Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Δύο σημαντικές διαδικασίες στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Γεωπολιτικής κατάρρευσης

1. Εξαφάνιση της οικονομίας με βάση (τα δολάρια & το Χρέος) από άκρου σε άκρο στον κόσμο

Μια πολύ απλή εικόνα επεξηγεί τη παγκόσμια αφερεγγυότητα χαρακτηριστικό του σημερινού παγκόσμιου οικονομικού συστήματος: η οικονομική βάση επάνω στην οποία οι τράπεζες, οι ασφαλιστές και τα παγκόσμια οικονομικά όργανα στηρίζονται, καταρρέει με τον ίδιο τρόπο όπως θα κατέρρεε μια πόλη που στηρίζεται σε ένα τεράστιο ψεγάδι, συνειδητοποιώντας ξαφνικά ότι εκεί που έπρεπε να υπάρχει στερεό έδαφος για να υποστηρίξει τα κτήρια της πόλης σε γερή βάση , δεν είναι παρά μια λεπτή κρούστα της γης πάνω από ένα μίγμα τοξικού αερίου και μιας ασταθούς σαβούρας. Φυσικά το οικονομικό αντίστοιχο αυτού του μίγματος είναι ο ιδιαίτερα ασταθής συνδυασμός του δολαρίου των χρεογράφων με ρήτρα δολαρίου και των χρεών, που παράγονται ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και των διάφορων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (1).

Αυτή η κατάσταση δεν λαμβάνεται υπόψη σήμερα από κανένα από τα μέτρα που λαμβάνονται ενάντια στην κρίση παγκοσμίως. Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ιαπωνίας και Κίνας ικανοποιούνται με την παροχή μαζικών ποσοτήτων ρευστότητας υπό μορφή δολαρίων, ευρώ, γεν ή γιουάν, και με την προσπάθεια να αντικατασταθούν τα δημόσια χρέη με αντίστοιχα ιδιωτικά τοξικά ,επιπλέον η προσθήκη περισσότερου τοξικού αερίου και η ανταλλαγή της πολύς ασταθούς σαβούρας με ακόμη πιο ασταθή σαβούρα θα απέτρεπαν την πόλη από την κατάρρευση. Στην πραγματικότητα, αυτές οι ογκώδεις παροχές ρευστότητας, ειδικά στις ΗΠΑ όπου τα ποσά που παρέχονται είναι απίστευτα (κοντά στα 10.000 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε ένα έτος !!!), με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα αραιοποιημένο αέριο που από την μια η συνεχή υποτίμηση της αξίας των χρημάτων και από την άλλη η εκθετική αύξηση του δημόσιου χρέους καθιστά τα Αμερικάνικα ομόλογα συγκεκριμένα, τόσο τοξικά όσο και τα ιδιωτικά που υποτίθεται θα αντικαταστήσουν.

Το γεγονός παραμένει ότι η συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι μια επιτάχυνση της διαδικασίας κατάρρευσης της κοινωνικής βάσης που υποστήριξε τον κόσμο μας για δεκαετίες και για τα τελευταία είκοσι έτη συγκεκριμένα .


Κατ' εκτίμηση απώλειες Βρετανικών Εμπορικών τραπεζών και οικοδομικών εταιρειών σε ποσοστό του Βρετανικού ΑΕΠ και του δημόσιου χρέους – πηγή: Bridgewater - 02/2009

Όσο περισσότερο μια χώρα ή μια περιοχή εξαρτάται από το αμερικανικό δολάριο (2) (ή/και στα Αμερικάνικα Ομόλογα ) και στο επίπεδο ύπαρξης χρεών στους οικονομικούς φορείς της (οικογένειες, επιχειρήσεις, δήμοι, πολιτείες), τόσο περισσότερο ο ίδιος ο ιστός της κοινωνίας θα καταρρεύσει αρχικά από το τέταρτο τρίμηνο του 2009 ή, για να είναι ακριβολογούμε, η διαδικασία της κατάρρευσης θα γίνει περισσότερο προφανής και θα επιταχυνθεί - στην πραγματικότητα είναι ήδη για τα καλά σε αυτό το δρόμο σε πολλές περιπτώσεις, δεδομένου ότι θα το δούμε καθώς εξετάζουμε τους μεγάλους διεθνείς φορείς περαιτέρω και με περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το GEAB.

Τα συμπτώματα είναι εύκολο να προσδιοριστούν: οι ισολογισμοί ισορροπούν όλο και λιγότερο, χρεόγραφα χάνουν συνεχώς την αξία τους, δημόσια ελλείμματα που αυξάνονται εκθετικά, Δημόσιες υπηρεσίες σε αδράνεια, αυξανόμενη ανικανότητα στην εξέταση των οικονομικών υποχρεώσεων όλων των ειδών, πολλαπλασιασμός των εταιρικών πτωχεύσεων, απώλεια εμπιστοσύνης στα χαρτονομίσματα,… (3). Όπως ο Jean de la Fontaine είπε στο μύθο του «τα ζώα χτυπημένα από την πανούκλα»: «Όλα δέχτηκαν επίθεση, αντιθέτως δεν πέθαναν όλα » (4). Εάν πράγματι, σύμφωνα με την LEAP/E2020, οι ΗΠΑ και η Βρετανία επηρεάζονται σοβαρότερα, είναι προφανές ότι ο υπόλοιπος κόσμος πάσχει επίσης από τις πολύ αυστηρές συνέπειες της κατάρρευσης , της εδώ και δεκαετίες παλαιάς οικονομικής μας βάσης(5).

Στην τελευταία έκδοση του GEAB (GEAB N°31), υπολογίσαμε ότι το ποσό των «τοξικών χρεογράφων» που έγιναν καπνός από το 2006 υπερέβη τα 30.000 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα, λιγότερο από το ένα τρίτο αυτού του ποσού έχει υπολογιστεί υπό την μορφή υποτίμησης των χρεογράφων ή υπό τη μορφή δημόσιου χρήματος που διοχετεύεται για να αντικαταστήσει τα «ιδιωτικά τοξικά ομόλογα». Εν αντιθέσει με αυτά που σκέφτονται οι ηγέτες μας (6), αυτό το τελευταίο μέτρο οδηγεί μόνο, στην αντικατάσταση των ιδιωτικών τοξικών ομολόγων από δημόσια (7).Σε αυτό το βαθμό ο Πρόεδρος και το Αμερικάνικο Κογκρέσο θα έπρατταν πιο σοφά αν καλούσαν τους τρεις ήρωες της ταινίας « Ghostbusters » για να βρουν μια λύση στο πρόβλημα των τοξικών ομολόγων από το να στηρίζονται στις πολύ αμφισβητήσιμες δεξιότητες του τρίο που αποτελείται από τον πρόεδρο της FED Ben Bernanke, τον Υπουργό Οικονομικών Timothy Geithner και τον επικεφαλής των Οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου Lawrence Summers (9).

Αυτή η διαδικασία της εξαφάνισης της Παγκόσμιας Οικονομικής βάσης θα οδηγήσει, στα τέλη του 2009, σε μια επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης της δύναμης, του πλούτου, της επιρροής και του τρόπου διαβίωσης για έναν μεγάλο αριθμό σημαντικών γεωπολιτικών φορέων - αλλά με ποικίλες ταχύτητες και σε διαφορετικές αναλογίες: ο κόσμος θα συρρικνωθεί δραστικά αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο για όλους. Αυτή η εξέλιξη θα είναι ένα συστατικό κλειδί στη φάση της γεωπολιτικής κατάρρευσης, σαν κάποιο είδος ξαφνικού εμφράγματος που αλλάζει τα πάντα σε μια παγκόσμια κλίμακα. Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, οι μεγάλοι οικονομικοί φορείς, όσο και πολλά κράτη ή περιοχές, εκδηλώνουν ανησυχία .

Ο κατωτέρω πίνακας επεξηγεί σαφώς πώς οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες συρρικνώθηκαν με την κρίση σε διαφορετικό βαθμό. Όπως εξηγήσαμε σε διάφορες προηγούμενες εκδόσεις, το ποσοστό του οικονομικού τομέα στην οικονομία μιας χώρας παρέχει έναν δείκτη για το πόσο σοβαρά αυτή η χώρα θα επηρεαστεί από την κρίση. Ο κάτωθι πίνακας δίνει έμφαση περαιτέρω σε μερικές σαφείς τάσεις.

Συγκρινόμενες τιμές αγοράς των μεγαλύτερων παγκόσμια Τραπεζών –στο μπλε κύκλο το 1ο τετράμηνο του 2007 /στο πράσινο κύκλο στις 20/01//2009 :Πηγή JPMorgan / Bloomberg(20/01//2009)


2. Κατακερματισμός των συμφερόντων και των μπλοκ των μεγάλων παικτών του παγκόσμιου συστήματος

Η δεύτερη καταστρεπτική διαδικασία που συμβάλλει στη παγκόσμια γεωπολιτική κατάρρευση αποτελείται από έναν αυξανόμενο κατακερματισμός των συμφερόντων και των μπλοκ των μεγάλων παικτών του παγκόσμιου συστήματος . Η τρέχουσα συζήτηση σχετικά με το κίνδυνο επιστροφής στον προστατευτισμό είναι ένας δείκτης και ένα συστατικό αυτής της διαδικασίας. Πράγματι ο προστατευτισμός έχει επιστρέψει, επειδή η παγκοσμιοποίηση των τελευταίων δύο δεκαετιών έχει ακινητοποιηθεί προοδευτικά. Οι ομιλίες των Παγκόσμιων ηγετών σε αυτό το θέμα είναι αξιολύπητες, δεδομένου ότι συνεχίζουν να αντιτίθενται σε οποιαδήποτε επιστροφή του προστατευτισμού , και ότι θέλουν να αναβιώσουν τον κύκλο των διαπραγματεύσεων της Doha για τις συναλλαγές του ελεύθερου εμπορίου (10) αλλά στην πραγματικότητα, κάνουν το ακριβώς αντίθετο από αυτό, μάρτυρας η καμπάνια του Ομπάμα « Αγοράστε Αμερικάνικα » (11),του Γκόρντον Μπράουν η ανταγωνιστική υποτίμηση της Αγγλικής λίρας, η ενίσχυση του Νικολά Σαρκοζί στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία , η προσεκτική στόχευση της Άνγκελα Μέρκελ με σχέδιο κινήτρων της «Γερμανίας» ,ή το κινεζικό πρόγραμμα κινήτρων του Χου Ζιντάο για εγχώρια ζήτηση προϊόντων.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες γίνονται σχιζοφρενείς: οι ενέργειές τους και η γλώσσα τους αποκλίνουν όλο και περισσότερο. Και αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο η LEAP/E2020 υπολογίζει ότι το τελευταίο διαθέσιμο παράθυρο «εκτόξευσης» για να αρχίσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση κόντρα στη παγκόσμια γεωπολιτική διαδικασία κατάρρευσης βρίσκεται μεταξύ της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής των G20 τον Απρίλιο του 2009 και αυτού του καλοκαιριού. Από κει και ύστερα , οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν θα μπορούν να διατηρήσουν τη αξίωση να έχουν όπως συνήθως γενική άποψη. Η πολιτική επιβίωσή τους, μέσα στις χώρες τους, θα τους αναγκάσει να επικεντρωθούν σε σύντομες και μεσοπρόθεσμες λύσεις έκτακτης ανάγκης. Η ανεργία θα αυξηθεί δραστικά μεταξύ των μυριάδων διεθνών εμπειρογνωμόνων που ήταν οι συνεκτικοί κρίκοι του παγκόσμιου ελευθέρου εμπορίου στις προηγούμενες δεκαετίες. Εντούτοις, είναι συχνά περίπτωση με τους εμπειρογνώμονες (που είναι κανονικά ανθρώπινα όντα), θα μεταπηδήσουν πιθανώς σε έναν νέο τύπο της ιδεολογίας και θα αρχίσουν να μιλούν χωρίς ντροπή για τις αξίες του προστατευτισμού ή για το θαύμα της περιφερειακής ολοκλήρωσης,. Στην πραγματικότητα, αυτή η τάση είναι ήδη ορατή στα κυριότερα οικονομικά και πολιτικά ΜΜΕ.

Αυτός ο κατακερματισμός θα ακολουθήσει ένα σχετικά απλό σχέδιο:

. Οι μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις (Κίνα, Ιαπωνία και Γερμανία, καθώς επίσης και η ΕΕ συνολικά) αυτήν την περίοδο, προσπαθούν να συντηρήσουν την πρόσβασή τους στις υπόλοιπες καταρρέουσες αγορές, θα πρέπει δε να κάνουν απογραφή την κατάστασης στα μέσα του 2009. Εάν οι προσπάθειές τους φανούν να είναι μάταιες ή αβέβαιες επειδή το παγκόσμιο εμπόριο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση (12), δεν θα έχουν καμία άλλη επιλογή από το να γυρίσουν στις εγχώριες αγορές τους εάν είναι αρκετά διαλυμένες (13), ειδάλλως θα γυρίσουν σύντομα σε περιφερειακές στρατηγικές εις βάρος των υπαρχόντων πολύπλευρων διεθνών συμφωνιών και κανόνων. Ούτε ο ΠΟΕ ούτε τα Η.Ε και οι αντιπροσωπείες του δεν θα είναι σε θέση να κάνουν πολλά στο μέτρο που αυτές οι οργανώσεις αντλούν τη μόνη δύναμή τους από το γεγονός ότι τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος των μελών τους συμφωνεί σχετικά με το σεβασμό των ορών του παιχνιδιού. Εάν, αντίθετα, τα μέλη τους προτιμούν να μην λαβαίνουν υπόψη τους κανόνες, αυτά τα όργανα είναι καταδικασμένα να γίνουν ανίκανα (14).

. Αυτός ο κατακερματισμός, που δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτα λιγότερο από μια αποκέντρωση χάριν του κοινού συμφέροντος (με άλλα λόγια, μια γενική άτακτη φυγή), θα μπορούσε να ξετυλιχθεί με έναν τυχαίο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κράτος - και μέσα σε κάθε κράτος, κάθε περιοχή, επαρχία, ομοσπονδιακή πολιτεία (στο μέτρο που υπάρχει πολιτικά), θα μπει στη συνέχεια σε πειρασμό να κάνει μια γρήγορη αξιολόγηση των ζωτικής σημασίας συμφερόντων του και πόσο θα του κοστίσει αυτό να συνεχίζει να παρατηρεί τους παλαιούς κανόνες δεκαετιών. Οι κρίσεις τέτοιας ιστορικής διάστασης όπως αυτή η παγκόσμια συστημική κρίση έχουν μια τάση να υπονομεύουν τα «προφανή» γεγονότα από την άποψη της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής πίστης. Κάθε οργανωμένη ομάδα, που κατέχει μερικά αξιόγραφα, τείνει να αναρωτιέται εάν θα ήταν καλύτερο να είναι μόνης της αυτή την ώρα από ότι μέσα σε μια μεγαλύτερη οντότητα. Θα εξετάσουμε αργότερα τον αντίκτυπο αυτής της τάσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ «των συμμάχων» διαμορφώνονται ήδη κάτω από τη μύτη μας . Όταν ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί καταγγέλλει δημόσια την ανεπάρκεια της πολιτικής που ακολουθείται από το βρετανικό ομόλογο του Γκόρντον Μπράουν (15) ή όταν δημιουργεί αμφιβολία για τη δυνατότητα της ενιαίας Ευρωπαϊκής αγοράς και να περιοριστεί η επανεγκατάσταση επιχειρήσεων αλλού, είμαστε ήδη στο στάδιο που περιγράφεται ανωτέρω. Όταν το Γκόρντον Μπράουν και διάφοροι άλλοι Βρετανοί ηγέτες απαιτούν προτεραιότητα στην εργασία για τους Βρετανούς εργαζομένους μπροστά από τους αλλοδαπούς (συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της ΕΕ), αυτό είναι ήδη , ένα πλήρες σπάσιμο από τους συμφωνηθέντες κανόνες μεταξύ των μελών της ΕΕ (16). Όταν οι Κινέζοι ηγέτες επικρίνουν βίαια την τρέχουσα έλλειψη εναλλακτικών λύσεων για τη διαφοροποίηση από το δολάριο και τα Αμερικάνικα ομόλογα, ή όταν το Γιουάν (17) είναι το μόνο νόμισμα που επικρίνεται κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των G7 στη Ρώμη, αυτό είναι πάλι περίπτωση κατακερματισμού (18). Όταν οι Αμερικάνικη κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα προετοιμάζεται να προωθήσει μια βίαια επίθεση εναντίον της Κίνας στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στη ενέργεια και στην κλιματική αλλαγή, σε ένα πλαίσιο αύξησης των εμπορικών εντάσεων, ο κατακερματισμός του παγκόσμιου παιχνιδιού επιταχύνεται σαφώς (19). Όταν ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορεί την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο ότι βρίσκονται στην καρδιά της τρέχουσας κρίσης (20), και όταν η βουβή συγκατάθεση είναι η μόνη αντίδραση εκ μέρους της πλειοψηφίας των ηγετών της ΕΕ (21), πιάνουμε μια σπόντα για τον αυριανό κατακερματισμό. Όταν το Temasek, κυρίαρχο Ταμείο της Σιγκαπούρης, αλλάζει ξαφνικά την ηγεσία του για να επαναπροσανατολίσει τις επενδύσεις του μακριά από τα Βρετανικά και Αμερικανικά οικονομικά ιδρύματα, καταλαβαίνουμε ότι ο κατακερματισμός του παρόντος συστήματος κερδίζει σε ορμή (22).

Λίγους περισσότερους μήνες ακόμα σε αυτόν τον ρυθμό και κανένα δεν θα ενδιαφέρει πια τα περί κοινωνικών συμβάσεων και η διαδικασία της Παγκόσμιας Γεωπολιτικής κατάρρευσης θα είναι σίγουρα σε εξέλιξη.
----------
Σημειώσεις

(1) το Ντουμπάι είναι το τέλειο παράδειγμα αυτής της εικόνας που μια πόλη στηρίζεται σε μαλακό έδαφος (σε αυτήν την περίπτωση, στην άμμο) πράγματι, το εμιράτο δοκιμάζεται τώρα από μια γενική κατάρρευση τιμών όλων των θαυμάσιων επενδύσεων σε ακίνητα που έγιναν λίγα χρόνια πριν. Πηγή: Khaleej Times, 02/02/2009

(2) η λίρα Αγγλίας είναι ακριβώς ένα παράρτημα της ζώνης δολαρίου.

(3) όπως πάντα, ο πιο αδύνατος είναι πάντα ο πρώτος που υποφέρει, όπως εμφανίζεται στην Ουκρανία που ωθείται αυτήν την περίοδο σε μια πολύ αυστηρή σπειροειδή ύφεση. Οι δυτικοί «νονοί» της Πορτοκαλί επανάστασης είναι πράγματι φειδωλοί σε κεφαλαίου. Πηγή: Financial Times, 08/02/2009

(4) Ανακαλύψτε ή να διαβάστε πάλι αυτόν τον θαυμάσια επίκαιρο μύθο: The Animals stricken with the plague.

(5) Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η LEAP/E2020 αποφάσισε, από το Φεβρουάριο του 2006, να αποκαλέσει αυτήν την κρίση «Παγκόσμια συστημική κρίση».

(6) CNN αντηχεί διάφορα ενδιαφέροντα επιστημονικά πειράματα που στοχεύουν στην κατανόηση γιατί, μέσα σε μια δεδομένη ομάδα, οι άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο. Τα συμπεράσματά τους ισχύουν τέλεια για τη G7, G8 ή G20, και προτείνει ότι είναι πολύ απίθανο να δούμε οποιαδήποτε τολμηρή και δημιουργική σκέψη προκύπτει από τις συλλογές τους. Πηγή: CNN, 15/01/2009

(7) στην πραγματικότητα, οι αγοραστές Αμερικάνικών ομολόγων δεν κάνουν κανένα λάθος για αυτό. Πηγή: Telegraph, 08/02/2009

(8) οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του Περσικού Κόλπου, που έχουν χάσει ήδη 2.500 δισεκατομμύρια δολάρια στην διάρκεια της κρίσης, θα ήταν σοφό να κάνουν το ίδιο πράγμα. Πηγή: BBC, 17/01/2009

(9) Τα ακόλουθα ονόματα θα μπορούσαν να προστεθούν στον κατάλογο - στη δεύτερη θέση: Mervyn King, Gordon Brown και Alistair Darling; όπως και όλους τους ιθύνοντες από τις χώρες των οποίων οικονομία εξαρτάται πολύ από τη ζώνη δολαρίου, ή που επένδυσαν μαζικά στα Αμερικάνικα ομόλογα. Δείτε προηγούμενο GEAB γι’ αυτό το θέμα.

(10) είναι ενδιαφέρον να παρατηρηθεί ότι οι πιο αδύνατες χώρες που συμμετέχουν στην παγκοσμιοποίηση, όπως οι Φιλιππίνες, καταβάλλουν υψηλή τίμημα στη κατάρρευση του συστήματος. Πηγή: Asia Times, 13/02/2009

(11) Πηγή: RTE, 03/02/2009

(12) Πηγή: MarketOracle, 15/01/2009

(13) Π.χ. ιδιαίτερα εάν είναι αρκετά μεγάλο να απορροφήσει ένα σημαντικό μέρος των εξαγωγών τους. Εκτός από την ΕΕ και την Κίνα (μέρος από αυτή), δεν είναι η περίπτωση για οποιαδήποτε σημαντική εξαγωγική δύναμη.

(14) για παράδειγμα, το ΔΝΤ ικετεύει για κεφάλαια, χωρίς πολλή επιτυχία, για να είναι έτοιμο να διαδραματίσει το ρόλο του καθώς η κρίση επιδεινώνεται. Το «καθένας για την πάρτη του» παιχνίδι έχει αρχίσει. Πηγή: Telegraph, 08/02/2009

(15) Πηγή: La Dépêche, 06/02/2009

(16) Πηγή: Times, 12/02/2009

(17) που είναι το ύψος της απιστίας ξέροντας ότι το αμερικανικό δολάριο είναι ο κύριος ένοχος στη σημερινή νομισματική αναταραχή.

(18) μερικοί από αυτούς τους ηγέτες εκφράστηκαν στην πραγματικότητα εξαιρετικά βίαια όταν ανέφεραν στην έχθρα τους με τις ΗΠΑ για την δραματική κατάσταση που έχουν περιέλθει, που ξεφορτώνονται τα Αμερικάνικα χρεόγραφα έχοντας χάσει την αξία τους. Όταν ένας συνεργάτης είναι σε μια τέτοια ψυχική διάθεση, δεν θα παραμείνει ένας εποικοδομητικός συνεργάτης για πολύ καιρό. Πηγή: Financial Times, 11/02/2009

(19) Πηγή: International Herald Tribune, 11/02/2009

(20) Πηγή: Australian Business / Wall Street Journal, 29/01/2009

(21) στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαϊκοί ηγέτες είναι προσεκτικοί στο να μην κάνουν κανένα σχόλιο για τη συναλλαγματική ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου: ανησυχούν πάρα πολύ για τον κίνδυνο ξαφνικής πτώσης στην αξία του αμερικανικού νομίσματος, που οδηγεί το ευρώ σε υψηλά ασυμβίβαστα με τα οικονομικά συμφέροντα της ζώνης του ευρώ. Πηγή: MarketWatch, 09/02/2009

(22) ) Πηγή: Telegraph, 06/02/2009


Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009


http://www.leap2020.eu/Two-major-processes-at-the-centre-of-the-phase-of-global-geopolitical-dislocation_a3694.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: