Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Στάση... χορηγήσεων δανείων από τράπεζες

Σs κατάσταση συναγερμού βρίσκεται πλέον το πιστωτικό σύστημα, καθώς το πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας κορυφώνεται, με άμεσες πλέον συνέπειες για την πραγματική οικονομία.
Οι εμπορικές τράπεζες αδυνατώντας, τουλάχιστον επί του παρόντος, να έχουν πρόσβαση σε επαρκή κεφάλαια προκειμένου στη συνέχεια να χρηματοδοτούν τις εργασίες τους προχωρούν συντονισμένα σε παύση χορηγήσεων, τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και νοικοκυριών.

Η κατάσταση αυτή συντέλεσε, μεταξύ άλλων, και στην έκτακτη συνάντηση που είχαν αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών με τον διοικητή της Tραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, όπου κύριο θέμα της ατζέντας ήταν τα οξυμένα προβλήματα άντλησης κεφαλαίων που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο το πιστωτικό σύστημα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τονίστηκε ότι η «αλληλεγγύη» μεταξύ των ελληνικών τραπεζών για στήριξη πιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα θέματα ρευστότητας, δεν επαρκεί πλέον, καθώς όλες οι ελληνικές τράπεζες από την αρχή του χρόνου δεν έχουν πρόσβαση δανεισμού από την ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά.

Οι ελληνικές τράπεζες έμειναν ουσιαστικά εκτός από τις διεθνείς αγορές πιστώσεων τις τελευταίες 15 ημέρες, καθώς κατέρρευσε η εμπιστοσύνη για την οικονομία της χώρας. Ως εκ τούτου η μόνη πηγή άντλησης ρευστότητας που έχουν είναι οι αγορές αναχρηματοδότησης (repo markets), που σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούν τα κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για να αντλήσουν κεφάλαια. «Ο δανεισμός έχει παγώσει εντελώς εκτός των αγορών που δεν παρέχονται εγγυήσεις» τονίζει στην «Ε» έμπειρος τραπεζίτης.

Την ίδια στιγμή οι πιστωτικές ανησυχίες που σχετίζονται με την Ελλάδα έχουν ενταθεί στο σημείο που οι διεθνείς τράπεζες εμφανίζονται να έχουν μειώσει σοβαρά τον δανεισμό προς τις ελληνικές τράπεζες. Από τα μέσα Ιανουαρίου, ο δανεισμός προς τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, στην ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά, που έχει ημερήσιο όγκο συναλλαγών της τάξης των 330 δισ. ευρώ, έχει σχεδόν σταματήσει.
Πριν από δέκα ημέρες, η μείωση της ρευστότητας φαινόταν διαχειρίσιμη, σύμφωνα με Eλληνα τραπεζίτη. Oμως καθώς οι αγορές ενέτειναν τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, τα προβλήματα διογκώθηκαν.

Αναστολή χορηγήσεων

Hδη το σύνολο των ελληνικών τραπεζών, με διάφορα προσχήματα, καθήλωσε την έγκριση νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, πέραν του ότι αναπροσάρμοσε, σιωπηρά, την τιμολογιακή πολιτική αυξάνοντας σημαντικά το περιθώριο σε σχέση με τα ισχύοντα προ τριμήνου.
Καθολική είναι πλέον η εκτίμηση στο τραπεζικό σύστημα ότι το 2010 η πιστωτική επέκταση θα είναι σχεδόν μηδενική.

Ειδικά στα στεγαστικά δάνεια η ζήτηση παρουσιάζει πρωτοφανή πτώση, καθώς τον Ιανουάριο οι αιτήσεις είναι κατά 50% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, ενώ όσο η εικόνα της οικονομίας δεν βελτιώνεται τόσο οι υποψήφιοι αγοραστές παραμένουν επιφυλακτικοί. Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που προκύπτει ενδιαφέρον για τραπεζικό δανεισμό, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πλέον δυσκολεύονται να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση. Oπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αυτή τη στιγμή 8 στις 10 αιτήσεις για καταναλωτικά δάνεια ή και πιστωτικές κάρτες απορρίπτονται, ενώ ένας στους δύο ενδιαφερόμενους για στεγαστικό δεν φτάνει ποτέ στον γκισέ, είτε γιατί η αίτησή του απορρίπτεται είτε γιατί ο ίδιος κάνει πίσω όταν δει τα πολύ υψηλά επιτόκια.

Την ίδια στιγμή από τον αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα δεν έχει υποβληθεί στο πιστωτικό σύστημα ούτε ένα αίτημα επενδυτικού χαρακτήρα, με εξαίρεση μικρά περιφερειακά προγράμματα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Τα μόνα αιτήματα που κατατίθενται στις τράπεζες αφορούν κεφάλαια κίνησης και μάλιστα για περιορισμένου ύψους ποσά προκειμένου να καλύπτονται τρέχουσες και μόνο λειτουργικές ανάγκες. Και από αυτά τα αιτήματα μόλις τα δύο από τα δέκα λαμβάνουν τελικά έγκριση από τις τράπεζες και αφού πρώτα το τελικό ποσό της εκταμίευσης έχει μειωθεί δραστικά (περίπου κατά 30% - 40% από αυτό που ζητούνταν αρχικά).

Ξεκινά αύξηση επιτοκίων

Υπό τις παρούσες συνθήκες οι τράπεζες είναι έτοιμες να περάσουν αυξήσεις ως και 200 μονάδες βάσης στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και έως 100 μονάδες βάσης στα στεγαστικά δάνεια. Oπως τονίζει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος στην ΕΞΠΡΕΣ, «πρόκειται για αυξήσεις στα περιθώρια των δανείων, οι οποίες επιβαρύνουν το κόστος για τους δανειολήπτες και υπαγορεύονται σε αυτή τη φάση από την ισχυρή πίεση που υφίστανται οι ελληνικές τράπεζες». Η ευχέρεια δανεισμού από τις αγορές, όπως και το κόστος των κεφαλαίων, δημιουργούν ένα περιβάλλον που οδηγεί σε μηδενική πιστωτική επέκταση και «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας.
Ο ίδιος παράγοντας εκτιμά ότι η αύξηση θα κινηθεί στο επόμενο διάστημα μεταξύ 50 και 100 μ.β. για τα στεγαστικά δάνεια και από 100 ως 200 μ.β. στα επιχειρηματικά.

http://www.express.gr/news/finance/266290oz_20100214266290.php3
Σημ.axinosp:Φοβούμενοι οι Κυβερνώντες ότι το κλείσιμο δύο-τριών Τραπεζών που έχουν βαρέσει κόκκινο στη σχέση καταθέσεις - δάνεια θα προκαλούσε φαινόμενο Ντόμινο και πανικό των καταθετών , απλώς προεδρεύει , δημιουργώντας έτσι συνθήκες πλήρους απαξίωσης στο σύνολο του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος. Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής θα τα φάμε στη μάπα λίαν σύντομα και θα είναι καταλυτικά για την Ελλάδα .

2 σχόλια:

oceansofangels είπε...

@axinosp ξέρεις ποιες είναι αυτές οι τράπεζες που έχουν βαρέσει κόκκινο στη σχέση καταθέσεις - δάνεια? Αναφέρεσαι στις τέσσερεις μεγάλες?

axinosp είπε...

δεν αναφέρομαι εγώ αλλά το άρθρο και μάλιστα με μισόλογα . τυπικά όμως πλην των τεσσάρων μεγάλων οι υπόλοιπες είναι για χοντρό κλείσιμο με επέμβαση των εποπτικών αρχών .Αλλά όπως είπα φοβούνται το ντόμινο και τον πανικό και δεν κάνουν τίποτα που αυτό θα έχει ακόμα χειρότερα αποτελέσματα !!