Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Megan Greene: Πως μπορεί να σώσει η Κύπρος την οικονομία και τις τράπεζές της; Μόνο αν αρχίσει να τυπώνει λίρες και αποχωρήσει από το ευρώ - Κάθε άλλη επιλογή, μόνο χρόνο εξαγοράζει...


Όλες τις δυνατές επιλογές - πιθανές και απίθανες - μέσω των οποίων μπορεί η Κύπρος να αποφύγει την κατάρρευση των τραπεζών της και τη χρεοκοπία, αναλύει σε νέο της άρθρο η Megan Greene, επικεφαλής οικονομολόγος της Maverick Intelligence και πρώην διευθύντρια Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών στη Roubini Global Economics.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά στο νέο της αυτό άρθρο, η απόφαση της Κύπρου να απορρίψει ομόφωνα το βράδυ της Τρίτης το νομοσχέδιο για το haircut στις καταθέσεις, ήταν ο χειρότερος δρόμος που μπορούσε να ακολουθήσει...
Και διαμηνύει η Greene: Οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών πρέπει πλέον να είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για το ενδεχόμενο να χάσουν τις καταθέσεις τους...
"Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μαζικής απόσυρσης καταθέσεων, όταν οι τράπεζές της ανοίξουν εκ νέου, η Κύπρος μπορεί να σώσει τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα και την οικονομία της μόνο εάν: αρχίσει να τυπώνει λίρες και αποχωρήσει από το ευρώ", εκτιμά η γνωστή οικονομολόγος. 

Και προσθέτει: Μόλις οι τράπεζες ανοίξουν εκ νέου στην Κύπρο, πρέπει όλοι να προετοιμαστούν για μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων. Ένα μαζικό bank run όμως, συνεχίζει η ίδια, δεν είναι τεράστιο πρόβλημα, όσο η ΕΚΤ συνεχίζει να παράσχει στήριξη στις κυπριακές τράπεζες... Αλλά αυτό δεν συνιστά μια εύκολη υπόθεση, μετά την τελευταία προειδοποίηση από τη Φρανκφούρτη πως: πρώτα οι όροι του πακέτου διάσωσης και μετά η απόφαση της ΕΚΤ για το ELA... 
"Oι περιορισμοί στη διακίνηση χρημάτων - καταθέσεων που επεξεργάζεται η Κεντρική Κυπριακή Τράπεζα και η στήριξη από το ΕLA είναι δύο λύσεις που μπορούν να εξαγοράσουν χρόνο για την Κύπρο, αλλά η χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ένα πραγματικό και ολοκληρωμένο πακέτο διάσωσης", σχολιάζει η Greene και εξηγεί:
Η τρόικα έχει ήδη καταστήσει σαφές στην Κύπρο πως το πακέτο διάσωσης των 10 δισ. ευρώ παραμένει σε ισχύ. Η Λευκωσία όμως πρέπει να τελικά να δει από που θα αντλήσει πρόσθετη χρηματοδότηση, προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψει όλες τις ανάγκες της.
Κατά την Greene, η Κύπρος έχει στη διάθεσή της, όλες τις κάτωθι επιλογές:
- Η Λευκωσία δεν πρέπει να προστατέψει τους Ρώσους καταθέτες. Πρέπει επιθετικά να προχωρήσει στην επιβολή haircut στις μη εγγυημένες καταθέσεις τους. Η κυπριακή κυβέρνηση παραμένει βλακωδώς πιστή στην θέση της περί προστασίας του status της ως φορολογικός παράδεισος, επομένως η πρόταση αυτή μοιάζει απίθανη... 
- Η Κύπρος πρέπει σοβαρά να εξετάσει τις προοπτικές για τα μελλοντικά έσοδα - κέρδη που μπορεί να αποκομίσει από το φυσικό αέριο. Ωστόσο τα αποθέματα αυτά είναι πάντα δύσκολο να αποτιμηθούν σε αξία και οι καθυστερήσεις στην κατεύθυνση αυτή κρίνονται μάλλον αναπόφευκτες. 
- Η Λευκωσία θα μπορούσε να στραφεί εκ νέου στην τρόικα και να ζητήσει περισσότερα χρήματα, ήτοι ποσό μεγαλύτερο από τα 10 δισ. ευρώ. Αλλά και αυτή η επιλογή μοιάζει απίθανο να υλοποιηθεί, δεδομένου ότι κάθε πρόσθετο ευρώ θα αυξήσει περαιτέρω το δημόσιο χρέος της χώρας. 
- Η Κύπρος πρέπει να διαπραγματευτεί σκληρά με τη Ρωσία, προκειμένου η Μόσχα να παράσχει βοήθεια... Φυσικά, όμως, θα υπάρξουν ανταλλάγματα.
"Ο δρόμος για την Κύπρο είναι εξαιρετικά αβέβαιος", προειδοποιεί η Greene. Και σημειώνει: Παρά το μικρό της μέγεθος, η χώρα αυτή μπορεί πράγματι να αποτελέσει ένα σοβαρό "προηγούμενο" για την Ευρωζώνη...
Και επισημαίνει: Το θέμα δεν είναι μόνο πως η τρόικα δομεί το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, αλλά και πως η χώρα απαντά (και διαχειρίζεται) τις αξιώσεις - προτάσεις - συστάσεις της τρόικας... 
"Η κυπριακή κυβέρνηση ήταν η πρώτη που ύψωσε ανάστημα έναντι στην τρόικα... Πιθανώς δεν θα είναι η τελευταία...", καταλήγει η Megan Greene.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: