Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Οι κομάντος των λουλουδιών


Μόλις πέσει το σκοτάδι φοράνε τις κουκούλες και τις μάσκες τους και παίρνουν τους δρόμους οπλισμένοι με πράσινες «βόμβες» από σπόρους ή λουλούδια. Κάθε κήπος, παρτέρι ή ζαρντινιέρα αποτελεί στόχο. Σκοπός τους, όπως λένε, να δώσουν χρώμα στις γκρίζες πόλεις.Πρόκειται για τους Guerrilla Gardeners (Αντάρτες Κηπουροί), ακτιβιστές που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και προσπαθούν να αποδείξουν ότι ο καθένας από μόνος του μπορεί να δώσει έναν πράσινο τόνο στις πόλεις, φυτεύοντας ένα λουλούδι. «Είμαστε μια ακτιβιστική ομάδα ανθρώπων που βαρέθηκαν να κυκλοφορούν στην πόλη και να βλέπουν τα πάντα γύρω τους γκρι από το μπετόν. Είμαστε κάποιοι “τρελοί” που πιστεύουν ότι οι διαφορές μεταξύ μικρών και μεγάλων κινήσεων είναι ελάχιστες», λέει στα «ΝΕΑ» ο 29χρονος Γιώργος Τσιχριτζής, εκπρόσωπος και δημιουργός της αθηναϊκής ομάδας που αριθμεί περίπου 30 ενεργά μέλη. Την ιδέα της δημιουργίας των Guerrilla Gardeners στην Ελλάδα έφερε ο κ. Τσιχριτζής από την Αγγλία. «Ήμουν φοιτητής στο Κίνγκστον. Εκεί συμμετείχα σε ομάδες φοιτητών που έπαιρναν την κατάσταση στα χέρια τους βλέποντας έναν δημόσιο κήπο παρατημένο. Τον καθαρίζαμε, φυτεύαμε δέντρα και τον οικειοποιούμασταν. Όταν ήρθα στην Ελλάδα, είδα πως κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο. Έτσι, πριν από περίπου δέκα μήνες έγινε η αρχή», λέει στα «ΝΕΑ».

Με κουκούλες

Τα «χτυπήματα» των Ανταρτών Κηπουρών δεν διαρκούν περισσότερο από πέντε- δέκα λεπτά και τα μέλη της ομάδας έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες και μάσκες, «καθώς η κίνηση θεωρείται παράνομη, ως καταστροφή του δημόσιου χώρου», εξηγεί ο κ. Τσιχριτζής. Έως σήμερα, η ομάδα της Αθήνας έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από πέντε εξορμήσεις, χωρίς όμως να δουν τα μικρά φυτά που φύτεψαν να μεγαλώνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν πριν από έναν μήνα πέταξαν βόμβες σπόρων- σκάνε έπειτα από περίπου έναν μήνα με τον ήλιο ή τη βροχή- σε παρτέρια από το Σύνταγμα έως την Ομόνοια και στην οδό Αχαρνών. «Δύο ημέρες αργότερα περνώντας από αυτά τα σημεία, κάποιοι τις είχαν μαζέψει», λέει ο κ. Τσιχριτζής. Η πιο χαρακτηριστική σκηνή που έρχεται στο μυαλό του είναι το φύτεμα λουλουδιών σε ζαρντινιέρες της οδού Στουρνάρη στο Πολυτεχνείο. «Ήταν μετά τα επεισόδια. Ο κόσμος φοβόταν. Νόμιζε ότι βάζαμε πραγματικές βόμβες. Μια κυρία που έμενε στην περιοχή, όταν ήρθε κοντά μας και κατάλαβε τι κάναμε, μας αγκάλιασε και είπε ότι θα φέρει όλους τους κατοίκους της περιοχής να φυτέψουν λουλούδια», λέει ο κ. Τσιχριτζής. Στη Θεσσαλονίκη «Θέλουμε περισσότερο χρώμα. Φτάνει πια με το τσιμέντο. Δεν μπορούμε να αφήνουμε την υγεία μας και την αισθητική μας σε αυτούς που δεν έχουν κάνει κάτι σοβαρό μέχρι σήμερα», λέει στα «ΝΕΑ» ο 26χρονος Σπύρος Κουζέλης, εκπρόσωπος της ομάδας Guerrilla Gardeners στη Θεσσαλονίκη, που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008 και αποτελείται από περίπου τριάντα μέλη, από 18 έως 60 ετών. Όπως εξηγεί, οι λόγοι της δημιουργίας της ομάδας, εκτός από οικολογικοί και αισθητικοί είναι και πολιτικοί. «Μιλάμε πλέον για αυτοδιαχείριση που αρχίζει από την καθημερινότητα του καθενός στη γειτονιά του. Επειδή αισθανόμαστε ότι φταίμε και εμείς, γι΄ αυτό αναλαμβάνουμε δράση», εξηγεί. Στο πρώτο «χτύπημα» στη Θεσσαλονίκη, στις 15 Δεκεμβρίου, συμμετείχαν πέντε άτομα, φυτεύοντας λουλούδια σε τέσσερις ζαρντινιέρες που βρίσκονταν στη συμβολή των οδών Πλάτωνος και Φιλλίπων. Όπως και στην Αθήνα όμως, έτσι και στη Θεσσαλονίκη κάποιοι αποφάσισαν να τα ξεριζώσουν.

Διπλή επιχείρηση

Στο δεύτερο «χτύπημα», που έγινε στις 6 Φεβρουαρίου, τα πέντε μέλη είχαν γίνει είκοσι πέντε. «Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Μία που αποτελούνταν από ποδηλάτες και μία από πεζούς. Πετάξαμε βόμβες σπόρων σε ζαρντινιέρες, σε παρτέρια και στο δημοτικό πάρκινγκ στην Πλατεία Ελευθερίας», λέει ο κ. Κουζέλης. Όσον αφορά την αντίδραση του κόσμου, επισημαίνει: «Οι περισσότεροι ρωτούν με περιέργεια για την κίνησή μας και την επικροτούν. Υπάρχει όμως μεγάλος ωχαδελφισμός. Μας λένε: “Είστε είκοσι πέντε και είμαστε εκατομμύρια”. Εμείς τους απαντάμε: “Ας γίνουμε λοιπόν εκατομμύρια”». Ο κ. Κουζέλης βλέπει μελλοντικά να ξεπηδούν και άλλες ομάδες πράσινων ανταρτών στην Ελλάδα, καθώς στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο φθάνουν καθημερινά μηνύματα από ανθρώπους που μένουν σε πόλεις όπως η Πάτρα, η Καλαμάτα, ακόμα και το νησί της Κω. http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4504442

Δεν υπάρχουν σχόλια: