Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Οι ελεγκτές έρχονται, οι καταθέσεις φεύγουν

Το πρώτο «εύρημα» από τον έλεγχο που ξεκίνησε χθες η τρόικα των ελεγκτών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ήταν η συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος συναντήθηκε χθες με τους ελεγκτές, οι οποίοι εκτός από την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών που παρακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα ενδιαφέρονται κυρίως για τις αντοχές των ελληνικών τραπεζών. Το πρώτο εύρημα που συνέλεξαν οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αξιολόγηση των αντοχών που εμφανίζουν οι ελληνικές τράπεζες ήταν η εκροή των καταθέσεων και τον Απρίλιο.

Ο καταιγισμός των φημών για επικείμενη (ελεγχόμενη) πτώχευση της χώρας ή η διακίνηση ακόμη πιο ακραίων σεναρίων για επιστροφή στη δραχμή επέτειναν το κλίμα ανασφάλειας, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν νέο κύμα φυγής καταθέσεων τον Απρίλιο. Ετσι συνολικά από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Απριλίου οι καταθέσεις εμφανίζουν μείωση κατά περίπου 15,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στο τέλος Απριλίου σε 222,125 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση κατά 6,6% από την αρχή του έτους.

Η φυγή αυτή οφείλεται τόσο στις εκροές καταθέσεων ιδιωτών, οι οποίοι τις μετέφεραν στο εξωτερικό (ή ακόμη και σε τραπεζικές θυρίδες) επηρεασμένοι από το αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί εις βάρος της χώρας, όσο και στη μείωση των καταθέσεων επιχειρήσεων, οι οποίες για να αντιμετωπίσουν τη μειωμένη δραστηριότητα αναγκάζονται να αναπροσαρμόσουν τα ρευστά περιουσιακά τους στοιχεία.

Πιο αναλυτικά, οι καταθέσεις των νοικοκυριών εμφανίζουν από την αρχή του έτους μείωση κατά 5,3% υποχωρώντας στα 186,299 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου. Μεγαλύτερη μείωση στο ίδιο διάστημα κατά 14% εμφανίζουν οι καταθέσεις επιχειρήσεων στα 31,181 δισ. ευρώ. Από τη «διασταύρωση» των στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου προκύπτει ότι από τις καταθέσεις που έφυγαν από την Ελλάδα στο τετράμηνο μόνο το 1 δισ. ευρώ κατευθύνθηκε προς τις τράπεζες της Μεγαλονήσου.

Τεστ στα κόκκινα δάνεια

Οι ελεγκτές της τρόικας θα συνεχίσουν αύριο και μεθαύριο τον έλεγχο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ερευνώντας πιο διεξοδικά στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών που επηρεάζουν την καθαρή τους θέση. Η τρόικα θα εξετάσει την πορεία των λεγόμενων «κόκκινων δανείων», από τα οποία θα καθορίσουν τις διαγραφές που πρέπει να κάνουν φέτος οι τράπεζες και κατά συνέπεια πόσα κεφάλαια θα απαιτηθεί ν' αντλήσουν από το υπό σύσταση Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το νομοσχέδιο για το Ταμείο αυτό, που θα προικοδοτηθεί από τους δανειστές μας με 10 δισ. ευρώ, έχει αποσταλεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ενδεχομένως να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα. *

Ελευθεροτυπία
Σημ.axinosp:Που πήγαν οι καταθέσεις οέο ;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: