Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Το GEAB N° 40 είναι διαθέσιμο!

Άνοιξη του 2010 - Ένα νέο ορόσημο στην παγκόσμια συστημική κρίση: Όταν η θηλιά γύρω από τα δημόσια ελλείμματα πρόκειται να στραγγαλίσει τα δυτικά κράτη και τα συστήματα της κοινωνικής τους ασφάλισης
- Δημόσια ανακοίνωση της GEAB N ° 40 (16 Δεκεμβρίου του 2009) --
Μετάφραση:axinosp

Η LEAP/E2020 πιστεύει ότι η παγκόσμια συστημική κρίση θα γνωρίσει ένα νέο ορόσημο από την άνοιξη του 2010. Πράγματι, αυτήν την εποχή, τα οικονομικά των μεγάλων δυτικών χωρών θα γίνουν αχαλίνωτα, και ταυτόχρονα θα γίνει σαφές η απαίτηση νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω της αποτυχίας των διαφόρων μέτρων το 2009 (1), και με το μέγεθος των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς να αποκλείουν νέες σημαντικές δαπάνες.

Η θηλιά του δημόσιου ελλείμματος ,που ευχαρίστως οι κυβερνήσεις τοποθέτησαν γύρω από το λαιμό τους το 2009,αρνούμενες να βάλουν το οικονομικό σύστημα να πληρώσει για τα λάθη του (2) θα επιβαρύνει υπέρμετρα όλες τις δημόσιες δαπάνες, πρόκειται δε να επηρεάσει κυρίως τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης των πλούσιων χωρών αποδυναμώνοντας τα μεσαία στρώματα και τους συνταξιούχους, κάνοντας τους φτωχότερους και να παραπαίουν (3).

Την ίδια στιγμή, στα πλαίσια της πτώχευσης θα αυξήσει το αριθμού των κρατών και άλλων διοικητικών αρχών (περιφέρειες, επαρχίες, ομοσπονδιακά κράτη) επιφέροντας ένα διπλό παράδοξο γεγονός , την αύξηση των επιτοκίων και τη πτήση του χρυσού έναντι των νομισμάτων . Σε περίπτωση απουσίας μιας οργανωμένης εναλλακτικής λύσης σε ένα αποδυναμωμένο δολάριο και, προκειμένου να βρεθεί μια εναλλακτική λύση για την απώλεια της αξίας των κρατικών ομολόγων (ιδιαίτερα των ΗΠΑ), όλες οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει, εν μέρει, να «στραφούν» στο χρυσό, το ανεπίσημα παλιό εχθρό της FED. Το στοίχημα για την ανάκαμψη, σε αυτό το σημείο, έχει χαθεί εντελώς από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες (4), το ορόσημο στην άνοιξη του 2010 θα είναι η αρχή μιας τεράστιας μεταφοράς ,20.000 δισ. δολαρίων με αξιόγραφα «φούσκες» (5) προς την μεριά των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης των χωρών που θα τα συσσωρεύσουν .

Στο GEAB N ° 40, η ομάδα της LEAP/E2020 θα αναπτύξει τις προβλέψεις της σχετικά με τα διάφορα θέματα, ενώ παράλληλα θα δοθεί μια λεπτομερής αποτίμηση για τις προβλέψεις τις οποίες πέτυχε το 2009 σε συνολικό ποσοστό επιτυχίας 72% (6). Τέλος, οι ερευνητές μας θα παρουσιάσουν τις προβλέψεις τους σχετικά γι’ αυτό το μήνα ειδικότερα: σε εμπορικά ακίνητα, νομίσματα και τα έσοδα από το εξωτερικό.



Οι δέκα πιο ευάλωτες χώρες σε χρέος / ΑΕΠ (με μπλε χρώμα, Δημόσιο χρέος με πορτοκαλί: ιδιωτικό χρέος) - Πηγή: Crédit Suisse, 03/2009

Η πραγματικότητα κινείται γρήγορα και οι προβλέψεις της GEAB αριθ. 39 στην οποία αναφερόταν ότι το 2010 θα είναι έτος που θα σημειωθούν τρεις τάσεις, μία από τις οποίες θα είναι η κατάσταση της πτώχευσης (7): από το Ντουμπάι έως την Ελλάδα, μέσω των όλο και πιο ανησυχητικών αναφορών από τις εταιρείες αξιολόγησης για το χρέος της Αμερικής και της Βρετανίας , ή τον δρακόντειο ιρλανδικό προϋπολογισμό και οι προτάσεις της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση των δημόσιων ελλειμμάτων, η την αύξηση της ανικανότητας των κρατών να διαχειριστούν τα χρέη τους γίνονται πρωτοσέλιδα στον Τύπο. Ωστόσο, στο επίκεντρο των ζυμώσεων του τύπου , όλες οι πληροφορίες δεν είναι της ίδιας αξίας ορισμένων δεν είναι τίποτα περισσότερο από επίπονες εργασίες της κινέζικης παροιμίας για το δάχτυλο (8), ενώ άλλα πραγματικά δείχνουν το φεγγάρι.


Σχετικά με το θέμα των επίπονων εργασιών σε σχέση με το «δάχτυλο», αυτή η δημόσια ανακοίνωση της GEAB N ° 40 παρουσιάζει την περίπτωση πρόβλεψης για την Ελλάδα.

Ελληνικά κρίση χρέους: Ένα μικρό πρόβλημα για τη Φρανκφούρτη και μια ισχυρή προειδοποίηση για την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο

Ερχόμενοι τώρα στην Ελλάδα, βρίσκουμε ένα θέμα παρόμοιο με αυτό που η ομάδα μας έδειξε μέσω του GEAB αριθ. 33 τον Μάρτιο του 2009, όταν ο τύπος έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στην ιδέα ότι η Ανατολική Ευρώπη επρόκειτο να οδηγήσει το Ευρωπαϊκό Τραπεζικό σύστημα και το Ευρώ σε μείζονα κρίση. Έχουμε εξηγήσει ότι αυτά τα «Νέα» δεν βασίστηκαν σε κάτι αξιόπιστο και ότι ήταν μόνο μια σκόπιμη προσπάθεια από την πλευρά της Wall Street και του City να δημιουργήσει την πεποίθηση για μια ρωγμή στην ΕΕ, με συνεχείς δημοσιεύσεις ψευδών ιστοριών για το «Τραπεζικό κίνδυνο από την Ανατολική Ευρώπη» και να προσπαθούν να στιγματίζουν την δειλή Ευρωζώνη σε σύγκριση με τα Αμερικανικά και Βρετανικά «εκούσια» μέτρα. Ένας από τους στόχους ήταν, επίσης, να δοκιμάσουν και να στρέψουν αλλού τη διεθνή προσοχή μακριά από την αύξηση των οικονομικών προβλημάτων της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, όλα με σκοπό την αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής θέσης στις παραμονές της συνόδου κορυφής της G20.

Η ελληνική περίπτωση είναι μάλλον η ίδια. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει κρίση στα ελληνικά δημόσια οικονομικά (αυτή είναι η πραγματικότητα), αλλά υποτίθεται ότι έχουν υπερεκτιμηθεί οι συνέπειες για την Ευρωζώνη , ενώ η κρίση δείχνει την αύξηση των εντάσεων γύρω από τα δημόσια χρέη, την αχίλλειο πτέρνα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας (9 ).


Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα παραμένει η χώρα η οποία πάνω από όλες, διαχειρίστηκε άσχημα την ένταξη της στην ΕΕ . Από το 1982, διάφορες Ελληνικές κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα, αλλά χρησιμοποιούσαν την ΕΕ ως ανεξάντλητη πηγή των επιδοτήσεων, χωρίς να λαμβάνουν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του οικονομικού και κοινωνικού πλαισίου της χώρας. Με σχεδόν το 3% του ΑΕΠ να προέρχεται απευθείας από τις Βρυξέλλες το 2008 (10), η Ελλάδα είναι πράγματι μια χώρα που συντηρείται με Ευρωπαϊκές ενέσεις για σχεδόν τριάντα χρόνια. Η πραγματική επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας είναι, ένα ακόμη βήμα σε αυτή την παρατεταμένη ανάπτυξη. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης γνώριζαν εδώ και πολύ καιρό ότι το Ελληνικό πρόβλημα θα πάρει σάρκα και οστά , μία ημέρα.

Αλλά για μια χώρα που παράγει το 2,5% του ΑΕΠ στην ευρωζώνη (και 1,9% της ΕΕ), βρισκόμαστε πολύ μακριά από μια επικίνδυνη κατάσταση γονατίσματος για το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα και την Ευρωζώνη. Σαν παράδειγμα, η χρεοκοπία της Καλιφόρνιας (12% του ΑΕΠ των ΗΠΑ) ενέχει πολύ περισσότερους κινδύνους αποσταθεροποίησης για το δολάριο και την Αμερικανική οικονομία. Επιπλέον, δεδομένου ότι στους ίδιους αναλυτές συνήθως αρέσει να κάνουν καταλόγους όλων των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν μια σοβαρή κρίση στα δημόσια οικονομικά τους (Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, μπορούμε να προσθέσουμε τη Γαλλία και τη Γερμανία), και για λόγους πληρότητας θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός από το γεγονός ότι το ομοσπονδιακό κράτος είναι τεχνικά σε πτώχευση (11), εάν η Fed δεν εκτύπωνε δολάρια σε απεριόριστες ποσότητες για της ανάγκες της αγοράς, άμεσα ή έμμεσα, κρατικά ομόλογα ίσης αξίας , και εκτός από την Καλιφόρνια (το πλουσιότερο κράτος της Ένωσης που ταλαντεύονται στην άκρη της αβύσσου εδώ και μήνες), υπάρχουν συνολικά 48 πολιτείες από τις 50 με αυξανόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού σήμερα (12). Όπως συνοψίζεται στον τίτλο της 14η έκδοσης του Δεκεμβρίου της Stateline, μια Αμερικανική ιστοσελίδα που ειδικεύεται στις πολιτείες των ΗΠΑ και τους δήμους, αναφέρει «σενάρια εφιάλτες στοιχειώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες», φοβούνται δε ότι όλες οι πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών θα χρεοκοπήσουν εξαιτίας του χρέους το 2010 / 2011.

Η Ευρωζώνη, η οποία έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο (13), περιλαμβάνει επίσης τις χώρες που έχουν συσσωρεύσει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό τους μέχρι το περασμένο έτος, πλεόνασμα από το εξωτερικό εμπόριο και μια κεντρική τράπεζα που δεν έχει μετατρέψει τον ισολογισμό της σε μια πισίνα με «σάπια ή τοξικά »ομόλογα (σε αντίθεση με τη Fed τους τελευταίους 18 μήνες). Έτσι, αν η κρίση στην Ελληνικά δημόσια οικονομικά δείχνει σαφώς κάτι, αυτό δεν είναι τόσο πολύ η κατάσταση στην Ελλάδα ή ένα ειδικό πρόβλημα της Ευρωζώνης, αλλά ένα ευρύτερο πρόβλημα που πρόκειται να γίνουν πολύ χειρότερο, το 2010 : το γεγονός ότι τα Αμερικάνικα Κυβερνητικά ομόλογα είναι τώρα μια φούσκα στην πρόθυρα έκρηξης (περισσότερα από 49.500 δισ. δολάρια ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, με αύξηση 45% σε δύο χρόνια (14)).

Η επιδείνωση των αξιολογήσεων που δημοσιεύονται από τους οργανισμούς αξιολόγησης των ΗΠΑ δείχνει μετά την κρίση του Ντουμπάι , όπως πάντα, ότι οι οργανισμοί αυτοί δεν ξέρουν (ή δεν μπορούν) να προβλέψουν τις εξελίξεις αυτές. Ας θυμηθούμε ότι δεν είδαν , την κρίση της στεγαστικής φούσκας που ερχόταν , ούτε την κατάρρευση της Lehman Brothers και της AIG, ούτε την κρίση του Ντουμπάι. Επειδή εξαρτώνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ (15), αδυνατούν, φυσικά, να κατηγορήσουν ευθέως τους δύο αυτούς που είναι στο επίκεντρο του σημερινού χρηματοπιστωτικού συστήματος (Ουάσιγκτον και Λονδίνο). Ωστόσο, δείχνουν την κατεύθυνση του επόμενου μεγάλου σοκ που πρόκειται να έρθει, Κρατικά ομόλογα ... και σε αυτόν τον τομέα, οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερη έκθεση είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία.

Εκτός αυτού, είναι πολύ διδακτικό να δείτε τις λεπτές αλλαγές στα περιεχόμενα των άρθρων που δημοσιεύονται από τους οργανισμούς αυτούς. Μέσα σε λίγες εβδομάδες που έχουν περάσει από την ίδια παλιά εξήγηση που αναφέρει ότι η εγγενής ποιότητα των δύο αυτών χωρών (ΗΠΑ, Αγγλία) (16) στα των οικονομικών τους και της διαχείρισής τους απομακρύνει σαν προειδοποίηση κάθε κίνδυνο χρεοκοπίας εκ μέρους των αντίστοιχων κυβερνήσεών τους, από το 2010 θα είναι απαραίτητες για να αποδειχθούν αυτές οι ιδιότητες και ικανότητες διαχείρισης, προκειμένου να διατηρήσουν τη πολυπόθητη βαθμολογία ΑΑΑ, που επιτρέπει τον δανεισμό με το χαμηλότερο κόστος (17). Ακόμη και όταν οι οργανισμοί διαβάθμισης, αρχίζουν να ζητούν αποδεικτικά στοιχεία, είναι επειδή τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα.

Για να ολοκληρώσετε με την υπόθεση της Ελλάδας, η ομάδα μας θεωρεί ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι τριπλά θετική για την ευρωζώνη:

.απαιτείται να εξεταστούν σοβαρά τα μέτρα αλληλεγγύης και να τεθεί σε εφαρμογή σε μία τέτοια κατάσταση. Οι παρατηρητές θα πρέπει να κάνει μια σαφή επιλογή: είτε να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως ένα μεμονωμένο παράδειγμα, ή να την αντιμετωπίσει ως ένα στοιχείο της Ευρωζώνης. Δεν μπορούν όμως να κάνουν και τα δύο ταυτόχρονα, προσθέτοντας την αδυναμία μιας απομονωμένης Ελλάδας σε μια αποδυνάμωση της Ευρωζώνης που προκαλείται από την Ελλάδα.

.απαιτείται, επιτέλους, οι ελληνικές αρχές να προβούν σε επιχείρηση «αλήθειας» για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους και να επιτρέπει στην ΕΕ να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κυρίως προκειμένου να μειωθούν σημαντικά η ενδημική διαφθορά και η ευνοιοκρατία (18).

. θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (και για άλλους) οι οποίοι σαχλαμαρίζουν με οικονομικές και κοινωνικές στατιστικές όλο και περισσότερο, αποδεικνύοντας ότι οι εν λόγω βλακείες το μόνο αποτελέσματα που φέρνουν είναι να βυθίζουν μια χώρα σε κρίση ακόμη περισσότερο. Δυστυχώς, είμαστε πιο αβέβαιοι ως προς την ιδέα ότι άλλοι ηγέτες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Έλληνα πρωθυπουργού ... σίγουρα όχι πριν την αλλαγή των κυβέρνησεων στη Μεγάλη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία ή τη Γερμανία.

-------

Σημειώσεις:

(1)Η κατανάλωση εξακολουθεί να παραμένει μουντή στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, (παρά τους γιορτασμούς για το τέλος του χρόνου). Η λεγόμενη κινεζική ανάπτυξη (δείτε αυτό το βίντεο από το Al Jazeera για την πραγματικότητα πίσω από τους Κινέζικους αριθμούς) δεν έχει καν αρχίσει έστω λίγο, για την τόνωση της Ιαπωνίας του γείτονά της, (το οποίο θα ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι όντως υπήρξε επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας), έτσι απαιτώντας να είναι η πρώτη μεγάλη χώρα που θα υιοθετήσει ένα δεύτερο οικονομικό πακέτο κινήτρων ανάκαμψης σε λιγότερο από δύο χρόνια (πηγή: Asahi Shimbun, 09/12/2009). Από την άλλη πλευρά, η παραποιήσεις των στατιστικών έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ: η «ριζική» μείωση της ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, που τροφοδοτείται από προσωρινές θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τα ψώνια της περιόδου των Χριστουγέννων και μια μέθοδο υπολογισμού το ίδιο «θεωρητική», όπως πριν (πηγή: Global Economic Trend Analysis, 04/12/2009), «Μαύρη Παρασκευή: / /» που στην πραγματικότητα είδε την αξία των πωλήσεων με πτώση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (πηγή: Reuters, 29/11/2009), η ανεργία η οποία εξακολουθεί να αυξάνεται, και οι επιχειρήσεις real-estate σε ελεύθερη πτώση στην Ευρώπη (πηγή: Les Echos, 10/12/2009), καθώς και ένα ενδιαφέροντα βίντεο περίπατο ανάμεσα σε άδεια συγκροτήματα γραφείων του Άμστερνταμ από τον Tako Dankers, οι «καθησυχαστικοί» αριθμοί της Κινεζικής Βιομηχανικής παραγωγής τον Νοέμβριο του 2009, δεδομένου ότι συγκρίθηκαν με τη μεγάλη πτώση του Νοεμβρίου του 2008. Τέτοια φανταστικά αποτελέσματα για τις εκατοντάδες δισεκατομμύρια των πακέτων διάσωσης του 2009!

(2) Και στην πεποίθηση των τραπεζών οι οποίες τους είπαν ότι η σωτηρία τους
θα σώσει την οικονομία.

(3) Πηγή: USATODAY, 14/12/2009

(4) Πηγή: CNBC, 08/12/2009, Yahoo/Reuters, 27/11/2009

(5) Τα δύο τρίτα του Παγκόσμιου ποσού εκτιμάται από την LEAP/E2020 πριν από ένα χρόνο, εκ των οποίων τα δύο τρίτα δεν έχουν ακόμη γίνει καπνός σε διάφορες οικονομικές και ακινήτων αγορές του κόσμου.
6) Αυτό το σκορ είναι χαμηλότερο από το 80% του 2008, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλό, ιδιαίτερα για μια εξαιρετική χρονιά όσον αφορά την άνευ προηγουμένου έκταση και αριθμό των παρεμβάσεων από τις αρχές, πολλαπλασιάζοντας τους παράγοντες που παίζουν ρόλο.

(7) Όσον αφορά το θέμα της «δημοσιονομικής» πίεσης, το Λονδίνο και το Δουβλίνο έχει μόλις αρχίσει να παίζουν μπάλα. Πηγές: Times, 06/12/2009? Irish Times, 11/12/2009

(8) «Όταν ο σοφός δείχνει το φεγγάρι, ο ανόητος κοιτάζει το δάχτυλο

(9) και της Ιαπωνίας σε μικρότερο βαθμό.

(10) Πηγή: La Croix, 5/10/2009

(11) Πηγή: New York Times, 22/1/2009

(12) Πηγή: CBPP, 19/12/2009

(13) Για παράδειγμα, μεταξύ των εθνικών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ, η Ευρωζώνη διαθέτει 10.900 τόνους του χρυσού και οι ΗΠΑ μόνο 8.133 τόνους (πηγή: FMI / Βικιπαίδεια, 11/2009).Πιο συγκεκριμένα: το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι κατέχουν αυτό το ποσό του χρυσού, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει ανεξάρτητος έλεγχος των Αμερικανικών αποθεμάτων χρυσού για πάνω από σαράντα χρόνια.

(14) Πηγές: DailyMarkets, 24/11/2009, Telegraph, 30/11/2009, Forbes, 24/11/2009

(15) Από νομική άποψη, ακόμη και από οικονομικής άποψης, βλ. προηγούμενες εκδόσεις.

(16) Μερικές φορές βλέπουμε τον άγριο σουρεαλισμό στην ανάγνωση των απόψεων αυτών των οργανισμών.

(17) Πηγή: Wall Street Journal, 08/12/2009

(18) Πηγή: Financial Times, 11/12/2009
Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου, 2009
http://www.leap2020.eu/GEAB-N-40-is-available!-Spring-2010-A-new-tipping-point-of-the-global-systemic-crisis-When-the-slip-knot-around-public_a4093.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: