Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

"Πράσινες" συνεργασίες ΔΕΗ - ιδιωτών επενδυτών

Έχοντας ένα σχετικά φτωχό χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων περίπου στα 45 MW και ακόμη 50MW υπό κατασκευή ή κοντά στη φάση της κατασκευής, σίγουρα η ΔΕΗ δε βρίσκεται στην πρωτοπορία των ΑΠΕ, όπως συνέβαινε δύο δεκαετίες πριν. Τότε που στην Κύθνο οι πρωτοπόροι μηχανικοί της εταιρείας εγκαθιστούσαν τις πρώτες ανεμογεννήτριες, που πλέον δε βρίσκονται σε λειτουργία. Αυτήν την εικόνα λοιπόν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενέργειας, αλλά και ο επικεφαλής της ΔΕΗ και «άνθρωπος των αιολικών» Αρθούρος Ζερβός φιλοδοξούν να μεταβληθεί ριζικά.

Επί του πρακτέου, λοιπόν, η ΔΕΗ καλείται να δώσει νέα ώθηση, όχι μόνο στα δικά της έργα αλλά συνολικά στην επίτευξη του στόχου του 20% για τις ΑΠΕ, που σύμφωνα με τα λεγόμενα της υπουργού Τ. Μπιρμπίλη μεταφράζεται σε επενδύσεις 8 έως 10GW πράσινων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Πως θα γίνει αυτό; Μια από τις προτάσεις που έχει πέσει στο τραπέζι και φαίνεται να εξετάζεται «ζεστά» είναι η συμμετοχή της ΔΕΗ σε κοινοπραξίες με ιδιώτες επενδυτές, που θα εστιάζουν στην κατασκευή μεγάλων έργων ΑΠΕ. Ήδη η ΔΕΗ έχει σε ισχύ μνημόνιο συνεργασίας με την Ρόκας Iberdrola για την ανάπτυξη ενός μεγάλου συμπλέγματος αιολικών πάρκων στο Β. Αιγαίο με προβλεπόμενη εγκατεστημένη ισχύ 650 – 750MW και εφόσον προχωρήσει αναμένεται να κατασκευαστεί και διασύνδεση, ώστε η παραγόμενη ενέργεια να διαχέεται στο σύστημα.

Είναι αυτονόητο, ότι με το σημερινό ρυθμό της ένταξης νέων έργων ΑΠΕ (100 – 150MW ετησίως) το 2020 δε θα βρισκόμαστε ούτε στα μισά του δρόμου του δεσμευτικού στόχου που έχει τεθεί από την Ε.Ε. Αντίθετα, εάν και εφόσον προωθηθούν συνεργασίες σε μεγάλα έργα, τότε η υλοποίηση ενός project ισοδυναμεί με την επίτευξη περίπου του 10% του στόχου.

Μέσω έργων μεγάλου μεγέθους, λοιπόν, φιλοδοξεί η ΔΕΗ να μπει δυναμικά στο παιχνίδι της πράσινης ενέργειας, με έμφαση στα αιολικά και τα υδροηλεκτρικά. Όσο για τα φωτοβολταϊκά, η εταιρεία θα προχωρήσει τα μεγάλα έργα που θα γίνουν στα οικόπεδα που προκύπτουν από τα εξοφλημένα ορυχεία λιγνίτη στη Μακεδονία και την Πελοπόννησο.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, και κάτι που ίσως να μην είναι ευρύτερα γνωστό: η ΔΕΗ, ακόμη σήμερα έχει ένα ικανοποιητικό χαρτοφυλάκιο συνεργασιών με ιδιώτες επενδυτές. Πρόκειται για τις πετυχημένες κοινοπραξίες στον τομέα των ΑΠΕ, με εταιρείες όπως η ΡΟΚΑΣ, η ΤΕΡΝΑ, η Ελλάκτωρ, η ΔΙΕΚΑΤ και πιο πρόσφατα η γαλλική EDF Energies Nouvelles. Το ενδιαφέρον μάλιστα σε αυτές τις συνεργασίες είναι ότι η συμμετοχή της ΔΕΗ είναι μειοψηφική, σε ποσοστό 49%.
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=885226
Σημ.axinosp:Λύσεις υπάρχουν και μάλιστα με καινοτομία ελληνική αν θέλουμε να προλάβουμε την πράσινη ανάπτυξη !!

Δεν υπάρχουν σχόλια: