Για την Ρωσία, η πρόσβαση στην Μεσόγειο έχει μεγάλη στρατηγική αξία.
Σύμφωνα με τους FT, σε περίπτωση που η Ευρώπη πιέσει σε τέτοιο σημείο την Ελλάδα που να μην μπορεί να αντέξει τη λιτότητα, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση της χώρας να αναζητήσει εταίρους σε άλλες κατευθύνσεις.
Είναι μια προοπτική την οποία θα πρέπει να προσέξουν πολύ οι Γερμανοί και οι δορυφόροι της.
Αν και η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να παραμείνει στην ΕΕ, το οικονομικό πρόγραμμα που της επιβάλλουν σε αντάλλαγμα των δανείων που έχει λάβει, αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο. Η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο, το οποίο όμως οι Ευρωπαίοι δεν δείχνουν ικανοί να το δώσουν. Οι Ρώσοι ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην Αθήνα. Η Gazprom έχει δείξει το ενδιαφέρον της για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, ενώ δεν αποκλείεται και κάποιας μορφής συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και για το λιμάνι του Πειραιά. Μέσα στον χρόνο, πιθανή τέτοια συμφωνία θα απέφερε στην ελληνική κυβέρνηση έως 200 δισ. δολάρια.
Αν και φαινομενικά η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμο δεν μπορεί να υπογράψει τέτοια συμφωνία, όμως μια μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, υπό την πίεση της λαϊκής δυσαρέσκειας, μπορεί να υποκύψει στην "ελκυστικότητα των ρωσικών επενδύσεων". Ο συνδυασμός της ελληνικής απογοήτευσης και των ευρωπαϊκών απαιτήσεων ωθήσει μια μέρα την Ελλάδα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτό οι Ευρωπαίοι πρέπει να το προσέξουν πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου