Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Τα βάσανα του δολαρίου καλά νέα για τις μετοχές

Κανείς πια δεν λέει καλά λόγια για το δολάριο. Έχει λιγότερους φίλους κι από τον επιβάτη μιας πτήσης που παραδέχεται ότι έχει γρίπη των χοίρων.Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος λέει το δολάριο να δημιουργεί «επικίνδυνες ανισορροπίες». Ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν μιλά για ένα νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα που θα κυριαρχήσει στον κόσμο σε βάθος δεκαετίας.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τους λόγους. Η αμερικανική οικονομία είναι σε κακή κατάσταση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα τυπώνει χρήμα σαν τρελή και το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει βγει εκτός ελέγχου. Επομένως είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι μετά από πέντε χρόνια το δολάριο θα έχει τον ίδιο κυρίαρχο ρόλο στις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου που κατείχε από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και εξής.


Στην Ευρώπη η υποτίμηση του δολαρίου παρουσιάζεται συχνά σαν απειλή. Αλλά αυτό είναι λάθος. Το τέλος της βασιλείας του δολαρίου θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι ενδείξεις της πτώσης του δολαρίου είναι παντού γύρω μας. Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγικών Χωρών δυσανασχετεί για το πτωτικό δολάριο και μιλά για την ανάγκη να εκφραστούν οι τιμές του πετρελαίου σε άλλο νόμισμα ή νομίσματα. Μπορεί αυτό να μη συμβεί αμέσως, αλλά θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι δεν θα συμβεί αργά ή γρήγορα.


Οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να επανεξετάζουν τις τοποθετήσεις τους σε δολάρια, ιδίως όσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών τυπώνει όλο και περισσότερο χρήμα. Για παράδειγμα η Ινδία αγόρασε 6,7 δις δολάρια χρυσού από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να διαφοροποιήσει τα αποθεματικά της. Είναι σκόπιμο να περιμένουμε περισσότερες ανάλογες μεταβολές, ιδίως από πλευράς των αναδυόμενων οικονομιών, μέσα στα επόμενα χρόνια.



Η βασιλεία του δολαρίου τελείωσε



Δεν υπάρχει κάποια σοβαρή συζήτηση για το αν η βασιλεία του δολαρίου τελείωσε. Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν την πιο ισχυρή οικονομία. Τώρα είναι μόνο ένα ανάμεσα σε άλλα ισχυρά οικονομικά μπλοκ. Δεν υπάρχει πια λόγος το νόμισμά τους να έχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια οικονομία.

Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτού του τέλους. Η σταδιακή κάμψη του δολαρίου σαφώς και αποτελεί άλλη μια πηγή αστάθειας για τον κόσμο, που διαθέτει ήδη αρκετές. Για την Ευρωζώνη και το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου η υποτίμηση του δολαρίου παρέχει μια ευκαιρία για ενίσχυση της οικονομίας τους. Αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους.

Καταρχήν ο κυρίαρχος ρόλος του δολαρίου επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν μεγαλύτερα εμπορικά ελλείμματα από ό,τι μπορούν να έχουν άλλες χώρες χωρίς το νόμισμά τους να καταρρέει. Επρόκειτο για ένα τύπο φορολογίας που εισπράττονταν από τον υπόλοιπο κόσμο και επέτρεπε στην Αμερική να καταναλώνει περισσότερο και να αποταμιεύει λιγότερο – ενώ οι άλλες χώρες έπρεπε να αποταμιεύουν περισσότερο και να καταναλώνουν λιγότερο.



Ο ‘φόρος του δολαρίου’



Καθώς η Ευρώπη ήταν πιο πλούσια από τα περισσότερα άλλα μέρη του κόσμου, ο φόρος αυτός καταβάλλονταν κυρίως από τους Ευρωπαίους. Και όπως κάθε περικοπή φόρου δίνει ώθηση στην οικονομία, έτσι και το τέλος του ‘φόρου του δολαρίου’ θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της Ευρώπης.

Δεύτερον, η πτώση του δολαρίου αναπόφευκτα θα σημάνει την έναρξη μιας αναδιάταξης των σημερινών παγκόσμιων ανισορροπιών του εμπορίου γιατί είναι μόνο χάρη στο ειδικό καθεστώς του δολαρίου που καθίσταται βιώσιμο το τεράστιο αμερικανικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Η πτώση του δολαρίου θα περιορίσει συνεπώς το σημερινό εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα. Θα περιορίσει επίσης το τεράστιο γερμανικό πλεόνασμα καθώς το ισχυρό ευρώ θα δυσχεράνει τις πωλήσεις της Γερμανίας στο εξωτερικό. Ακόμη και μετά την άνοδο της Κίνας, η Γερμανία αποτελούσε το μεγαλύτερο παγκόσμιο εξαγωγέα κατά το έτος 2008. Αν η Κίνα πάρει το ρόλο αυτό στο κοντινό μέλλον, η Γερμανία μπορεί να πρέπει να καταναλώνει και να εισάγει περισσότερο, γεγονός που θα είναι ευεργετικό για το σύνολο της Ευρώπης.

Τέλος, δεν ξέρουμε τι πρόκειται να αντικαταστήσει το δολάριο. Και ναι μεν ορισμένοι προβάλλουν τη δική τους υποψηφιότητα και ίσως καταφέρουν να την περάσουν, αλλά το πιθανότερο είναι να πρόκειται για ένα καλάθι νομισμάτων. Ένα από τα νομίσματα του καλαθιού θα είναι το ευρώ. Η Ευρωζώνη αποτελεί τη μοναδική οικονομία με την απαιτούμενη ισχύ και ρευστότητα για να ανταποκριθεί στο δολάριο.



Άτοκα δάνεια


Προφανώς υπάρχει και κόστος στο να έχεις το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Η κεντρική σου τράπεζα έχει να ανησυχεί για τις επιπτώσεις της πολιτικής της στο σύνολο του κόσμου, όχι μόνο στη δική σου οικονομία. Υπάρχουν όμως και πλεονεκτήματα. Στην πραγματικότητα ο υπόλοιπος κόσμος σου παρέχει δάνεια χωρίς επιτόκιο. Και το νόμισμά σου πρέπει να είναι ισχυρότερο από ό,τι θα ήταν διαφορετικά.

Η Ευρώπη με το γηρασμένο της πληθυσμό, θα δαπανήσει μεγάλο μέρος των επόμενων 30 χρόνων ζώντας στη βάση των κεφαλαίων της. Με τόσο υψηλό ποσοστό συνταξιούχων, η περιοχή πρέπει να καταναλώνει λιγότερα απ' όσα αποταμιεύει. Και το ισχυρότερο ευρώ θα καταστήσει φθηνότερες τις εισαγωγές όλων εκείνων των αγαθών που ένα μειούμενο εργατικό δυναμικό δεν θα μπορεί να παράγει.

Οι περισσότεροι από μας δεν αγαπούν την αλλαγή. Και ο κόσμος έχει την τάση να εξαρτάται από ό,τι του είναι οικείο για πολύ περισσότερο καιρό από όσο είναι υγιές. Αλλά η βασιλεία του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος έχει τελειώσει. Και μολονότι η Ευρώπη έχει κάποια πράγματα να φοβάται, έχει πολύ περισσότερα να καλωσορίσει.

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2009-11-19-23-32-21-2009111916982/
Σημ.axinosp:Αν έλεγες πριν ένα χρόνο ότι το δολάριο τελειώνει , θα σε έλεγαν τρελό το λιγότερο !!

Δεν υπάρχουν σχόλια: