Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Σταθεροποιήθηκαν προσωρινά οι καταθέσεις τον Μάιο – Οι διαδρομές που ακολούθησαν τα κεφάλαια που έφυγαν στο εξωτερικό

Σημάδια βελτίωσης που όμως ακόμη δεν είναι σαφές αν είναι συγκυριακά ή μόνιμα κατεγράφησαν στις καταθέσεις τον Μάιο.
Με βάση ενδείξεις και εκτιμήσεις οι καταθέσεις από 227 δις ευρώ τον Μάρτιο διαμορφώθηκαν στα 229 δις ευρώ τον Μάιο.
Από τα αξιοσημείωτα είναι ότι η συνολική εκροή που έφθασε στο α΄ τρίμηνο στα 11 δις ευρώ προήλθε κατά 6 δις από τις προθεσμιακές καταθέσεις 3 δις από τους όψεως και 1 δις από το ταμιευτήριο.
Ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ οι καταθέσεις των ιδιωτών φθάνουν τα 192 δις ευρώ αντιστοιχεί δηλαδή στο 82% των καταθέσεων οι εκροές που σημειώθηκαν ήταν περίπου 6 δις ευρώ και στις επιχειρήσεις διαμορφώθηκαν στα 4 δις ευρώ όταν οι συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσεων φθάνουν τα 32 δις ευρώ.
Άρα οι εκροές των καταθέσεων στις επιχειρήσεις έφθασαν το 12,5% και στους ιδιώτες 2,6%.
Τον Μάιο μήνα φαίνεται ότι αυξήθηκε η καταθετική βάση σε σχέση με τον Μάρτιο κατά 2 δις ευρώ περίπου και κερδισμένες ήταν η Εθνική και οι κυπριακές τράπεζες.

Οι διαδρομές της εκροής καταθέσεων

Την μεγαλύτερη εκροή την διαμόρφωσαν οι ελληνικές τράπεζες στοχευμένα. Πήγαν κεφάλαια σε θυγατρικές τους. Π.χ. στην Κύπρο, στην Βουλγαρία ή στο Λονδίνο.
Πελάτες ελληνικών τραπεζών για να τους διασφαλίσουν τους μετέφεραν σε θυγατρικές τους. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχούσε στο 30% το υπόλοιπο 70% ήταν εκροή χωρίς μεσάζοντα την τράπεζα όπου βρισκόταν η αρχική κατάθεση.

Τι συνέβη στην Κύπρο;

Είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι φεύγουν κεφάλαια την Κύπρο τελικά ναι μεν οι κυπριακές τράπεζες Marfin Popular και Κύπρου αύξησαν τις καταθέσεις τους μόνο κατά 1,5 δις ευρώ σε συνολική εκροή 11 δις ευρώ.
Άρα κατά βάση αυτοί που κέρδισαν ήταν οι Ελβετοί και οι Βρετανοί. Στο α΄ τρίμηνο η Marfin Popular είχαν την μεγαλύτερη αύξηση καταθέσεων σε σχέση με το τέλος του 2009 περίπου 1 δις ευρώ και ακολούθησε η Κύπρου με 600 εκατ ευρώ.
Από τις ελληνικές τράπεζες η Εθνική στο ίδιο διάστημα μείωσε τις καταθέσεις της κατά 650 εκατ ευρώ ή συνολικά 1,2 δις ευρώ η Alpha bank κατά 1,45 δις ευρώ η Eurobank κατά 2 δις ευρώ, η Πειραιώς κατά 650 εκατ ευρώ η ΑΤΕ κατά 800 εκατ ευρώ μείωσε τις καταθέσεις της στο α΄ τρίμηνο σε σχέση με το τέλος του 2009.
Επίσης η Ελληνική τράπεζα μείωσε τις καταθέσεις της κατά 400 εκατ ευρώ ενώ το ΤΤ μείωσε τις καταθέσεις κατά 600 εκατ ευρώ.
Η είδηση δεν είναι ότι οι κυπριακές τράπεζες κατάφεραν να προσελκύσουν 1,5 δις ευρώ και η Marfin να καταγράψει την μεγαλύτερη αύξηση αλλά ποιοι κατά βάση απεχώρησαν.
Πρωτίστως κάποιοι είχαν αναφέρει ότι η Marfin λόγω της αποτίμησης της έχει τρωθεί αλλά απέδειξε περίτρανα ότι στην πιο δύσκολη φάση των τραπεζών ήταν από τις ελάχιστες τράπεζες που αύξησε τις καταθέσεις της. Οι επενδυτές έδειξαν εμπιστοσύνη.
Δύο είναι τα ερωτήματα γιατί η Marfin τα πήγε καλά και ποιοι απεχώρησαν.
Η Marfin τα πήγε καλά καθώς μέρος των μεγάλων πελατών της και εφοπλιστών πήγαν τα χρήματα τους στην Κύπρο όμως η μεγάλη είδηση είναι ότι οι εφοπλιστές ήταν οι πρώτοι που απεχώρησαν.
Κατά τα άλλα το εφοπλιστικό κεφάλαιο σταθερά στηρίζει την Ελλάδα.


Λονδίνο Ελβετία, Λουξεμβούργο

Περίπου 7-8 δις ευρώ κατευθύνθηκαν προς αυτές τις 3 χώρες.
Στο Λονδίνο πήγαν κατά βάση κεφάλαια εφοπλιστών που ήταν από τους πρώτους που απεχώρησαν.
Συνολικά οι καταθέσεις που ανήκαν σε εφοπλιστές ανέρχονταν τα 5 δις ευρώ επί της συνολικής εκροής.
Οι καταθέτες ιδιώτες των 100 χιλ. ευρώ αντιστοιχούσαν περίπου στο 1,5 με 2 δις ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Αμερική και δολάριο

Περίπου 1 δις ευρώ μετατράπηκε σε δολάρια με βάση εκτιμήσεις.
Επενδυτές αποφάσισαν να μετατρέψουν τα ευρώ σε δολάρια και αυξήθηκαν έτσι οι θέσεις σε δολάρια.

Βουλγαρία και λοιπές χώρες

Περίπου 500 εκατ ευρώ κατευθύνθηκαν σε χώρες εκτός ευρώ, στερλίνας, ελβετικού φράγκου και ευρώ.
Υπήρξαν τράπεζες που πρότειναν σε πελάτες τους να μεταφέρουν τα χρήματα τους από την Ελλάδα στις θυγατρικές τους στην Βουλγαρία.

Θυρίδες

Περίπου 300-400 εκατ ευρώ ορισμένοι καταθέτες αποφάσισαν να τα αποσύρουν από καταθετικούς λογαριασμούς και να τα τοποθετήσουν σε θυρίδες.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Σημ.axinosp:Μου φαίνεται περίεργο κάποιος να βγάζει τα λεφτά του από λογαριασμούς Ταμιευτηρίου ή προθεσμιακούς και να τα βάζει σε θυρίδα.

Συνήθως κάποιος ανοίγει μια θυρίδα σε Τράπεζα , για να έχει εκεί πιο ασφάλεια, από το σπίτι του, τοποθετώντας κατά κανόνα συνήθως , κοσμήματα, χρυσό, σε πλάκες, ή λίρες, μετοχές και ομόλογα , συμβόλαια , άντε και τίποτα τιμαλφή όπως σπάνια βιβλία , σπάνια συλλεκτικά νομίσματα, όπλα, τέλος πάντων κάτι αξίας .
Όποιον και να ρωτήσετε που έχει δουλέψει ή δουλεύει σε Τράπεζες στο τμήμα καταθέσεων που έχουν σχέση με κεντρικά ταμεία χρηματοκιβωτίων αλλά και θυρίδων τα ίδια που λέω και εγώ, θα σας πουν .

Άρα η περίπτωση λεφτά σε θυρίδες , είναι λεφτά από αδήλωτο μαύρο χρήμα , από “λαδιάρηδες” Δημοσίους Υπάλληλους , Δημόσιους λειτουργούς, μέχρι Πολιτικούς,

Θα υποθέταμε και αυτό με μια επιφύλαξη γιατί όταν ό άλλος έρχεται να ανοίξει την θυρίδα μένει μόνος του και η κλεφτή ματιά που θα ρίξει ο Τραπεζοϋπάλληλος, είναι συνήθως αδιαφανείς συσκευασίες από νάιλον σακούλες μέχρι τσαντάκια .

Το ερώτημα επομένως πολύ εύκολα γεννιέται πως στα σκατά , κάποιοι υπολόγισαν,
τα ευρώ που βρίσκονται σε θυρίδες αν δεν μπορείς και ούτε δικαιούσαι να μάθεις το τι έχει μέσα μια θυρίδα , μιας και είναι απόρρητο και αυτός είναι ο λόγος που ο άλλος ανοίγει μια θυρίδα ,

Υπάρχουν βέβαια και νυχτερινά μαγαζιά που κάνουν καταθέσεις αλλά αυτό γίνεται σε μηχάνημα με ειδικές υποδοχές, και τα λεφτά μετρούνται το πρωί από τον προϊστάμενο και το ταμία ταυτόχρονα και κατατίθενται στους διάφορους λογαριασμούς της Τράπεζας

Αν μας πουν ότι τα λεφτά είναι της Μαφίας από ναρκωτικά ,πορνεία, όπλα κλπ., η Μαφία σας πληροφορώ , είναι η μόνη που δεν φοβάται να έχει τα λεφτά στο σπίτι , αυτό που την απασχολεί είναι να τα ξεπλύνει και αυτό δεν γίνεται σε θυρίδες αλλά σε φορολογικούς παράδεισους.

Οι “λαδιάρηδες“ Δημόσιοι υπάλληλοι προτιμούν να τα επενδύουν σε σπίτια , σε αγορές νυχτερινών μαγαζιών, σε ομόλογα, σε αυτοκίνητα, σε κότερα , σε χρυσό και με την πρώτη διασταύρωση στοιχείων, γίνονται οι πιο μικροί , από αυτούς τσακωτοί .

Μήπως είναι οι Παπάδες όχι αυτοί είναι αφορολόγητοι , μαζί με την αμύθητη περιουσία τους και μάλιστα πριν λίγο καιρό όποιος ήθελε να ξεπλύνει κάποια λεφτά , πήγαινε στο παπά και του έδινε χαρτί ανύπαρκτης δωρεάς αφού πλήρωνε μια κάποια προμήθεια και έτσι ο άλλος δικαιολογούσε λεφτά , που κατέθετε την άλλη μέρα στην Τράπεζα .

Το μυστήριο των θυρίδων με ευρώ, μεγαλώνει γιατί, μέχρι τώρα τα νέα από τα σκάνδαλα πολιτικών, επίορκων δημόσιων υπαλλήλων, ελεύθερων επαγγελματιών κλπ. που πλασάρουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ μας αναφέρουν για Offshore εταιρείες, για τροφοδότες λογαριασμούς ,ακόμα και απλούς καταθετικούς λογαριασμούς , αλλά πουθενά δεν αναφέρονται σε θυρίδες.

Κανείς δεν είναι τρελός, αυτό τον καιρό της οικονομικής επομένως κρίσης να βάζει λεφτά σε θυρίδες και να κάθονται άτοκα, άρα το παραμύθι είναι αλλού!!

Πως θα έλεγες σε Τραπεζική αργκό ότι ο άλλος έχει τα λεφτά του και τα έβαλε στο “στρώμα “, για διάφορους λόγους ;

Είτε γιατί δεν υπάρχει τόκος στις Τράπεζες, είτε για λόγους θρησκευτικούς όπως οι Μουσουλμάνοι που αρνούνται τον τόκο λόγω Σαρίας , είτε για λόγους πολιτικούς που τώρα τελευταία το φαινόμενο αυξάνει δραματικά με την αποκάλυψη μέσω πολιτικών ντοκιμαντέρ όπως το ZEITGEIST ή το Money as Debt των Τοκογλυφικών Τραπεζών με το κλασματικό τους αποθεματικό σύστημα, που άνθρωποι και πολιτικά κινήματα όπως οι Αντιεξουσιαστές αλλά και bloggers, αρνούνται να καταθέσουν τα λεφτά τους στις Τράπεζες.

Θα χρησιμοποιούσες μια λέξη για τα λεφτά, εκτός Τραπεζικού συστήματος και θα τα έλεγες λεφτά σε θυρίδα !!

Αν σκεφτούμε ότι η ρευστότητα του Τραπεζικού συστήματος σε χαρτονομίσματα δεν ξεπερνάει το 1-2% στην καλύτερη περίπτωση δηλαδή 2,29 δις , από τα 229 δις καταθέσεων, με τα 300-400 εκατομμύρια, με βάση το δημοσίευμα, αν είναι αληθινά τα στοιχεία που δίνει, σε “θυρίδα” και περί τα 1,5 δις που έχουν κάνει φτερά στην αλλοδαπή με πρώτη την Κύπρο σε χαρτονομίσματα των διακοσίων και των πεντακοσίων Ευρώ δηλαδή σύνολο 1,9 δις , και με πρώτους τους Εφοπλιστές και λοιπούς Μεγαλοκαρχαρίες να την κάνουν με εμβάσματα αξίας 15 δις για το 2010 και 80 δις για όλο το 2009 , τότε το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα πνέει τα λοίσθια του, από άποψη ρευστότητας, αλλά και αξιοπιστίας .

Όταν βλέπεις τα στοιχεία αυτά είναι προ ΔΝΤ φανταστείτε τι έγινε μετά της 5 Μαΐου που η Βουλή υπέγραψε το Μνημόνιο παράδοσης της χώρας στο ΔΝΤ .

Χαρακτηριστικό όλων αυτών είναι η ανύπαρκτη δανειοδότηση των Τραπεζών που όλες αρνούνται να δανείσουν λεφτά στον οποιαδήποτε ιδιώτες ή επιχειρήσεις , γιατί το ταμείον είναι μείον !

Έχουν απλά γεμίσει με ομόλογα “Junk” του Ελληνικού Δημοσίου που αν δεν τα έπαιρνε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , δεν θα είχαν τι άλλο να επιδείξουν σαν ενεργητικό .

Γιατί αν μιλάμε για επισφάλειες (απλήρωτα δάνεια) οι καλλίτερες Τράπεζες έχουν 6% με κεφαλαιακή επάρκεια στο 8% , θα είχε αρχίσει ένα αστραπιαίο ντόμινο καταρρεύσεων αν δεν σταματούσαν τους πλειστηριασμούς επισφαλών δανείων, γιατί απλά θα έπρεπε να περάσουν τα δάνεια από το ενεργητικό στο παθητικό και τότε θα γινόταν η σφαγή του Δράμαλη σε χρεοκοπίες.

Γι‘ αυτό σας λέμε να πάρετε τα λεφτά σας τώρα από τις Τράπεζες, γιατί αλλιώς χάσατε !

Δεν υπάρχουν σχόλια: