Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

«Τρέχει» η ρύθμιση δανείων για όλους

Τη σφοδρή αντίδραση των τραπεζών προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσω ρυθμίσεων επαγγελματικών και επιχειρηματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, με τις οποίες ωστόσο συμφωνούν οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων και του εμπορικού κόσμου, που με τη σειρά τους στρέφονται κατά των τραπεζών. Με προεξάρχοντα τον προσφάτως διορισθέντα στην προεδρία της Εθνικής Τράπεζας καθηγητή κ. Β. Ράπανο, οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) που εμφανίστηκαν χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής υποστήριξαν ότι η ψήφιση του συζητούμενου νομοσχεδίου ως έχει « θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη ρευστότητα των τραπεζών και θα ανεβάσει τα επιτόκια ».
Μιλώντας με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΕΤ ο κ. Ράπανος χαρακτήρισε «γραφειοκρατικές» και «χρονοβόρες» τις διαδικασίες ρυθμίσεων που καθιερώνονται με αυτό το νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι αρκετές από τις διατάξεις του « είναι ανεφάρμοστες στην πράξη και δεν είναι συμβατές με διεθνείς πρακτικές και με τους υφιστάμενους πιστωτικούς κανόνες». Επιπλέον ο πρόεδρος της ΕΕΤ, όπως αργότερα ο αντιπρόεδρος κ. Ν. Νανόπουλος και ο γενικός γραμματέας κ. Χ. Γκόρτζος εστιάζοντας την κριτική τους στις «διευκολύνσεις» που προβλέπονται για «ενήμερα» δάνεια υποστήριξαν ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως « κίνητρο σε υγιείς να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους ». Συνοψίζοντας δε τις απόψεις αυτές ο κ. Ράπανος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «προάγει μια κουλτούρα που δεν επιβραβεύει τη συνέπεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τον αγώνα του Δημοσίου κατά της φοροδιαφυγής ». Διαφώνησαν εξάλλου οι εκπρόσωποι των τραπεζών και με την πρόβλεψη για εγγύτερη διαγραφή των δυσμενών καταγραφών από το σύστημα «Τειρεσίας», λέγοντας ότι αυτό εν τέλει, θα αποβεί εις βάρος όλων ανεξαιρέτως των δανειοληπτών, καθώς θα αυξήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Και ενώ βουλευτές από όλες τις πτέρυγες θεώρησαν «προκλητικές» τις απόψεις των εκπροσώπων του τραπεζικού κλάδου, η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη, σε πρώτη φάση, περιορίστηκε να διευκρινίσει ότι η συμπερίληψη στο νομοσχέδιο διευκολύνσεων αποπληρωμής χρεών και για «ενήμερους» οφειλέτες, δηλαδή για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που εκπληρώνουν με δυσκολία τις υποχρεώσεις τους, έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος. Εμφάνισε δε σχετικό έγγραφο του κ. Γ. Προβόπουλου, σύμφωνα με το οποίο δεν θα υπάρξει πρόβλημα για διευκολύνσεις προς μικρούς πελά τες με συνολικό υπόλοιπο ως 1 εκατ. ευρώ. «Αυτό ακριβώς κάναμε», είπε η υπουργός.

Για «αισχροκέρδεια» κατηγόρησε ευθέως τις τράπεζες αμέσως μετά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων κ. Γ. Κασιμάτης . «Ερχεστε με θράσος εδώ και μιλάτε για ενδεχόμενο πρόβλημα ρευστότητας που θα αντιμετωπίσετε, όταν διαφημίζετε προκλητικά από τις τηλεοράσεις εορτοδάνεια;», διερωτήθηκε, τασσόμενος υπέρ του νομοσχεδίου, όπως και οι εκπρόσωποι άλλων φορέων του επιχειρηματικού κόσμου που πήραν τον λόγο στη συνεδρίαση.

Πριν από τη «μάχη» στη Βουλή είχε προηγηθεί τρίωρη συνάντηση της κυρίας Κατσέλη με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) στο υπουργείο, η οποία απέβη άκαρπη. Παρά την ασφυκτική πίεση που άσκησαν ο πρόεδρος της Εθνικής και πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Β. Ράπανος και ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank κ. Ν. Νανόπουλος προς την κυρία Κατσέλη και προς τον γενικό γραμματέα Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκο για την απάλειψη από το νομοσχέδιο που αφορά τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων των περιπτώσεων των ενήμερων δανείων για τα οποία υπάρχει εμφανής κίνδυνος να καταστούν ληξιπρόθεσμα, δεν κατόρθωσαν να τους πείσουν.

Επ΄ αυτού μάλιστα οι κκ. Ράπανος και Νανόπουλος τόνισαν τους κινδύνους που ενέχει η ρύθμιση των ενήμερων δανείων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, αλλά δεν κατόρθωσαν να αποσπάσουν τη συμφωνία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας. Αντιθέτως, έγιναν αποδεκτές «μικρο-τροποποιήσεις», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Κατσέλη στις δηλώσεις της, που αφορούν κυρίως στην αυστηρότητα της εφαρμογής των ρυθμίσεων. Η κυρία Κατσέλη δήλωσε χαρακτηριστικά ότι « δεν αλλάζει η φιλοσοφία του νομοσχεδίου » και παράλληλα εξήρε τον ρόλο των τραπεζών στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και στην παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομίας. Η υπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν αλλάζει. Και πρόσθεσε ότι η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επαφών με όλους τους φορείς της αγοράς.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=305372&dt=17/12/2009
Σημ.axinosp:Ο διορισμένος από την Κυβέρνηση Ράπανος με μας είναι ή με το λιοντάρι ; Οι ρυθμίσεις για τα δάνεια θα περιλαμβάνουν και τα στεγαστικά ; (Εάν κάποιος αναγνώστης έχει καλύτερη ενημέρωση ας σχολιάσει , με το τι γίνεται σε αυτό το νομοσχέδιο με τα στεγαστικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια: