Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Φόβοι ότι έχει χαθεί ο έλεγχος των τραπεζών στα stress tests έριξαν Wall - Ευρώπη


ZEZA ZHKOY

Η επιλογή της Ουάσιγκτον να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests μετά το κλείσιμο των συναλλαγών στη Wall Street, πυροδότησε κύμα πωλήσεων των αμερικανικών όσο και των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών. Ηδη οι διαθέσεις των επενδυτών ήταν άσχημες από τις φήμες που κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτες ότι έχει χαθεί ο έλεγχος των αμερικανικών τραπεζών στα stress tests. Η ανεξέλεγκτη (ακόμη) κρίση στις τράπεζες παρέλυσε τους επενδυτές διογκώνοντας τους φόβους που έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο αποτυχίας του προγράμματος Ομπάμα για τη στήριξη του χρεοκοπημένου τραπεζικού συστήματος.

Βεβαίως, οι φήμες επικεντρώθηκαν ξανά στη Citigroup και στην Bank of America ότι θα χρειαστούν νέα κρατικά σωσίβια όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής (stress test). Καθώς αυτές θα προσφύγουν ξανά στην κυβέρνηση για τη διάσωσή τους επειδή δεν θα έχουν τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές. Το πλάνο παρέχει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να απαιτήσει από την τράπεζα που θα προσφύγει στην κρατική ενίσχυση για τη σωτηρία της, την ανταλλαγή των προνομιούχων μετοχών της τράπεζας με κοινές μετοχές. Ηδη στα χέρια του κράτους έχει περάσει το 36% της Citigroup καθώς ο (πρώην) αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός αποδέχθηκε το σχέδιο για μετατροπή των προνομιούχων μετοχών αξίας 45 δισ. δολαρίων που κατείχε η κυβέρνηση σε κοινές. Η Citi κατέγραψε ζημιές ρεκόρ 27,7 δισ. δολαρίων μέσα στο 2008.

- Ούτε η μείωση των επιτοκίων στο ναδίρ της 10ετούς πορείας του ευρώ από την ίδρυσή του, ούτε και το «quantitative easing» στο οποίο σύρθηκε, τελικώς χθες, η ΕΚΤ, λειαίνουν τις ανησυχίες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε το επιτόκιο του ευρώ στο ιστορικό ναδίρ του 1% (από 1,25%) και, παράλληλα, επέκτεινε στους 12 μήνες τον πακτωλό χρήματος που ρίχνει στις εμπορικές τράπεζες, ενώ εξήγγειλε την απόφαση αγοράς εταιρικών ομολόγων (quantitative easing). Ομως, είναι ήδη αργά. Τώρα, ταπεινωμένη σύρθηκε και αυτή στη μέθοδο αυτή, γνωστή ως «quantitative easing».

Δεν είναι τυχαίο που η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ απέτυχε να δημιουργήσει ελπίδες στις αγορές. Ούτε καν μπόρεσε να σταθεροποιήσει τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Οι αγορές έδωσαν με την πτώση τους τη χαριστική βολή στη νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης.

Η Φρανκφούρτη, το Παρίσι και ολόκληρη η Eυρώπη ταρακουνήθηκαν χτες από τους φόβους. O απολογισμός είναι βαρύς. Oι πολίτες δύσκολα θα παραμερίσουν τις φοβίες και θα αγνοήσουν τις συνέπειες. Η ραγδαία ύφεση των οικονομιών της Ευρωζώνης εντείνει τις παρενέργειες και εντείνεται από την εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση του τραπεζικού τομέα.

Το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας θα συνεχίσει να αιμορραγεί παρά τον πακτωλό χρήματος από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Στο Σίτι, η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε το εθνικό επιτόκιο στο ιστορικό ναδίρ του 0,5%, στα χαμηλότερα επίπεδα από την ίδρυσή της το 1694. Ωστόσο, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι αυξάνει τις αγορές ομολόγων του βρετανικού Δημοσίου στα 150 δισ. στερλίνες, από τα 75 δισ. στερλίνες εντός των προσεχών μηνών. Ηταν η πρώτη ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα που άρχισε να χρησιμοποιεί από τον Μάρτιο τη μέθοδο του quantitative easing.

Ούτε, χθες πάντως, τις εφικτές λύσεις «α λα Fed» τόλμησε να υιοθετήσει πλήρως ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Δηλαδή, να αγοράσει κρατικά ομόλογα. Μόνον η Τράπεζα της Αγγλίας το έχει τολμήσει.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_100018_08/05/2009_313786
Σημ.axinosp:Οταν εψαχνα για εικόνα στην ανάρτηση με τη λέξη "quantitative easing"=Ποσοτική χαλάρωση κοίτα τι βρήκα στο Google!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: