Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Sprott Asset Management: Στα πρόθυρα κατάρρευσης ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος – Ήδη τρίζει το σύστημα σε Ελλάδα και Ισπανία ενώ σε λίγο όλες οι τράπεζες θα βρίσκονται σε πανικό


Όλοι οι δείκτες φανερώνουν ότι η τραπεζική κρίση που προκάλεσαν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση, παρατηρούν στην τελευταία ανάλυση τους οι Eric Sprott και David Baker της Sprott Asset Management, στην οποία παρουσιάζουν βήμα βήμα την πορεία προς την κατάρρευση.
Μετά από δύο προγράμματα φθηνών τριετών δανείων από την ΕΚΤ (LTROs) και συνεχή πακέτα στήριξης χωρών, ο δείκτης Euro Stoxx Banks έχει υποχωρήσει 50% από τον Ιούλιο του 2011 και οδεύει στο να σπάσει ισχυρές στηρίξεις. Την ίδια ώρα η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών καθυστερεί απελπιστικά και ένα σκιώδες bank run έχει αρχίσει να εξελίσσεται. 



Μέχρι τώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί μέσω της ΕΚΤ περί τα 73,4 δις. ευρώ και μέσω του ELA της ΤτΕ περί τα 54 δις. ευρώ (στοιχεία Ιανουαρίου 2012). Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 77% των καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών που πλέον φτάνουν στα 165 δις. ευρώ (Στοιχεία Μαρτίου). Σύμφωνα με τα στοιχεία της 28ης Μαΐου, οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν 18 δις. ευρώ από τον ELA, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές βρίσκονται μόλις 21 δις. ευρώ μακριά από την κατάρρευση, ή αλλιώς από ένα νέο πακέτο διάσωσης από την ΕΚΤ.
Οι αναλυτές της Sprott Asset Management απορούν γιατί οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ, την ώρα που έχουν χάσει περίπου το ένα τρίτο των καταθέσεων τους από την περίοδο Ιανουαρίου 2010-Μαρτίου 2012. Κανείς δεν εμπιστεύεται τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ενώ στη χώρα η κρίση κλιμακώνεται σε επικίνδυνα επίπεδα. Αυτή τη στιγμή, κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν εμπιστεύεται να τηρήσει τις καταθέσεις του στις ελληνικές τράπεζες, παρατηρούν οι αναλυτές της Sprott Asset Management.
Είναι γεγονός ότι σήμερα, Ιούνιος του 2012, η Ελλάδα είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό που ήταν τον Μάρτιο του 2012, δηλαδή πριν την εφαρμογή του δευτέρου πακέτου στήριξης. Το ελληνικό χρέος ήταν στα 368 δις. ευρώ και οι αποδόσεις των ομολόγων ξεπερνούσαν το 35%. Στις 9 Μαρτίου, οι ιδιώτες επενδυτές υπέστησαν μείωση της αξίας των ομολόγων που κατείχαν κατά 100 δις. ευρώ, ενώ δόθηκε και ένα πακέτο 130 δις. ευρώ στη χώρα. Τότε, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy είχε υποστηρίξει ότι η ελληνική κρίση είχε τελειώσει. Σήμερα, τρεις μήνες μετά, το χρέος της Ελλάδας είναι περίπου στα 400 δις. ευρώ και οι αποδόσεις στο 29%. Σαν να μην υπήρξε ποτέ δηλαδή το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, παρατηρούν οι δύο αναλυτές προτρέποντας την Ευρώπη να βγει η χώρα από το ευρώ και να χρησιμοποιηθούν αυτά τα κεφάλαια για την προστασία της ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, στην Ισπανία, οι καταθέτες έχουν αρχίσει να βγάζουν τα χρήματα τους από την εθνικοποιημένη πια Bankia, και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν πιάσει δουλειά υποβαθμίσεων. Ο κίνδυνος για τον ισπανικό τραπεζικό κλάδο, ο οποίος είναι εκτεθειμένος κατά 300+ δις. ευρώ σε μία καταρρέουσα αγορά ακινήτων, φαίνεται ότι έχει πανικοβάλει μεγαλύτερο μέρος καταθετών, από ότι αναφέρει η κυβέρνηση της χώρας. Ένα περιορισμένο bank run είναι σε εξέλιξη, ενώ δεν αποκλείεται να διευρυνθεί επικίνδυνα κατά τη συζήτηση της ανακεφαλαιοποίησης της Bankia. 
Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός ότι πολλοί ξένοι επενδυτές απεμπλέκονται σταδιακά από τις «επικίνδυνες» χώρες της ευρωζώνης. Στοιχεία της JPMorgan αναφέρουν ότι περίπου 200 δις. ευρώ ιταλικών ομολόγων και περίπου 80 δις. ευρώ ισπανικών ομολόγων πουλήθηκαν το τελευταίο 9μηνο από ξένους επενδυτές, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της αγοράς.  Παράλληλα, στοιχεία της Citigroup αναφέρουν ότι οι καταθέσεις από ξένους σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία έχουν υποχωρήσει κατά 52% από τα υψηλά τους και η κατοχή κρατικών ομολόγων από ξένους κατά 33%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο μεγάλος κίνδυνος της Ευρωζώνης δεν είναι άλλος από το να επιβεβαιωθεί ένα bank run. Η εξέλιξη του είναι τόσο άμεση που ότι και να κάνουν οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να το σταματήσουν. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να πουλήσουν ότι πάγιο στοιχείο διαθέτουν, και εκεί θα αποκαλυφθεί τι πραγματικά διαθέτει η κάθε μία, αφού θα λάβουν την αποτίμηση της αγοράς. Παράλληλα, θα προχωρήσουν σε άμεση απομόχλευση, με τους δείκτες από το 25x να καταρρέουν προκαλώντας πραγματικά βίαιη αναταραχή. Ήδη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος(!!),  Mark Carney, είχε αναφέρει από τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η στιγμή της επιβεβαίωσης της θεωρείας του Minsky πλησιάζει. Η στιγμή αυτή θα είναι όταν στην αγορά θα αποχωρήσουν ορισμένα άτομα, παρασέρνοντας μαζί τους και τους κερδοσκόπους σε μια άτακτη φυγή, προκαλώντας χρηματοπιστωτικό πανικό. 
Είναι φανερό ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα ακόμη πακέτο στήριξης, και θα το πάρει αναφέρουν οι δύο αναλυτές. Πιθανή έξοδος της θα φανεί σαν την επιβεβαίωση ενός ακόμη σεναρίου Lehman. Ωστόσο, η πραγματική στιγμη Minsky μπορεί να πλησιάσει σε περίπτωση που τα ίδια προβλήματα ανακύψουν στην Ισπανία και την Ιταλία.  Και αυτή η στιγμή είναι πολύ κοντά, σύμφωνα με την Sprott Asset Management, η οποία βλέπει το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης να καταρρέει άμεσα.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: