που πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του καθηγητή Πανά.
Αίσθηση προκάλεσε η έρευνα κοινής γνώμης που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου υπό την επίβλεψη του καθηγητή Επαμεινώνδα Πανά, προέδρου του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και δημοσιοποιήθηκε στο προηγούμενο φύλλο της «F.S.». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια και με την κλασική μεθοδολογία
(τηλεφωνικά) και κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα: ότι η απαξίωση του πολιτικού συστήματος είναι καθολική. Οι κεντρικές διαπιστώσεις της τηλεφωνικής έρευνας είναι οι εξής: Το 30,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι και οι τρεις διαδοχικά διατελέσαντες πρωθυπουργοί τα τελευταία χρόνια πρέπει να λογοδοτήσουν.
Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα κρίνουν ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων 15 χρόνων σπατάλησαν άσκοπα πάρα πολλά χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.
Η γενικότερη δυσαρέσκεια από τη συστημική κρίση της χώρας δικαιολογεί τη χαμηλή βαθμολογία του έργου της κυβέρνησης, που εκφράζουν έξι στους δέκα Έλληνες.
Τέσσερις στους δέκα πιστεύουν («πάρα πολύ» ή «μάλλον») ότι η ανάμειξη του ΔΝΤ θα βελτιώσει την οικονομική διαχείριση της χώρας.
Ο πολίτης γίνεται φτωχότερος και ταυτόχρονα χάνει την περηφάνια του. Το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν είναι περήφανοι για τη διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία χρόνια ξε-
περνά το 80%.Είναι ουσιώδης διαπίστωση των Ελλήνων πολιτών (85,2%) ότι
η διακυβέρνηση της χώρας επηρεάζεται από λίγους ανθρώπους που έχουν δύναμη.
Μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας (39,9%) συνειδητοποιεί ότι η ψήφος δεν έχει επιρροή στον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η χώρα.
Ακριβώς επειδή πιστεύουν ότι οι λίγοι που έχουν δύναμη επηρεάζουν τη διακυβέρνηση, συμπεραίνουν (55,1%) ότι είτε κυβερνά το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ δεν υπάρχει διαφορά.
Η δυσπιστία απέναντι στα κόμματα αποτελεί μία σημαντική διαπίστωση της έρευνας. Είναι εντυπωσιακό το εύρημα ότι οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι τα κόμματα ενδιαφέρονται για την ψήφο τους και όχι για τη γνώμη τους.
Η εικόνα της δυσπιστίας ενισχύεται από το ποσοστό 44,9% εκείνων που δηλώνουν ότι οι βουλευτές δεν νοιάζονται για τις απόψεις των πολιτών. Ο δείκτης πολιτικής δύναμης (μεταξύ 2 και 10) δείχνει κατά πόσο οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η διακυβέρνηση επηρεάζεται από επιχειρήσεις και πρόσωπα με δύναμη. Η τιμή του δείκτη είναι 8,9 και δείχνει καθαρά ότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι η διακυβέρνηση επηρεάζεται από άτομα και φορείς με δύναμη.
Ο δείκτης ποιότητας της δημοκρατίας (μεταξύ 2 και 10) δείχνει κατά πόσο οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι πολίτες έχουν επιρροή στη διακυβέρνηση. Η τιμή 5 δείχνει ότι οι περισσότεροι δεν το πιστεύουν. Ο δείκτης κυνισμού (μεταξύ 4 και 20) δείχνει κατά πόσο οι πολίτες εμπιστεύονται το πολιτικό προσωπικό. Η τιμή του δείκτη είναι στο 17, το οποίο δείχνει υψηλό βαθμό κυνισμού των πολιτών έναντι της πολιτικής τάξης. Ο δείκτης πολιτικής αρμοδιότητας (μεταξύ 3 και 15) δείχνει αν οι πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση τους λαμβάνει υπόψη. Η τιμή 12,2 δείχνει ότι οι περισσότεροι δεν το πιστεύουν.
Σύγκριση τηλεφωνικής και διαδικτυακής έρευνας
Παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι αποκλίσεις ανάμεσα στην έρευνα που έγινε με την κλασική μεθοδολογία (τηλεφωνικά) και σε εκείνη που προηγήθηκε και διενεργήθηκε μέσω διαδικτύου. Ο καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς εξηγεί ότι τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο αποτελεί δίαυλο υψηλής πληροφόρησης, στον οποίο κατά κανόνα καταφεύγουν άτομα ανώτερου μορφωτικού επιπέδου και νεότερης ή πάντως παραγωγικής ηλικίας. Προκύπτει, λοιπόν, ότι οι χρήστες του διαδικτύου ζητούν σε μεγαλύτερο βαθμό δημοψήφισμα για την εμπλοκή του ΔΝΤ (71,2 έναντι 58,1), ενώ θα ψήφιζαν «όχι» σε μεγαλύτερο ποσοστό (79% έναντι 69%). Επίσης, είναι πολύ πιο επιθετικοί στην αποδοκιμασία τους προς το πολιτικό προσωπικό, δεδομένου ότι μόνο το 1,5% θεωρεί δίκαιο να παίρνουν σύνταξη οι βουλευτές με θητεία τεσσάρων ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους ερωτηθέντες με την
κλασική μέθοδο είναι 20,6%. Σε γενικές γραμμές, οι χρήστες του διαδικτύου είναι περισσότερο ριζοσπαστικοποιημένοι στις αντιλήψεις τους: Το 91,7% θεωρεί ότι οι τράπεζες έχουν επιρροή στη διακυβέρνηση (έναντι 88%), μόνο το 12,6% πιστεύει ότι η κυβέρνηση κινείται σωστά (έναντι 33%), ενώ το 95,8% (έναντι 86,5%) θεωρεί ότι οι βουλευτές και οι υπουργοί ενδιαφέρονται κυρίως για τα συμφέροντά τους
85,2% θεωρεί ότι η διακυβέρνηση της χώρας επηρεάζεται από λίγους ανθρώπους που έχουν δύναμη, ενώ πάνω από 4 στους 5 δεν είναι περήφανοι για τον τρόπο που κυβερνάται η Ελλάδα.
Free Sunday
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου