Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Σημάδια ανάκαμψης στις διεθνείς αγορές ακινήτων (χα χα!!)

Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς αγορές κατοικίας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Global Property Guide που αφορά τους διεθνείς δείκτες τιμών οικιστικών ακινήτων.

Συγκεκριμένα σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκεται, από τις αρχές έως τα τέλη του δεύτερου τριμήνου του 2009, η αγορά ακινήτων επτά χωρών. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση στις περισσότερες χώρες καταγράφηκε έντονη υποχώρηση στην τιμή των ακινήτων από την αρχή της χρονιάς έως το δεύτερο τρίμηνο του 2009, με αποτέλεσμα η γενικότερη κατάσταση να παραμένει αρνητική.

"Ριμπάουντ" για 6+1 χώρες

Κατόπιν υποχώρησης της τιμής των ακινήτων το 2008, η αγορά κατοικίας κινήθηκε ανοδικά το δεύτερο τρίμηνο του 2009 σε Κίνα (Σαγκάη), Πορτογαλία (Αλγκάρβε), Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία, Σουηδία και Χονγκ Κονγκ.

Στην Κίνα οι τιμές στην αγορά κατοικίας άρχισαν να υποχωρούν, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008, αλλά ενισχύθηκαν κατά 1,96% από την αρχή της χρονιάς μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2009, γεγονός που συνοδεύθηκε από την ενίσχυση του ΑΕΠ της χώρας (7,1% το ΄α εξάμηνο του ΄09) και το ευρύτερο άλμα ανόδου της οικονομίας.

Στην Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, η μέση τιμή των 1.429 ευρώ / τ.μ., ενισχύθηκε κατά 2%, κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2009. Ο συνολικός μέσος όρος αυξήθηκε κατά 1,01% το δεύτερο τρίμηνο, και υποχώρησε μόνο κατά 0,43% από τις αρχές του χρόνου έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2009, σε σύγκριση με πτώση 7,24% που κατέγραψε από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2008. Και στην περίπτωση αυτή, βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών και δη η αύξηση των νέων παραγγελιών στον τομέα των κατασκευών κατά 12,3% το δεύτερο τρίμηνο του ΄09, συντέλεσε σημαντικά στην ανοδική πορεία της αγοράς ακινήτων.

Στη Γαλλία, επίσης, μετά από πτώση της τιμής των ακινήτων τα πέντε τελευταία τρίμηνα, χάρη στην κρατική ενίσχυση, η αξία της αγοράς κατοικίας διευρύνθηκε κατά 3,31%, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Η περίπτωση των ΗΠΑ

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, δείχνουν να “κρατάνε” περισσότερο, με τον δείκτη τιμών ακινήτων “Case-Shiller“ να έχει ενισχυθεί κατά 0,35%, το δεύτερο τρίμηνο του 2009, από πτώση 6,46%, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009. Παράλληλα, από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2009, οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν κατά 13,96%, έναντι 18,51% από την αρχή του έτους μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Ωστόσο, ο δείκτης τιμών κατοικιών FHFA (που αφορά μόνο την αγορά) υποχώρησε κατά 1,74% το δεύτερο τρίμηνο του 2009, κινήθηκε δηλαδή ελαφρώς χειρότερα σε σχέση με την πτώση του 0,04% το πρώτο τρίμηνο του ΄09. “Γι΄ αυτό η εικόνα που εκπέμπει η αμερικανική αγορά ακινήτων είναι μικτή” συμπεραίνει η έκθεση.

Ποιες χώρες (δεν)...έπαθαν κρίση

Το Ισραήλ και η Ελβετία, όπως σημειώνεται στην έρευνα, διέφυγαν... τον κίνδυνο ενός κραχ. Η μέση τιμή της κατοικίας στο Ισραήλ ενισχύθηκε κατά 8,40% σε ετήσιο επίπεδο μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2009, ενώ στην Ελβετία αυξήθηκε σε ποσοστό 4,90%, στο σύνολο του έτους μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Στη δεύτερη, όμως, περίπτωση οι τιμές των ακινήτων ενισχύθηκαν ελάχιστα το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Από την άλλη πλευρά, η κρίση εξακολουθεί να σφυροκοπά την αγορά κατοικίας αρκετών χωρών. Συγκεκριμένα, η αγορά κατοικίας της Λετονίας κινείται πτωτικά με δραματικούς ρυθμούς, δεδομένου ότι η ζήτηση για οικιστικά ακίνητα έχει επηρεαστεί από τα υψηλά επιτόκια, ενώ η συνολική οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση έως το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Στο Ντουμπάι, ο δείκτης τιμών ακινήτων υποχώρησε κατά 49,9%, κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2009, αν και η τιμή των ακινήτων μειώθηκε κατά 8,92% το δεύτερο τρίμηνο του 2009, σε σημαντικά χαμηλότερο βαθμό, συγκριτικά με την πτώση του 42% το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Διψήφια υποχώρηση σημειώθηκε, επίσης, στη Βουλγαρία, τη Σιγκαπούρη, την Ισλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, τη Δανία και την Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με την έκθεση του Global Property Guide, δείκτη – κλειδί της ανάκαμψης αποτελεί το “μομέντουμ” (ορμή) της αγοράς, για παράδειγμα, ο αριθμός των χωρών, που εμφανίζουν φέτος βελτιωμένη εικόνα σε σύγκριση με πέρυσι. Έτσι εννέα χώρες βελτίωσαν την επίδοσή τους σε επίπεδο έτους μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2009, σε σύγκριση με πέρυσι. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια του έτους, έως το πρώτο τρίμηνου του 2009 μόνο έξι χώρες παρουσίασαν καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με πέρυσι.

Η ελληνική κτηματαγορά δεν έχει συμπεριληφθεί στην έρευνα του οίκου, αλλά παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η ανάκαμψη ενδεχομένως να...επισκεφθεί την εγχώρια αγορά κατοικίας μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Όπως τονίζουν, η ελληνική στεγαστική αγορά είναι ατελής, δεν έχει δηλαδή τα χαρακτηριστικά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών, ενώ οι Έλληνες κατασκευαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε γενναίες εκπτώσεις στις τιμές. Προτιμούν δηλαδή να τηρήσουν στάση αναμονής έως ότου η κρίση υποχωρήσει.

Όπως, τέλος, επισημαίνεται στην έκθεση, τα δεδομένα του οίκου Global Property Guide στηρίζονται σε μεταβολές των τιμών μετά τον πληθωρισμό, γεγονός που δίνει μία πιο ρεαλιστική εικόνα, συγκριτικά με τα (πιο συγκεχυμένα) μεγέθη που χρησιμοποιούνται από τους κτηματομεσιτικούς οργανισμούς.
http://www.capital.gr/News.asp?id=801906
Σημ.axinosp:Πλάκα έχει το άρθρο αυτό που παρουσιάζει ανάκαμψη στις διεθνείς αγορές ακινήτων μόνο στην Κίνα ,για το γνωστό λόγο , ένα μέρος στην Πορτογαλία στο ξεκούδουνο και τα must καταφύγια για Τραπεζίτες και άλλους πλούσιους όταν σκάσει όλο το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα , Ελβετία και Ισραήλ γουστάρω !!

Δεν υπάρχουν σχόλια: