Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Καλιφόρνια: Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει;

Παρά το έλλειμμα των 24 δισ. δολ. και το πολιτικό αδιέξοδο στην Καλιφόρνια, οι ηγέτες της πολιτείας δεν έχουν καταφέρει να πείσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παρέμβει για την διάσωση της.

Της Moira Herbst

Η οικονομία της Καλιφόρνια κλυδωνίζεται. Το πολιτικό αδιέξοδο εμποδίζει της αύξηση της φορολογία και τις περικοπές των δαπανών, ενώ η οικονομική ύφεση έχει οδηγήσει το έλλειμμα στα ύψη. Οι προτάσεις του κυβερνήτη Arnold Schwarzenegger για την επιδιόρθωση του προβλήματος απορρίφθηκαν από τους ψηφοφόρους στις 19 Μαΐου. Η Standard & Poor΄s στις 16 Ιουνίου έθεσε τη πιστοληπτική ικανότητα της πολιτείας – ήδη στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των πολιτειών των ΗΠΑ – σε επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Οι κάτοικοι της Χρυσής Πολιτείας γνωρίζουν πολύ καλά ότι το διαφαινόμενο αδιέξοδο ενδεχομένως να οδηγήσει σε μεγάλες περικοπές των βασικών υπηρεσιών ή να αναγκάσει επιχειρήσεις και φορολογούμενους να δεχτούν εγγυητικά πληρωμών από την πολιτεία. Αλλά θα πρέπει και η υπόλοιπη χώρα να μοιραστεί τον πόνο της πολιτείας;

Το Μάιο, ο υπουργός Οικονομικών της πολιτείας Bill Lockyer έστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Tim Geithner καλώντας τον να βοηθήσει τους δήμους που διψούν για μετρητά. Ο Lockyer και άλλοι Δημοκρατικοί της πολιτείας παίζουν το χαρτί "πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει" που χρησιμοποιήθηκε και για ορισμένες αμερικανικές τράπεζες: αν δεν παρέμβει η κυβέρνηση για την διάσωση της τράπεζας (ή στη συγκεκριμένη περίπτωση την πολιτεία) οι πιστωτικές αγορές και η ευρύτερη οικονομία θα γνωρίσουν μεγάλες αναταράξεις. "Είναι ένα θέμα που αφορά ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο τη Καλιφόρνια", αναφέρει η αντιπρόσωπος Zoe Lofgren (Καλιφόρνια, Δημοκρατικό Κόμμα), επικεφαλής της επιτροπής της πολιτείας στη Γερουσία. Μιλώντας στη Washington Post επισήμανε. "Δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό του προέδρου, αλλά όταν η όγδοη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη βρίσκεται μεταξύ των 50 πολιτειών των ΗΠΑ, είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς θα ανακάμψει ολόκληρη η χώρα αν η πολιτεία δεν τα καταφέρει".

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα. Μέχρι σήμερα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αρνηθεί να προχωρήσει στη διάσωση της πολιτείας. Σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους στις 16 Ιουνίου, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Robert Gibbs υπογράμμισε τη θέση της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Καλιφόρνια "θα πρέπει να λυθούν, δυστυχώς, από την ίδια την πολιτεία".

Αργότερα, την ίδια ημέρα, ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Governor Schwarzenegger έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση διαψεύδοντας ότι έχει ζητήσει βοήθεια. "Βρισκόμαστε σε απόλυτη συμφωνία με τον Λευκό Οίκο ότι η Καλιφόρνια θα πρέπει να λύσει μόνη της τα προβλήματα αυτά χωρίς την παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής επικοινωνίας, Matt David.

Ωστόσο παραμένουν οι ανησυχίες ότι καθώς το πρόβλημα θα διογκώνεται, τόσο περισσότερο θα καθυστερεί η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Έρευνα του University of California στο Λος Άντζελες εκτιμά ότι το ετήσιο έλλειμμα των 24 δισ. δολ. θα οδηγήσει σε απώλειες 600.000 θέσεων εργασίας έως τα μέσα του 2010. Την ίδια στιγμή η πολιτεία αναμένεται να περικόψει σημαντικά τις δημόσιες υπηρεσίες της, που περιλαμβάνουν προγράμματα πρόνοιας για 1,3 εκατ. ανθρώπους. Ο προβληματισμός είναι ότι αυτές οι προσπάθειες να μειωθεί το έλλειμμα θα δουλεύουν στην αντίθετη κατεύθυνση από τα προγράμματα του πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας συνολικού ύψους 787 δισ. δολ. που υπέγραψε τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Αν και ελάχιστοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο αθέτησης πληρωμών από την πολιτεία στο χρέος της – ακολουθώντας το παράδειγμα που έθεσε η Νέα Υόρκη το 1975 και το Κλήβελαντ το 1978 – η πιθανότητα αυτή ήδη προβληματίζει τις πιστωτικές αγορές. "Αν η Καλιφόρνια δεν καταφέρει να εξυπηρετήσει τα δάνεια της θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο συνολικό σύστημα των πολιτειακών και δημοτικών ομολόγων", υπογραμμίζει ο Dan Boyd, του Rockefeller Institute of Government. "Αυτό θα αυξήσει το κόστος δανεισμού και για τις υπόλοιπες πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις", προσθέτει.

Οι επενδυτές στη βιομηχανία των δημοτικών ομολόγων παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. "Η Καλιφόρνια αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πολιτείες στην αγορά των δημοτικών ομολόγων. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να την παρακολουθούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις ως επενδυτές", υπογραμμίζει ο Hugh McGuirk, επικεφαλής επενδύσεων δημοτικών ομολόγων της επενδυτικής T. Rowe Price (TROW).

Η Καλιφόρνια ωστόσο δεν είναι μόνη στη χρηματοπιστωτική μιζέρια. Όλες οι αμερικανικές πολιτείες -εκτός από μόλις τρεις- αντιμετωπίζουν κενά για τα οικονομικά έτη 2010 και 2011 με το συλλογικό έλλειμμα να φτάνει τα 350 δισ. δολ. σύμφωνα με το Center on Budget & Policy Priorities, μη κυβερνητικό οργανισμό με έδρα την Ουάσινγκτον. Το Μίσιγκαν, με την οικονομία του να περιλαμβάνεται ήδη στις πιο αδύναμες των ΗΠΑ ακόμα και πριν την πτώχευση των General Motors και Chrysler, έχει επίσης στραφεί στην Ουάσινγκτον για βοήθεια. Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας στη βιομηχανία των επιχειρήσεων ανταλλακτικών της πολιτείας προκειμένου να κρατήσουν υπό έλεγχο τις μαζικές απολύσεις.

Αν και η Καλιφόρνια είναι μια τεράστια πολιτεία, ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι τα ισχυρότερα σοκ από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει θα μπορούσαν να περιοριστούν εντός των συνόρων της. Ο αντίκτυπος στη βιομηχανία του θεάματος και στον κλάδο της τεχνολογίας θα είναι πιο σημαντικός -σε οικονομικούς όρους- για την υπόλοιπη χώρα σε σχέση με τις απώλειες θέσεων εργασίας που θα καταγραφούν στις υπηρεσίες της πολιτείας, όπως σε σχολεία, πανεπιστήμια και νοσοκομεία, επισημαίνουν. "Οι απώλειες θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και σε εξαγωγικούς τομείς της οικονομίας που αποτελούν σημαντικό μέρος της εθνικής οικονομίας θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο", σημειώνει ο Richard Ciccarone, διευθύνων σύμβουλος της McDonnell Investment Management στο Σικάγο. "Οι απώλειες κυβερνητικών θέσεων εργασίας θα είχε επίσης επιπτώσεις, ωστόσο το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο μεγάλο".

Οι γειτονικές πολιτείες αναμφίβολα θα αισθανθούν τις επιπτώσεις. "Η οικονομική σύνδεση δεν είναι τόσο ισχυρή, εκτός και αν μιλάμε για τις γειτονικές πολιτείες με σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς όπως η Νεβάδα και η Αριζόνα", αναφέρει ο Rajeev Dhawan, επικεφαλής του Robinson College of Business στο Georgia State Universitys. Για παράδειγμα το Λας Βέγκας θα υποφέρει από την απώλεια των επισκεπτών στην πόλη. "Όσο πιο μακριά από την Καλιφόρνια βρίσκεται μια πολιτεία, τόσο λιγότερο θα επηρεαστεί".

Ωστόσο, ο Boyd υπογραμμίζει ότι το ενδεχόμενο αθέτησης από την Καλιφόρνια – ή ακόμα και ραγδαίες περικοπές στις δαπάνες της πολιτείας – θα επιβαρύνει την αμερικανική οικονομία στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Όπως επισημαίνει οι πολιτειακές και τοπικές οικονομίες είναι προκυκλικές, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιδεινώσουν την ύφεση την ίδια στιγμή που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ρίχνει περισσότερα χρήματα στην οικονομία για να την οδηγήσει στην ανάκαμψη. "Οι πολιτείες ήδη αυξάνουν τους φόρους και μειώνουν τις δαπάνες, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει ακριβώς το αντίθετο".

"Το δημοσιονομικό τοπίο στο πολιτειακό και τοπικό επίπεδο είναι πιο άσχημο απ ό,τι στο ομοσπονδιακό επίπεδο, όπου ήδη άλλωστε ακούμε για ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης", επισημαίνει ο Dhawan, "Η εξωτερική μπογιά μπορεί να φαίνεται εντάξει, αλλά στο εσωτερικό το σπίτι είναι έτοιμο να καταρρεύσει", προσθέτει.

http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=758701
Σημ.axinosp:Δύο από τα πιο βαριά χαρτιά της Αμερικάνικης Οικονομίας είναι το Χόλιγουντ με την βιομηχανία Θεάματος και η Σίλικον Βάλεϋ με την βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας και οι δύο βρίσκονται στην Καλιφόρνια , τα συμπεράσματα δικά σας !!

Δεν υπάρχουν σχόλια: