Κι ενώ στην «μαύρη λίστα» αυτών που δεν συμμορφώνονται επιδεικτικά περιλαμβάνονται «συνήθεις ύποπτοι», δηλαδή η Κόστα Ρίκα, η Μαλαισία, η Ουρουγουάη και οι Φιλιππίνες, η «γκρίζα λίστα» αποτέλεσε σημείο τριβών, καθώς περιέλαβε «καθ' όλα αξιοπρεπείς» μέχρι σήμερα οικονομίες.
Η λίστα περιλαμβάνει 38 χώρες, μεταξύ των οποίων την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, το Μονακό, τη Σιγκαπούρη και τη Χιλή, οι οποίες δεσμεύθηκαν να σεβαστούν τα κριτήρια του ΟΟΣΑ, «αλλά δεν έχουν ουσιωδώς υλοποιήσει τις προτάσεις του διεθνούς οργανισμού».
«Γιατί εκτός οι ΗΠΑ;»
Οι αντιδράσεις από τις χώρες αυτές ήταν ήταν άμεσες. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος των χωρών της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για ακατανόητη αντιμετώπιση. Μάλιστα, σημείωσε ότι ενώ στη λίστα υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες, απουσιάζει οποιαδήποτε Πολιτεία των ΗΠΑ.
Είχε προηγηθεί αναφορά την Τρίτη από τον ίδιο στους «φορολογικούς παραδείσους» του Ντελαγουέαρ, του Γουαϊόμινγκ και της Νεβάδα. «Εάν πρέπει να υπάρξει μία τέτοια λίστα, η Αμερική αξίζει σίγουρα μία καλή θέση», είχε υπογραμμίσει.
Βολές για τη διαδικασία
Ο Ελβετός υπουργός Οικονομικών Χανς-Ρούντολφ Μερτζ, σημείωσε ότι «η διαδικασία και τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρτιση της λίστας» είναι αποδοκιμαστέα και επανέλαβε ότι η χώρα του δεν είναι «φορολογικός παράδεισος», σημειώνοντας ότι προ εβδομάδων προέβη και στην άρση του τραπεζικού απορρήτου.
Το κρατίδιο του Λιχτενστάιν υποσχέθηκε να τηρήσει τα κριτήρια τραπεζικής ασφάλειας του ΟΟΣΑ ώστε να βγει από τη λίστα αυτή.
«Τη γλίτωσε» η Αυστρία
Σε αντίστοιχες δεσμεύσεις προχώρησε και η Αυστρία, που εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι απέφυγε την «μαύρη λίστα».
Ο υπουργός Οικονομικών Γιόζεφ Πρελ τόνισε ότι θα χαλαρώσει άμεσα το τραπεζικό απόρρητο, θέτοντας στη διάθεση ξένων φορολογικών αρχών στοιχεία στην περίπτωση αιτιολογημένων υπονοιών.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&tag=8470&pubid=2892752
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου