Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Χιλιάδες άνθρωποι κάνουν αιτήσεις για βιβλιάριο απορίας

Περίπου 7.500 παραπάνω οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Νομαρχία Αθηνών το εξάμηνο Γενάρη - Ιούνη 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009. Σύμφωνα με στοιχεία, πολλοί από τους ανθρώπους που για πρώτη φορά έκαναν αίτηση είναι επαγγελματοβιοτέχνες που έκλεισαν το μαγαζί τους

Περίπου 22.000 άνθρωποι που ζουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, απευθύνθηκαν μέσα στο πρώτο 6μηνο (Γενάρης - Ιούνης) του 2010 στις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών για να εξασφαλίσουν βιβλιάριο υγείας για απόρους ή κάποιο επίδομα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Ο αριθμός αυτός αναδεικνύει τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εργατικές - λαϊκές οικογένειες, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Δείχνει ακόμα ότι στην καπιταλιστική ανάπτυξη δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας. Παρά το γεγονός ότι η επιστήμη και η έρευνα μπορούν να προσφέρουν σε όλο το λαό όσα χρειάζεται για να έχει μια καλή υγεία, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη. Ομως, από τη στιγμή που οι υπηρεσίες αυτές, το φάρμακο, η ιατρική έρευνα, αποτελούν πεδίο αύξησης της κερδοφορίας για τα μονοπώλια, μοιραία, ο λαός υποφέρει και σε πολλές περιπτώσεις πληρώνει με τη ζωή του αυτή την κατάσταση.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι αιτήσεις για το βιβλιάριο απορίας έχουν αυξηθεί κατά 7.300 (ποσοστό που αγγίζει το 40%) σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009. Συνολικά οι αιτήσεις, το πρώτο εξάμηνο του 2010, ανέρχονται σε 21.452, ενώ πέρυσι ήταν 14.212.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας, πολλοί από τους ανθρώπους που για πρώτη φορά έκαναν αίτηση για να εξασφαλίσουν βιβλιάριο απορίας ή άλλα βοηθήματα, είναι επαγγελματοβιοτέχνες που έκλεισαν το μαγαζί τους μην μπορώντας να το συντηρήσουν, εμποροϋπάλληλοι σε μαγαζιά που έβαλαν λουκέτο ή εργαζόμενοι με λίγα μεροκάματα που δε συμπληρώνουν τις μέρες ασφάλισης που απαιτούνται για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας.

Τα στοιχεία του πρώτου 6μήνου του 2010 από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Νομαρχίας Αθηνών «έρχονται» να καταδείξουν το πρόβλημα, το οποίο, όπως εκτιμάται, όσο περνά ο καιρός θα γίνεται εντονότερο. Στα στοιχεία που παραθέτουμε θα πρέπει να υπολογιστούν και άνθρωποι που έχουν ανάγκη και έχουν ζητήσει βοήθεια αλλά ενδεχομένως απορρίφθηκαν ή θα απορριφθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. `Η πολλοί ακόμα που δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία που είναι και χρονοβόρα.

Συγκεκριμένα, στις περιοχές των δήμων του νότιου τομέα (Αγ. Δημήτριος, Αλιμος, Γλυφάδα, Ελληνικό, Αργυρούπολη, Καλλιθέα, Μοσχάτο, Ν. Σμύρνη, Π. Φάληρο), οι αιτήσεις των ανασφάλιστων κατά το πρώτο 6μηνο του 2010 ανέρχονται σε 3.395, όταν το 2009 ήταν 2.295.

Στις περιοχές του κεντρικού τομέα (Αθήνα, Βύρωνας, Γαλάτσι, Δάφνη, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Καισαριανή, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Ταύρος, Υμηττός) οι αντίστοιχες αιτήσεις ανέρχονται, κατά το ίδιο διάστημα, σε 10.820, όταν το 2009 ήταν 7.220.

Αντίστοιχα, στις περιοχές του δυτικού τομέα (Αγ. Βαρβάρα, Αγ. Ανάργυροι, Αιγάλεω, Ιλιο, Καματερό, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι) οι αιτήσεις, κατά τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου, φτάνουν τις 6.200, όταν το 2009 ήταν 3.600.

Στις περιοχές του ανατολικού τομέα (Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Βριλήσσια, Ηράκλειο, Λυκόβρυση, Μελίσσια, Μεταμόρφωση, Ν. Ερυθραία, Ν. Ιωνία, Νέα Πεντέλη, Ν. Ψυχικό, Παπάγου, Πεντέλη, Πεύκη, Φιλοθέη, Χαλάνδρι, Χολαργός) οι ανασφάλιστοι που κατέθεσαν σχετική αίτηση μέχρι και τον Ιούνη, ανέρχονται σε 1.037, ενώ το 2009 ήταν 1.097.

Διπλασιασμός των ανθρώπων που ζητούν επίδομα πρώτων βοηθειών
Στο μεταξύ, αναμένεται να διπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγουν στη νομαρχία προκειμένου να λάβουν το επίδομα πρώτων βοηθειών.

Αυτό δίνεται μια φορά το χρόνο σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά και δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις, όπως να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους ή στέγη για να μείνουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της νομαρχίας, το 2006 το συγκεκριμένο επίδομα έλαβαν 305 άτομα. Το 2009 ο αριθμός των ατόμων που το έλαβαν ανήλθε στους 475. Το πρώτο εξάμηνο του 2010, το επίδομα έχουν ήδη λάβει 365 άτομα και υπολογίζεται ο αριθμός να ανέλθει στα 900 μέχρι το τέλος του χρόνου. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στους δήμους της Δυτικής Αθήνας οι αιτήσεις για το εν λόγω επίδομα, κατά τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου, έφτασαν τις 164.

Αντίστοιχα, αυξήσεις υπάρχουν και στις αιτήσεις που κατατίθενται για επιδότηση ενοικίου.

Εκτιμάται ότι γενικά οι αιτήσεις προς τη νομαρχία για βοήθεια θα αυξηθούν σημαντικά το Σεπτέμβρη, οπότε και πραγματοποιούνται οι εγγραφές των σχολείων, που σημαίνει ότι οι γονείς θα χρειαστούν χρήματα για τα απαραίτητα, αλλά και τους δύο τελευταίους μήνες του χρόνου, οπότε και θα έχουν συσσωρευθεί χρέη και υποχρεώσεις που πρέπει να αποπληρωθούν.

Τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου καταδεικνύουν ότι οι σχετικές αιτήσεις στα γραφεία των νομαρχιών αναμένεται να αυξηθούν, καθώς τα κλειστά μαγαζιά στην Αθήνα ανέρχονται στο 17% του συνόλου των καταστημάτων.

Τα δε στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) δείχνουν ότι οι καταγεγραμμένοι μόνο άνεργοι έφτασαν τον Ιούλη τους 569.742. Από αυτούς το επίδομα ανεργίας παίρνει μόνο ένας στους τρεις. Την ίδια ώρα το 58% των μισθωτών της χώρας - σύμφωνα με Πόρισμα για το 2009 του Παρατηρητηρίου Φτώχειας, Εισοδημάτων, Ανισοτήτων και Κοινωνικού Αποκλεισμού, συνδυαζόμενα με στοιχεία του ΙΚΑ για το 2007 - ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ριζοσπάστης
youpayyourcrisis

Δεν υπάρχουν σχόλια: