Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

Μια «πυραμίδα» ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων...

...Η μορφή της «πυραμίδας» που στήνει ο Μπεν Μπερνάνκι ωχριά μπροστά στην επενδυτική πυραμίδα του Bernard Madoff, αφήνει να εννοηθεί στο κύριο άρθρο της η Wall Street Journal. Η συντηρητική αμερικανική εφημερίδα καταγγέλλει ότι το κόστος της πολιτικής που προτίθεται να εφαρμόσει ο πρόεδρος της FED με την εκτύπωση αφειδώς -και χωρίς όρια- χρήματος θα εκτιναχθεί στα 2,2 τρισ. δολάρια, με μελλοντικές οδυνηρές συνέπειες. Η δεινή κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας που έχει πέσει σε βαθιά ύφεση περικυκλωμένη από τον εφιάλτη του αποπληθωρισμού, εξανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) να μειώσει την περασμένη Τρίτη σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα τα αμερικανικά επιτόκια δηλώνοντας ότι προτίθεται να τα κρατήσει χαμηλά για μακρά περίοδο. Η FED έριξε το βασικό επιτόκιο (επιτόκιο που είναι καθοριστικής σημασίας, αφού προσδιορίζει το κόστος χρήματος επί της οικονομίας) στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα μεταξύ 0% - 0,25%, καθιερώνοντας για πρώτη φορά εύρος διακύμανσης των επιτοκίων. Δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» και εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς μακροπρόθεσμων ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου.
Τώρα, η FED εναποθέτει τις ελπίδες της στο «τζάμπα» χρήμα για να σωθεί η οικονομία, οι επιχειρήσεις και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Στο ανακοινωθέν η FED υποδηλώνει έντονες ανησυχίες για την οικονομία, δικαιολογώντας την υιοθέτηση αιρετικών ριζοσπαστικών μεθόδων για την αντιμετώπιση της χειρότερης ύφεσης από τη Μεγάλη Κρίση του 1930. Τι ξεπεσμός... Τώρα αρκετοί παραλληλίζουν την πολιτική Μπερνάνκι με την κατάρρευση της επενδυτικής πυραμίδας του Bernard Madoff, που σωρεύει νέες ζημιές στις κορυφαίες τράπεζες και τα ισχυρά hedge funds ανά τον κόσμο που είχαν επενδύσει σε αυτήν, προκαλεί τεράστια ερωτήματα για την ασφάλεια και την προστασία των επενδύσεων και σύρει στην ταπείνωση την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission) των ΗΠΑ. Στην πράξη, ο τζόγος του Bernard Madoff εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη παγκόσμια απάτη ύψους 50 δισ. δολαρίων, με βάση μια εικονική τεράστια επένδυση που μετρούσε παραπλανητικά τις επιδόσεις της.
Πρόκειται για μια εγκληματικά ευφυή σύγχρονη επένδυση «τύπου Ponzi». Το επενδυτικό μοντέλο του Κάρλο Πόντζι είναι ένα από τα παλαιότερα και διασημότερα, σύμφωνα με το οποίο το χρήμα των νέων επενδυτών χρησιμοποιείται για να πληρωθούν οι αποδόσεις των παλαιών επενδυτών. Ο 70χρονος Μάντοφ ίδρυσε την εταιρία επενδύσεων Bernard Madoff Investment Securities το 1960, η οποία τον Ιανουάριο του 2008 διαχειριζόταν περίπου 17 δισ. δολάρια. Η FED και ο Μπερνάνκι μέχρι πρότινος υπήρξαν εξαιρετικά «φοβισμένοι» από τις προοπτικές της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού. Τώρα υπό το κράτος πανικού είναι η μάχη που δίνουν για να αποτρέψουν τον διπλό εφιάλτη ύφεσης-αποπληθωρισμού που έχει μολύνει την πραγματική οικονομία. Ομως, ο συνδυασμός πτώσης των τιμών και υψηλού επιπέδου μόχλευσης θα αποδειχθεί οικονομικά «θανατηφόρος» καθώς θα δημιουργήσει «δανειακό αποπληθωρισμό». Ο όρος αυτός είχε πρωτοχρησιμοποιηθεί από τον Ιρβιν Φίσερ, Αμερικανό οικονομολόγο, το 1933. Σε αυτό το σενάριο οι βεβαρημένοι με δάνεια καταναλωτές και εταιρείες σπεύδουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους καθώς οι πιστωτικές γραμμές στερεύουν. Η πτώση των τιμών όμως σημαίνει ότι τα δάνεια είναι ακριβότερα. Η «βιαστική» αποπληρωμή πλήττει τη ζήτηση και οδηγεί σε περαιτέρω μειώσεις τιμών. Παράλληλα, ο αποπληθωρισμός συνεχίζει να κάνει το πραγματικό κόστος των δανείων ακριβότερο. Και επειδή τα πραγματικά επιτόκια δεν μπορούν να έχουν αρνητικό πρόσημο, βρίσκονται ούτως ή άλλως σε μη επιθυμητό επίπεδο. Αυτό προκαλεί ακόμη ταχύτερες αποπληρωμές με αποτέλεσμα, όπως το είπε ο Φίσερ «η ρευστοποίηση να νικήσει τον εαυτό της».
Το ενδιαφέρον στη θεωρία του Φίσερ δεν είναι μόνο ακαδημαϊκό. Μας αφορά όλους...

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_21/12/2008_296901

Δεν υπάρχουν σχόλια: