Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Σενάρια ενδεχόμενης χρεοκοπίας και... κύμα φυγής από τις τράπεζες

ZEZA ZHKOY

Η Ελλάδα και η Ευρώπη ζουν δραματικές στιγμές. Η οικονομική κρίση και η απειλή του χρέους αναγκάζουν τα έθνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επανεξετάσουν θεμελιώδεις συμφωνίες, όπως της ΟΝΕ, τα αναγκάζουν να σκεφτούν την κρίση με πολιτικούς όρους – επιτέλους. Ομως, η Ελλάδα εξαιτίας των ολέθριων χρεών που την πνίγουν και των επιπόλαιων χειρισμών της κυβέρνησης Παπανδρέου, βρίσκεται στην πιο δεινή θέση: εκχωρεί εθνική κυριαρχία έχοντας μετατραπεί σε πειραματόζωο.

«Σχεδόν ανέκδοτο» έχει γίνει στις Βρυξέλλες η δημοσιονομική μεταρρύθμιση που προτείνει η Ελλάδα, εκτιμά δημοσίευμα της Wall Street Journal, τονίζοντας ότι δεν φταίει το ευρώ για τα ελληνικά προβλήματα, αλλά η πολιτική τάξη της χώρας. Τα δηλητηριώδη σχόλια των έγκυρων ξένων εφημερίδων βδελύσσονται την απείθαρχη, υπερχρεωμένη Ελλάδα και επισημαίνουν πως θα βυθιστεί στην πτώχευση αν δεν συμμορφωθεί στους κανόνες της αγοράς! Εχοντας πληρώσει επί σειρά ετών τον «λογαριασμό» ευρωπαϊκών κρίσεων, η Γερμανία αντιμετωπίζει την κατάσταση με σκαιότητα.

Τα σενάρια ενδεχόμενης χρεοκοπίας της χώρας ή εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα πυροδοτώντας κύμα φυγής από τις ελληνικές τράπεζες. Πολλοί καταθέτες και ιδιαίτερα μεγαλοκαταθέτες, όπως επιχειρηματίες και εφοπλιστές, αποσύρουν μέρος ή το σύνολο των καταθέσεών τους από τις ελληνικές τράπεζες και τις μεταφέρουν στο εξωτερικό ή και σε τραπεζικές θυρίδες. Η τάση αυτή που παίρνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις και μεταξύ των μικροκαταθετών, δημιουργεί μεγαλύτερους κινδύνους από τους πραγματικούς που αντιμετωπίζει η οικονομία, προκαλώντας πιέσεις στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν μεγαλύτερη από εκείνη της Ρωσίας και της Αργεντινής μαζί, προειδοποιεί η Deutsche Bank, καθώς μία στάση πληρωμής της Ελλάδας αφορά υπερδιπλάσιο χρέος από τα 51 δισ. ευρώ της Ρωσίας το 1998 και τα 57,2 δισ. ευρώ της Αργεντινής το 2001. Οπως προειδοποιεί η γερμανική τράπεζα, η οποία κατέχει μεγάλο μέρος ελληνικών ομολόγων, αν η κατάσταση επιδεινωθεί «η Ευρώπη κινδυνεύει να εισέλθει σε έναν κύκλο μετάδοσης των προβλημάτων παρόμοιο με το κραχ που είδαμε στον χρηματοπιστωτικό κλάδο», ενώ επισημαίνει το υψηλό χρέος της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, που τις καθιστά επίσης ευάλωτες.

Αναμφίβολα, το ελληνικό κράτος είναι υπερχρεωμένο, αναποτελεσματικό, αναξιόπιστο, διεφθαρμένο. Οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας είναι δομικές, και είναι χρόνιες. Και η ελληνική κοινωνία έμαθε να ζει με δανεικά, ανεχόμενη τη μεγάλη διαφθορά για να απολαμβάνει τη δική της μικροδιαφθορά και μικροανομία, χωρίς στέρεο παραγωγικό ιστό, σε στενή εξάρτηση από το κράτος. Οντως, η Ελλάδα έχει συνυπογράψει τις ευρωπαϊκές συνθήκες και έχει εισπράξει πολλά χρήματα από τα κοινοτικά ταμεία.

Η Ελλάδα είναι προβληματική, σίγουρα. Αλλά δεν φταίει μόνον αυτή για τα σημερινά αδιέξοδα μιας Ευρώπης αγκυλωμένης στο προ πολλού παραβιασθέν σαθρό Σύμφωνο Σταθερότητας του Μάαστριχτ, που υπερασπίζεται το σκληρό νόμισμα και τη δημοσιονομική πειθαρχία, παραμελώντας ολοσχερώς και συνειδητά την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ εταίρων. Τώρα η ελληνική κοινωνία φοβάται. Μετά τη στιγμιαία ελπίδα προ των εκλογών, όταν άκουγαν ότι «λεφτά υπάρχουν», οι Ελληνες συνειδητοποιούν επώδυνα τα οικονομικά μεγέθη της κρίσης, στον βαθμό που αυτά εφαρμόζονται πλέον στον οικογενειακό προϋπολογισμό, στη ροή καθημερινών δαπανών του νοικοκυριού. Και ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή. Πάντως παραμένει μυστήριο γιατί ο κ. Παπανδρέου άργησε τόσο πολύ να καταλάβει ότι παρέλαβε τον «Τιτανικό». Ξένοι οικονομολόγοι του είχαν εξηγήσει πως «καλύτερα ίσως να δηλώσεις ότι χρεοκοπείς και να επαναδιαπραγματευθείς το χρέος σου»! Το πρόβλημα είναι πως, επειδή άργησε πολύ, η διάσωση του σκάφους έχει καταστεί εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση. Τα κύματα είναι τεράστια, κανείς δεν έχει δοκιμασμένο σχέδιο εξόδου από τη θύελλα και αυτοί που ήλθαν για να σε σώσουν ζητούν πολλά.

Βεβαίως, η ευθύνη του κ. Καραμανλή είναι τεράστια και η ιστορία θα είναι σκληρή μαζί του. Ανθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με τη Ρηγίλλης τον πίστεψαν και τον ψήφισαν το 2004 γιατί τον άκουσαν να υπόσχεται την επανίδρυση του κράτους, το συμμάζεμα της σπατάλης, τον περιορισμό της διαφθοράς. Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_25/03/2010_395355
Σημ.axinosp: Πως να δηλώσει χρεοκοπία ο GAP αφού οι σύμβουλοι, του είπαν ότι "λεφτά υπάρχουν" !!

Δεν υπάρχουν σχόλια: