Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Η Βενεζουέλα «θρηνεί» το θάνατο του Ούγκο Τσάβες


Στο πένθος έχει βυθιστεί η Βενεζουέλα μετά την ανακοίνωση του θανάτου του προέδρου της, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος υπέκυψε στη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 58 ετών. Την ανακοίνωση του θανάτου του ηγέτη της λατινοαμερικάνικης χώρας έκανε ο αντιπρόεδρος Νίκολας Μαδούρο. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή ενώ στη χώρα κηρύχθηκε επταήμερο πένθος.


Με θλίψη στα πρόσωπα αλλά και έκπληξη, που υποδηλώνει ότι ουδείς περίμενε την τραγική είδηση, χιλιάδες υποστηρικτές του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, βγήκαν στους δρόμους θρηνώντας, φωνάζοντας συνθήματα και υποσχόμενοι, να συνεχίσουν την επανάσταση που ξεκίνησε ο ήρωας τους.

Με συγκεντρώσεις σε δρόμους και πλατείες σε αυτό το λατινοαμερικάνικο έθνος των 29 εκατομμυρίων οι υποστηρικτές του σοσιαλιστή ηγέτη φώναζαν, «Ο Τσάβες ζει για πάντα!» και «Ο αγώνας συνεχίζεται!».

Αντιθέτως σε άλλες περιοχές της Βενεζουέλας και παρότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, απηύθυνε έκκληση για ενότητα, μερικοί αντίπαλοι του Τσάβες δεν μπορούσαν να κρύψουν την ευτυχία τους για το τέλος αυτού που θεωρούν ως μια σκληρή δικτατορία.

«Επιτέλους!» φώναζαν μερικές γυναίκες, βγαίνοντας από τα σπίτια τους σε μία αριστοκρατική γειτονιά. Το μίσος για τον Τσάβες είναι βαθύ ανάμεσα στα πλουσιότερα μέλη της κοινωνίας της Βενεζουέλας.

Μερικοί «γιόρτασαν» ανοιχτά το θάνατό του προέδρου μέσω του Twitter.Υπήρξαν αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά λεηλασιών και βίας, όπως το κάψιμο σκηνών που ανήκαν σε φοιτητές οι οποίοι διαμαρτύρονταν σε δρόμο του Καράκας εδώ και λίγες ημέρες για τη μυστικότητα γύρω από την υγεία του Τσάβες.

Εκλογές σε 30 ημέρες

To βράδυ της Τρίτης, πλαισιωμένος από το υπουργικό Συμβούλιο, ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του όταν ανακοίνωνε την είδηση του θανάτου του Τσάβες.

«Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε» δήλωσε, ενώ δεν διευκρίνισε εάν θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της χώρας. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει επί τους παρόντος το γενικό πρόσταγμα στη χώρα καθώς ο Τσάβες πριν αναχωρήσει για το τελευταίο του ταξίδι στην Κούβα τον είχε αναγορεύσει προσωπικά ως διάδοχό του.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός εξωτερικών, Ελίας Χούα, ανακοίνωσε πως θα διεξαχθούν εκλογές σε 30 ημέρες, ενώ την προεδρία της χώρας θα αναλάβει μέχρι τότε ο αντιπρόεδρος Νίκολας Μαντούρο. 

Επταήμερο εθνικό πένθος κηρύχτηκε στη χώρα, ενώ η σορός του Τσάβες θα τοποθετηθεί στο λόμπι της Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Καράκας προκειμένου να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα που θα αρχίσει την Τετάρτη. Η δημόσια κηδεία που θα γίνει πιθανότατα παρουσία πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, έχει προγραμματιστεί να γίνει την Παρασκευή.

«Η τελετή της κηδείας και το επικήδειο αφιέρωμα θα γίνει στο παρεκκλήσι της Στρατιωτικής Ακαδημίας, την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η μάχη με τον καρκινο

Ο Τσάβες, ο οποίος είχε χτυπηθεί από την επάρατη νόσο στα μέσα του 2011, επέστρεψε στη Βενεζουέλα στις 18 Φεβρουαρίου, μετά από περισσότερο από δύο μήνες νοσηλείας σε νοσοκομείο της Αβάνας, όπου υποβλήθηκε σε νέα χειρουργική επέμβαση. Ήταν η τέταρτη επέμβαση στους 18 μήνες από τότε που έχει διαγνωστεί με καρκίνο.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε ανακοινώσει το πρωί της Τρίτης ότι ο πρόεδρος Τσάβες υπέστη νέα λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα σοβαρή.

Ο θάνατος του Τσάβες έθεσε τέλος στην 14χρονη κυριαρχία του στην πολιτική σκηνή της Βενεζουέλας.
Nωρίτερα ο Μαδούρο είχε ανακοινώσει πως απελάθηκε ο διπλωματικός ακόλουθος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντέιβιντ ντελ Μόνακο, τον οποίο κατηγόρησε ως υποκινητή μίας συνωμοσίας με τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας.

«Αυτός ο υπάλληλος επιδιδόταν στην αποστολή της εξεύρεσης εν ενεργεία στρατιωτικών στη Βενεζουέλα, αρχικά για να αντλεί πληροφορίες για την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεών μας και εν συνεχεία για να τους προτείνει αποσταθεροποιητικά σχέδια», δήλωσε ο Μαντούρο στη διάρκεια της ομιλίας του, που μεταδιδόταν απευθείας.

Διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο του προέδρου της Βενεζουέλας 

Η είδηση του θανάτου του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων από όλη τη διεθνή κοινότητα.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν σε «εποικοδομητική σχέση» με τη μελλοντική κυβέρνηση της χώρας αυτής. «Σε μια εποχή που η Βενεζουέλα άρχισε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Μέλη του Κογκρέσου ωστόσο, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και μάλιστα χωρίς ενδοιασμούς, για την απώλεια του προέδρου της Βενεζουέλας. «Ο Ούγκο Τσάβες ήταν ένας τύραννος που ανάγκασε τη Βενεζουέλα να ζει με το φόβο» δήλωσε ο Εντ Ρόις πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στον Καναδά, ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ δήλωσε ότι ο θάνατος του προέδρου Τσάβες ξεκίνησε μια μεταβατική περίοδο η οποία πρέπει να επιτρέψει την «πρόσβαση της Βενεζουέλας σε ένα καλύτερο και φωτεινότερο μέλλον». 

Στην Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι Ούγκο Τσάβες «σημάδεψε βαθιά την ιστορία της χώρας του».

Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες της δραστηριότητες μετά την είδηση του θανάτου του Τσάβες. Τόσο εκείνη όσο και ο σύζυγός της ήταν πολύ στενοί φίλοι με τον ηγέτη της Βενεζουέλας.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, με δάκρυα στα μάτια από το προεδρικό μέγαρο στη Λα Πα είπε ότι «χτυπήθηκε από το θάνατο του αδελφού του Ούγκο Τσάβες». Πρόσθεσε ότι θα πάει στη Βενεζουέλα τις επόμενες ώρες.

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» της, λέγοντας ότι ο Τσάβες ήταν ο «ηγέτης μιας ιστορικής κίνησης» και «ένας αξέχαστος επαναστάτης».

Στην Κολομβία, ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του για το θάνατο του Ούγκο Τσάβες, υπενθυμίζοντας ότι είχε παράσχει σημαντική υποστήριξη στην ειρηνευτική διαδικασία με το FARC.

newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια: