Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Τράπεζες: Στάλα - στάλα επιστρέφουν τα λεφτά

Τα πολλαπλά τραύματα που προκάλεσαν την ακατάσχετη αιμορραγία στις καταθέσεις δείχνουν να επουλώνονται σταδιακά, ωστόσο παραμείνει η ανοικτή πληγή της φορολογικής ασάφειας, η οποία οδηγεί πλέον μεγαλοκαταθέτες ιδιώτες, κυρίως γιατρούς και δικηγόρους, να μην επαναπατρίζουν τις καταθέσεις τους καθώς οφείλουν να δηλώσουν πόθεν έσχες.

Τον Μάιο η εικόνα παρουσίαζε, σύμφωνα με τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, δύο διαφορετικές όψεις: Από την μία τα σενάρια πτώχευσης αναμοχλεύονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκαλώντας πανικό στους μικροκαταθέτες από την άλλη όμως οι επιχειρήσεις «έφεραν πίσω» ορισμένα από τα κεφάλαιά τους καταδεικνύοντας μεγαλύτερη – σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν – ψυχραιμία.

Το συνολικό ποσό καταθέσεων που επέστρεψαν τον Μάιο αγγίζει, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, τα 2,5 δισ. ευρώ επί του συνόλου των 16 δισ. ευρώ που έφυγαν από τις αρχές του έτους έως και τον Απρίλιο του 2010.

Στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, όπως έχει δηλώσει η ίδια η διοίκησή της, επέστρεψαν 1 δισ. ευρώ και στις τρεις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες, περίπου 250 εκατ. ευρώ, έκαστη.

«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον υπολογισμό. Κι αυτό διότι το μόνο βέβαιο είναι πως ο Μάιος υπήρξε σταθεροποιητικός. Στον αντίποδα δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί με ακρίβεια πόσες καταθέσεις μεγαλο-ιδιωτών έχουν φύγει εξαιτίας του πόθεν έσχες και της καμπάνιας της κυβέρνησης να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των φοροφυγάδων».

Από την Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνουν ότι, παρά την έντονη παραφημολογία περί πτώχευσης και επιστροφής στη δραχμή, τον Μάιο παρατηρήθηκε σαφής αναστροφή της τάσης των τελευταίων 6 μηνών.

Ποιοτικά χαρακτηριστικά

Η κινητικότητα του Μαίου ως προς την επιστροφή των καταθέσεων αφορά, όπως εξηγούν οι αρμόδιοι, ποσά που κυμαίνονται από 5.000 έως και 200.000 ευρώ και τα οποία είτε βρίσκονταν στις θυρίδες είτε – σε μικρότερο βαθμό - σε θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών εκτός των συνόρων. Στην κατηγορία της «δειλής επιστροφής», συγκαταλέγονται και οι καταθέσεις των επιχειρήσεων.

Στον αντίποδα, τα κεφάλαια δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που δεν προβλέπεται να επιστρέψουν στην χώρα είναι αυτά των ναυτιλιακών επιχειρήσεων καθώς ήρθαν μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι τραπεζικοί ευρωπαϊκοί κολοσσοί π.χ. UBS κ.ά.

«Ακόμη κι όταν αποκατασταθεί η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας δεν θα επιστρέψουν τα κεφάλαια της ναυτιλίας. Πρόκειται για αρκετά δισ. ευρώ, τα οποία ήρθαν στις ελληνικές τράπεζες τον Δεκέμβριο του 2007 και το πρώτο τρίμηνο του 2009 και άρχισαν να φεύγουν μετά τον Σεπτέμβριο του 2009», αναφέρει στο euro2day, τραπεζικό στέλεχος.

Euro2Day
Σημ.axinosp:Να δούμε τι θα λένε για τον Ιούνιο που άρχισε η μεγάλη φυγή των καταθέσεων !

Δεν υπάρχουν σχόλια: