Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Το πείραμα του Worgl

Ο Bernard Lietaer είναι οικονομολόγος και έχει εργαστεί σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Μεταξύ άλλων, έχει υπάρξει συνιδρυτής και διευθυντής της GaiaCorp, στην οποία ανήκε και η περίφημη Gaia Hedge II, υπεύθυνος για το σχεδιασμό και εφαρμογή του ECU, του μηχανισμού μετατροπής εθνικών νομισμάτων σε euro, πρόεδρος του εθνικού (Βέλγικου) συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών, έχει πολυετή πείρα ως σύμβουλος κυβερνήσεων της λατινικής αμερικής, Ευρωπαϊκών φορέων, καθώς και μεγάλων πετρελαϊκών, χημικών, τραπεζικών, μεταλλευτικών και κατασκευαστικών πολυεθνικών.
Με λίγα λόγια, ξέρει από νομίσματα!
Αν, όπως υποστηρίζει ο B Lietaer (lietaer.com) στη ρίζα των προβλημάτων μας βρίσκεται το νομισματικό μας σύστημα, όλες οι λύσεις που προτείνονται και τίθενται σε εφαρμογή, (π.χ. το bailout του ενός τρις δολλαρίων στις αμερικάνικες τράπεζες) είναι σαν να προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τον αλκοολισμό μας πίνοντας ακόμη περισσότερο: Κοντολογίς, θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα.
Η λύσεις που προτείνει ο Lietaer, εξετάζοντας το οικονομικό πρόβλημα σε ευρύτερο πλαίσιο και παίρνοντας υπόψιν του και τις συστημικές παραμέτρους, είναι η ανάπτυξη τοπικών νομισμάτων σχεδιασμένων για να καλύπτουν συγκεκριμένες, κατά περίσταση, ανάγκες.
Η λύση που προτείνει δεν πέφτει από τον ουρανό.
Πράγματι, αν θέλαμε να εξετάσουμε ένα "proof of concept", μια περίπτωση επιτυχημένης εφαρμογής της πρότασής του, θα βρίσκαμε ένα πολύ καλό παράδειγμα στο πείραμα του Wörgl.
Βέβαια, στον τόπο μας, τον γενικευμένα διεφθαρμένο, στο δήθεν δημοκρατικό "εθνικό" μας κράτος, τέτοιες δημιουργικές ιδέες μάλλον δεν έχουν καμμιά πιθανότητα εφαρμογής.
Εδώ το κοπάδι των δούλων υποστηρίζει τους αφέντες του με ζήλο μεγαλύτερο κι από των αφεντάδων όταν υποστηρίζουν τα ίδια τους τα συμφέροντα. 2000 χρόνια σκλαβιάς δε σβήνονται τόσο εύκολα, βλέπετε... Παρόλα αυτά, καλό είναι να βλέπουμε τι έχουν κάνει άλλοι λαοί, που σέβονται περισσότερο τον εαυτό τους.

Το πείραμα του Worgl
http://alt-money.tribe.net/thread/70e5eb29-853d-44ca-9faa-b789d1757037

Το Wörgl ήταν μια μικρή πόλη που αναπτύχθηκε γρήγορα στα πρώτα χρόνια του 1900. Το κραχ του 1929 εξαπλώθηκε και στην Ευρώπη.
Ο Michael Unterguggenberger ήταν δημοτικός σύμβουλος και αργότερα έγινε αντιδήμαρχος. Το 1931 εξελέγει δήμαρχος. Είχε έναν μακρύ κατάλογο έργων που ήθελε να κάνει: επισκευές δρόμων και φωτισμό, επέκταση του δικτύου υδροδότησης και άλλα.
Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, όμως, από τους 4.500 κατοίκους της πόλης, οι 1.500 ήταν άνεργοι και 200 οικογένειες κυριολεκτικά άφραγκες.
Ο Michael διάβασε και ξαναδιάβασε την "Φυσική Τάξη", ένα βιβλίο πολιτικής οικονομίας του Silvio Gesell.
Μετά από τις απαραίτητες συζητήσεις, εξέδωσε ένα τοπικό νόμισμα, εμπνευσμένο από τη θεωρία του Gesell. Κατά τους 13 μήνες που κυκλοφόρησε αυτό το νόμισμα, ο δήμαρχος ολοκλήρωσε όλα τα έργα που είχε βάλει στόχο να ολοκληρώσει.
Επιπλέον έχτισε σπίτια, μια αποθήκη, εγκαταστάσεις για σκι και μία γέφυρα.Έξι γειτονικά χωριά αντέγραψαν με επιτυχία το σύστημα.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Eduard Dalladier, έκανε ειδική επίσκεψη για να δει με τα μάτια του "το θαύμα του Wörgl".
Το 1933 περίπου 200 Αυστριακές πόλεις ενδιαφέρονταν να υιοθετήσουν την ιδέα.Ο Claude Bourdet του πολυτεχνείου της Ζυρίχης, αφού επισκέφτηκε το Wörgl, έγραψε σε μια αναφορά του: "Eπισκέφτηκα το Wörgl τον Αύγουστο του 1933, ακριβώς ένα χρόνο μετά την έναρξη του πειράματος.
Πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι τα αποτελέσματα αγγίζουν τα όρια του θαύματος. Οι δρόμοι που ήταν περιβόητοι για την φρικτή τους κατάσταση, τώρα συναγωνίζονται τις ιταλικές autostrade.
Το γραφείο του δημάρχου επισκευάστηκε σαν ωραιότατο chalet. Μια καινούρια γέφυρα φέρει με υπερηφάνεια την επιγραφή: "Χτίστηκε με ελεύθερα χρήματα το έτος 1933". Παντού μπορεί κανείς να δει καινούρια φώτα στους δρόμους, όπως και έναν δρόμο που ονομάζεται "οδός Silvio Gesell.
Οι εργάτες στις πολλές οικοδομές που υπάρχουν είναι ένθερμοι υποστηριχτές του συστήματος του ελεύθερου χρήματος.
Πήγα στα καταστήματα: Τα νομίσματα γίνονται παντού δεκτά παράλληλα με τα επίσημα χρήματα.
Οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί.
Ποτέ πριν δεν έβλεπε κάποιος τους φορολογούμενους να μην διαμαρτύρονται όταν αποχωρίζονται τα χρήματά τους.
Στο Wörgl κανείς δεν διαμαρτυρόταν. Αντιθέτως, οι φόροι πληρώνονται προκαταβολικά (σημ. σύμφωνα με τη θεωρία του Gesell τα χρήματα πρέπει να χάνουν την αξία τους συν τω χρόνω, ώστε να μην συμφέρει η αποθησαύρισή τους και να εξασφαλίζεται η συνεχής κυκλοφορία τους).
Οι άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι με το πείραμά τους και διαμαρτύρονται έντονα που η κεντρική τράπεζα αντιτίθεται στην έκδοση καινούριων νομισμάτων.
Δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει κανείς με το δήμαρχο, ότι τα καινούρια χρήματα κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα από τα παλιά.
Αφήνω στους ειδικούς να διαπιστώσουν αν υπάρχει πληθωρισμός, παρά την 100% κάλυψη (?). Παρεμπιπτόντως, δεν σημειώνονται αυξήσεις τιμών, το πρώτο σημάδι του πληθωρισμού. Η αποταμίευση γίνεται μέσω ταμιευτηρίου.
Το Wörgl έχει γίνει ένα είδος "προσκυνήματος" για πολλούς μακρο-οικονομολόγους από διάφορες χώρες.
Μπορεί κανείς να τους αναγνωρίσει αμέσως από το περισπούδαστο ύφος τους όταν συζητούν για τους καλοσυντηρημένους δρόμους καθισμένοι σε διάφορα εστιατόρια. Ο κάτοικοι του Wörgl, περήφανοι για τη φήμη τους, τους καλωσορίζει θερμά.
Η Κεντρική Τράπεζα πανικόβλητη, αποφάσισε να επιβάλλει το δικαίωμά της στο μονοπώλιο του χρήματος, απαγορεύοντας την έκδοση τοπικών νομισμάτων.
Η υπόθεση έφτασε στα Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστρίας, και από τότε η έκδοση "νομίσματος έκτακτης ανάγκης" έγινε ποινικό αδίκημα.
Στο Worgl η ανεργία γρήγορα ξανάφτασε στο 30%".Λίγα χρόνια αργότερα ο πόλεμος σκέπασε την Ευρώπη
http://andidrastikos.blogspot.com/2009/01/amy-goodman-democracy-now-john-perkins.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

κι όποιος πολιτικός τολμήσει να εφαρμόσει κάτι τέτοιο είναι σαν να υπογράφει την καταδίκη του από τους μπάνκστερς. (βλ. Λίνκολν, Κένεντυ)
Όμως υπάρχει Θεός. Προς το παρόν κρύβεται για να δει πόσοι πιστεύουν έστω και λίγο. Κάποια στιγμή βέβαια θα έχει να πει, πολλά...
στο παρά πέντε, όσοι προλάβουν ας μετανοήσουν.