Η δημιουργία ενός είδους «χρηματιστηρίου» για αγροτικά προϊόντα προωθείται στην Κεντρική Μακεδονία, προκειμένου οι παραγωγοί να μπορούν να διαθέτουν στους πωλητές τα προϊόντα τους στις καλύτερες δυνατές τιμές, χωρίς μεσάζοντες και με σαφή οφέλη για το πορτοφόλι των καταναλωτών.
Το θέμα του Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες η διαδικασία του διαγωνισμού που προκήρυξε το καλοκαίρι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να γίνει η μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων στην Κεντρική Μακεδονία και την Αττική. «Η μελέτη σκοπιμότητας ανατέθηκε στο πανεπιστήμιο Αθηνών μεταξύ τεσσάρων ενδιαφερομένων» αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Δημήτρης Ευθυμιάδης.
Μιλώντας για το δημοπρατήριο, σχολιάζει ότι θα δημιουργηθεί μια σύγχρονη κεντρική αγορά αγροτικών προϊόντων, με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και αποθηκευτικούς χώρους, σε μια μεγάλη έκταση που θα πληροί τις προδιαγραφές οι οποίες θα προκύψουν τόσο από τη μελέτη σκοπιμότητας όσο και από τη μελέτη κατασκευής. Η λειτουργία του θα είναι ηλεκτρονική, όπως στα χρηματιστήρια, με τη διαφορά ότι θα πωλούνται αγροτικά προϊόντα.
Το όφελος του παραγωγού από αυτή τη διαδικασία θα είναι η άμεση πρόσβαση στην αγορά προκειμένου να πουλήσει τα εμπορεύματά του στην τιμή που θα καθορίζει εκείνος, αποφεύγοντας τους μεσάζοντες. Παράλληλα, το όφελος από τη μείωση της τιμής θα φτάνει και στον καταναλωτή. Επιπλέον όλα τα προϊόντα που θα τίθενται προς πώληση θα είναι πιστοποιημένα, γεγονός που θα εξασφαλίζει την ποιότητά τους.
Σε ό,τι αφορά το ρόλο της Περιφέρειας, αυτή θα συμμετέχει στο διοικητικό σχήμα του δημοπρατηρίου, μαζί με τους δήμους, το δημόσιο, τους συνεταιρισμούς των παραγωγών και τους ιδιώτες, που θα μετέχουν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Πρέπει να κερδίσουμε την εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων της μακεδονικής γης και να στηρίξουμε την προώθησή τους. Η δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων αποτελούσε και αποτελεί βασική πολιτική βούληση της διοίκησής μας», τόνισε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης.
Ερωτηθείς, άλλωστε, για τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του εν λόγω εγχειρήματος, ο κ. Ευθυμιάδης απέφυγε να κάνει κάποια πρόβλεψη, δεδομένων των οικονομικών προϋποθέσεων για την υλοποίησή του.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Σημ.axinosp:Μπορεί το κράτος να βάλει χίλια προσκόματα για να γίνει το δημοπρατήριο σε καμιά 50αριά χρόνια, αν σε 3-4 μήνες δεν γίνει να δημιουργηθούν εδώ και τώρα εναλλακτικές πλατφόρμες !!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου