Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Το GEAB N°35 είναι διαθέσιμο!

Παγκόσμια συστημική κρίση : Ιουνίος 2009
– Όταν ο Πλανήτης εξήλθε από το εξηντάχρονο
παλαιό πλαίσιο αναφοράς
(16/5/2009)

Ο οικονομικός σουρεαλισμός που ήταν στην καρδιά των τάσεων χρηματιστηρίου, των οικονομικών δεικτών και των πολιτικών σχολίων στους προηγούμενους δύο μήνες, είναι στην πραγματικότητα το κύκνειο άσμα του αναφερόμενου πλαισίου μέσα στο οποίο ο κόσμος έχει ζήσει από το 1945.
Εξίσου με το Ιανουάριο του 2007, η 11η έκδοση του GEAB που περίγραψε ότι η στροφή του έτους 2006/07 τυλίχτηκε σε μια «στατιστική ομίχλη» χαρακτηριστική μιας εισόδου μέσα στην ύφεση με σκοπό να εκφράσει τις αμφιβολίες μεταξύ των επιβατών ότι ο τιτανικός βυθίζεται πραγματικά (1 ),η ομάδα μας σήμερα θεωρεί ότι το τέλος της άνοιξης του 2009 χαρακτηρίζεται από την παγκόσμιο τελική έξοδο του πλαισίου αναφοράς που χρησιμοποιείται για εξήντα έτη από τους διεθνείς οικονομικούς, χρηματικούς και πολιτικούς παίκτες στη λήψη των αποφάσεών τους, και ιδιαίτερα της «απλουστευμένης» έκδοσής του που χρησιμοποιείται μαζικά από την πτώση του κομμουνιστικού μπλοκ το 1989
(όταν το αναφερόμενο πλαίσιο έγινε αποκλειστικά Αμερικανο-κεντρικό).
Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι οι δείκτες που ο καθένας
ήταν εξοικειωμένος να χρησιμοποιεί για αποφάσεις επενδύσεων, κερδοφορία ,θέση, συνεργασία, κ.λπ… έχουν γίνει ξεπερασμένοι και ότι τώρα είναι απαραίτητο να βρεθούν οι νέοι σχετικοί δείκτες για να αποφύγουμε τις καταστρεπτικές αποφάσεις.
Αυτή η διαδικασία της παλαίωσης έχει αυξηθεί δραματικά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων λίγων μηνών κάτω υπό την πίεση δύο τάσεων:
. κατ' αρχάς, οι απελπιστικές προσπάθειες να διασωθεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, ιδιαίτερα το αμερικανικό και βρετανικό σύστημα, που έχουν de facto " σπασμένα όργανα πλοήγησης " ως αποτέλεσμα όλου του χειρισμού που ασκείται από τα ίδια τα οικονομικά ιδρύματα και από τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες.
Μεταξύ εκείνων των πανικόβλητων και των εντυπωσιακών δεικτών πανικού , τα χρηματιστήρια είναι μια τέλεια περίπτωση οπως θα δούμε με περαιτέρω λεπτομέρειες σε αυτό το ζήτημα του GEAB.
Εν τω μεταξύ, τα δύο διαγράμματα κατωτέρω επεξηγούν έξοχα πώς αυτές οι απελπισμένες προσπάθειες απέτυχαν να αποτρέψουν την Παγκόσμια Τράπεζα από τη βίωση ενός σημαντικού σεισμού(το περισσότερο διάστημα του 2007 που προκλήθηκε το τέλος της Αμερικανο-Βρετανικής κυριαρχίας σε αυτήν την ταξινόμηση).
. αφετέρου, τα αστρονομικά ποσά ρευστότητας που διοχετεύτηκαν μέσα σε ένα έτος στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, ιδιαίτερα στο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ οικονομικό σύστημα, οδήγησαν όλους τους οικονομικούς και πολιτικούς φορείς σε μια συνολική απώλεια αφής με την πραγματικότητα. Πράγματι, σε αυτή τη φάση, όλοι φαίνονται να πάσχουν από ένα σύνδρομο της νόσου των δυτών - που εξασθενίζει εκείνους που έχουν επηρεασθεί και που τους οδηγεί στο να βουτήξουν βαθύτερα αντί να αναδυθούν. Η οικονομική νόσος των δυτών έχει τα ίδια αποτελέσματα με την αντίστοιχη θαλάσσια .
Χαλασμένοι ή διεστραμμένοι αισθητήρες ,έχουμε απώλεια προσανατολισμού μεταξύ των πολιτικών και οικονομικών ηγετών, αυτοί είναι οι δύο παράγοντες κλειδί που επιταχύνουν την έξοδο του διεθνούς συστήματος από το αναφερόμενο πλαίσιο των προηγούμενων λίγων δεκαετιών.

Τα 20 Κορυφαία οικονομικά ιδρύματα με βάση την κεφαλαιοποίηση αγοράς το1999 (USD δις.) - Πηγή: Financial Times, 05/2009
Τα 20 Κορυφαία οικονομικά ιδρύματα με βάση την κεφαλαιοποίηση αγοράς το 2009 (USD δις.) - Πηγή: Financial Times, 05/2009

Φυσικά, είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα οποιασδήποτε συστημικής κρίσης και εύκολο να καθορίστεί ότι, στο διεθνές σύστημα χρησιμοποιούμαστε, ένας αυξανόμενος αριθμός γεγονότων ή τάσεων έχει αρχίσει το σκάσιμο από αυτό το εκατονταετές πλαίσιο, που καταδεικνύει πώς αυτή η κρίση είναι μοναδική στο είδος της , στη σύγχρονη ιστορία.
Ο μόνος τρόπος να μετρηθεί το μέγεθος των εν εξελίξει αλλαγών είναι να πάμε πίσω αρκετούς αιώνες. Η εξέταση των στατιστικών στοιχείων που συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών επιτρέπει σε κάποιον μόνο να δει τις λεπτομέρειες αυτής της παγκόσμιας συστημικής κρίσης και όχι τη γενική άποψη.

Εδώ είναι τρία παραδείγματα που δείχνουν ότι ζούμε σε στιγμές αλλαγών που εμφανίζονται μόνο μία φορά κάθε δύο ή τρεις αιώνες:

1. Το 2009, το επίσημο επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας έχει φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδό του (0.5 τοις εκατό) από τη δημιουργία αυτού του σεβάσμιου οργάνου, δηλ. από 1694 (εδώ και 315 έτη).
Επίσημο επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας από τη δημιουργία της το 1694 - πηγή: Τράπεζα της Αγγλίας, 05/2009

2. Το 2008, το Caisse des Dépôts et Consignations, ο οικονομικός βραχίονας της γαλλικής κυβέρνησης από 1816 κάτω από διαδοχικά καθεστώτα όλης της Γαλλίας (Βασιλεία, Αυτοκρατορία, Δημοκρατία…), δοκίμασε την για πρώτη φορά ετήσια απώλειά του (εδώ και 193 έτη) (2).

3. Τον Απριλίο του 2009, η Κίνα έγινε κορυφαίος εμπορικός συνεργάτης της Βραζιλίας, ένα γεγονός που αναγγέλλει πάντα σημαντικές αλλαγές στη παγκόσμια ηγεσία. Αυτό είναι μόνο η δεύτερη φορά που αυτό έχει συμβεί δεδομένου ότι η Αγγλία έβαλε ένα τέλος σε τρεις αιώνες της πορτογαλικής ηγεμονίας διακόσια έτη πριν. Οι ΗΠΑ αντικατέστησαν έπειτα την Αγγλία ως κύριο εμπορικό συνεργάτη της Βραζιλίας στην αρχή της δεκαετίας του '30 (3).

Δεν αξίζει η επισκόπηση στις πολλές συγκεκριμένα αμερικανικές τάσεις που σκάνε από το εθνικό αναφερόμενο πλαίσιο έναντι του προηγούμενου αιώνα (δεν υπάρχει κανένα σχετικό αναφερόμενο πλαίσιο παλαιότερο από αυτό στις ΗΠΑ): η απώλεια στην αξία του δολαρίου, δημόσια ελλείμματα, συσσώρευση του δημόσιου χρέους, συσσωρεμένα εμπορικά ελλείμματα, κατάρρευση κτηματομεσιτικών αγορών, απώλειες οικονομικών ιδρυμάτων… (4)

Αλλά φυσικά, στη χώρα που στη καρδιά της παγκόσμιας συστημικής κρίσης, τα παραδείγματα αυτού του είδους είναι πολυάριθμα και ήδη έχουν συζητηθεί ευρέως στις διάφορες ανακοινώσεις του GEAB από το 2006. Στην πραγματικότητα, ένας αριθμός σχετικών χωρών και περιοχών παγκόσμια, ο οποίος είναι συμπτωματικός θα εξέλθει από το τρέχον αναφερόμενο πλαίσιο. Εάν υπήρξε μόνο μια χώρα ή ένας τομέας επηρεασμένος, απλά θα έδειχνε ότι αυτή η χώρα/τομέας περνά από μία ασυνήθιστη φάση αλλά σήμερα, πολλές χώρες, στην καρδιά του διεθνούς συστήματος, και ενός πλήθους οικονομικών και χρηματικών τομέων ταυτόχρονα επηρεάζονται από αυτήν την απομάκρυνση από έναν «εκατονταετή δρόμο».
Τάσεις χρηματιστηρίου - που ευθυγραμμίζονται για πληθωρισμό - κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων σημαντικών οικονομικών κρίσεων (γκρι: 1929, κόκκινο: 1973, πράσινος: 2000, και μπλε: τρέχουσα κρίση) - πηγή:
Dshort/Commerzbank, 17/04/2009

Κατά συνέπεια, για να ολοκληρώσουμε αυτήν την ιστορική προοπτική, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η έξοδος από το εκατονταετές σύστημα αναφοράς είναι γραφικά ορατό υπό μορφή καμπύλης που σκάει απλά από το πλαίσιο που επέτρεψε στις τρέχουσες τάσεις και τις τιμές για να αντιπροσωπευθούν για αιώνες.

Αυτό το σκάσιμο από τα παραδοσιακά αναφερόμενα πλαίσια επιταχύνεται, έχει επιπτώσεις στους αυξανόμενους αριθμούς τομέων και χωρών, ενισχύει την απώλεια έννοιας των δεικτών που χρησιμοποιούνται καθημερινά ή μηνιαία από τα χρηματιστήρια, τις κυβερνήσεις, ή τις επίσημες πηγές των στατιστικών, και επιταχύνει τη διαδεδομένη συνειδητοποίηση που " οι συνηθισμένοι δείκτες" δεν μπορούν πλέον να δώσουν οποιαδήποτε διορατικότητα, ή ακόμα και να αντιπροσωπεύσουν τις τρέχουσες παγκόσμιες εξελίξεις.

Ο κόσμος θα φθάσει έτσι στο καλοκαίρι του 2009 χωρίς διαθέσιμες οποιεσδήποτε αξιόπιστες αναφορές.

Φυσικά, ο καθένας είναι ελεύθερος να σκεφτεί ότι η μηνιαία παραλλαγή μερικών σημείων ενός ιδιαίτερου οικονομικού ή χρηματικού δείκτη, δεν επηρεάζεται κατά ένα μεγάλο μέρος από τις πολλαπλάσιες επεμβάσεις των δημόσιων αρχών και των τραπεζών, φέρνει την πολύ περισσότερη αξία στην εξέλιξη της τρέχουσας κρίσης από την από τα εκατονταετή αναφερόμενα πλαίσια. Ο καθένας είναι επίσης ελεύθερος να θεωρήσει ότι εκείνοι που δεν περίμεναν ούτε την κρίση ούτε την έντασή της είναι τώρα σε θέση να ξέρουν την ακριβή ημερομηνία όταν θα τελειώσει.

Η ομάδα μας τους συμβουλεύει να πάνε να δουν (ή να δουν πάλι) τη ταινία Matrix (5) και για να σκεφτούν για τις συνέπειες του χειρισμού των αισθητήρων και των δεικτών της αντίληψης για το δεδομένο περιβάλλον κάποιου. Πράγματι, καθώς θα εξετάσουμε λεπτομερώς το σπέσιαλ καλοκαιρινό μας ανακοινωθέν 2009 GEAB (N°36), οι ερχόμενοι μήνες θα μπορούσαν να τιτλοφορηθούν «Η κρίση που ξαναφορτώθηκε» (6).

Σε αυτό το 35$ο ανακοινωθέν του GEAB, εκφράζουμε επίσης τις συμβουλές μας στις οποίες οι δείκτες, σε αυτήν την περίοδο μετάβασης μεταξύ των δύο αναφερόμενων πλαισίων, είναι σε θέση να παρέχουν τις αξιόπιστες πληροφορίες για την εξέλιξη της κρίσης και του οικονομικού και χρηματικού περιβάλλοντος.

Τα δύο άλλα σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζονται σε αυτό το ανακοινωθέν του Μαΐου 2009 του GEAB είναι, πρώτα, η προγραμματισμένη αποτυχία των δύο σημαντικών οικονομικών σχεδίων κινήτρων : δηλαδή των κινεζικών και των αμερικανικών σχεδίων, και, δεύτερον , η Αγγλία θα κάνει έκκληση στο ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια μέχρι το τέλος του καλοκαιριού 2009.

Από την άποψη των συστάσεων, σε αυτό το ανακοινωθέν , η ομάδα μας προσδοκά την εξέλιξη στις μεγαλύτερες παγκόσμιες αγορές ακίνητων και χρηματαγορών.

http://www.leap2020.eu/GEAB-N-35-is-available!-Global-systemic-crisis-June-2009-When-the-world-steps-out-of-a-sixty-year-old-referential_a3248.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: