Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Πρεμιέρα στο κόμμα των πρώην ΣΥΝαδέλφων

Η πρώτη πολιτική εκδήλωση τού υπό συγκρότηση νέου κόμματος της Ανανεωτικής και Δημοκρατικής Αριστεράς πραγματοποιείται αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με ομιλητή τον Φώτη Κουβέλη. Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει και νέα συγκέντρωση ανοιχτή στο κοινό, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί ουσιαστικά και η πολιτική πλατφόρμα του νέου φορέα.
Το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος προγραμματίζεται για το ερχόμενο φθινόπωρο
Το νέο κόμμα της Ανανεωτικής και Δημοκρατικής Αριστεράς στήνεται από ένα μεγάλο επιτελείο ανθρώπων, ο πυρήνας του οποίου προέρχεται από την Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού που προσφάτως αποχώρησε από την Κουμουνδούρου. Καθοριστική συμμετοχή στις διεργασίες για τη δημιουργία του νέου φορέα έχουν οι τέσσερις βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός και Θανάσης Λεβέντης, οι οποίοι έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο και συνομιλούν καθημερινώς με εκατοντάδες στελέχη της Αριστεράς προκειμένου να οικοδομηθεί το πρώτο κομμάτι του πολιτικού φορέα......

(συνεχίζει το άρθρο με το ποιοί δηλώνουν συμμετοχή στο νέο κόμμα)

Οι διακηρυκτικές θέσεις. Σε τρεις άξονες κινούνται οι διακηρυκτικές θέσεις του νέου φορέα: Αυστηρή κριτική στο πολιτικό σύστημα και τα δύο μεγάλα κόμματα για τις επιλογές τους και παράλληλα αυτοκριτική της Αριστεράς. «Σήμερα ελέγχουμε τον εαυτό μας για ορισμένες ευθύνες που έχουν σχέση με τις κακοδαιμονίες του τόπου, για παράδειγμα αναπαραγωγή στα εσωτερικά των φαινομένων κρίσης του κομματικού συστήματος και εκτροχιασμός σε συντεχνιακές διεκδικήσεις», λένε στελέχη που στηρίζουν τον νέο πολιτικό χώρο. Ο δεύτερος στόχος τού υπό ίδρυση κόμματος θα είναι να μπει πάνω από το κομματικό συμφέρον το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή όπως εξηγούν παράγοντες του κόμματος «να μην περιμένουμε τη χρεοκοπία της χώρας για να αναδείξουμε πόσο αρνητικός είναι ο καπιταλισμός». Ο τρίτος στόχος των Ανανεωτών εστιάζεται στην προσπάθεια να πρασινίσουν τον προγραμματικό λόγο τους.

Φώτης Κουβέλης: Δεν κοιτάμε πίσω

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ

Η δική μας Αριστερά δεν κάνει καμιά παραχώρηση ούτε στον αριστερότροπο λαϊκισμό ούτε στον μυωπικό αριστερισμό

«Θέλουμε μία Αριστερά που δεν βολεύεται στα εύκολα» λέει ο Φώτης Κουβέλης με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» περιγράφοντας μία ημέρα πριν από την εξαγγελία της ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα την ιδεολογική πλατφόρμα που τον περιβάλλει. Ο βουλευτής της Ανανεωτικής Πτέρυγας επισημαίνει αναφορικά με το ενδεχόμενο επιστροφής στον Συνασπισμό ότι «δεν κοιτάμε πίσω» και ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα της Δημοκρατικής και Ανανεωτικής Αριστεράς δεν θα λειτουργήσει ως συμπλήρωμα καμιάς άλλης πολιτικής δύναμης. Κύριε Κουβέλη, σε ποιους απευθύνεται ο νέος υπό συγκρότηση πολιτικός φορέας;

Απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Θέλουμε να εκφράσουμε μια Αριστερά της ευθύνης, να συσπειρώσουμε δυνάμεις της εργασίας, ζωντανές δυνάμεις που διεκδικούν να βελτιώσουν τη θέση τους σε μια κοινωνία που τεμαχίζεται και αλλάζει.

Ανακαθορίζονται οι κοινωνικοί συσχετισμοί. Αυτός ο ανακαθορισμός αναζητεί την πολιτική του έκφραση. Επιλέξαμε υπεύθυνα να υπηρετήσουμε την Ανανεωτική Δημοκρατική Αριστερά, που θέλει και ξέρει να αγωνίζεται με συγκεκριμένες θέσεις για να δίνει λύσεις στα προβλήματα της χώρας, λύσεις προοπτικής χωρίς να κλείνεται στις «ασφαλείς» απαντήσεις των περασμένων δεκαετιών. Μας αφορά η δυναμική θεώρηση των πραγμάτων και η διεκδίκηση νέων κατανομών της πολιτικής και κοινωνικής ισχύος προς όφελος των εργαζομένων.

Η ίδια η ελληνική κοινωνία έχει, ιδιαίτερα σ΄ αυτήν την κρίσιμη περίοδο, ανάγκη από μια σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά, με δυναμική την παρουσία της στη διαμόρφωση κοινωνικών προοδευτικών συσπειρώσεων. Η οικονομική κρίση, με την απαράδεκτη παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα, με δυσβάσταχτα και άδικα βάρη στις πλάτες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με αποσαθρωμένα τα εργασιακά δικαιώματα, επιβάλλει καινούργια καθήκοντα για τη σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά.

Γιατί κάποιος να σας ακολουθήσει. Τι καινούργιο φέρνετε στα πολιτικά πράγματα;

Θέλουμε μια Αριστερά με τη δημοκρατία κύριο συστατικό της πολιτικής της. Μια Αριστερά ανοιχτή για να μπορούν σ΄ ένα συλλογικά διαμορφούμενο πλαίσιο να εκφράζονται και να συμπορεύονται όσο το δυνατόν ευρύτερες αριστερές, δημοκρατικές, σοσιαλιστικές και οικολογικές δυνάμεις, δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες που επένδυσαν με την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις και αναζητούν σήμερα κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους.

Η δική μας Αριστερά καλείται να κινηθεί στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής για να γείρει η πλάστιγγα και οι μεσοπρόθεσμες εξελίξεις υπέρ των εργαζομένων, των ανθρώπων της δημιουργίας, των νέων, διεκδικώντας νέες ρυθμίσεις και θεσμούς στη θέση των προνομίων του πελατειακού κράτους. Θέλουμε να πρωτοστατήσουμε στους αγώνες για διαφορετικές πολιτικές, για να αλλάξουν ριζικά τα κυβερνητικά μέτρα, με στόχο τη δίκαιη κατανομή των βαρών, την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της διοίκησης, την υλοποίηση νέου αναπτυξιακού προτύπου της παραγωγικής βάσης, την οικολογική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Θέλουμε μια Αριστερά που δεν βολεύεται στα εύκολα και γι΄ αυτό δεν κάνει καμιά παραχώρηση ούτε στον αριστερότροπο λαϊκισμό ούτε στον μυωπικό αριστερισμό. Μια Αριστερά που δεν αναλώνεται σε ανέξοδο και γι΄ αυτό αδιέξοδο και συντηρητικό επί της ουσίας καταγγελτισμό.

Θα αποκλείατε την επιστροφή σας στον Συνασπισμό σε περίπτωση αποδέσμευσής του από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Την απόφασή μας να αποχωρήσουμε από τον Συνασπισμό καθόρισαν αποκλειστικά η αντίθεσή μας και οι διαφορές μας με την πολιτική του. Η πρωτοβουλία μας προσδιορίζεται από το περιεχόμενο της Ανανεωτικής Δημοκρατικής Αριστεράς. Αυτή η πολιτική θα καθορίζει τις ενέργειες και τις επιλογές μας. Προχωράμε μπροστά. Δεν κοιτάμε πίσω.

Πολλοί προβλέπουν ότι επιθυμία της Ανανεωτικής Πτέρυγας είναι η ένταξή της στο ΠΑΣΟΚ. Τι απαντάτε;

Δεν ετεροκαθοριζόμαστε και δεν συγκροτούμε το κόμμα της Δημοκρατικής Ανανεωτικής Αριστεράς για να λειτουργήσουμε ως συμπλήρωμα της όποιας άλλης πολιτικής δύναμης. Ο πολιτικός αυτοπροσδιορισμός μας, η διακριτή μας θέση και η πολιτική μας αυτονομία ορίζονται από τις δικές μας θέσεις, προγραμματικές προτάσεις και διεκδικήσεις. Σήμερα, πολίτες που επένδυσαν με την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, αναζητούν κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους. Μπορεί και πρέπει να συγκροτηθεί ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία, ικανό να μετακινήσει την πολιτική σε προοδευτική κατεύθυνση
Τα Νέα
Σημ.axinosp:Σέβομαι και εκτιμώ τον Φώτη Κουβέλη, δεν θέλω να κάνω κριτική τώρα πριν ακούσω και διαβάσω, τις Θέσεις του νέου κόμματος και μην φοβάστε θα τα ακούσει χοντρά από μένα.
Πάντως το "Συγκρότημα" της διαπλοκής είχε την πρώτη του παρθενική συνεύντευξη, αυτό λέει πολλά!!

1 σχόλιο:

παλιοχώριατος είπε...

πολύ αόριστα μας τα λέει

όλο αριστερά και αριστερά και αριστερά...
και ξανά μανά αριστερά...