Σύμφωνα με το περιοδικό Private Eye, η Vodafone εξαγόρασε τη Mannesmann το 2000, μέσω offshore θυγατρικής στο Λουξεμβούργο, ακριβώς για να αποφύγει μέσω “νομικών παραθύρων” την υψηλή φορολογία στη Μεγάλη Βρετανία στην οποία και εδρεύει. Με αυτή τη διαδικασία όμως παραβιάζει ταυτόχρονα κάποιους άλλους κανόνες που ισχύουν ενάντια στη φοροαποφυγή κι έτσι η εταιρεία βρισκόταν μέχρι πρόσφατα σε νομική διαμάχη με το Βρετανικό κράτος . Το ποσό που εκτιμάται οτι οφείλει απο ανεξάρτητους αναλυτές, φτάνει τα £6 δις. Η HMRC διέρρευσε όμως, οτι έχει απαλλάξει την εταιρεία απο τις περισσότερες φορολογικές της υποχρεώσεις, καταλήγωντας κατόπιν διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο του 2010, να χρεωθεί μόνο £1.25 δις. “Δε μπορούμε να σχολιάσουμε πάνω στις λεπτομέρειες που αφορούν τον διακανονισμό”, δηλώνει εκπρόσωπος της HMRC, “αλλά επιβεβαιώνουμε οτι επιτεύχθηκε απο την HMRC κατόπιν εξονυχιστικού έλεγχου των δεδομένων που είχαμε και εντατικής διαπραγματευτικής διαδικασίας που εξέταζε τη θέση και των δυο πλευρών. Έτσι κατέληξε οτι η Vodafone οφείλει £1.25 δις και σε καμία περίπτωση η οφειλή της εταιρείας δεν υπερβαίνει αυτό το ποσό. Δεν τίθεται θέμα η Vodafone να οφείλει φόρο των £6 δις, αυτός ο αριθμός είναι αστικός μύθος”.
Γιατί όμως η γνωστή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας τη γλύτωσε κυριολεκτικά φτηνά; Ένα ενδεχόμενο θα μπορούσε να είναι οτι η φορολογία των επιχειρήσεων καμιά φορά πραγματοποιείται απο τα ίδια τα στελέχη τους που απλά αλλάζουν καρέκλες ηγεσίας στο δημόσιο και επιχειρηματικό τομέα . Ο άνθρωπος που διαπραγματεύτηκε σήμερα εκ μέρους της Vodafone, ο John Connors, υπήρξε στο παρελθόν επικεφαλής του τμήματος επιχειρηματικών υπηρεσιών της HMRC για λογαριασμό των φορολογικών Αρχών. Ο δε υπουργός οικονομικών George Osborne προσέλαβε τον Andy Halford, πρώην διευθυντή οικονομικών της Vodafone, στο κυβερνητικό συμβούλιο για τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων (Advisory Board on Business Tax Rates). Επίσης είναι σκόπιμο να αναφερθεί πως απο νομική άποψη η φοροδιαφυγή (tax evasion) διαφέρει απο την φοροαποφυγή (tax avoidance) μιας και η πρώτη θεωρείται παράνομη. Συνεπώς οι επιχειρήσεις επιστρατεύουν τους νομικούς συμβούλους τους για να αξιοποιούν προς όφελος τους διάφορα “παραθυράκια” όπως οι Vodafone, Boots, Barclays και Cadbury Schweppes, αλλά και για να ασκούν μηνύσεις εναντίον ακτιβιστών για συκοφαντική δυσφήμιση, όπως έχει κάνει στο παρελθόν η McDonalds.
Την περασμένη Τετάρτη 27 Οκτ. είχε ήδη προηγηθεί το κλείσιμο κεντρικού καταστήματος του Λονδίνου μαζί με άλλα 2, απο 60 ακτιβιστές περίπου, οι οποίοι μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια. Ακολούθησαν άλλα 3 καταστήματα την Πέμπτη στο Leeds, ενώ το Σάββατο σειρά είχαν συνολικά τουλάχιστον άλλα 21 στο Εδιμβούργο, την Οξφόρδη, τη Γλασκώβη, καθώς και στο Brighton, Leicester, Bristol, Hastings, Liverpool, Manchester, Portsmouth, Weymouth και York.
Birmingham
Σχολιαστές χωρίς Σύνορα
Σημ.axinosp:Στην Ελλάδα η Vodafone απαλάσεται ακόμα και για υποκλοπές !!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου