναμε ότι μπορούμε, μέσα από το διάλογο, μέσα από τη διαπραγμάτευση, να βρίσκουμε λύσεις, να αποφασίζουμε για μεγάλα θέματα της ανθρωπότητας. Και έτσι, θα δίναμε μία αίσθηση ασφάλειας, σιγουριάς και προοπτικής, ότι τα μεγάλα προβλήματα, που πράγματι ξεπερνούν τα σύνορά μας, είτε είναι περιβαλλοντικά, είτε είναι οικονομικά, είτε είναι θέματα όπως η φτώχεια, η προσφυγιά και η μετανάστευση, μπορούμε να τα λύσουμε. Άρα, το θέμα της παγκόσμιας διακυβέρνησης, δυστυχώς, δεν είχε θετικό απόηχο από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Κοπεγχάγη."
http://www.primeminister.gr

Μας το λέει ξεκάθαρα ο ΓΑΠ ή θα δεχτείτε την παγκόσμια σκλαβιά του Κεφαλαίου, ή θα σας αφανίσουμε !!

Δεν υπάρχουν σχόλια: