Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Πως μας έστησαν στον τοίχο

Κάποιες από τις τράπεζες που βοήθησαν την Ελλάδα να κουκουλώσει τα συσσωρευμένα χρέη της, καταβάλλουν επί του παρόντος κάθε δυνατή προσπάθεια να ωθήσουν τη χώρα πιο κοντά στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times.

Προσομοιάζοντας το είδος των οικονομικών συναλλαγών που παραλίγο να οδηγήσουν σε χρεωκοπία το American International Group, η ολοένα και πιο δημοφιλής, προσοδοφόρα "ασφάλιση κατά του κινδύνου αποτυχίας" του ελληνικού κράτους να αποπληρώσει τα δάνεια του, καθιστά ακόμη πιο δύσκολη για την Ελλάδα τη συγκέντρωση των χρηματικών ποσών που απαιτούνται για την αποπληρωμή των δανείων, σύμφωνα με χρηματιστές και συμβούλους επενδύσεων.

Οι συμβάσεις αυτές, γνωστές ως "credit-defaut swaps", επί της ουσίας προσφέρουν τη δυνατότητα σε τράπεζες και επενδυτικές εταιρίες να στοιχηματίζουν οικονομικά κεφάλαια στην επιτυχία ή αποτυχία αποπληρωμής δόσεων δανείων μίας εταιρείας ή, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, μίας ολόκληρης χώρας. Εάν η Ελλάδα αποτύχει, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι επενδυτές που έχουν επενδύσει σε τέτοιου τύπου "στοιχήματα" κερδίζουν αδρά.

"Είναι σαν να αγοράζεις ασφάλεια πυρός για το σπίτι του γείτονα σου και να εφευρίσκεις κίνητρα προκειμένου να καεί το σπίτι του για να εισπράξεις την αποζημίωση", εξήγησε ο Philip Gisdakis, επικεφαλής του τμήματος πιστωτικής στρατηγικής της UniCredit στο Μόναχο.

Καθώς η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα εξακολουθούσε να επιδεινώνεται, υπονομεύοντας ταυτόχρονα το ευρώ, ο ρόλος της Goldman Sachs και άλλων μεγάλων τραπεζών στη συγκάλυψη της πραγματικής έκτασης των προβλημάτων της χώρας, επέσυρε την κριτική από πλειάδα ευρωπαίων ηγετών. Αλλά ακόμα και πριν το θέμα του κρυφού δανεισμού δει το φως της δημοσιότητας, μια όχι και τόσο γνωστή εταιρεία που υποστηρίζεται από την Goldman Sachs, η JP Morgan Chase και περίπου δώδεκα ακόμη τράπεζες, είχαν στήσει μια ιδιότυπη εταιρεία στοιχημάτων, όπου επενδυτές και παράγοντες της διεθνούς αγοράς είχαν τη δυνατότητα να ποντάρουν στο αν η Ελλάδα ή άλλα ευρωπαϊκά κράτη πρόκειται να χρεοκοπήσουν.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η εταιρεία, η «Markit Group» του Λονδίνου, παρουσίασε την επενδυτική λίστα "iTraxx SovX Δυτικής Ευρώπης", η οποία βασίζεται στις εν λόγω συμβάσεις credit-defaut swaps, δίνοντας τη δυνατότητα σε επενδυτές να στοιχηματίζουν όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Τα αποτελέσματα σχετικών συμβάσεων κινούνται σε ένα φαύλο κύκλο, σύμφωνα με κάποιους επενδυτές, καθώς όσο οι τράπεζες επενδύουν σε αυτές, το κόστος της ασφάλισης του χρέους της Ελλάδας αυξάνεται. Ως εκ τούτου, θορυβημένοι από την αύξηση, οι επενδυτές ομολόγων αποφεύγουν τα ελληνικά ομόλογα, καθιστώντας το δανεισμό της χώρας ολοένα και δυσκολότερο, τάση που με τη σειρά της, αυξάνει το άγχος των επενδυτών και πυροδοτεί νέες αρνητικές αντιδράσεις.

Στα γραφεία συναλλαγών διεξάγεται έντονη συζήτηση σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτή τη δεινή οικονομική κατάσταση. Ορισμένοι κρίνουν ότι τα credit-defaut swaps διόγκωσαν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η οικονομική πολιτική της χώρας ευθύνεται για την επιδείνωση.

Καθώς ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες κατηγόρησαν τους κερδοσκόπους εν γένει για την επιδείνωση της κρίσης, η γαλλίδα υπουργός οικονομικών, Christine Lagarde, απομόνωσε την περασμένη εβδομάδα ως κύρια αιτία τα credit-default swaps, ζητώντας "την επιβολή αυστηρότερων μέτρων και ελέγχου της οικονομικής αυτής αρένας, στην οποία κυριαρχούν λίγοι".

Τα οικονομικά στοιχήματα στην επενδυτική λίστα της Markit έφτασαν στα ύψη εντός του 2010, συνεισφέροντας δραματικά στην αύξηση του κόστους ασφάλισης του ελληνικού χρέους και κατά συνέπεια του ποσού που η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει για να δανειστεί. Για παράδειγμα, το κόστος ασφάλισης ελληνικών ομολόγων αξίας 10 εκατομμύριων δολαρίων, αυξήθηκε σε περισσότερα από 400.000 δολάρια το Φεβρουάριο, έναντι 282.000 δολαρίων στις αρχές Ιανουαρίου.

Για αρκετές ημέρες στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς η ζήτηση για τα credit-default swaps εκτινάχθηκε στα ύψη, οι επενδυτές σε ελληνικά ομόλογα εγκαταλείψαν την αγορά, αυξάνοντας τις αμφιβολίες κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορούσε να βρει αγοραστές για την επόμενη προσφορά ομολόγων.

Η επενδυτική λίστα Markit καλύπτει μια σειρά από ασταθείς οικονομίες κρατών, όπως της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Και καθώς οι ανησυχίες για τα χρέη αυτών των χωρών έκαναν το γύρο των διεθνών αγορών, το Φεβρουάριο, ο αριθμός των συναλλαγών στη λίστα της Markit εκτινάχτηκε στα ύψη.

Τον ίδιο μήνα, η ζήτηση για τέτοιου είδους συμβάσεις προώθησε συναλλαγές ύψους 109,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 52,9 δισεκατομμυρίων τον Ιανουάριο. Από την πλευρά της η Markit συλλέγει ένα στάνταρντ ποσό από κάθε επενδυτή για την άδεια συμμετοχής του στη λίστα.

Ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των ελβετικών γιγάντων Credit Suisse και UBS, των γαλλικών Societe Generale και BNP Paribas αλλά και της γερμανικής Deutsche Bank, αποτελούν κάποια από τα βαρύτερα ονόματα επενδυτών της λίστας, σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις τραπεζιτών που δουλεύουν σε αυτές τις τράπεζες.
http://news247.gr/a/43!121122
Σημ.axinosp:Το ότι τα CDS ,"credit-defaut swaps", ενέχουν τέτοιο κίνδυνο που μπορούν να τινάξουν την μπάνκα του πλανήτη το ξέρουμε από το ξεκίνημα της κρίσης το 2008. Αυτά είναι υπαίτια για την κατάρρευση της Lehman Brothers και έν γένει την σημερινη κρίση . Δυστυχώς οι σημερινοί ηγέτες με πρώτο τον μαλακοπίτουρα τον Κλίντον επέτρεψαν αυτά τα προϊόντα να κυκλοφορήσουν στο Παγκόσμιο Τραπεζικό σύστημα . Έτσι αυτή την στιγμή παίζονται στον πλανήτη αξίες συμβολαίων CDS πάνω από 600 τρισ. δολάρια όταν το ΑΕΠ του πλανήτη ανέρχεται μόλις στα 50 τρισ. δολάρια. Αυτά τα τραπεζικά προϊόντα μοιάζουν με μια διαρροή γκαζιού σε ένα διαμέρισμα. Είτε τα εισπνέεις και πεθαίνεις, είτε με ένα σπίρτο γίνεσαι μπουρλότο και το σπίτι σου αλλά και οι υπόλοιποι όροφοι αν μένεις σε πολυκατοικία . Ολοι το ξέρουν το παιχνίδι αυτό με την φωτιά , αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα να το σταματήσει. Η γλύκα του "κέρδους", κοιμίζει όλο και περισσότερο τα μυαλά των απανταχού Τραπεζιτών αρνούμενοι να τα σταματήσουν μια για πάντα . Κάθε φορά που κερδίζουν όλο και λένε ότι τζογάρουν για τελευταία φορά και όλο μπαίνουν και πιό ακάθεκτοι με πιό λύσσα και απληστία . Το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμένο και αυτό που θα την πληρώσει πρώτο είναι το παγκόσμιο Τραπεζικό σύστημα που θα μας φέρει σε μια εποχή MAD MAX. Δεν χρειάζεται να πέσουν πυρηνικά στον πλανήτη, από εδώ και μπρός έχουμε τα CDS. Ενώ παλαιότερα τα πυρηνικά φυλάσονταν σε υπόγεια σιλό με αυστηρότατες προδιαγραφές ασφαλείας , τα CDS κυκλοφορούν ελεύθερα μέχρι να φτάσει η ώρα μηδέν. Γι'αυτό έπεσε κατεπείγουσα πρόσκληση του Ομπάμια προς τον δικό μας ΓΑΠ , γιατί τα πράγματα αυτή την στιγμή στο παγκόσμιο Τραπεζικό σύστημα δεν πάνε καθόλου καλά με τα CDS εναντίον της Ελλάδας και όλα κρέμονται από μία κλωστή . Οι επιλογές των ηγετών του (G7,8,12,20 προσθέστε ένα νούμερο , δεν έχει σημασία) είναι δύο , ή σώζουν με κάποιο τρόπο την Ελλάδα ή το παγκόσμιο μαγαζί, πάει στον πάτο τελεία και τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: