Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Κερδίζει έδαφος το σενάριο για αγορά ομολόγων από ΕΚΤ


Του Κώστα Τσαχάκη

Το... αντίδοτο για τον «ιό» του υπερβολικού χρέους, ο οποίος ξεκινώντας από την Ελλάδα απειλεί να εξαπλωθεί αστραπιαία σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο και να προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στο ευρώ, ετοιμάζουν στον Eurotower την έδρα της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη.

Πλέον τόσο στους κόλπους της τράπεζας όσο και στα υψηλά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζεται ως μοναδική βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους η αγορά ομολόγων χωρών-μελών (σε πρώτη φάση ελληνικών) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οπως λένε στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να αλλάξει το καταστατικό της ΕΚΤ, προτού είναι αργά για το κοινό νόμισμα , ώστε να είναι σε θέση να παρεμβαίνει αγοράζοντας χρέος και ομαλοποιώντας την κατάσταση στις αγορές, όπως ακριβώς κάνει η αμερικανική κεντρική τράπεζα FED.

Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες σε παρασκηνιακό επίπεδο, καθώς είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα πέρασε τα σύνορα και δημιουργεί ισχυρές παρενέργειες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Όμως και σε αυτή την περίπτωση, όπως ακριβώς έγινε στις αρχικές διαβουλεύσεις για τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης, η Γερμανία αντιδρά προσηλωμένη επί του παρόντος στη δημοσιονομική αυστηρότητα.

Φόβος για το φαινόμενο ντόμινο
Από την άλλη πλευρά το επιχείρημα το οποίο προβάλλεται είναι ότι θα πρέπει να αποτραπεί με κάθε μέσο το ντόμινο της κρίσης χρέους σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, γιατί αυτό θα σημάνει την αρχή του τέλους για το ευρώ.

Υπολογίζεται ότι σε περίπτωση γενίκευσης του προβλήματος, αν δεν παρέμβει εγκαίρως η ΕΚΤ, το κόστος σωτηρίας μπορεί να φθάσει ακόμη και στο ιλιγγιώδες ποσό του 1 τρισ. ευρώ.

Ήδη στη Γαλλία ο Τύπος ζητά πρωτοβουλίες για να μην «επικρατήσει το χάος στην Ευρώπη» όπως έγραψε η Liberation ή για «να μπουν οι βάσεις από αύριο κιόλας για μία πραγματική οικονομική διακυβέρνηση διότι αν οι αγορές επιτεθούν και πλήξουν το ευρώ, αυτό θα συμβεί επειδή η ίδια η Ευρώπη στάθηκε ανίκανη να οργανωθεί», σύμφωνα με την Le Figaro. Προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί πλέον μονόδρομο η ενεργοποίηση της ΕΚΤ στα πρότυπα της αμερικανικής Fed καθώς θεωρείται βέβαιο πως παρέμβαση της υπό την μορφή μαζικής αγοράς ομολόγων θα εκμηδενίσει τους φόβους περί πτώχευσης χωρών μελών και θα αποθαρρύνει τους κερδοσκόπους οι οποίοι εδώ και μήνες ποντάρουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Νηνεμία και πανικός
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας για την παροχή δανείων στην Ελλάδα από ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ε.Ε. πέρα από μία πρόσκαιρη νηνεμία δεν κατέστη δυνατό να καθησυχάσει τις αγορές. Το αντίθετο, μάλιστα. Τα τελευταία 24ωρα ο πανικός έκανε και πάλι την εμφάνισή του.

Και μπορεί τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων να εξακοντίστηκαν εκ νέου στην περιοχή των 950-1.000 μονάδων βάσης και των ασφάλιστρων έναντι χρεοκοπίας (CDS) να έκαναν ιστορικό ρεκόρ πάνω από τις 1.000 μονάδες, αλλά πλέον δεν μιλάμε για «ελληνικό πρόβλημα».

Το ευρώ βυθίζεται στα 1,27 δολάρια, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών και στη Νέα Υόρκη ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 3,2% το βράδυ της Πέμπτης.

Το νέο σενάριο, το οποίο «παίζουν» πλέον οι αγορές, είναι η «μετάσταση» της κρίσης στην Πορτογαλία και το φως της δημοσιότητας βλέπουν αναλύσεις για την ενδεχόμενη αδυναμία δανεισμού τους, καθώς τα spreads των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων προσέγγισαν τις 350 μονάδες βάσης.

Αδυναμία εξυπηρέτησης χρέους
Να υπενθυμίσουμε πως με ανάλογα spreads (350 μονάδες) δανείστηκε η Ελλάδα τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο μέσω πενταετών και δεκαετών ομολόγων, λίγες εβδομάδες πριν κορυφωθεί η κρίση και η χώρα φθάσει στο σημείο να αδυνατεί να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Πάντως και σήμερα που είναι πλέον δεδομένο πως η Ελλάδα θα λάβει δάνεια 110 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία, οι περισσότεροι αναλυτές επιμένουν ότι αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους της επιδιώκοντας να το «κόψει» κατά 30% ή ακόμη και 50%, λύση όμως που θα έφερνε νέα τρικυμία όχι μόνο σε εγχώριες αλλά και σε γερμανικές και γαλλικές τράπεζες με μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα.

Το βέβαιο είναι πως το 2014 με την ολοκλήρωση του οικονομικού προγράμματος το οποίο συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση και την «τρόικα» και υπερψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, το δημόσιο χρέος θα φθάσει στο 144,3% του ΑΕΠ ή τα 351,6 δισ. ευρώ από 133,3% του ΑΕΠ εφέτος. Η προσπάθεια δηλαδή αποκλιμάκωσής του θα ξεκινήσει από το? μηδέν. Αν υπάρξουν παρεκκλίσεις από το πρόγραμμα, είναι πιθανόν το χρέος να διαμορφωθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, την οποία δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, για να υποχωρήσει το χρέος στα επίπεδα του 2007, δηλαδή το 95,7% του ΑΕΠ θα πρέπει να επιτυγχάνονται πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 5,4% του ΑΕΠ ετησίως. Αν τα πλεονάσματα είναι 2,8% θα απαιτηθούν δέκα χρόνια προσαρμογής.

Οι προβλέψεις αυτές είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιωθούν με το σκεπτικό ότι φαντάζει αδύνατον να επιτευχθούν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα πρωτογενή πλεονάσματα στον ελληνικό προϋπολογισμό.

«Πακέτο» βοήθειας
15-20 δισ. η πρώτη δόση

Tα πρώτα δάνεια από το ΔNTκαι τις χώρες μέλη της Eυρωζώνης θα λάβει η Eλλάδα έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες το αρχικό «πακέτο βοήθειας» θα κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20 δισ. ευρώ. Aπό την πρώτη δόση της επόμενης εβδομάδας ένα ποσό που προσεγγίζει τα 9 δισ. θα πάει στα ταμεία του Δημοσίου για να καλυφθεί ομόλογο ύψους 8,5 δισ. ευρώ, που λήγει στις 19 Mαΐου. Tα υπόλοιπα χρήματα θα διοχετευθούν στο Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Kατά τις ίδιες πληροφορίες στις τράπεζες θα δοθούν αρχικά 5 δισ. χωρίς να αποκλείεται να χορηγηθεί εξ αρχής ακόμα και ολόκληρο το ποσό των 10 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί για το Tαμείο.

Eξάλλου θα πρέπει να τονιστεί πως οι επόμενες δόσεις θα εκταμιεύονται σε τριμηνιαία βάση και με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν παρεκκλίσεις που θα θέτουν εκτός στόχων την εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος που έχει συμφωνήσει να εφαρμόσει η Eλλάδα για την επόμενη τριετία. Yπολογίζεται πως κάθε δόση, θα είναι της τάξης των 11 δισ. ευρώ. Eξ αυτών τα 8 δισ. ευρώ θα δίνονται από τις χώρες μέλη της Eυρωζώνης και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ από το ΔNT.
Ημερησία
Σημ.axinosp:Μαλακίες τούμπανα μας λένε οι δημοσιογράφοι.
Από τον Γενάρη το συζητάνε να αγοράσει η ΕΚΤ Ελληνικά ομόλογα και ακόμα να το κάνει.
Το Κοπρόσκυλο ο Τρισέ παίζοντας καθαρά κερδοσκοπικό παιχνίδι με τις δηλώσεις του εναντίον της Ελληνικής Οικονομίας, εξακόντισε τα Spread στα ουράνια. Αυτό φυσικά το έκανε, μιας και παραμένει εκτός από ομόθρησκος, με τον Άκερμαν της Ντόϊτσε Μπανκ , τον Στρός Κάν του ΔΝΤ, τον Μπερνάνκε της FED και των υπόλοιπων CEO της Wall Street, παραμένει ο Δούρειος ίππος της ΕΕ που προτιμά να την διαλύσει, για να σώσει τις Τράπεζες της Αμερικής και της Αγγλίας, από την επερχόμενη πιστωτική ασφυξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: