Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Τέσσερα ακόμα χρόνια θα διαρκέσει η κρίση προβλέπει ο Bill Gates

Τέσσερα ακόμα χρόνια θα χρειαστεί η παγκόσμια οικονομία προτού ανακάμψει εκτιμά ο πρώην επικεφαλής της Microsoft, Bill Gates.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο ιδρυτής της Microsoft δήλωσε πως την ανάπτυξη θα τροφοδοτήσουν οι καινοτομίες στην επιστήμη και την τεχνολογία.
Από το Ντάβος και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπου προωθεί το φιλανθρωπικό του ίδρυμα, ανέφερε πως οι φτωχοί του κόσμου δεν είναι σε θέση να περιμένουν την οικονομική ανάπτυξη.
Για αυτό έγκειται στις φιλανθρωπικές οργανώσεις να παροτρύνουν τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες και τους ιδιώτες να συνεχίσουν να δωρίζουν κεφάλαια.
Ο Bill Gates ανέφερε πως το ίδρυμα Bill and Melinda Gates Foundation έχει χάσει πάνω από το 1/5 της περιουσίας του λόγω της τρέχουσας κρίσης.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=666989
Σημ.axinosp:Έχω μια κολοκυθιά που κάνει δύο κολοκύθια , και γιατί να κάνει δύο ;
Πόσα να κάνει ; Να κάνει τέσσερα , και γιατί να κάνει τέσσερα !!.............

ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ

Ρώσικη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και Ιταλικό αντιτορπιλικό πραγματοποίησαν σήμερα από κοινού ασκήσεις στο Ιόνιο Πέλαγος.
"Το κύριο στοιχείο των πλοίων που συμμετείχαν στις ασκήσεις είναι ο εντοπισμός των επιφανειακών στόχων, ενώ διαθέτουν και βάση ελικοπτέρων" δήλωσαν οι αρμόδιοι.
Το ρωσικό καταδρομικό ολοκλήρωσε σήμερα την τριήμερη επισκεψή του στη Μεσίνα, μια επίσκεψη που συνέπεσε χρονικά με την 100η επέτειο του μεγάλου σεισμού στην περιοχή, όπου είχε κοστίσει την ζωή σε περίπου 100.000 ανθρώπους.
http://www.liako.gr/news/home/1313-italia-russia-ionio-pelagos.html

Ενεργειακή Αιγαίου: Αρχίζει γεωτρήσεις στον κόλπο της Καβάλας

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009
Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της «Ενεργειακής Αιγαίου», που μπορεί να απορροφήσει μακροπρόθεσμα κεφάλαια άνω των 200 εκατ. δολαρίων, για τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον κόλπο της Καβάλας. Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της «Ενεργειακής Αιγαίου», που μπορεί να απορροφήσει μακροπρόθεσμα κεφάλαια άνω των 200 εκατ. δολαρίων, για τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον κόλπο της Καβάλας. Η «Ενεργειακή Αιγαίου», που είναι ο κύριος μέτοχος της «Καβάλα Oil», του μοναδικού παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα, αναμένει την έλευση τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου νορβηγικού γεωτρύπανου.
Το γεωτρύπανο θα εγκατασταθεί και θα ξεκινήσει άμεσα την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή του Βορείου Πρίνου.
Οι πόροι που απαιτούνται για την έναρξη των επενδύσεων είναι της τάξης των 25 εκατ. ευρώ και η εξέλιξη του επενδυτικού προγράμματος έχει άμεση σχέση με την επιτυχία των γεωτρήσεων.
Το επενδυτικό πρόγραμμα της «Ενεργειακής Αιγαίου» σε χρονικό διάστημα δύο ετών περιλαμβάνει 14 νέες γεωτρήσεις εντοπισμού υδρογονανθράκων, μία καινούργια πλατφόρμα άντλησης και λοιπές εγκαταστάσεις-εξοπλισμό.
H εταιρεία, μετά την παράταση των αδειών εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου της περιοχής του Πρίνου ως το 2013 και της Νότιας Καβάλας ως το 2009, έχει επικαιροποιήσει όλα τα γεωλογικά-σεισμικά δεδομένα της περιοχής.
Την ίδια στιγμή θα πραγματοποιηθεί αναβάθμιση των υφιστάμενων πηγαδιών του Πρίνου, από τα οποία αντλείται ποσότητα 1.300 - 1.400 βαρελιών ημερησίως.
Με την τοποθέτηση νέων αντλιών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η παραγωγή, η οποία μέχρι στιγμής έχει κατορθώσει να διατηρήσει σε βιώσιμη πορεία την «Καβάλα Oil».
Πηγή: Εφημ.Ημερησια
http://www.kavalanet.gr/enimerosi/news_static/1233271704.php
Σημ.axinosp Στην Θέση Μπάμπουρα ανατολικά της Καβάλας ή στη Σγουράφα(Λαδοξέρα) Ανατολικά της Σαμοθράκης πότε ;

Τζίρος 130 δισ. € για την ιταλική Μαφία!

Το οργανωμένο έγκλημα της Ιταλίας είχε πωλήσεις 130 δισ. ευρώ (167 δισ. δολ.) πέρσι και κέρδη 70 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας της Eurispes.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας ερευνών που εδρεύει στη Ρώμη, η διακίνηση ναρκωτικών παραμένει η κύρια πηγή εισοδημάτων της ιταλικής Μαφίας, προσκομίζοντας 59 δισ. ευρώ, ενώ από τις πωλήσεις όπλων, οι συμμορίες κέρδισαν 5,8 δισ. ευρώ.
Μια εγκληματική αγορά που αναπτύσσεται ταχύτατα στις μέρες μας είναι η αποκαλούμενη οικο-μαφία, που περιλαμβάνει επιχειρήσεις που πλήττουν το περιβάλλον, όπως τα παράνομα απόβλητα και απορρίμματα.
Οι συμμορίες απορροφουν 92 δισ. ευρώ ή το 6% περίπου του ιταλικού ΑΕΠ από Ιταλούς επιχειρηματίες τον χρόνο μέσω τοκογλυφίας, προστασίας και άλλες μορφές εκβιασμών, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών. Αυτό σημαίνει 250 εκατ. ευρώ την ημέρα ή 10 εκατ. ευρώ την ώρα.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/447205/ArticleNewsWorld.aspx

Ομπάμα: "Η Wall Street να δείξει αυτοσυγκράτηση"

Η συμπεριφορά της Wall Street είναι ντροπιαστική καθώς καταβλήθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια με τη μορφή μπόνους σε υψηλόβαθμα στελέχη, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Αντιδρώντας στην είδηση ότι οι αμερικανικές τράπεζες πλήρωσαν 18,4 δισ. δολ. σε μπόνους την ίδια στιγμή που δέχθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια από τους φορολογούμενος, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι έφθασε η στιγμή για τις τράπεζες να ενεργήσουν με υπευθυνότητα για να βοηθήσουν την οικονομία.
Wall Street πρέπει να δείξει κάποια αυτοσυγκράτηση, κάποια πειθαρχία και ευθύνη", υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος και συμπλήρωσε. "Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την πληρωμή μπόνους".
http://www.capital.gr/news.asp?Details=666093
Σημ.axinosp:Μην καρφωνόσαστε ρε παιδιά τόσο πολύ , είπαμε σεμνά και ταπεινά !!

Standard & Poor’s: «Οι τράπεζες ίσως χρειαστούν ακόμη 8 δισ. ευρώ»

Στα 13 δισ. ευρώ (από 5 δισ. ευρώ σήμερα) ανεβάζουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου τις πιθανές ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών

Του Χάρη Σαββίδη
Προτού ακόμα ολοκληρωθεί η ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών με τα 28 δισ. ευρώ, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s κάνει λόγο για ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσής τους με άλλα 8 δισ. δολ.
Σε έκθεσή τους σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στα δημοσιονομικά μεγέθη των αναπτυγμένων οικονομιών, οι αναλυτές της S&P εκτιμούν ότι με τα σημερινά δεδομένα οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 5 δισ. δολ. - ποσό που προβλέπεται στο «πακέτο» των 28 δισ. ευρώ.
Στην ίδια έκθεση, όμως, υπάρχει αναφορά και στο «χειρότερο σενάριο», σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ενισχυθούν με 13 δισ. ευρώ. Αυξάνεται, έτσι, το απαιτούμενο ποσό από 2% σε 5,1% του ελληνικού ΑΕΠ. Στον βαθμό που η άποψη αυτή δικαιωθεί, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπο να δώσει άλλα 8 δισ. ευρώ στις τράπεζες.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=12734&pubid=5195104
Σημ.axinosp:Σιγά το δύσκολο για την Ελλάδα θα τυπώσει ομόλογα και ο Έλληνας φορολογούμενος θα αγοράσει τη τραπεζική φούσκα των τραπεζών .
Όσο για τις υποθήκες των δανείων που πνίγουν τα ελληνικά νοικοκυριά γαργάρα η κυβέρνηση !!

Τη δική τους "bad bank" θέλουν να ιδρύσουν οι γερμανικές τράπεζες

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Οι γερμανικές ιδιωτικές τράπεζες θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους "bad bank" για την ανάληψη των προβληματικών τους παγίων, αναφέρει στη διαδικτυακή της έκδοση σήμερα Παρασκευή η Financial Times Deutschland.
Μια ομάδα εργασίας της Γερμανικής Ένωσης Τραπεζών, ή BdB, θα προωθήσει το ανάλογο αίτημα εντός των επόμενων ημερών, αναφέρει η ιστοσελίδα.
Η πρόταση θα χρειαστεί την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής του χρηματοοικονομικού κλάδου BaFin καθώς και της Deutsche Bundesbank.
Το άρθρο επικαλείται εκπρόσωπο της BdB ο οποίος δήλωσε πως η Ένωση συζητάει το θέμα της "bad bank".
Η πρόταση έχει ως στόχο τη μεταφορά των χρεωγράφων που έχουν χάσει την αξία τους από τα βιβλία των τραπεζών, ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουν σε περισσότερες απομειώσεις.
http://www.capital.gr/dj/news.asp?Details=666509

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Η Χαμάς συγκρίνει τον Τούρκο πρωθυπουργό με τον Μωάμεθ τον Πορθητή

Ο Χαλίλ αλ-Χάγια, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, χαιρέτισε σήμερα, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Γάζα, τη στάση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Νταβός, συγκρίνοντάς τον με τον Μωάμεθ τον Πορθητή.
«Ο παλαιστινιακός λαός, η αντίσταση και η Χαμάς σε χαιρετούν Ερντογάν. Να είσαι δοξασμένος. Είμαστε στο πλάι σου, στο πλάι της Τουρκίας, από τη νικηφόρα Γάζα», είπε ενώπιον εκατοντάδων ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί στον περίβολο του παλαιστινιακού κοινοβουλίου που έχει καταστραφεί από τους Ισραηλινούς.
Ο Ερντογάν «είπε την αλήθεια δοξάζοντας τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και τον παλαιστινιακό λαό», πρόσθεσε ο Χαλίλ αλ-Χάγια, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά τον τερματισμό των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. «Μας θυμίζεις τους ένδοξους Οθωμανούς προγόνους σου», τόνισε, αναφερόμενος στο σουλτάνο Μωάμεθ Β΄, που άλωσε την Κωνσταντινούπολη το 1453.
Τα μέλη μιας τουρκικής μη κυβερνητικής οργάνωσης παρενέβησαν επίσης εκφράζοντας την υποστήριξή τους στη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους.
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς χαιρέτισε «τη θαρραλέα στάση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος υπερασπίστηκε ευθέως τα θύματα του εγκληματικού σιωνιστικού πολέμου» απέναντι στο «σιωνιστή Σιμόν Πέρες. «Θεωρούμε την αποχώρησή του από την αίθουσα ως έκφραση υποστήριξης στα θύματα του Ολοκαυτώματος που διέπραξαν οι σιωνιστές», είπε ο Φαουζί Μπαρχούμ.
Αλλά και στο Λίβανο η στάση του Ερντογάν στο Νταβός χαιρετίστηκε με θέρμη τόσο από την πλειοψηφία όσο και από τη μειοψηφία. «Είμαστε υπερήφανοι για εσάς και για την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουαλίντ Τζουμπλάτ, εκ των ηγετών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σε τηλεγράφημα που απέστειλε στον Τούρκο πρωθυπουργό.
Η εφημερίδα Ας-Σαφίρ, που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, γράφει στην πρώτη σελίδα της ότι «ο Ερντογάν απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι πιο Άραβας και πιο φιλάνθρωπος από τους περισσότερους Άραβες ηγέτες, ρίχνοντας τη μεγαλύτερη βόμβα στην ιστορία των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων». Παράλληλα, χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τη στάση του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα. «Αντί να φύγει όπως ο Ερντογάν ο Μούσα, που εκπροσωπεί επισήμως όλους τους Άραβες, επέστρεψε στη θέση του αφού έσφιξε το χέρι του Τούρκου πρωθυπουργού. Το γεγονός ότι ο Μούσα κάθισε δίπλα στον Ισραηλινό πρόεδρο εγείρει ερωτήματα», προσθέτει η εφημερίδα.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_30/01/2009_265515
Σημ.axinosp: Tα ακούς φίλε Σύβιλλα το ευχαριστώ που κατεβήκατε στη Γάζα και κινδυνεύσατε να σκοτωθείτε για χάρη της Χαμάς .
Ρε δε πάτε στο διάολο κωλο-ισλαμιστές !!!

Η ελπίδα της «κακής τράπεζας»

Παγκοσμίως ο επιπλέον όγκος των επισφαλών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, παρά τις ήδη καταγεγραμμένες απομειώσεις 1,1 τρισ. δολαρίων, εκτιμάται ότι ξεπερνά σήμερα το 1 τρισ. δολάρια, ενώ ορισμένοι ανεβάζουν το μέγεθος των συνολικών απωλειών στα 3,6 τρισ. δολάρια.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τζορτζ Μάγκνους, οικονομολόγος της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζες UΒS, έχοντας πολυετή πείρα στον τραπεζικό κλάδο είναι κατηγορηματικός στις εκτιμήσεις του.
Αργά ή γρήγορα, λέει, η επιλεκτική κρατικοποίηση τραπεζών, η πώληση ορισμένων παγίων ενεργητικού, αλλά κυρίως η δημιουργία ενός κρατικού ή ημικρατικού φορέα (ενδεχομένως μια παραλλαγή του μοντέλου των «προβληματικών τραπεζών» παρελθουσών κρίσεων) που θα αγοράσει τα «τοξικά απόβλητα» (με έξοδα των φορολογουμένων) είναι μονόδρομος.
Η επείγουσα αναγνώριση των απωλειών, υποστηρίζει, θα μπορούσε να επαναφέρει την εμπιστοσύνη, ενώ αποσπασματικές κινήσεις θα αποδειχθούν τελικά πιο δαπανηρές.
Η δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» («Βad Βank»), η οποία θα απορροφήσει τα λεγόμενα «τοξικά απόβλητα», εξετάζεται και στη Γερμανία, ενώ στις ΗΠΑ προκρίνεται η δημιουργία ενός συσσωρευτικού τραπεζικού ομίλου ώστε να τοποθετηθούν τα τοξικά στοιχεία των τραπεζών.
Αυτοί που συμφωνούν με τη λύση της «κακής τράπεζας» υποστηρίζουν ότι είναι ο μόνος τρόπος για να επανέλθει η εμπιστοσύνη, αλλά αυτοί που διαφωνούν αναρωτιούνται τι θα γίνει αν απορροφηθούν μεν τα τοξικά ομόλογα αλλά αρχίζει να υποχωρεί, όπως αναμένεται, η αξία και άλλων στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών.
Και στην Ελλάδα τα πράγματα δεν πάνε καλά καθώς, όπως εκτίμησε και η Εurobank Χρηματιστηριακή, το 2009 θα αποτελέσει δοκιμασία για τις αντοχές των εγχώριων τραπεζών.
Η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης, η αύξηση των προβλέψεων σε επίπεδο άνω των 100 μονάδων βάσης, τα αυξημένα κόστη, οι επιπτώσεις στην κερδοφορία και στη λογιστική αξία από τη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχέδιο στήριξης και, τέλος, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του κόστους, προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργική αποδοτικότητα, αποτελούν προκλήσεις για τον κλάδο.
Οπως και έχει το πράγμα, το θολό τοπίο στον κλάδο θα συνεχίζει να επηρεάζει καταλυτικά τόσο τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας όσο και της εγχώριας αγοράς μετοχών, ως απόρροια των υψηλότερων αναγκών τους για χρηματοδότηση, των υψηλότερων προβλέψεων και της έκθεσης στη ΝΑ Ευρώπη.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=72&artid=252652
Σημ.axinosp:Επειδή παπαγαλάκια σαν τον Τζορτζ Μάγκνους υπάρχουν πολλοί στον πλανήτη και επειδή ο κόσμος δεν ξέρει τι είναι "τοξικά" ομόλογα ας κάνουμε μια απλή κουβεντούλα για τα παγκόσμια αυτά κωλόπαιδα που λέγονται golden boys . Πριν μερικά χρόνια οι τράπεζες βοηθούμενες από την υπερπροσφορά χρήματος που τύπωναν τα μηχανήματα της FED είχαν αρχίσει να πουλάνε ενυπόθηκα στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια και στην κουτσή Μαρία της Αμερικής .Το ίδιο βέβαια "συμπωματικά" έγινε και εδώ στην Ελλαδίτσα μας .Όταν όμως η οποιαδήποτε Τράπεζα δανείζει χρήματα τα θέλει πίσω και με τόκο ανεξάρτητα αν τα χρήματα που σου δάνεισε δεν υπάρχουν πουθενά στις καταθέσεις της παρά σου δάνεισε μια λογιστική εγγραφή δηλαδή αέρα κοπανιστό . Έτσι γίνεται σε όλο τον πλανήτη οι τράπεζες ¨μοχλεύουν” τα συνολικά χρήματα των καταθέσεών τους και τα πουλάνε σε δάνεια 8 και 9 φορές τις ίδια τα αποθέματά τους !!!! Πολλές Αμερικάνικες αλλά και Ευρωπαϊκές Τράπεζες έφταναν να πουλάνε και 50 φορές τα ίδια λεφτά με απλές λογιστικές εγγραφές αφού οι πιστωτικές κάρτες και το πλαστικό χρήμα πάει σύννεφο !!!
http://axinosp.blogspot.com/2009/01/blog-post_27.html
Φτάνει όμως κάποια στιγμή που κάποιοι αδυνατούν να πληρώσουν για πολλούς και διάφορους λόγους και οι τράπεζες αρχίζουν τις κατασχέσεις .
Στην Αμερική όμως κάποιο από τα λεβεντόπαιδα των τραπεζών είπε ,αφού το έχω χαμένο το σπίτι στο γκέτο και δεν θα μου το πάρει κανένας λευκός δεν τα μαζεύω όλα τα προβληματικά δάνεια να τα κάνω ένα ωραίο ομόλογο και ότι μαζέψω από λεφτά κέρδος θα έχω βάλτου και μια τρελή απόδοση και όλο και κάποιοι θα τσιμπήσουν . Αλλά φαίνεται ότι τσίμπησαν πολλοί, καθώς και πολλές τράπεζες έκαναν και αυτές τα δικά τους τοξικά ομόλογα, τους ενθάρρυνε και η FED το ίδιο κόλπο είχε ξανακάνει το 1929 με κάποια αντίστοιχα της εποχής ομόλογα και άρχισε το μεγάλο πανηγύρι. Άρχισαν τα παπαγαλάκια και τα golden boys των τραπεζών να τζογάρουν και στο τέλος η φούσκα κάλυψε όλο το πλανήτη .
Στις μέσα του 2008 ο Τίμοθι Γκάιτνερ νυν υπουργός Οικονομίας και τότε διοικητής στην FED Νέας Υόρκης και πρώην δεξί χέρι της εταιρείας του “Μάγου” Κίσινγκερ προειδοποιεί για την τοξικότητα αυτών των ομολόγων και αρχίζει η κούρσα πανικού που σάρωσε όλο τον πλανήτη μέχρι τώρα . Επειδή αυτό το παιχνίδι του χρηματιστηρίου έχει πάντα λίγους κερδισμένους και πολλούς χαμένους οι χαμένοι αρχίζουν να απειλούν και να ζητάνε τα λεφτά τους πίσω . Επειδή σε αυτό το παιχνίδι τζόγαρε σχεδόν όλος ο πλανήτης και τα λεφτά της μπαρμπουτιέρας τα πήρε μόνο η FED έρχεται ο Γκάιτνερ σαν υπουργός του σοκολατί μαϊντανού Ομπάμα και ρίχνει την ιδέα της “ Τοξικής Τράπεζας” .
Δηλαδή κοροΐδο Αμερικάνε αφού σου πήρε το σπίτι η τράπεζα και την υποθήκη την έκανε τοξικό ομόλογο πλήρωσε ξανά με τους φόρους που θα σου βάλει η κυβέρνηση κάποια τρις δολάρια για να μην χάσει ούτε σεντς κάποια μεγάλη τράπεζα . Αυτή τη φορά όμως το κόλπο παραήταν μεγάλο και ακούμε τους τριγμούς του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος “πυραμίδα” να καταρρέει χωρίς σωσμό .

"Τα λεφτά θα μείνουν στην Ελλάδα"

Σε έντονο ύφος και με κατηγορηματικό τρόπο απαντά η Τράπεζα της Ελλάδος σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για να «επιτραπεί» η διοχέτευση μέρους της κρατικής βοήθειας των 28 δισ. ευρώ στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.
«Ο Έλληνας φορολογούμενος δεν θα στηρίξει με τα δικά του λεφτά καταναλωτές άλλων χωρών, τα χρήματα δόθηκαν για να ενισχυθεί η ελληνική Οικονομία», δήλωσε στο capital.gr ανώτατη πηγή της Τράπεζας της Ελλάδος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται ασφυκτικές πιέσεις για να ανατραπεί η πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος. Κι είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δημιουργείται lobbing και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την παρότρυνση των ίδιων των τραπεζών.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=666550
Σημ.axinosp:Να βαλουμε ένα στοιχηματάκι από τώρα ότι τα λεφτά θα φύγουν σε θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό κ.Προβόπουλε ;;

Πώς θα απαντήσουν οι αντιεξουσιαστές στους εκτοξευτές νερού που παραλαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία;

Εκτοξευτές νερού ετοιμάζεται να παραλάβει η Ελληνική Αστυνομία, για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές. Από τη μεριά τους οι διαδηλωτές ετοιμάζονται να προμηθευτούν στολές καταδύσεων, μάσκες, αναπνευστήρες και βατραχοπέδιλα για να αντιμετωπίσουν το νερό που θα τους πετάνε οι αστυνομικοί.
Παράλληλα, οι αντιεξουσιαστές ξεκίνησαν ήδη εντατικά μαθήματα surfing, ώστε να μπορούν να κρατάνε την ισορροπία τους πάνω στα αστυνομικά κύματα και να βρίσκουν οι βόμβες μολότοφ το στόχο τους.
Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος οι αστυνομικοί να καταβρέχουν τις μολότοφ -και να τις σβήνουν πριν εκτοξευτούν- επιστήμονες αντιεξουσιαστές έχουν αναλάβει να δημιουργήσουν αδιάβροχες μολότοφ που δεν σβήνουν με τίποταΟι κουκουλοφόροι, σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στους αστυνομικούς με τα δικά τους όπλα, αποφάσισαν να αντικαταστήσουν τις σφεντόνες με νεροπίστολα, ενώ κάποιοι απ' αυτούς έχουν προμηθευτεί και ψαροντούφεκα.
Ο Επαναστατικός Αγώνας έστειλε προκήρυξη στην εφημερίδα «Το Χάμστερ» και απειλεί πως, αν η αστυνομία χρησιμοποιήσει εκτοξευτές νερού κατά των διαδηλωτών, η οργάνωση θα εγκαταλείψει τα καλάσνικοφ και θα αρχίσει να κάνει πατητές στους αστυνομικούς μέσα στα σιντριβάνια.
Από πολλές πλευρές εκφράζεται ο φόβος ότι το κατάβρεγμα των διαδηλωτών θα έχει ως αποτέλεσμα να πάθει πνευμονία η μισή Αθήνα, αλλά ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους πως το νερό θα είναι στη σωστή θερμοκρασία, ώστε να μην πουντιάσουν οι διαδηλωτές - το χειμώνα οι αστυνομικοί θα εκτοξεύουν ζεστό νερό και το καλοκαίρι παγωμένο.
Παράλληλα με το νερό, οι αστυνομικοί θα εκτοξεύουν στους διαδηλωτές μπουρνούζια, αντιβιοτικά και θερμόμετρα, για να πειστούν ακόμα και οι πιο δύσπιστοι πως η Ελληνική Αστυνομία είναι στο πλευρό των πολιτών και δεν θέλει να πλευριτωθούν.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία για την αγορά αστυνομικών σκύλων, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν κατάλληλα, ώστε να δαγκώνουν τους διαδηλωτές και όχι τους αστυνομικούς.
Το πρόβλημα είναι πως πολλοί αστυνομικοί βρίσκονται ανάμεσα στους διαδηλωτές-ενίοτε μάλιστα φοράνε και κουκούλες- οπότε ίσως αυτό να προκαλέσει σύγχυση στους σκύλους και να αρχίσουν να δαγκώνουν τους πάντες.
Η Ελληνική Αστυνομία σκοπεύει να εκπαιδεύσει και τα αδέσποτα του κέντρου της Αθήνας - τα αδέσποτα θα σουλατσάρουν ανέμελα ανάμεσα στους διαδηλωτές και θα περνάνε απαρατήρητα, αλλά μόλις δοθεί το σύνθημα θα μετατρέπονται από Ραν Ταν Πλαν σε λαγωνικά Κ9 και θα δαγκώνουν σαν λυσσασμένα.
Οι εκτοξευτήρες νερού και τα σκυλιά θα αντικαταστήσουν τα δακρυγόνα αλλά, όπως τόνισε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Αζόρ Νεροχύτης, αν τα νέα μέτρα δεν σταθούν ικανά να διαλύσουν τους διαδηλωτές, το δακρυγόνο θα πάει σύννεφο και θα γίνει της Χιροσίμας.
http://pitsirikos.blogspot.com/2009/01/talk-of-town-290109.html

Θωράκιση απέναντι στην κρίση

Στους τρεις βασικούς στόχους της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας αποτυπώνει και τους τρεις αυτούς στόχους.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πρόκειται για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης, τη μείωση της κρατικής δαπάνης, και τέλος την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων με στοχευμένες κινήσεις.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί προεκλογικών παροχών, ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε οι εξαγγελίες της κυβέρνησης «αποτελούν υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνο με τις δικές τους δυνάμεις τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης».
Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η Δημοσιονομική προσαρμογή ενώ κύριο μέλημα η «μείωση της κρατικής δαπάνης στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα». Ακόμη τόνισε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα είναι «να διασφαλίσει τη θετική πορεία της οικονομίας στο μέλλον» και να «ενισχύσει της ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
Νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει σύντομα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας προβλέπει την επαναφορά του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και την επανενεργοποίηση των φορολογικών κινήτρων για τις συγχωνεύσεις ατομικών επιχειρήσεων και προσωπικών εταιριών.
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=73052
Σημ.axinosp:Μέχρι τώρα οι μόνες ευπαθείς ομάδες που στήριξε η κυβέρνηση ήταν οι Τραπεζίτες !!!
Μια απορία λύσε μου αγαπητέ υπουργέ τι φορολογικά κίνητρα θα έχω να συγχωνευτώ εγώ με την γυναίκα μου που είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες με ατομικές επιχειρήσεις ;;

Σύμφωνα με τον Μέρντοχ... Μόνη λύση για την κρίση ο πόλεμος!

Σε αποτυχία οδηγούνται τα μεγάλα κρατικά πακέτα κινήτρων σύμφωνα με τον πρόεδρο της News Corp, Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος -όπως μεταδίδει το REUTERS- αντλεί τα επιχειρήματά του από τη Μεγάλη Ύφεση, τότε που μόνο ο παγκόσμιος πόλεμος κατόρθωσε να βγάλει την αμερικανική οικονομία από κρίση.
Στην ομιλία του ως συμπροεδρεύων του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρου στο Νταβός της Ελβετίας, ο μεγιστάνας του κλάδου εκδόσεων διαμήνυσε στους αρμόδιους να μην σπεύδουν σε λύσεις-πυροτεχνήματα για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Σημ.axinosp:Δεν φτάνει που με την κρίση που προκαλέσατε καταστρέψατε τις ζωές εκατομμυρίων Αμερικανών θέλετε βρέ καθήκια να σκοτώσετε κιόλας για να κρατηθείτε στην εξουσία.

Το τέλος του πετρελαίου και η αμερικάνικη ισχύς

Οι αμερικάνικες ένοπλες δυνάμεις αποτελούν κρίσιμο μέγεθος μάζας για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακος. Αν οι ένοπλες δυνάμεις στρέψουν το ενδιαφέρον και τις παραγγελίες στις νέες μορφές εναλλακτικής ενέργειας που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης ο κλάδος μπορεί να γνωρίζει εκρηκτική ανάπτυξη πολύ πιο γρήγορα, απ’ ό,τι θα γνώριζε αν αφηνόταν στις δυνάμεις της αγοράς να το πράξουν.....

...«Ρομποτικά πολεμικά αεροσκάφη με κινητήρες ηλιακής ενέργειας ικανά να παραμένουν στον αέρα για χρόνια. Άρματα μάχης stealth με κινητήρες υδρογόνου που δεν θα χρειάζονται ανεφοδιασμό. Μικροαιολικά συστήματα για τους Αμερικανούς ψηφιακούς στρατιώτες του μέλλοντος. Αθόρυβοι κινητήρες κυψελών καυσίμου για υποβρύχια. Αερόπλοια που θα αιωρούνται στα όρια του διαστήματος λαμβάνοντας ενέργεια από προηγμένα φωτοβολταϊκά... Το αμερικανικό στρατοβιομηχανικό σύμπλεγμα έχει ξεκινήσει μια επανάσταση «καθαρών» ενεργειακών τεχνολογιών, επιδιώκοντας να επιτύχει ένα άλμα πολεμικών ικανοτήτων και να δημιουργήσει έναν μηχανισμό προβολής ισχύος, ικανό να επαναδιεκδικήσει την αμερικανική ηγεμονία στον πλανήτη. Ένα νέο εκστρατευτικό μοντέλο και μια νέα πολεμική μεθοδολογία γεννιούνται, βασισμένα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ταυτοχρόνως, η σύνθετη αυτή ενεργειακή επανάσταση στοχεύει στο να ενισχύσει την αμερικανική «ήπια ισχύ», αντιστρέφοντας τη «δαιμονική» εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών που είχε δημιουργηθεί στα χρόνια της προεδρίας Μπους, να υπονομεύσει τη διαδικασία ευρωρωσικής προσέγγισης, αποτρέποντας την ενεργειακή σύζευξη Δυτικής Ευρώπης και Ρωσίας και να απεγκλωβίσει την αμερικανική γεωστρατηγική από το «κελί» της Μέσης Ανατολής. Η θρησκειοποίηση των ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή στις χώρες της Δύσης συνδυάζεται με αυτή την ενεργειακή επανάσταση και επιτρέπει στις ΗΠΑ να αφήσουν πίσω το «σκοτεινό» τους παρελθόν, να εμφανιστούν σαν ο σωτήρας του πλανήτη και να οδηγήσουν το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, που μαστίζεται σήμερα από την πλέον σοβαρή κρίση του, σε μια «επίθεση στον ουρανό», δημιουργώντας έναν νέο οικονομικό χώρο. Η αμερικανική αυτοκρατορία αντεπιτίθεται, θέλοντας αυτή τη φορά να μας κάνει να «αγαπήσουμε τον Μεγάλο Αδελφό»...
http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=665969

SHELL

Υψηλά τα κέρδη της Shell τo 2008, τα μεγαλύτερα στην ιστορία των επιχειρήσεων στη Βρετανία
Τα μεγαλύτερα κέρδη στην ιστορία του βρετανικού επιχειρηματικού κόσμου ανακοίνωσε για το 2008 ο βρετανο-ολλανδικός πετρελαϊκός όμιλος Royal Dutch Shell παρά το ότι η κερδοφορία του στο τελευταίο περυσινό τρίμηνο κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στα τελευταία δέκα χρόνια.
Τα κέρδη, στο σύνολο του περυσινού έτους χρήσης, σημείωσαν αύξηση 14% και ανήλθαν σε 31,4 δολάρια από 27,6 δισ. δολάρια το 2007
Ωστόσο, η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση, στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2008, των κερδών κατά 28% (ανήλθαν σε 4,8 δισ. δολάρια σε σύγκριση με 6,7 δισ. δολάρια στην αντίστοιχη περίοδο του 2007).
Η μέση ετήσια παραγωγή της Shell υποχώρησε πέρυσι κατά 2% σε σχέση με το 2007 και ανήλθε σε περίπου 3,25 εκατομύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα, σε σύγκριση με 3,32 εκατομύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα ένα χρόνο νωρίτερα.
http://stock.ana-mpa.gr/articleview1.php?id=14818
Ζημιές και η Shell
Τις πρώτες ζημίες τριμήνου των τελευταίων 10 ετών εμφάνισε η Royal Dutch Shell καθώς οι χαμηλότερες τιμές του αργού περιόρισαν τα κέρδη της στους τομείς έρευνας και παραγωγής. Συγκεκριμένα η εταιρεία ανακοίνωσε ζημίες ύψους 2,81 δισ. δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Ωστόσο εξαιρουμένων των μεταβολών σε ποσοστά συμμετοχής και των έκτακτων αποτελεσμάτων, ο μεγαλύτερος πετρελαϊκός όμιλος της Ευρώπης παρουσίασε κέρδη 3,89 δισ. δολαρίων, έναντι 4,13 δισ. δολαρίων που προέβλεπαν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.
Μετά τη «βύθιση» των τιμών πετρελαίου κατά 54% πέρυσι, οι πετρελαϊκές εταιρείες ανά τον κόσμο επιχειρούν να περιορίσουν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες και θέτουν σε αναμονή τα μικρού μεγέθους προγράμματα.
Ωστόσο η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου τον Ιούλιο του 2008 στα 147 δολάρια το βαρέλι διαμόρφωσαν τα ετήσια κέρδη της Shell στα 31,4 δισ. δολάρια, ρεκόρ κερδών για τον ευρωπαϊκό επιχειρηματικό κλάδο για το 2008.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/30/1623020.htm
Σημ.axinosp:Κάποιοι δημοσιογράφοι πουλάνε πανικό μόνιμα !!

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Υπό κρατική ''ομηρία'' το Νταβός

Σαν “τη μύγα μες στο γάλα” ξεχωρίζουν οι τραπεζίτες στις χιονισμένες πλαγιές του Νταβός, καθώς τα ηνία του Φόρουμ έχουν αναλάβει πλέον οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, μετέδιδε χθες το Reuters....
..“Το 40% του παγκόσμιου πλούτου χάθηκε σε διάστημα πέντε τριμήνων. Είναι ασύλληπτο το νούμερο”, τόνισε ο Στέφεν Σβάρτσμαν, πρόεδρος της εταιρείας δανεισμού ιδιωτικών κεφαλαίων Blackstone Group, και συμπλήρωσε ότι “οι συνθήκες στο επιχειρηματικό περιβάλλον θα αλλάξουν άρδην”.....
...Σε μια ένδειξη της επικρατούσας κατήφειας, οι παραδοσιακές γιορτές του Φόρουμ του Νταβός δεν έχουν φέτος την αίγλη των προηγουμένων ετών. Ο ιρλανδός τραγουδιστής Μπόνο, για παράδειγμα, μια από τις τακτικές παρουσίες του Φόρουμ, δεν θα παρουσιαστεί αυτή τη χρονιά.
http://www.emea.gr/default.asp?ElementId=44670
Σημ.axinosp:Υπάρχει κανείς να μας πεί που πήγε το 40% του παγκόσμιου πλούτου ;;
Για τον Μπόνο βέβαια χεστήκαμε που δεν πήγε στο Νταβός !!

Πορίσματα της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών επί του θέματος «Πυρηνική Ενέργεια και Ενεργειακές Ανάγκες της Ελλάδος»

Πριν από ένα περίπου έτος, η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών συγκρότησε δεκαπενταμελή Ομάδα Εργασίας εξ Ελλήνων ειδικών από το εσωτερικό και από το εξωτερικό για να μελετήσει το θέμα 'Πυρηνική Ενέργεια και Ενεργειακές Ανάγκες της Ελλάδος'.
Οι εκθέσεις, η συζήτηση των εκθέσεων, τα πορίσματα της μελέτης, καθώς και σχετική τεχνική πληροφόρηση επί του θέματος συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο των Πρακτικών το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2009.
Η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών επισημαίνει τα ακόλουθα πορίσματα της Ομάδας Εργασίας επί του θέματος της Πυρηνικής Ενέργειας και των Ενεργειακών Αναγκών της Ελλάδος.
http://www.academyofathens.gr/ecportal.asp?id=1458&nt=105&lang=1
''..- Το πλέον κρίσιµο πρόβληµα της αποδοχής της πυρηνικής ενέργειας είναι η ασφαλής διαχείριση των ραδιενεργών πυρηνικών καταλοίπων/αποβλήτων...Ουδεµία όµως χώρα διαθέτει σήµερα οριστικούς χώρους εναπόθεσης των πυρηνικών αποβλήτων....''
Σημ.axinosp:Αυτά τα λένε οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους και όχι εγώ ,μάλλον βάλθηκαν να μας τρελάνουν τελείως !!.Γι αυτούς δεν υπάρχουν ούτε Γεωθερμική ενέργεια ούτε Αιολική ούτε άλλη μορφή παραγωγής ενέργεια, μόνο με ορυκτά κάυσιμα ενέργεια ή Πυρηνική πάει τελείωσε !! Και κάτι τελευταίο , λένε για ''δεκαπενταμελή Ομάδα Εργασίας εξ Ελλήνων ειδικών '' χωρίς να αναφέρουν ένα όνομα για δείγμα !!
Ε ρέ κλωτσιές που θέλουν μερικοί-μερικοί !!

Τραπεζικό ράλι

Ενα ράλι των τραπεζικών τίτλων έδωσε χθες ώθηση στους χρηματιστηριακούς δείκτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάστηκε και πάλι στον κλυδωνιζόμενο αυτό κλάδο, μετά τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα δράσει άμεσα για τη σταθεροποίησή του, με τη δημιουργία μίας τράπεζας, που θα απορροφήσει τα τοξικά πάγια των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
Στη Wall Street, η είδηση της «bad bank», όπως τη «βάφτισαν» τα αμερικανικά Μέσα, είχε ως αποτέλεσμα οι μετοχές των Citigroup και Bank of America να κάνουν άλμα 20%. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στην Ευρώπη. Με τις τράπεζες να ηγούνται της ανόδου, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε στις 810,38 μονάδες, ενισχυμένος κατά 3,2%.
Η Royal Bank of Scotland είδε τον τίτλο της να καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 44%, η Deutsche Bank ενισχύθηκε 22%, ενώ ακολούθησαν η BNP Paribas με άνοδο 20,1%, και η Barclays με 19%. Κέρδη 12% εμφάνισε και ο τίτλος της Fortis μετά την ανακοίνωση της τράπεζας, ότι βρίσκεται εκ νέου σε συνομιλίες με τη βελγική κυβέρνηση και την ΒΝP για την πώληση ενεργητικού.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/29/1622667.htm
Σημ.axinosp:Τα ρέστα τους παίζουν οι τραπεζίτες με το νέο τραπεζικό ράλι .Τώρα πως βρέθηκαν τόσα λεφτά ακόμα ένα μυστήριο του Καπιταλισμού και της Wall Street .

Παρέμβαση Fed για τον περιορισμό των κατασχέσεων

Σειρά μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου των κατασχέσεων που έχει λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε η Federal Reserve σήμερα όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Στο πλαίσιο των μέτρων, ενυπόθηκα δάνεια που "ελέγχονται ή ανήκουν" σε κάποια από τις περιφερειακές τράπεζες της Fed θα υπόκεινται σε τροποποίηση στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας με σκοπό να βοηθηθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε δυσχερή θέση να διατηρήσουν τα ακίνητα τους. Σε αυτό το πλαίσιο, χρεόγραφα διασφαλισμένα με ενυπόθηκα δάνεια (MBS) και την εγγύηση των ομοσπονδιακών Fannie Mae και Freddie Mac τα οποία θα αγοραστούν από την Federal Reserve της Νέας Υόρκης θα υπόκεινται σε τροποποιήσεις. Σημειώνεται ότι η New York Fed σχεδιάζει να αγοράσει 500 δισ. δολ. σε τέτοια χρεόγραφα έως τα μέσα του έτους.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=663949
Σημ.axinosp:Άλλα λέει ο τίτλος του άρθρου και άλλα κάνει η FED Νέας Υόρκης !!.
Αγοράζει υποθήκες σπιτιών προς κατάσχεση κοψοχρονιά βέβαια από την κρατική πλέον Fannie Mae και Freddie Mac μήπως κατά ''λάθος'' χαρίσουν τα δάνεια με σκοπό μιας και οι τίτλοι της ανήκουν να κάνει αυτή τις κατασχέσεις !!

Ο εφιάλτης ενός φαύλου κύκλου κρατικοποιήσεων

Το επιτελείο του προέδρου Ομπάμα κινδυνεύει να παγιδευτεί
σε αλλεπάλληλες διασώσεις τραπεζών
Τον προβληματισμό που καλλιεργείται στους κόλπους της κυβέρνησης Ομπάμα για το πόσο αναγκαίες ενδέχεται να αποδειχθούν οι κρατικοποιήσεις των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, συγκεκριμένα των Bank of America και Citigroup, αλλά και πόσους κινδύνους εγκυμονεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναπτύσσει άρθρο της New York Times. Επικαλούμενος εκτιμήσεις αλλά και πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις στελεχών της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο αρθρογράφος της ΝΥΤ χαρακτηρίζει εξαιρετικά πιθανή μια κρατικοποίηση των εν λόγω τραπεζών, μολονότι αφήνει σαφώς να εννοηθεί πως πρόκειται για κάτι αδιανόητο ώς τώρα για την αμερικανική νοοτροπία. Παράλληλα, διατυπώνει την άποψη πως υπό μία έννοια είναι ήδη γεγονός η κρατικοποίηση, δεδομένων των ποσοστών που έχει αναλάβει η αμερικανική κυβέρνηση με χρήματα των φορολογουμένων. Επισημαίνει παράλληλα, όμως, πως ελλοχεύει ο κίνδυνος μια κρατικοποίηση να οδηγήσει αναγκαστικά σε πολλές άλλες και παράλληλα να υποβάλει την κυβέρνηση σε δυσβάσταχτες πολιτικές πιέσεις.
1,4 δισ. ευρώ ζημίες κατέγραψε η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα BNP Paribas το δ΄ 3μηνο του 2008, έναντι καθαρών κερδών 1,101 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
7.000 απολύσεις σχεδιάζει η ασφαλιστική ING. Η ολλανδική εταιρεία θα λάβει κρατικό πακέτο ενίσχυσης ύψους 22 δισ. δολ. μετά από ζημιές ενός δισ. δολ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_27/01/2009_300876
Σημ.axinosp:Ξέρετε ποιές είναι οι πιέσεις ,να σταματήσει ο Ομπάμα τις κατασχέσεις και να αγοράσει μόνο τα τοξικά ομόλογα που ήταν τίτλοι στεγαστικών δανείων για πάρουν πίσω τα λεφτά τους οι ''επενδυτές'' και να κατάσχουν τα σπίτια του κοσμάκη.Δηλαδή δώσε Αμερικανάκι φορολογούμενε λεφτά να σου κατάσχω το σπίτι σου !!
Η αλητεία και το Αμερικάνικο όνειρο σε όλο του το μεγαλείο !!
Η δε ING ζημία 1 δις ενίσχυση 22 δις μπράβο οι Ολλανδοί

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Αποκάλυψη-Η Ημέρα που οι τράπεζες ήταν ακριβώς τρεις ώρες από την κατάρρευση !

Του Γκλέν Όουεν
Η Μεγάλη Βρετανία απείχε μόλις τρεις ώρες μακριά από την πτώχευση πέρυσι
Ο Paul Myners Πρόεδρος χρηματιστηρίου αποκάλυψε πως την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου (2008) η χώρα βρισκόταν μία ανάσα από την ολοκληρωτική τραπεζική κατάρρευση αφού μεγάλοι καταθέτες προσπάθησαν να αποσύρουν τα χρήματά τους μαζικά .
Η εφημερίδα Mail της Κυριακής είχε ενημερωθεί σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείο Οικονομικών να κλείσει τις πόρτες των τραπεζών προς όλους τους πελάτες ,να σταματήσει τις ηλεκτρονικές μεταφορές χρημάτων ,ακόμα και να εμποδίσει τις αναλήψεις από ΑΤΜ.
Η Οικονομική κατάρρευση απετράπη με μανιώδεις παρασκηνιακές προσπάθειες .
Εάν οι κινήσεις αυτές αποτύγχαναν ο κύριος Μπράουν θα αναγκαζόταν να ανακοινώσει ,ότι η κυβέρνηση, θα κρατικοποιούσε ολόκληρο το οικονομικό σύστημα και θα εγγυόταν όλες τις καταθέσεις .
Παρόλα αυτά ο 60χρονος Λόρδος Myners κατηγορήθηκε χθες το βράδυ (23-1)για απόλυτη ανευθυνότητα επειδή παραδέχθηκε την σοβαρότητα της κρίσης ενώ η υποχώρηση ( της οικονομίας ) συνεχίζεται και μεγάλοι οργανισμοί όπως η Barclays υφίστανται διαρκείς και έντονες πιέσεις .
Η “πορεία” προς την ‘Μαύρη Παρασκευή’ ξεκίνησε τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου όταν ο δείκτης FTSE 100 έπεσε κατά σχεδόν 8% καθώς τα κακά νέα για την οικονομία άρχισαν να πολλαπλασιάζονται στον ορίζοντα .
Την επόμενη μέρα ο γενικός γραμματέας ( του Υπουργείου Οικονομικών ) ξεκίνησε ολονύχτιες διαβουλεύσεις προτού ανακοινώσει την Τετάρτη ότι δισεκατομμύρια λίρες ,τα χρήματα των Βρετανών φορολογούμενων , θα χρησίμευαν για την διατήρηση της ρευστότητας στο ( Τραπεζικό ) σύστημα .
http://www.mailonsunday.co.uk/news/article-1127278/Revealed-Day-banks-just-hours-collapse.html
Σημ.axinosp: Κρίμα ρε γαμώτο δεν πειράζει άλλη φορά σταθούμε πιο τυχεροί !!

Αποζημιώνει πελάτες για το σκάνδαλο Μέιντοφ η ισπανική Banco Santander

Το ποσό των 1,38 δισ. ευρώ θα διαθέσει η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας Banco Santander SA προς τους πελάτες της που έχασαν κεφάλαια τα οποία είχαν τοποθετήσει σε επενδύσεις του κατηγορούμενου για τεράστια απάτη 50 δισ. δολαρίων Αμερικανού διαχειριστή επενδύσεων Μπέρναρντ Μέιντοφ.
Ο διακανονισμός αυτός θεωρείται ότι θα ασκήσει πιέσεις σε τράπεζες σε όλο τον κόσμο για να αποζημιώσουν πελάτες τους που έχουν επίσης πέσει θύματα του ίδιου σκανδάλου.
Η ισπανική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι θα διακόψει τη λειτουργία 7 κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds) που διοικούνται από τη μονάδα της Optimal Investment Services, καθώς το σκάνδαλο Μέιντοφ έχει προκαλέσει μπαράζ αναλήψεων, χωρίς όμως να ανακοινώσει το ύψος του ποσού που απαιτούν οι πελάτες.
Η Santander, που είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι οι τοποθετήσεις πελατών της σε επενδύσεις του Μέιντοφ ανέρχονταν σε 2,33 δισ. ευρώ, αντιμετώπισε μηνύσεις σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μαϊάμι, από επενδυτές που κατηγορούν την τράπεζα ότι δεν κατάφερε να προβεί σε αυστηρή εξέταση και αξιολόγηση του Μέιντοφ.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/01/2009_265098

SAP: Αύξηση 13% στα καθαρά κέρδη δ΄ τριμήνου, "κόβει" 3.000 θέσεις

Άνοδο 13% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη τέταρτου τριμήνου της γερμανικής εταιρείας λογισμικού SAP AG, με την εξέλιξη να αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην συνεισφορά της “Business Objects”.
Η εταιρεία ανέφερε ότι παρά τα κέρδη θα συνεχίσει να μειώνει το κόστος, προχωρώντας σε περικοπές 3.000 θέσεων εργασίας.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της SAP για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν στα 850 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 752 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι.
"Ο περιορισμός του κόστους θα μας βοηθήσει να προσαρμοστούμε στις υφιστάμενες συνθήκες της αγοράς και να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας μακροπρόθεσμα.
Επιπρόσθετα, αναμένουμε ότι το 2009 θα είναι έτος με περιορισμένη ορατότητα, καθιστώντας δύσκολη την πρόβλεψη για τον όγκο των πωλήσεων σε ένα τέτοιο περιβάλλον", δήλωσε ο Leo Apotheker, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=664256
Σημ.axinosp:Το ευχαριστώ αυτής της εταιρείας για τα αυξημένα της κέρδη είναι απολύσεις.
Τέτοια γαϊδουριά δεν έχω ξαναδεί !!

Αίφνης «αγάπησαν» τα ελληνικά ομόλογα

Η ΘΕΣΜΙΚΗ BLACK ROCK ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ SPREAD ΣΤΟ 2,87%
Ξαφνικό έρωτα για τα ελληνικά ομόλογα άρχισαν να αισθάνονται οι ξένοι επενδυτές, ύστερα από δύο μήνες διαρκούς απαξίωσής τους.
Εν μιά νυκτί οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο «πτώχευσης» της Ελλάδας ή ακόμη αποπομπής της από την ευρωζώνη παραμερίστηκαν και τα κεφάλαια άρχισαν πάλι να εισρέουν στην εγχώρια αγορά ομολόγων.
Χθες ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής των ΗΠΑ, η Black Rock, έδωσε το «σήμα» ανακοινώνοντας ότι προτίθεται να αγοράσει ελληνικά, ισπανικά και ιταλικά ομόλογα.
Δεν έμεινε, απ' ό,τι φαίνεται, στα λόγια ή σε παραινέσεις, καθώς χθες η εικόνα που παρουσίασε η ευρωπαϊκή αγορά κρατικών τίτλων ήταν εύγλωττη.
Οι τιμές όλων των 10ετών ομολόγων κινήθηκαν πτωτικά, ενώ με θετικό πρόστιμο έκλεισαν μόνο οι «προτεινόμενοι τίτλοι» των 3 κρατών του Νότου.
Οι αποφάσεις και οι κινήσεις των επενδυτών και δη των θεσμικών δεν έχουν βεβαίως συναισθηματική αφετηρία.
Ετσι, και η στροφή προς τα ελληνικά ομόλογα φαίνεται ότι ξεκίνησε αφού προηγουμένως αυτά είχαν «πιάσει πάτο».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg, η Black Rock προτίθεται να επενδύσει στα κρατικά ομόλογα των παραπάνω χωρών γιατί τα «περιθώριά τους έχουν διευρυνθεί σε επίπεδα ρεκόρ της τελευταίας 10ετίας».
Πράγματι το περιθώριο των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των γερμανικών είχε φτάσει μια ανάσα από το 3%. Χθες, πάντως, υποχώρησε ελαφρώς στο επίπεδο του 2,87%.....
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,dt=27.01.2009,id=56063148

ΔΗΜΟΣ ΧΟΡΤΙΑΤΗ: Ταμείο Φτώχειας για απόρους και πολύτεκνες οικογένειες

ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Δωρεάν ρούχα, τρόφιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, ακόμα και σημαντική έκπτωση στα δίδακτρα των φροντιστηρίων για τα παιδιά απολαμβάνουν εδώ και ένα μήνα άπορες, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, ανήμποροι και μοναχικοί πολίτες στην περιοχή του Χορτιάτη
Η προσφορά γίνεται μέσω του ιδιότυπου “Ταμείου Φτώχειας”, που ίδρυσε ο δήμος, ανακουφίζοντας τους οικονομικά ασθενέστερους κατοίκους.
Στης φτώχειας και της οικονομικής κρίσης τον καιρό, δεκάδες άπορες οικογένειες και άνθρωποι που ζουν μόνοι τους βρίσκουν καταφύγιο στο ταμείο που σύστησε ο δήμος Χορτιάτη, για να προμηθευτούν τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, ακόμα και πετρέλαιο θέρμανσης. Πρόκειται για ένα Δίκτυο Κοινωνικής Φροντίδας, που συστάθηκε με τη βοήθεια προσωπικού του δήμου και πολλών εθελοντών που προθυμοποιήθηκαν να στηρίξουν την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, ενώ επί της ουσίας λειτουργεί σαν Ταμείο Φτώχειας, καλύπτοντας πολλές ανάγκες απόρων πολιτών.
“Η ιδέα είχε γεννηθεί εδώ και πολύ καιρό και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα το Δίκτυο πήρε σάρκα και οστά, με τη βοήθεια πολλών εθελοντών” τόνισε ο δήμαρχος Χορτιάτη, Μιχάλης Γεράνης.
Πρόσθεσε ότι η διοίκηση του δήμου προώθησε και υλοποίησε την ιδέα του Ταμείου Φτώχειας, προκειμένου η προσφορά σε τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη να μην εξαντλείται μόνο τις περιόδους των εορτών, αλλά να λειτουργεί όλο το χρόνο.
“Το πιο θετικό είναι ότι από την έναρξη λειτουργίας του Δικτύου ανταποκρίθηκαν πολλοί εθελοντές και ακόμη περισσότεροι επαγγελματίες, προσφέροντας διάφορα αγαθά για τους άπορους πολίτες του δήμου” σημείωσε ο κ. Γεράνης.
ΔΩΡΕΑΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Στις παροχές του δημοτικού Ταμείου Φτώχειας, εκτός από τα τρόφιμα και είδη ένδυσης - υπόδησης, περιλαμβάνονται ακόμα δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης για τους πολίτες που δεν έχουν έσοδα, σημαντική έκπτωση διδάκτρων στα φροντιστήρια για τα παιδιά πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών, ακόμα και δωρεάν εργασίες σε σπίτια από ηλεκτρολόγο και υδραυλικό.
Επίσης σημαντική είναι η προσφορά εθελοντών που σπεύδουν στα σπίτια ηλικιωμένων για να μεταφέρουν τρόφιμα, ρούχα και να καλύψουν διάφορες ανάγκες. “Προσπαθούμε να καλύψουμε όλες σχεδόν τις ανάγκες που έχουν οι άπορες οικογένειες και οι ενδεείς πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία”, υπογράμμισε ο δήμαρχος Χορτιάτη. Μάλιστα ανέφερε ότι η αξιολόγηση τόσο των απόρων οικογενειών όσο και των μεμονωμένων πολιτών, γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια, που θέτουν οι κοινωνικοί λειτουργοί του δήμου, ούτως ώστε να καλύπτονται πραγματικές ανάγκες και όχι πλασματικές.
Σημαντική βοήθεια στην κατάρτιση του καταλόγου με τους ενδεείς πολίτες αποτέλεσε το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και οι υπάλληλοι σε αυτό που γνωρίζουν τις συνθήκες διαβίωσης πολλών ηλικιωμένων και απόρων οικογενειών.
Ήδη το πρώτο διάστημα, τις γιορτές των Χριστουγέννων, εξυπηρετήθηκαν πάνω από 50 οικογένειες στις οποίες θα συνεχιστεί η βοήθεια καθ´ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το Δίκτυο Κοινωνικής Φροντίδας λειτουργεί προσωρινά στη Δημοτική Επιχείρηση στο Ασβεστοχώρι, έως ότου επισκευαστεί δημοτικό κτίριο που θα αποτελέσει τη μόνιμη στέγη του ταμείου.
http://polites-ampelokipon.blogspot.com/2009/01/blog-post_28.html

Κάρτες: Βαριά πρόστιμα σε 17 τράπεζες

Βαριά πρόστιμα σε 17 τράπεζες ανακοινώνουν στη μια το μεσημέρι ο υφ. Ανάπτυξης, Γ. Βλάχος και ο γγ Καταναλωτή Γ. Οικονόμου, για την εφαρμογή καταχρηστικού όρου σε συναλλαγές τους με τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ύψος των προστίμων αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ και ο όρος που έχει κριθεί δικαστικά παράνομος και καταχρηστικός αφορά στην επιβολή προμήθειας κατά την ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&tag=9360&pubid=5115171

Σκάνδαλο στη Citigroup

Τους δικούς κανόνες – ακόμα και σε περίοδο ύφεσης – φαίνεται ότι ακολουθεί η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, η Citigroup, η οποία αποφάσισε να παραγγείλει ένα νέο υπερπολυτελές αεροσκάφος προκαλώντας, όπως ήταν αναμενόμενο, την οργή του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου.
Την ίδια ώρα που οι επικεφαλής των τριών αυτοκινητοβιομηχανιών, που πήραν πολύ λιγότερα χρήματα βοήθεια, αναγκάστηκαν να ξεχάσουν τις πολυτελείς μετακινήσεις, η υπερχρεωμένη τράπεζα, η οποία έχει λάβει τουλάχιστον 45 δισ. δολάρια από τον αμερικανό φορολογούμενο και έχει απολύσει 52.000 εργαζόμενους, δε δίστασε να παραγγείλει ένα ολοκαίνουργιο εταιρικό τζετ από τη γαλλική Ντασό αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η αποκάλυψη του σκανδάλου κινητοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, στέλοχος της οποίας τηλεφώνησε στη Citigroup και διεμήνυσε ότι είτε το αεροσκάφος θα πρέπει να μεταπωληθεί, είτε να ενοικιαστεί σε τρίτο ενδιαφερόμενο.

Εβρεξε πακέτα σωτηρίας τραπεζών

Η Μόσχα ανακοίνωσε καταρχήν ότι θα πραγματοποιήσει «ένεση ρευστότητας» ύψους 27 δισ. δολαρίων στις εμπορικές τράπεζες της χώρας που χτυπήθηκαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Στο αστρονομικό ποσό των 4 τρισ. δολαρίων ανεβάζουν οι ειδικοί τα κεφάλαια που χρειάζονται οι αμερικανικές τράπεζες για να ορθοποδήσουν.
Πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα επιστρέψει σύντομα στο Κογκρέσο ζητώντας την έγκριση και νέου πακέτου ? διάσωσης του κλάδου, καθώς το πρόγραμμα των 700 δισ. δολαρίων που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη θα αποδειχθεί πολύ λίγο για να επουλώσει τις πληγές.
Ειδικότερα ο οικονομολόγος Σάιμον Τζόνσον προέβη στην εκτίμηση ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να διαθέσει το ποσό των 3 με 4 τρισ. δολαρίων στον τραπεζικό κλάδο της χώρας για να έρθει η ανάκαμψη.
Εξάλλου ο νέος υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ μία ώρα αφότου εγκρίθηκε ο διορισμός του υποσχέθηκε να «ενεργήσει τάχιστα» για να ξαναβάλει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15454&subid=2&tag=9462&pubid=5093124
Σημ.axinosp:Άμα τις σώσετε να μου σφυρίξετε κλέφτικα !!

Επίθεση στα καρτέλ και ενίσχυση των μικρομεσαίων

Bελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και χτύπημα των καρτέλ.
Tο τρίπτυχο αυτό ανέδειξε σε βασική προτεραιότητα ο νέος υπουργός Aνάπτυξης κ. Kωστής Xατζηδάκης, θέτοντας κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής, τους «τέσσερις άξονες» της πολιτικής που θα ακολουθήσει.
O κ. Xατζηδάκης έκανε σαφές χθες ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων στις γραμματείες του υπουργείου και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς, ενώ ενδιαφέρον προκάλεσε και η αναφορά του στη ΔEH την οποία χαρακτήρισε «κολώνα του ενεργειακού συστήματος της χώρας».
Mίλησε επίσης για «υγιή, δημόσια και σύγχρονη επιχείρηση», κάνοντας σαφή τη θέση του υπέρ της διατήρησης του ποσοστού του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
«Θα είναι αμείλικτη η πολιτική μας απέναντι στα καρτέλ και τα ολιγοπώλια. Nα το θυμάστε, δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν», τόνισε ο κ. Xατζηδάκης, παρουσιάζοντας τον πρώτο από τους «τέσσερις άξονες» της πολιτικής που όπως είπε θα ακολουθήσει και δεσμεύτηκε για την περαιτέρω ενίσχυση της Eπιτροπής Aνταγωνισμού....
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_09/01/2009_298532
Σημ.axinosp: Βρε που τα βρίσκει αυτά τα ωραία και τα λέει ο Υπουργός μας .
Μπα σε καλο του πάλι γελάσαμε σήμερα !!

American Express: Πτώση 79% στα καθαρά κέρδη το δ΄ τρίμηνο

Μεγάλη πτώση κερδών και υποχώρηση των εσόδων κατέγραψε στο δ΄ τρίμηνο του 2008 η American Express. Ειδικότερα, η αμερικανική εταιρεία πιστωτικών καρτών ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες υποχώρησαν 72% και διαμορφώθηκαν στα 238 εκατ. δολ. ή 21 cents ανά μετοχή στο δ΄ τρίμηνο του έτους, από 858 εκατ. δολ. ή 73 cents ανά μετοχή το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 172 εκατ. δολ. για το τρίμηνο, υποχωρώντας κατά 79% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Reuters τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 22 cents ανά μετοχή.
Παράλληλα, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 6,5 δισ. δολ. από 7,3 δισ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 2007, σημειώνοντας πτώση 11%. "Τα αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο αντικατοπτρίζουν ένα λειτουργικό περιβάλλον, το οποίο ήταν από τα σκληρότερα που έχουμε δει εδώ και πολλές δεκαετίες", δήλωσε ο Kenneth I. Chenault, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. "Ωστόσο, επιτύχαμε τους βραχυπρόθεσμους στόχους μας, διατηρώντας τη ρευστότητα μας, παραμένοντας κερδοφόροι και επενδύοντας επιλεκτικά προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστική μας θέση σε πιο μακροπρόθεσμη βάση", συμπλήρωσε.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=663004
Σημ.axinosp:Οταν στην περίοδο των γιορτών έχεις πτώση 79% τότε αρχίζεις να παραμιλάς όπως ο κύριος Kenneth I. Chenault !!

«Λουκέτο» στα καταστήματα Barratts και Priceless





Σε καθεστώς χρεοκοπίας τέθηκαν τα καταστήματα υποδημάτων Barratts και Priceless στη Βρετανία, καθώς δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στην τρέχουσα οικονομική κρίση. Οι δύο αλυσίδες υποδημάτων διέθεταν 400 καταστήματα στη Βρετανία και απασχολούσαν 5.450 εργαζομένους
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/27/1621571.htm

Cengiz Abazoglu


O Cengiz Abazoglu Τούρκος Σχεδιαστής στο Paris Fashion Week με τίτλο της συλλογής του ( θα μπορούσε λέμε εμείς τώρα ) οι προτάσεις ΔΝΤ για την Οικονομία της Τουρκίας !!!

«Βουτιά» 9% για το αργό- Στα 41,5 δολ.

22:01 - 27 Ιανουάριος 2009
Τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα τριών εβδομάδων κατέγραψαν οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ύστερα από την ανακοίνωση των ιδιαιτέρως αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, που καταδεικνύουν ότι η ύφεση στη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου εμμένει. Εν τω μεταξύ, νέα σημαντική αύξηση της τάξεως των 2,8 εκατ. βαρελιών αναμένεται να καταδείξουν τα πετρελαϊκά αποθέματα για την περασμένη εβδομάδα. Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου ενέργειας αναμένεται αύριο....
http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=197977

«Ταχύτατη και βίαιη ανάκαμψη» των τιμών ενέργειας προβλέπει για το δεύτερο εξάμηνο του 2009 ο αναλυτής στον τομέα εμπορευμάτων της Goldman Sachs Τζέφρι Κιούρι.
http://axinosp.blogspot.com/2009/01/gs.html

Σημ.axinosp:Μια βδομάδα πριν σας είπα μην πιστεύετε αυτόν τον καραγκιόζη και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις ήλθε η πτώση και όχι η Ταχύτατη και βίαιη ανάκαμψη που μας έλεγε ο εν λόγω κύριος .
Αλήθεια έχετε και άλλα τέτοια Golden Boys στην Goldman Sachs !!!

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Συνεχίζει να σορτάρει – και να κερδίζει – ο … αδιόρθωτος κ. John Alfred Paulson

Έχει μακρά προϊστορία στην διεθνή οικονομική σκηνή. Είναι διαχειριστής ενός από τα πιο επιτυχημένα hedge fund και έγινε διάσημος ακόμα και σε όσους δεν ασχολούνται επισταμένως με την χρηματαγορά λόγω της ... συνεπωνυμίας του με τον προηγούμενο υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Μπους, όταν ο τελευταίος έγινε πρωταγωνιστής της μεγαλύτερης – έως σήμερα – προσπάθειας ενίσχυσης δυτικής οικονομίας (της αμερικανικής εν προκειμένω) μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο λόγος για τον κύριο Τζον Πόλσον (John Paulson), ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της επενδυτικής εταιρίας Paulson & Co, ο οποίος τους τελευταίους 6 μήνες είχε επιτυχώς προβλέψει την κλιμάκωση της κρίσης και ως εκ τούτου είχε αποκομίσει – πάντα παίζοντας short τις αγορές – τεράστια κέρδη.
Κι επειδή την καλή συνταγή ουδείς αλλάζει, έτσι και τώρα ο μίστερ Πόλσον επιμένει και επεκτείνει τη δράση του και εκτός ΗΠΑ.
Αυτή τη φορά επέλεξε να σορτάρει την μεγαλύτερη βρετανική τράπεζα, την Royal Bank of Scotland, επί 4 και πλέον μήνες, με αποτέλεσμα να καταγράψει το διόλου ευκαταφρόνητο κέρδος των 295 εκατ. στερλινών.
Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που απέστειλε η εταιρία στη βρετανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το hedge fund του κυρίου Πόλσον διατηρούσε short θέσεις που αναλογούσαν στο 0,87% του μετοχικού κεφαλαίου της RBS από τις 19 Σεπτεμβρίου 2008.
Έκλεισε τις θέσεις αυτές στις 23 Ιανουαρίου.
Η τιμή στην οποία διαπραγματευόταν η μετοχή της RBS όταν ο κύριος Πόλσον ξεκίνησε να τη σορτάρει (αφού μάλιστα δανείστηκε πάνω από 144 εκατομμύρια τεμάχια!!!) ήταν 213,5 πέννες. Όταν έκλεισε τις θέσεις του η μετοχή μόλις και μετά βίας ξεπερνούσε τις 12 πέννες. Το τέλειο deal …
Όχι όμως και μοναδικό. Γιατί ο John Alfred Paulson τον Ιούνιο του 2007 διαχειριζόταν κεφάλαια 12,5 δις δολαρίων.
Τον περασμένο Νοέμβριο τα κεφάλαια αυτά ξεπερνούσαν τα 36 δις δολάρια!
Με τη γνωστή συνταγή της ... εκμετάλλευσης των κρίσεων. Όπου και όπως κι αν αυτές εμφανιστούν.
Όποιος αμφιβάλλει αρκεί να ανατρέξει στο περασμένο καλοκαίρι όταν ο κύριος Πόλσον σόρταρε τις μετοχές της Υahoo!
Τότε είχε ποντάρει στην άρνηση της προσφοράς εξαγοράς της από την Microsoft. Είχε απόλυτο δίκιο και κέρδισε έτσι περίπου 5 δις δολάρια, αφού είχε δανειστεί πάνω από 50 εκατομμύρια μετοχές της εταιρίας.
Εξ΄ου και πέρυσι (2007) αναδείχθηκε στον καλύτερο διαχειριστή κεφαλαίων των ΗΠΑ, διάκριση απόλυτα λογική μιας και η εταιρία του είχε μοιράσει στους μετόχους – επενδυτές υπεραξίες 1,05 δις δολαρίων ΜΟΝΟ από τις τοποθετήσεις δύο εκ των τεσσάρων fund που διατηρεί!
http://www.protothema.gr/content/print.php?id=22738

Eπιτόκια: Όταν το 0% είναι υπερβολικά υψηλό...

Τα επιτόκια εξακολουθούν να μην είναι αρκετά χαμηλά για να πυροδοτήσουν την αμερικανική οικονομία. Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ρισκάρει περισσότερο με τον πληθωρισμό, ούτως ώστε τα πραγματικά επιτόκια να μπορούν να γίνουν αρνητικά.

Του Peter Coy

Μπορούν τα επιτόκια του 0% να είναι υπερβολικά υψηλά; Δυστυχώς ναι.
Σε πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs (GS) αναφέρεται πως η μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στο 0%-0,25% στις 16 Δεκεμβρίου δεν στάθηκε αρκετό για να τροφοδοτήσει την αμερικανική οικονομία.
Ο οίκος σημείωνε πως η Fed ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκια των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο -6% έως το τέλος του 2010, για να προσφέρει στην οικονομία την αναγκαία νομισματική ώθηση.
Ποιο είναι όμως το πρόβλημα στο εν λόγω σενάριο:
Πρακτικά είναι αδύνατο να μειωθούν τα επιτόκια κάτω από το 0%.
Επομένως, «εισερχόμαστε σε μία εποχή όπου τα επιτόκια είναι υπερβολικά υψηλά για το καλό της οικονομίας» τόνιζε ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Goldman για τις ΗΠΑ, Jan Hatzius στην έκθεση της 16ης Ιανουαρίου.
Όπως γίνεται ευρύτερα αντιληπτό, η κατάσταση για την αμερικανική οικονομία φαίνεται πως θα δυσκολέψει αισθητά, παρά το γεγονός πως είναι ήδη βαθιά βυθισμένη στην ύφεση, με τις λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές να έχουν καταβαραθρωθεί.
Την ίδια στιγμή, η Citigroup (C), η Bank of America (BAC), η General Motors (GM), και η Chrysler, μεταξύ άλλων, προσπαθούν να επιβιώσουν έναντι του κατακλυσμού των προβλημάτων που έχει επιφέρει η κρίση. Ακόμα μία ένδειξη της σοβαρότητας της ύφεσης είναι η ανακοίνωση της Circuit City, της δεύτερης μεγαλύτερης αλυσίδας ηλεκτρονικών ειδών στις ΗΠΑ στις 16 Ιανουαρίου πως βάζει «λουκέτο» και κλείνει όλα τα υποκαταστήματα της έως το τέλος του Μαρτίου.
Επίσης, οι κατασκευαστικές Lennar (LEN) και D.R. Horton (DHI) δέχονται ολοένα και περισσότερες πιέσεις από την πτώση-ρεκόρ στις τιμές κατοικιών.......
http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=659019

Οι Γερμανοί δεν δίνουν τον χρυσό τους

Η ομοσπονδιακή τράπεζα της Γερμανίας, η Mπούντεσμπανκ, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη, δεν σχεδιάζει να προβεί ξανά εφέτος σε μαζικές πωλήσεις χρυσού από τα αποθέματά της, αλλά θα εκποιήσει μόνον όσες ποσότητες χρειάζονται για την κοπή νέων χρυσών νομισμάτων.
Η ισχυρή στάση που τηρεί στα αποθέματά της η Μπούντεσμπανκ, που είναι τα δεύτερα σε ύψος παγκοσμίως, έρχεται σε αντίθεση με τις πωλήσεις χρυσού που κάνουν ορισμένες άλλες κεντρικές τράπεζες στην περιοχή της Ευρωζώνης, προκειμένου να αποκομίσουν αισθητά έσοδα.
Παρά το σύστημα της έμμεσης σύνδεσης των νομισμάτων με τον χρυσό μέσω του αμερικανικού δολαρίου που θεσπίσθηκε στο Μπρέτον Γουντς, προ 35 ετών, το ευγενές μέταλλο παραμένει ουσιαστικό στοιχείο των αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών, για πολλές χώρες.
Το προνόμιο των αποθεμάτων, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, έγκειται στο ότι καθιστά εύκολη την πώληση του ευγενούς μετάλλου εάν χρειασθεί και εμπνέει την εμπιστοσύνη του κοινού στο νόμισμα, διατηρώντας την αγοραστική του δύναμη.
Το «Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού» υπολογίζει ότι τα διεθνή αποθέματα του ευγενούς μετάλλου που βρίσκονται στη διάθεση των κεντρικών τραπεζών κυμαίνονται στις 31.000 τόνους και δεν έχουν αλλάξει σημαντικά από το ύψος ρεκόρ που είχαν καταρρίψει στα τέλη της δεκαετίας του 1940.
O μεγαλύτερος κάτοχος αποθεμάτων χρυσού στον κόσμο είναι η ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, η FED, που διαθέτει περισσότερους από 8.100 τόνους και ακολουθεί η Mπούντεσμπανκ με 3.400 τόνους. Σύμφωνα με τις ισχύουσες τιμές σήμερα, ένας τόνος χρυσού στοιχίζει περί τα 18 εκατομμύρια δολάρια.
Ασφάλεια
Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, κ. Αξελ Βέμπερ, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι «κρίνει ουσιαστικό το ότι για την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας ο χρυσός αποτελεί ένα ζωτικό τμήμα των νομισματικών αποθεμάτων, τα οποία ανταποκρίνονται στα αιτήματα περί ασφαλείας και διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου της».
Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας Πέτερ Μπέρνχολτς δήλωσε ότι δεν υπάρχει γενικός κανόνας ως προς το ακριβές επίπεδο των αποθεμάτων χρυσού μιας κεντρικής τράπεζας.
Ομως, τα αποθέματα εξαρτώνται ως προς το μέγεθος που θέτει μία τράπεζα σχετικά με τους όρους ασφαλείας και την εξασφάλιση που αποφέρει η απόδοσή τους, καθώς και το πολιτικό και το οικονομικό περιβάλλον.
«Εάν ασπασθούμε πάντως τη θέση περί κυμαινομένου επιτοκίου, δεν χρειαζόμαστε καθόλου αποθέματα», λέει ο καθηγητής Μπέρνχολτς.
«Ομως η ασφάλεια από μια μακροπρόθεσμη προοπτική είναι μόνο δεδομένη λόγω του χρυσού, διότι τα συναλλαγματικά αποθέματα είναι ακριβώς απαιτήσεις προς τις κυβερνήσεις, οι οποίες μπορεί να ανακληθούν».
Το μερίδιο των αποθεμάτων χρυσού των κεντρικών τραπεζών ποικίλλει από το 67,5% για τις Ηνωμένες Πολιτείες και λιγότερο από το 1% σε χώρες όπως ο Καναδάς και το Χονγκ Κογκ.
Ο μέσος όρος κυμαίνεται περίπου στο 9,2%. Οι τράπεζες της περιοχής της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διαθέτουν το 47,7% του συνόλου των περιουσιακών τους στοιχείων σε χρυσό, που φθάνει τις 12.000 τόνους και ξεπερνά τα αποθέματα χρυσού των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Μπούντεσμπανκ, με το 56% των περιουσιακών της στοιχείων σε χρυσό, δεν διακατέχεται από επιθυμία να πωλήσει διότι κρίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της θα πάρει τον δρόμο προς τις κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων, για να βοηθηθούν να διευθετήσουν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους.
Ωστόσο, άλλα κράτη–μέλη της Ευρωζώνης δεν έχουν πρόβλημα να πωλήσουν χρυσό από τα αποθέματά τους, προκειμένου να διευθετήσουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα.
Τα τελευταία χρόνια, η Γαλλία, η Αυστρία καί η Ολλανδία κατόρθωσαν να πωλήσουν μέρος από τα αποθέματά τους χωρίς μεγάλες τυμπανοκρουσίες ή και πολλές συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα το επετύγχαναν.
Σημειωθήτω ότι η Τράπεζα της Γαλλίας είχε σχεδιάσει να πωλήσει 500 έως 600 τόνους το διάστημα μεταξύ του 2004 και του 2009 και να ενισχύσει με τα έσοδα που θα αποκομίσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα, ιδιαιτέρως στα νομίσματα με την υψηλότερη απόδοση.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_100021_24/03/2006_178399

IKEA ΝΑΖΙ

Στις 26 Μαρτίου του 2008 εγκαινιάστηκε το νέο κατάστημα ΙΚΕΑ στον Κηφισό με τους πρώτους καταναλωτές να ξεπερνάν τις 20.000.
Συνηθισμένο μέγεθος αποδοχής αφού τα καταστήματα ΙΚΕΑ δεν είναι ένα απλό καπιταλιστικό εγχείρημα. του «συρμού».
Ιδρύθηκαν από τον Ingvar Kamprad το 1943 και το όνομα τους προήλθε από ακρολέξιο με βάση τα προσωπικά αρχικά του ιδρυτή: I από το Ingvar (το μικρό του όνομα), Κ από το Kamprad (το επίθετο του), Ε από το Elmtaryd (το όνομα της οικογενειακής του φάρμας) και Α από το Agunnaryd (το χωριό που γεννήθηκε).
Επειδή τίποτε δεν είναι τυχαίο, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στα μέσα της δεκαετίας του 90 ο Kamprad μετά από πιέσεις δημοσιογράφων αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι όχι μόνο υπήρξε θερμός υποστηρικτής των Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αλλά με θρασύτητα δήλωσε ότι παρέμεινε υποστηρικτής τους και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 50.
Εν πάσει περιπτώση, μπροστά σε ένα ενδεχόμενο κοινωνικής αποπομπής που, προφανώς, θα συνοδευόταν και από ένα μποϋκοτάζ στις επιχειρήσεις του, ζήτησε δημόσια συγνώμη.
Σήμερα τα ΙΚΕΑ αριθμούν πάνω από 35 καταστήματα και 1600 προμηθευτές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η σύγχρονη φιλοσοφία των ΙΚΕΑ διαμορφώθηκε ως αποτέλεσμα συγκυριών που συνέβησαν γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 90.
Τότε το καταναλωτικό κοινό παρουσίαζε μια αύξηση στις αντιστάσεις του απέναντι στον καταιγισμό των διαφημιστικών μηνυμάτων.
Χαρακτηριστικά τότε ο Jobber, ένας ακαδημαϊκός, απροκάλυπτα δήλωσε πως ο μόνος τρόπος για να επανέλθει ο καταναλωτής υπό τον έλεγχο των επιχειρήσεων είναι να επικεντρωθούν οι εταιρίες στο συναίσθημα και στη συνείδηση των καταναλωτών.
Η εκμετάλλευση θεμάτων της επικαιρότητας και κοινωνικών προβλημάτων που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο ήταν ανάμεσα στις βασικές προτάσεις του συγκεκριμένου ακαδημαϊκού.
Από τις πρώτες εταιρίες που υιοθέτησαν μια τέτοια στρατηγική ήταν η Benetton.
Με το μεταναστευτικό πρόβλημα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παγκοσμίως η συγκεκριμένη εταιρία δαπάνησε απίστευτα χρηματικά ποσά στη δημιουργία της μεγαλύτερης αντιρατσιστικής διαφημιστικής καμπάνιας στη σύγχρονη επιχειρηματική ιστορία.
Το χτίσιμο ενός αντιρατσιστικού προφίλ με μοναδικό σκοπό το κέρδος, φυσικά, στη περίπτωση της Benetton απέδωσε και με το παραπάνω, με την εταιρία να διπλασιάζει το τζίρο της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η «επιτυχία» αυτή δεν θα αργούσε να γεννήσει αντίστοιχους μιμητές, όπως τα καταστήματα επίπλων ΙΚΕΑ.
Με το κοινό να παρασύρεται και πάλι από τις γενναιόδωρες δωρεές του ΙΚΕΑ και τη συμμετοχή του ιδιοκτήτη σε συνέδρια και ημερίδες για τα δικαιώματα των εργαζομένων, το ΙΚΕΑ μετατράπηκε όπως είπε με χαρακτηριστική ειρωνεία η Francesca Cafferi ( ακαδημαϊκός κλινικής παθολογίας) σε έναν «παγκόσμιο γίγαντα που δίνει αγάπη και θέλει μόνο αγάπη».
Μέσα στην καρδιά της κοινωνίας του Θεάματος, με όλα τα Μέσα «Επικοινωνίας» να έχουν ανάγει την προπαγάνδα σε τέχνη, η διαφήμιση έχει εκσυγχρονίσει τόσο τα ποσοτικά όσο και τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά.
Η δύναμη της Εικόνας εστιάζεται όχι πια σε μάζες αλλά σε πρόσωπα επιδιώκοντας την αποικιοποίηση ενός μέρους του ανθρώπινου ψυχισμού για να εγκαθιδρύει εκεί πλαστές επιθυμίες, ψεύτικες ανάγκες.
Οι ανάγκες αυτές ικανοποιούνται από εμπορικά κέντρα-μεγαθήρια, ακριβώς όπως και τα ΙΚΕΑ, με αρχιτεκτονική bunker, δηλαδή οχυρού, ενός περίκλειστου χώρου που δεν έχει παράθυρα αλλά επιβάλλει την συγκέντρωση του βλέμματος των καταναλωτών αποκλειστικά πάνω στα εμπορεύματα.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι κάμερες μέσα σ’ αυτά τα μεγαθήρια δεν περιορίζονται μόνο στον έλεγχο του χώρου αλλά εστιάζουν στα ματιά του καταναλωτή απ’ όπου οι «ειδικοί» καταγράφουν πόσο ανοιγοκλείνουν τα βλέφαρα: νευρική κίνηση των βλεφάρων σε σχέση με ένα προϊόν σημαίνει και καταναλωτικό ενδιαφέρον.
Ο όμιλος ΙΚΕΑ σε αναζήτηση στρατηγικών μείωσης του κόστους παραγωγής (και σε αυτό μιμητής άλλων εταιριών όπως της ΝΙΚΕ κτλ.) αποφάσισε τη μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες με χαμηλό παραγωγικό κόστος.
Το 18% της παραγωγής του μεταφέρθηκε στην Κίνα και το 12% στην Πολωνία.
Το υπόλοιπο μέρος της παραγωγής μεταφέρθηκε ασφαλώς σε χώρες όπως η Ρουμανία, το Πακιστάν και η Ινδία όπου τα εργατικά χέρια είναι τα πιο φτηνά στο πλανήτη.
Με όπλο και σλόγκαν την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών των χωρών αυτών και τη προβολή του ΙΚΕΑ από τα ΜΜΕ ως σωτήρα, το ΙΚΕΑ πέτυχε τη μείωση του κόστους παραγωγής του στο μισό διπλασιάζοντας ταυτόχρονα τα κέρδη του.
Και μάλιστα σε χώρες που στο παρελθόν εταιρίες σαν τη Νike κατηγορήθηκαν για την εμπλοκή ανηλίκων στη παραγωγική διαδικασία κάτω από άθλιες εργασιακές συνθήκες.
Στα εργοστάσια που το ΙΚΕΑ είχε μεταφέρει την παραγωγή του αποδείχτηκε ότι το εργατικό δυναμικό απαρτιζόταν και από παιδιά 4 και 5 χρονών με αμοιβή που δεν ξεπερνάει τα 5 $ ημερησίως.
Στην Ινδία συγκεκριμένα παιδιά 4 και 5 χρονών είναι υπεύθυνα για το δίπλωμα χαλιών με τη φίρμα του ΙΚΕΑ που στη συνέχεια εξάγονται σε καταστήματα στη Νέα Υόρκη και το Άμστερνταμ.
Τα καταστήματα ΙΚΕΑ για να αποφύγουν να βιώσουν μια πτώση στις πωλήσεις όπως στη περίπτωση της NIKE έσπευσαν να ανακοινώσουν τη συνεργασία τους με τον διεθνή οργανισμό UNICEF με σκοπό την εξάλειψη της παιδικής εργασίας.
Με μια δωρεά 500.000$ σε ένα πρόγραμμα της UNICEF με τίτλο «όχι παιδιά σε εργοστάσια» το ΙΚΕΑ κατάφερε και πάλι να διασώσει την εικόνα του.
Τα γεγονότα όμως στέκονταν εμπόδιο και η εταιρία ξαναβρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν πάλι σε συνεργαζόμενα εργοστάσια στην Ινδία παιδιά και γυναίκες βρέθηκαν να δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες.
Οι εκπρόσωποι δήλωσαν αδυναμία στο να ελέγξουν όλα τα εργοστάσια τους επιρρίπτοντας τις ευθύνες στα τοπικά εργοστάσια των χωρών αυτών.
Ας αναφερθεί ότι τα εργοστάσια ΙΚΕΑ σ’ αυτές τις πάμφτωχες χώρες είναι αποκλειστικής εκμετάλλευσής τους, μια και δεν παράγεται σ’ αυτά κανένα προϊόν άλλης εταιρίας. Χαρακτηριστικά ο Valerio Di Bussolo (υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΙΚΕΑ στην Ιταλία) δήλωσε πως «είναι αδύνατο να είναι σίγουροι 100% ότι τα εργοστάσια με τα οποία συνεργάζονται σε άλλες χώρες δεν καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργατών ή δεν παρανομούν).Στο βωμό της προσφοράς φθηνών επίπλων στους καταναλωτές πέρα από την εκμετάλλευση παιδιών και γενικά πέρα από τη χρήση όσο το δυνατόν πιο φθηνών εργατικών χεριών, στη θυσία δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των καταστημάτων ΙΚΕΑ.
Το Μάρτη του 2006, η οργάνωση Oxfam έκανε έρευνα σε επιχειρήσεις που δούλευαν για λογαριασμό της ΙΚΕΑ, κυρίως στην Ινδία και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι ερευνητές της Oxfam μίλησαν με εκατοντάδες εργαζόμενους και με τις διοικήσεις των επιχειρήσεων.
Ιδού ορισμένα από τα συμπεράσματα:·
Σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις, ο συνδικαλισμός απαγορεύεται, ή κηρύσσεται ανεπιθύμητος.· Στις επιχειρήσεις όπου δεν υπάρχει καμιά συνδικαλιστική παρέμβαση, οι εργαζόμενοι δουλεύουν από 12 έως 15 ώρες τη μέρα, ενώ οι μισθοί είναι «απροσδιόριστοι».
· Οι μισθοί κυμαίνονται, σε κάθε περίπτωση, από 38 έως 49 δολάρια το μήνα!·
Οι δύο πρώτες ώρες υπερωριακής απασχόλησης δεν πληρώνονται, ενώ οι τέσσερις ώρες υπερωρίας πληρώνονται με 1 (ένα) δολάριο...
Στην Ινδία και συγκεκριμένα στη Μπούρμα, το ΙΚΕΑ απασχολεί καταναγκαστικά στη παραγωγή των προϊόντων του πολιτικούς κρατούμενους με σχεδόν ανύπαρκτη αμοιβή.
Το 1999 στη Γαλλία το ΙΚΕΑ υπέστη κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων όταν ένα email από το εσωτερικό του καταστήματος έφτασε στο τύπο.
Το συγκεκριμένο email απευθυνόταν στο υπεύθυνο διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού του καταστήματος συμβουλεύοντας τον να μην προσλαμβάνονται «έγχρωμοι» για τη διανομή των καταλόγων μιας και ο κόσμος συνήθως δεν ανοίγει την πόρτα του σε έγχρωμους.
Ύστερα από πιέσεις αποκαλύφθηκε ότι το Γαλλικό κατάστημα απασχολούσε έγχρωμους μόνο σε δουλειές που δεν είχαν απευθείας επαφή με το κοινό.
Ούτε πωλητές ούτε διανομείς.
Στην Ιταλία επίσης σφοδρές διαμαρτυρίες ξέσπασαν από τους εργαζόμενους αντιδρώντας στα σκληρά ωράρια και στην απόφαση του καταστήματος να λειτουργήσει και τις Κυριακές «προσφέροντας αγάπη στους καταναλωτές 7 μέρες την εβδομάδα».
Ένας εργαζόμενος του ΙΚΕΑ στην Ιταλία δήλωσε ανώνυμα πως «οι μέρες που αισθανόσουν μέλος μιας οικογένειας στο κατάστημα είχαν παρέλθει οριστικά».
Τώρα οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με αδιάλλακτους κανόνες σκληρά ωράρια που σε πολλές περιπτώσεις (και στην Ελλάδα) ξεπερνούν τις νόμιμες, με επιβεβλημένη εργασία από τη σύμβαση και της Κυριακές χωρίς την παραμικρή αύξηση εργατικού δυναμικού, με αλλαγές βάρδιας χωρίς ειρμό, με εργαζόμενους φιμωμένους χωρίς κανένα δικαίωμα πέρα από την επιβεβλημένη φυσική τους παρουσία κάτω από συγκεκριμένους κανόνες της γνωστής καπιταλιστικής ηθικής.
Πιο συγκεκριμένα, για παράδειγμα, το άρθρο 9 η σύμβαση εργασίας των καταστημάτων ΙΚΕΑ και στη Ελλάδα ορίζει με σαφήνεια πως: «η ιδιόρρυθμη υπερωριακή απασχόληση και νόμιμη υπερωριακή απασχόληση στους εργαζόμενους, ως και η τοιαύτη κατά τις νυχτερινές ώρες και τις εξαιρετέες εορτές του έτους ή τις Κυριακές είναι υποχρεωτική για αυτόν, εφόσον η εργασία θεωρείται απαραίτητη για την εταιρεία».
Η «ιδιομορφία» στην εφαρμογή του άρθρου 9 στα ΙΚΕΑ είναι ότι απουσιάζει η αναφορά για την απαραίτητη συναίνεση του εργαζομένου στην περίπτωση «διευθυντικού δικαιώματος»
Το παραπάνω άρθρο ουσιαστικά δεσμεύει μέσω της υπογραφής τον εργαζόμενο να ακολουθήσει οτιδήποτε η επιχείρηση κρίνει απαραίτητο.
Τα νυχτερινά ωράρια, η Κυριακάτικη εργασία και η εργασία σε γιορτές που είναι εξαιρετέες, για τον εργαζόμενο είναι αυτονόητα εφόσον πάντα η εταιρία κρίνει ότι είναι απαραίτητο.
Η κατάσταση επιβαρύνεται δραματικά αφού σύμφωνα και με αστικές δημοσιεύσεις -και συγκεκριμένα στα «Νέα»- το νέο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών δεν άνοιξε χώρο για νέες προσλήψεις, για νέες θέσεις εργασίας.
Αντίθετα, η εταιρία με την λίαν επιεικώς απαράδεκτη σύμβασή της κάτω από την κάλυψη τού ό,τι κρίνει απαραίτητο αυτή ο εργαζόμενος πρέπει να το κάνει, καταφέρνει σε όλα τα καταστήματα να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες που γεννάει η αύξηση του ωραρίου λειτουργίας με το υπάρχον δυναμικό της.
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με επιπρόσθετη απλήρωτη εργασία και ασυνάρτητο εργασιακό ωράριο.
Σε πολλές περιπτώσεις είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι πληρώνονται για 6 ώρες ενώ μπορεί να απασχολούνται ακόμη και για 9.
Όσον αφορά στο νέο κατάστημα ΙΚΕΑ στο Αιγάλεω, έχει συνολική επιφάνεια 26.000τ.μ. και απασχολεί 580 υπαλλήλους, αριθμός εργαζομένων που, με δεδομένες τις βάρδιες και αφαιρώντας τα στελέχη και το διοικητικό προσωπικό, αποδεικνύεται αρκετά μικρός σε αντιστοιχία με τα τετραγωνικά του καταστήματος και τον όγκο των καταναλωτών που καλύπτονται καθημερινά. ‘Οσον αφορά τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων του ΙΚΕΑ δεν διαφέρουν πολύ από τα εργοστάσια.
Άνθρωποι που δουλεύουν για ελάχιστα χρήματα περισσότερες ώρες από το καταναγκαστικό 8ωρο στα σύγχρονα κάτεργα των επιχειρηματιών.
Ο εργοδότης επιδιώκει την εξαντλητική εκμετάλλευση του εργαζομένου αφού του επιβάλλει να δουλεύει καθημερινά υπερωρίες.
Παράλληλα προσπαθεί να προωθήσει θεσμικά την 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων 7 μέρες την εβδομάδα, θεσμική προώθηση που έχει ακουστεί και από αρμόδιο θεσμικό κυβερνητικό στέλεχος.
Ο καταμερισμός της εργασίας λειτουργεί στη βάση της κάθετης οργάνωσης.
Πρόκειται για ένα αυστηρά οριοθετημένο οργανωτικό καθεστώς μέσα στην επιχείρηση, σύμφωνα με το οποίο αναπτύσσονται αναρίθμητες βαθμίδες εξουσίας μεταξύ των εργαζομένων που κατοχυρώνουν τον απόλυτο έλεγχο απόδοσης και συμπεριφοράς του καθενός από αυτούς.
Η απόλυτα εξουσιαστική κατάτμηση του εργασιακού χώρου και των εργασιακών καθηκόντων θωρακίζει την αποξένωση.
Χωρίζοντας τους εργαζόμενους σε τομείς με τον καθένα να γνωρίζει τι συμβαίνει στο δικό του και μόνο τομέα, τα προβλήματα που δημιουργούνται κάπου αλλού πιθανό να μείνουν άγνωστα.
Αυτό σίγουρα διευκολύνει τον εργοδότη και δημιουργεί αναχώματα στην πιθανότητα εκδήλωσης εργασιακής αλληλεγγύης.
Εξάλλου, οι βαθμίδες εξουσίας και ελέγχου δεν είναι τίποτε άλλο από απαράβατη θέσμιση του χαφιεδισμού. Ο χαφιεδισμός δεν παραμένει «μια έφεση» στην διακριτική ευχέρεια εργαζομένων με «ανάλαφρη» ταξική ηθική αλλά οργανώνεται επιστημονικά και γίνεται διατεταγμένο χαρακτηριστικό του κάθε «υπεύθυνου» εργασιακού ρόλου.
Είναι αναγκαίο να αναφερθεί εδώ ότι σε μία συνομιλία πελάτη του ΙΚΕΑ με στέλεχος της εταιρίας για κάποιο πρόβλημα που αφορούσε εμπόρευμα, η άνεση με την οποία ζητήθηκαν τα ονόματα των υπαλλήλων που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο πελάτη ήταν χαρακτηριστική. Οι ταμπέλες με τα ονόματά τους που φοράνε οι υπάλληλοι επιβεβαιώνουν κάθε φορά τον βαθμό έκθεσής τους προς κάθε κατεύθυνση.
Εξάλλου είναι ίδιον του τριτογενή τομέα σε σχέση με τον δευτερογενή ότι κάθε πελάτης είναι και αφεντικό.Ο συνδικαλισμός είναι δύσκολος σε τέτοιες επιχειρήσεις έως και ακατόρθωτος τις περισσότερες φορές.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο στα ΙΚΕΑ αλλά απολύτως τίποτε παραπάνω.
Δεν είναι τυχαίο ότι στα ψιλά γράμματα των συμβάσεων αναφέρεται η «ανάγκη» για εχεμύθεια έξω από το χώρο εργασίας και την μη μεταφορά εγγράφων και δεδομένων από αυτόν προς εξωτερικούς παράγοντες, γεγονός το οποίο δικαιολογεί μέχρι και απόλυση. Παρακολουθούνται με κάμερες σε όλο τον εργασιακό χώρο ακόμη και στα parking και τις τουαλέτες.
Στα εγκαίνια του ΙΚΕΑ είχε ειπωθεί ότι με την δημιουργία τέτοιων καταστημάτων θα μειωθεί σημαντικά η ανεργία, αλλά εδώ συμβαίνει το αντίθετο.
Κάτω από τη στενή παρακολούθηση των καμερών οι εργαζόμενοι έχουν μετατραπεί σε μαριονέτες με την κάθε τους κίνηση να ελέγχεται από συστήματα παρακολούθησης που καταγράφουν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τις ομιλίες τους.
Και όλα αυτά με σκοπό την προστασία των καταναλωτών.
Στο Ιταλικό ΙΚΕΑ εργαζόμενοι καταγγέλλουν ανώνυμα ότι πάρα πολλοί συνάδελφοι τους απολύθηκαν λόγω «απρεπούς συμπεριφοράς» που κατέγραψαν τα συστήματα παρακολούθησης.
Το ΙΚΕΑ δεν ήρθε για να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας.
Το ΙΚΕΑ είναι μια επιχείρηση με σκοπό, προφανώς, μόνο το κέρδος.
Δεν είναι μια ανθρωποκεντρική εταιρία όπως θέλει να εμφανίζεται.
Αναφέρεται από υπαλλήλους των συγκεκριμένων καταστημάτων πως η ώρα που τελειώνει ένας απογευματινός εργαζόμενος τη δουλειά του παραμένει για αυτούς εντελώς άγνωστη μιας και είναι επιβαρυμένοι όπως και σε άλλες αλυσίδες με την τακτοποίηση των εμπορευμάτων μετά τις πολύωρες επισκέψεις των καταναλωτών.
Το ΙΚΕΑ με αντάλλαγμα το χαμηλό κόστος για τους καταναλωτές δεν διστάζει να αναθέτει σε υπαλλήλους καθήκοντα που κανονικά αποτελούν αρμοδιότητες τριών και τεσσάρων υπαλλήλων.
Έτσι και αλλιώς ο ιδρυτής χαρακτηριστικά δήλωσε σε συνέντευξή του στη New York Times πως κύριο μέλημα της επιχείρησης είναι η διατήρηση των τιμών σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα με κάθε μέσο.
Έτσι λοιπόν από τη σκλαβιά των υπαλλήλων στις παραγωγικές μονάδες του ΙΚΕΑ μέχρι την φασιστική εκμετάλλευση των υπαλλήλων στα καταστήματα το ΙΚΕΑ κρατάει το λόγο του για χαμηλές τιμές σε βάρος των ίδιων του των εργαζομένων.
Και η γενικευμένη υποκρισία συνεχίζεται με τον όμιλο συνεχώς να βραβεύεται για τη φιλανθρωπική συνεισφορά του
http://larissaagorakanenas.blogspot.com/2009/01/blog-post_3110.html
http://repo-zine.blogspot.com

Μετά το Ναυάγιο της Ολυμπιακής θάχουμε μια από τα ίδια και με τον ΟΛΠ?

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η παραχώρηση του σταθμού εμπορευμα-τοκιβωτίων του ΟΛΠ στην κινεζική COSCO !Και τούτο γιατί η Κινεζική εταιρεία φέρεται να ζητά τώρα και την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για την καλή εκτέλεση της σύμβασης! Αυτό έχει προβληματίσει την Κυβέρνηση αφού φαίνεται ότι δεν βρίσκει τα νομικά επιχειρήματα να στηρίξει μια τέτοια συμφωνία! Οι Κινέζοι κατέθεσαν την εγγυητική επιστολή! των 50 εκ.ευρώ, αλλά ο ΟΛΠ θα μπορέσει να την εισπράξει μόνο 15 μέρες μετά την κύρωση της συμφωνίας απο τη Βουλή !!
http://diaporon-bl.blogspot.com/2009/01/blog-post_26.html

Υπουργοί μεσίτες

Έχουν περάσει 48 ώρες από την αποκάλυψη του Νίκου Κακαουνάκη ότι οι υπουργοί παίρνουν μίζες από τη σύναψη δανείων μεσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού. Η δήλωση έγινε “φωτογραφίζοντας” τον κύριο Χατζηγάκη και την δήλωση του ότι τα αιτήματα των αγροτών θα ικανοποιηθούν μέσω δανεισμού. Ακόμα δεν έχει επέμβει ούτε εισαγγελέας και το χειρότερο, ο άμεσα θιγόμενος δεν έχει κάνει την παραμικρή ενέργεια ή προσφυγή εναντίον του δημοσιογράφου.
Έτσι και εμείς δια της λογικής, συμπεραίνουμε ότι υπάρχει μια διακομματική της μίζας, η οποία κάνει ότι μπορεί για να διασπαθίζει τον δημόσιο πλούτο αναγκάζοντας τους Έλληνες πολίτες να διάγουν βίο υποθηκευμένο. Όπως άλλωστε και το νεοελληνικό κρατίδιο από τη δημιουργία του. Ας θυμηθούμε τον διαχρονικό οίστρο των πολιτικών ανδρών τα τελευταία 200 χρόνια, να εισάγουν λίρες (με τρύπιο κουβά), εξάγοντας λαϊκή υποταγή. Αρχή δανεισμού, αρχή δουλείας. Έπεται και ο αγωγός.
http://olympia.gr/2009/01/26/hutchinson-cosco/

Η πυραμίδα του χρέους

Του Ιωάννη Π. Τουτουδάκη
Οι οικονομικές πυραμίδες (Ponzi schemes), για να συνεχίσουν την ανάπτυξη τους έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση οι εισροές στο σύστημα να είναι μεγαλύτερες από τις εκροές, διαφορετικά καταρρέουν ως χάρτινος πύργος.
Η πυραμιδική ανάπτυξη των δυτικών οικονομιών από το 1971, (έτος αποδέσμευσης της σχέσης χαρτονομίσματος ως προς το χρυσό), μέχρι και σήμερα βασίστηκε στη διαρκή αύξηση του δημοσίου χρέους σε πρώτη φάση και στην αχαλίνωτη αύξηση του δανεισμού για επιχειρήσεις και καταναλωτές σε δεύτερη φάση.
Η φάμπρικα του δανεισμού ήταν μια γλυκιά σειρήνα για όλους.
Οι επιχειρήσεις είδαν τα μεγέθη τους να αυξάνουν λόγω της υπερκατανάλωσης. Οι τράπεζες ως μεσάζοντες του αγαθού που ήθελαν πάντα όλοι, δηλαδή του χρήματος, πολλαπλασίασαν τις αξίες τους διακινώντας το και στις ευρείες μάζες.
Οι πολιτικοί δεν αντιμετώπισαν εξεγέρσεις από το λαό που δεν έλαβε ποτέ μισθολογικές αυξήσεις ανάλογες του πληθωρισμού.
Το πόπολο ως αγέλη συνήθως υπερδανείστηκε όχι απλά για να αντισταθμίσει την απώλεια των εισοδημάτων του λόγω πληθωρισμού αλλά για να ανεβάσει το καταναλωτικό επίπεδο της ζωής του πέρα από τις πραγματικές του δυνατότητες.
Το παραμύθι ήταν ωραίο και διήρκεσε αρκετά, όμως, το τέλος ήρθε διότι το σύστημα έφτασε στο σημείο που αδυνατεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο χρέος από αυτό που καλείται να αποπληρωθεί.
Αυτό είναι και το τέλος της πυραμίδας που γκρεμίζεται γρήγορα και δυστυχώς λίγα μπορεί να γίνουν για να ανακοπεί η ορμή.
Το δυστύχημα είναι ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος έχει ως βάση τη δημιουργία νέου χρέους!
Η υποκρισία συνεχίζεται και το πόπολο κραυγάζει για παροχές με τους ταγούς να συσκέπτονται για να αποφασίσουν το ύψος του νέου δανεισμού.
Ο λαϊκισμός με τις κακές τράπεζες που δεν δίνουν το χρήμα για να ανασάνει η οικονομία περισσεύει.
Οι τράπεζες με ίδια κεφάλαια 1 ευρώ έχουν έκθεση σε επενδυτικούς κινδύνους και χορηγήσεις από 10 ευρώ οι πιο συντηρητικές έως 30-50 ευρώ για τις πιο επιθετικές.
Αυτό σημαίνει ότι πτώση του ενεργητικού τους 2-10% μηδενίζει τα ίδια τους κεφάλαια, δηλαδή της καθιστά χρεοκοπημένες.
Με τα χρηματιστήρια 50% χαμηλότερα, τη στεγαστική αγορά σε ελεύθερη πτώση και την επερχόμενη αδυναμία των καταναλωτών να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους χρέη υπάρχει αμφιβολία ότι χάθηκε το 2-10% του ενεργητικού των τραπεζών;
Το τελευταίο ευρώ που εισρέει στα ταμεία τους είναι για να βουλώσει τρύπες και όχι να ανοίξει καινούργιες.
Επιπρόσθετα έχεις να αντιμετωπίσεις τον κλασσικό τραπεζίτη ο οποίος αντιδρά όπως ο αδαής επενδυτής στο χρηματιστήριο, δανείζει αφειδώς στην καλή αγορά και δεν δίνει σεντ όταν η κρίση μπορεί να έχει δημιουργήσει κάποιες ευκαιρίες.
Επιπλέον ελάχιστοι σοβαροί επενδυτές θέλουν να δανειστούν διότι απλά στην τρέχουσα συγκυρία δεν υπάρχει διάθεση ανάληψης ρίσκου.
Η πλειοψηφία αυτών που «καίγεται» να δανειστεί δεν είναι ευνόητο ότι είναι ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία;
Γιατί ψάχνουν απεγνωσμένα για ρευστό; Φοβούνται μήπως απολέσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες;Το 2009 είναι δύσκολη χρονιά αλλά και επέκεινα.
Το 2008 που ήταν κακή οικονομική χρονιά για τον πλανήτη, με την ελληνική οικονομία να τρέχει με χαμηλή μονοψήφια ανάπτυξη η πιστωτική επέκταση έτρεξε με διψήφια ποσοστά, ακόμη και το τελευταίο τρίμηνο που υποτίθεται ότι έκλεισαν οι κάνουλες του δανεισμού.
Αυτό δεν είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ενός χρεοκοπημένου συστήματος το οποίο για να δημιουργήσει ισχνή ανάπτυξη πρέπει να αυξάνει το χρέος του; Αποτέλεσμα της ραγδαίας πτώσης των περιουσιακών στοιχείων είναι το σύστημα να μην προλαβαίνει να δημιουργήσει νέο χρέος για να σηκώσει εκ νέου τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού αλλά και να εξυπηρετεί τους τόκους του παλαιού.
Τα διάφορα πακέτα στήριξης ανά τον πλανήτη είναι ψίχουλα για το αδηφάγο τέρας του χρέους που είναι έτοιμο να καταπιεί τα πάντα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως έγκειται στο ότι ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αλλάξει ζωή άρδην, μειώνοντας δραστικά την κατανάλωσή του και αρχίζοντας αλά παλαιά αποταμίευση για την αντιμετώπιση του χρέους του.
Πρώτος από όλους πρέπει να το πράξει ο Αμερικανός καταναλωτής καθώς έχει μηδενική αποταμίευση για χρόνια και το συνολικό χρέος κράτους – επιχειρήσεων – πολιτών ανέρχεται στα 55 τρισ. δολάρια ήτοι 350% του ΑΕΠ όταν στο μεγάλο κραχ του 1929 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 170%.
Ακολούθως και τα υπόλοιπα κράτη με υπερδανεισμό: Βρετανία, μεσογειακές χώρες κλπ.Αυτό πρακτικά σημαίνει μικρότερα μεγέθη για τις εταιρείες, υψηλότερη ανεργία και δύσκολα χρόνια μπροστά.
Μπορεί να ακούγεται τραγικό, αλλά ο οικονομικός κύκλος δεν μπορεί να ακυρωθεί. Αυτά έχουν συμβεί και στο παρελθόν και ο πλανήτης έζησε με ανεργία πάνω από 20%, δεν καταστράφηκε, ολοκληρώθηκε ο κύκλος και νέα εποχή υγιούς ανάπτυξης ανέτειλε.
Έτσι θα γίνει και πάλι, με πολύ λιγότερο χρέος όμως στην επόμενη εκκίνηση.
Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι ένας: η έμμεση διαγραφή του χρέους μέσω πληθωρισμού.
Η ονομαστική αξία του χρέους θα παραμείνει ίδια αλλά θα υποτιμηθεί σοβαρά η αξία των χαρτονομισμάτων έναντι των σκληρών περιουσιακών στοιχείων, κυρίως έναντι του χρυσού αλλά και των υπολοίπων εμπορευμάτων, λιγότερο έναντι των ακινήτων γιατί πλην ελαχίστων εξαιρέσεων έχουν ανατιμηθεί σοβαρά σε βάθος 20 ετών.
Οι μετοχές είναι μεγάλο ερώτημα διότι ενώ θεωρητικά προστατεύουν από πληθωρισμό, θα κλείσουν πολλές εταιρείες τα επόμενα χρόνια και αναγκαίες μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου θα μειώσουν την προσδοκώμενη απόδοση.
Το επόμενο βήμα στη στρατηγική των κρατών, αφού συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει διάθεση για την ανάληψη νέου δανεισμού από την οικονομία για επενδύσεις και οι δανειστές από Ασία σταδιακά θα έχουν μικρότερη συμμετοχή στον πακτωλό των εκδόσεων νέων κρατικών ομολόγων, θα είναι η παλιά δοκιμασμένη τέχνη του τυπογραφείου η οποία θα γίνει φανερά διότι θα εξυπηρετεί την πλειοψηφία του δυτικού κόσμου.
Οι ΗΠΑ έχουν κάνει την αρχή με μηδενικά επιτόκια και το ενεργητικό της κεντρικής τράπεζας FED να έχει εκτιναχθεί στο τελευταίο τρίμηνο από 800 δισ. δολάρια σε πάνω από 2 τρισ. δολάρια.
Η δημιουργία χρήματος 1,2 τρισ. δολαρίων από τον φρέσκο αέρα σε λίγους μήνες δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και σε συνδυασμό με την κρατικοποίηση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, και θα ενταθεί, το παιχνίδι θα παίζεται με άλλους όρους.
Οι πρέσες θα πάρουν φωτιά και ελπίζω να μη μας προλάβει η οικολογική κρίση από πλημμύρες λόγω έλλειψης δέντρων που θα έχουν γίνει χαρτονόμισμα.
Ο μόνος σκόπελος σε αυτά τα σχέδια δεν είναι η Κίνα που πιστεύουν πολλοί λόγω του ρίσκου να πουλήσει ομόλογα αφού αυτά μπορούν να αγοραστούν από τις ίδιες τις δυτικές κεντρικές τράπεζες με το νέο χρήμα.
Άλλωστε για την κινέζικη νομενκλατούρα η απαξίωση του δυτικού καπιταλισμού δρα ενισχυτικά για την καθεστηκυία τάξη και για ένα έθνος αδάνειστο με αποταμιεύσεις. Επιπλέον οι Κινέζοι για κάποια χρόνια ακόμα δεν ευνοούνται από ευθεία οικονομική ρήξη με το δυτικό κόσμο, καθώς τον χρειάζονται για τις όποιες εξαγωγές, έστω και λιγότερες πλέον με κόστος τη συσσώρευση νομισμάτων αμφιβόλου αξίας.
Όταν η εσωτερική κατανάλωση θα μπορέσει να τραβήξει την οικονομία τους χωρίς την συμβολή των εξαγωγών θα αλλάξουν και οι όροι.
Αντίσταση σε αυτά τα σχέδια απαξίωσης του νομίσματος έχει μόνο η Γερμανία διότι με μεγάλο κόστος για 20 χρόνια ενοποίησε την πρώην Αν. Γερμανία, έχει σταθερότητα τιμών, μικρό χρέος, κοινωνική συνοχή και αδάνειστους πολίτες και φυσικά την εμπειρία της Βαϊμάρης με τα χαρτονομίσματα για προσάναμμα. Αυτό ήδη έχει διαφανεί καθώς σε όλες τις προσπάθειες για πακέτα στήριξης η κ. Μέρκελ παρουσιάζεται απρόθυμη.
Η χειρότερη περίπτωση θα είναι αν ξεσαλώσουν οι υπόλοιποι εταίροι και θέλουν να τυπώνουν τρεις βάρδιες και Κυριακές να αποχωρήσει από το Ευρώ.
Αυτό είναι και το ρίσκο του κοινού νομίσματος και όχι η αποχώρηση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας που γράφουν οι «έγκυροι αναλυτές».
Αναμένεται ότι θα ζήσουμε ιστορικές στιγμές. Ακόμη είμαστε στην αρχή, η επόμενη μεγάλη κρίση είναι στην αξιοπιστία του χρήματος και στη δυνατότητα των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Η δημιουργία νέων νομισμάτων δεν μπορεί να αποκλειστεί.(μιλάμε για το Amero ;)
Θεωρώντας ότι μακροπρόθεσμα ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο πληθωρισμός αλλά και για την περίπτωση απόλυτης κρίσης το μόνο αντιστάθμισμα απέναντι στην αφέλεια του σημερινού ανθρώπου που πίστεψε ότι μπορεί να αναπτύσσεται στο διηνεκές με δανεικά είναι ο χρυσός.
Διεξοδικά τα επιχειρήματα για το μέταλλο έχουν αναλυθεί σε όλες τις προηγούμενες αρθρογραφίες συνεπώς αποφεύγω να τα επαναλάβω φοβούμενος ότι φλερτάρω με την γραφικότητα για την επιμονή.
Αν υπάρχει κάτι καινούργιο να προσθέσω είναι ότι την Παρασκευή έκλεισε σε ιστορικό ρεκόρ έναντι Ευρώ, στερλίνας, ελβετικού φράγκου και σε υψηλό δεκαετίας και πλέον έναντι του Dow Jones.
Η αγορά μετάλλου σε φυσική μορφή γίνεται ολοένα δυσκολότερη, ενώ τα νομίσματα είναι σε σοβαρή έλλειψη παγκοσμίως, ταυτόχρονα η επενδυτική μάζα δεν το έχει τοποθετήσει ακόμα στις επενδυτικές της επιλογές.
Σημ.axinosp:Όταν αρθρογράφοι σαν τον Τουτουδάκη σου λένε ότι η μόνη λύση είναι ο χρυσός σε φυσική μορφή τότε ψάχνεις να βρεις ποιος το κατέχει . Να το πάρει το ποτάμι λοιπόν και φυσικά ποιος άλλος είναι μα φυσικά η FED . Με 8.100 τόνους χρυσού στα θησαυροφυλάκια της μετά από λίγο καιρό θα αναγεννήσει το δολάριο , η το Amero εάν προτιμάτε , όταν οι άλλες οικονομίες του πλανήτη θα έχουν καταρρεύσει . Και η καλή τότε Αμερική (λέγε με FED) με ένα νέου τύπου σχέδιο Μάρσαλ , μετά από κάποιο πόλεμο παγκόσμιο η μη που θα δημιουργήσει η ίδια , θα σκλαβώσει οικονομικά τελείως τον πλανήτη . Στο χέρι μας σαν πολίτες είναι να μην περάσουν τα αυτοκρατορικά της σχέδια .