Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Η απόφαση Βγενόπουλου θέμα στη Κυπριακή βουλή

Η Επιτροπή Οικονομικών της Κυπριακής Βουλής κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών και τις εποπτικές αρχές της Κύπρου να δώσουν εξηγήσεις για την απόφαση μεταφοράς της έδρας της ΜΡΒ στην Αθήνα και για τις καταγγελίες, τις οποίες διατύπωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Τράπεζας Ανδρέας Βγενόπουλος.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης υπεραμύνθηκε του θεσμικού πλαισίου, το οποίο, είπε, προσδίδει ασφάλεια και προστασία στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και στην Κύπρο ως χρηματοοικονομικό κέντρο.
Ωστόσο, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο βελτιώσεων, όταν και εάν χρειαστεί. Είπε επίσης ότι την περασμένη Παρασκευή είχε συνάντηση με τον κ. Βγενόπουλο και από τα όσα του ανέφερε, η απόφαση δεν θα επηρεάσει τις εργασίες της τράπεζας στην Κύπρο, ούτε τη φορολογία της κυβέρνησης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, ανέφερε ότι έχει δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στην πρόθεση της Marfin για μεταφορά της έδρας της και πρόσθεσε ότι αυτή η πρώτη πρόθεση πρέπει να εγκριθεί από το 75% των μετόχων της, που οι περισσότεροι είναι Κύπριοι. Ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι ότι οι επιπτώσεις στα δημοσιονομικά θα είναι μηδαμινές και ο φόρος δεν θα χαθεί.
Τι κατήγγειλε ο Α. Βγενόπουλος στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Marfin Popular Bank
Ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε πως με βάση την απόφαση των Δ.Σ ορίστηκε η 30η Ιουνίου ως τελική ημερομηνία για μετασχηματισμό των ισολογισμών και πως η διαδικασία θα εξελιχτεί για περίπου 4-5 μήνες, οπότε και θα παρουσιαστεί η πρόταση ενώπιον έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για έγκριση. Για την έγκριση της απόφασης για μετακίνηση της έδρας απαιτείται θετική ψήφος από τα 2/3 των μετόχων.
Στη Γενική Συνέλευση, που ολοκληρώθηκε γύρω στις 8.30 απόψε, έγιναν πολλές εκκλήσεις από μετόχους για αναθεώρηση της απόφασης.
Η αντίδραση του ισχυρού άνδρα της Marfin ήταν "δώστε μου μια χαραμάδα, μια ευκαιρία, ένα δείγμα γραφής ότι κάτι θα αλλάξει στην Κύπρο και εγώ είμαι ο πρώτος που θα θέλω να μείνει η έδρα στην Κύπρο". Με τα σημερινά δεδομένα, ανάφερε ο Α. Βγενόπουλος, "προτιμώ να έχω την εταιρεία στη Ζιμπάμπουε..." Ο κ. Βγενόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να αναθεωρήσει την απόφαση του για να μη κατηγορηθεί από οποιονδήποτε ότι εκβιάζει καταστάσεις ή ότι έκανε όλο αυτό το θέμα για ανταλλάγματα.
Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι «αν αλλάξουν τα κατεστημένα, οι αγκυλώσεις και άλλες στρεβλώσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη του Ομίλου» το θέμα μπορεί να ξαναεξεταστεί στο διάστημα των τεσσάρων μηνών, που μεσολαβούν μέχρι τη έκτακτη συνέλευση που θα αποφανθεί για το θέμα.
Ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Α. Αυξεντίου έκανε έκκληση στον κ. Βγενόπουλο να ξανασκεφτεί το θέμα για τα ευρύτερα συμφέροντα της Κύπρου. Ακόμα, ο κ. Αυξεντίου του είπε ότι παρά τα προβλήματα και τις αγκυλώσεις, η Κύπρος επέτρεψε στη ΜΡΒ να κάνει ικανοποιητικά κέρδη τα τελευταία χρόνια.
Ανάλογη παρέμβαση έκανε και ο εκτελεστικός πρόεδρος της ELMA και μεγαλομέτοχος της ΜΡΒ Μιχ. Ιωαννίδης που επισήμανε και την παράμετρο να μην εγκριθεί από τους μετόχους αυτή η μετακίνηση της έδρας. Επίσης, ο κ. Ιωαννίδης είπε στον κ. Βγενόπουλο ότι η μετακίνηση της έδρας απαιτεί πολλές νομικές διαδικασίες, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η νομοθεσία περί εταιρειών στην Κύπρο για τα συμφέροντα της μειοψηφίας.
Ο κ. Βγενόπουλος, χωρίς να αντικρούει τις εισηγήσεις αυτών των μετόχων επέμενε ότι το περιβάλλον στην Κύπρο εμποδίζει την ανάπτυξη του Ομίλου. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις είπε στους μετόχους ότι "δεν μας θέλουν, τι θέλετε να κάνω...". Άφησε αιχμές ότι η Τράπεζα Κύπρου ευνοήθηκε στην έγκριση για να εξασφαλίσει άδεια εξαγοράς τράπεζας στη Ρωσία, ενώ η ΜΡΒ, είπε, για χαμηλότερη επένδυση, ταλαιπωρήθηκε για αρκετό καιρό.
Στην ομιλία του στη συνέλευση, ο κ. Βγενόπουλος εξήγησε ότι το κυπριακό σύστημα δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στη Marfin, που θέλει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα στις διεθνείς αγορές για να αναπτυχθεί. Ανέλυσε την επιχειρηματική λογική της απόφασης και ανέφερε ότι το ρυθμιστικό σύστημα στην Κύπρο δεν παρέχει την απαραίτητη ευελιξία που χρειάζεται ο Όμιλος για να επεκταθεί. Έφερε ως παράδειγμα τον υπολογισμό των εποπτικών κεφαλαίων, και την διαφορά αντίληψης που υπάρχει μεταξύ των κυπριακών και διεθνών εποπτικών αρχών. "Πέστε ότι αγοράζεις μια τράπεζα έναντι €1 δισ. ευρώ και ότι αυτή η τράπεζα έχει equity 0,5 δισ. ευρώ. Με βάση τους κυπριακούς κανόνες, αυτό πρέπει να σου αφαιρεθεί από τα εποπτικά κεφάλαια, ενώ αλλού δεν ισχύει αυτό", είπε. "Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το σύστημα δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των διεθνών ομίλων. Θέλουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο", συνέχισε.
Ο κ. Βγενόπουλος μίλησε επίσης για το θέμα της αγοράς ιδίων μετοχών. Στο εξωτερικό, είπε, ένας όμιλος μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ίδιες μετοχές που κατέχει για σκοπούς εξαγοράς. Στην Κύπρο, είπε, δεν επιτρέπεται καν μια τράπεζα να αγοράσει τις μετοχές της.
Σε άλλο σημείο ο κ. Βγενόπουλος είπε απευθυνόμενος στους μετόχους:"Επίσης, στην Κύπρο υπάρχει θέμα των κλειστών περιόδων, που σε κανονικές περιόδους προστατεύουν, αλλά σε περιόδους κρίσης είναι οδυνηρές για τους μετόχους, που θέλουν να υπερασπίσουν τη μετοχή τους. Το Δεκέμβριο, όταν η κρίση ήταν έντονη, οι διεθνείς κεφαλαιαγορές άλλαξαν το ρυθμιστικό πλαίσιο για μικρή περίοδο δύο μηνών. Εμείς είπαμε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για δύο μήνες να μην υπάρχει αυτός ο περιορισμός της κλειστής περιόδου, αλλά μας το αρνήθηκαν. Νομίζω πως αν μας είχανε βοηθήσει τα πράγματα η τιμή της μετοχής δεν θα ήταν τόσο χαμηλά".
"Πέραν των επιχειρηματικών λόγων, μπορώ να σας πω ότι θεωρούμε ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα κατεστημένο, που λειτουργεί ως κράτος εν κράτει και το οποίο μας πολέμησε " υποστήριξε ο κ. Βγενόπουλος.
http://www.hellenicbusiness.gr/index.php/permalink/5967.html
Σημ.axinosp:Πίστευα ότι οι Έλληνες Πολιτικοί ήσαν για κλωτσιές αλλά μετά το σήριαλ του Βγενόπουλου στην Κύπρο άλλαξα γνώμη .Μέσα σε τόσο λίγα χρόνια από τότε που η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ η εξαθλίωση των πολιτών της αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς σε σημείο που το 70% δεν βγάζει το μήνα και δεν φτάνει αυτό μόνο , τώρα κρέμονται και από τα αρχίδια του Βγενόπουλου αν θα μείνει η έδρα της Marfin στη Κύπρο ή όχι και τρέχουν οι πολιτικοί στην Κυπριακή Βουλή και δεν φτάνουν . Συγχαρητήρια φτάσατε πολύ γρήγορα τα Ελληνικά Πολιτικά δεδομένα και κάνετε αγώνα να τα ξεπεράσετε !!

Δεν υπάρχουν σχόλια: