Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΩΜΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΣΟΪΜΠΛΕ-ΛΑΓΚΑΡΝΤ “Είτε αποδέχεστε την πρόταση είτε πτωχεύετε”



Με δραματικούς τόνους περιγράφεται το 12ωρο που έζησε ο υπουργός Οικονομικός Μιχαήλ Σαρρής στο Eurogroup.

Η Κύπρος δέχτηκε ωμό εκβιασμό από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος είπε χωρίς περιστροφές ότι η Κύπρος δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο και ότι η Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει από ενδεχόμενη χρεοκοπία της.

Στο πλευρό του κ. Σόιμπλε τάχθηκε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ.  Λαγκάρντ, η Ολλανδία και Φινλανδία, αν και καμία χώρα -πλην της Ελλάδας- δεν στήριξε την Κύπρο.


 Όπως μετέδωσε το Mega ο ελληνας υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας ενημέρωσε ατύπως τους δημοσιογράφους για το θρίλερ που εκτυλίχθηκε, λέγοντας πως υπήρξαν συνολικά τρεις προτάσεις από τους εταίρους.

Η πρώτη πρόταση, που προκάλεσε σοκ, περιλάμβανε τη «δήμευση» των κυπριακών καταθέσεων - όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας -, αφού ζητούσε έκτακτη εισφορά ύψους 40% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Η πρώτη πρόταση ανάγκασε τον κ. Σαρρή να βγει από την αίθουσα, για να συζητήσει με τον κ. Αναστασιάδη και τελικά να την απορρίψει.

Η δεύτερη πρόταση ζητούσε εισφορά 12,5% για καταθέσεις άνω των 100.000, την οποία και πάλι απέρριψε η Κύπρος.

Τελικά, η συμφωνία έκλεισε στην τρίτη πρόταση για εφάπαξ εισφορά 6,75% για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και 9,90% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Το κλίμα στην αίθουσα, όπως μεταφέρθηκε από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, ήταν «είτε αποδέχεστε την πρόταση, είτε πτωχεύετε».

Μάλιστα, μεταξύ των εταίρων κυριαρχούσε η αντίληψη ότι η Κύπρος αποτελεί ένα μεγάλο «πλυντήριο» εξαίτιας του μεγέθους του χρηματοπιστωτικού της τομέα.

Έγκριση συμφωνίας στη Γερμανική Βουλή

Να εγκρίνει κατ’ αρχήν την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, το συντομότερο δυνατό, θα ζητήσει από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε ο ίδιος, ενημερώνοντας χθες την επιτροπή προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ.

"Θα εισηγηθώ αμέσως στην Μπούντεσταγκ να συμφωνήσει ώστε να δοθεί η εντολή στην τρόικα προκειμένου να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες του προγράμματος", δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, ενώ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η γερμανική υπηρεσία του Reuters, είναι πιθανόν αυτή η ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς στις 22 Μαρτίου το γερμανικό κοινοβούλιο θα κλείσει για τις εορτές του Καθολικού Πάσχα.

Ο ίδιος ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πάντως ότι στις λεπτομέρειές του το πρόγραμμα θα υποβληθεί προς έγκριση στη Βουλή μετά το μέσον του Απριλίου.

Τη στήριξή του στο σχέδιο που αποφασίστηκε στο Eurogroup εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και Αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος δήλωσε ψες ότι θα δώσει την έγκρισή του εφόσον οι επενδυτές στις τράπεζες της Κύπρου θα πρέπει να επωμιστούν το μερίδιο του βάρους που τους αναλογεί και εφόσον η όποια βοήθεια θα συνοδεύεται με υποχρεώσεις που θα αναλάβει η Κύπρος. "Βοήθεια έναντι υποχρεώσεων", τόνισε και διευκρίνισε ότι, μετά τη συζήτηση που είχε με τον κ. Σόιμπλε, σχημάτισε την εντύπωση ότι πράγματι έτσι θα γίνει.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Ράινερ Μπρούντερλε, χαιρέτισε την απόφαση "να συμμετάσχουν οι ίδιοι οι επενδυτές στην διάσωση της Κύπρου", σε συνέντευξή του ωστόσο στην εφημερίδα "Welt am Sonntag", επισημαίνει ότι πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση από τη Βουλή, θα πρέπει να αποδειχθεί η συστημική σημασία της Κύπρου.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος Καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ, σε δηλώσεις του στη Ραδιοφωνία Κεντρικής Γερμανίας (MDR), τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπολογιστεί κατά πόσο επηρεάζονται από την απόφαση των Υπουργών Οικονομικών οι μικροί καταθέτες και υπογράμμισε ότι "δεν αρκεί να βρισκόμαστε στην σωστή κατεύθυνση", αναφερόμενος σε μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην Κύπρο για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, του "ντάμπινγκ" φόρων και του δυσανάλογα μεγάλου δημόσιου τομέα.

Ο υπεύθυνος των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ δήλωσε ακόμη ότι ήταν ιδέα του κόμματός του η συμμετοχή των ίδιων των επενδυτών στο κόστος της διάσωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: