Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Η World Bank φοβάται την "αρπαγή εδαφών"

Οι επενδυτές σε καλλιεργήσιμη γη βάζουν στο στόχαστρο χώρες με αδύναμη νομοθεσία, αγοράζοντας αρόσιμα εδάφη φθηνά και χωρίς να υλοποιούν τις δεσμεύσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας και επενδύσεις, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε χώρες με αδύναμη διακυβέρνηση,… Αν και στις συμφωνίες δίνονται υποσχέσεις για θέσεις εργασίας και υποδομή, οι επενδυτές δεν τις πραγματοποιούν, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρές ζημίες στον αγροτικό πλούτο της χώρας,» αναφέρεται στην έκθεση.

Προστίθεται μάλιστα ότι «τα επίπεδα τακτικών πληρωμών δεν είναι ικανοποιητικά,» με αποτέλεσμα η κερδοσκοπία να αποτελεί βασικό κίνητρο για τέτοιου είδους επενδύσεις. Εξάλλου, «οι μεγάλοι επενδυτές συχνά πληρώνουν πολύ χαμηλότερους φόρους από τους μικρούς καλλιεργητές –ή και καθόλου φόρους.»

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (με τίτλο The Global Land Rush: Can it yield sustainable and equitable benefits?), αποτελεί μια ευρεία έρευνα σχετικά με την αποκαλούμενη «αρπαγή εδαφών» («farmland grab»), όπου χώρες επενδύουν σε αρόσιμα εδάφη στο εξωτερικό για να εξασφαλίσουν τις τις απαραίτητες πρώτες ύλες ή επενδυτές –κυρίως ντόπιοι- αγοράζουν καλλιεργήσιμη γη.

Ο όρος «αρπαγή εδαφών» καθιερώθηκε μετά την προσπάθεια της νοτιοκορεατικής Daewoo Logistics το 2008 να εξασφαλίσει μεγάλο τμήμα της Μαδαγασκάρης σε πολύ χαμηλή τιμή και με κενές υποσχέσεις για επενδύσεις. Η εν λόγω συμφωνία συνέβαλε σε πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στην αφρικανική χώρα.

Το προσχέδιο της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας διέρρευσε στους Financial Times από άτομο, το οποίο δήλωσε ότι υπάρχει πρόθεση να αποτραπεί η δημοσίευση της έκθεσης εν μέσω της περιόδου των καλοκαιρινών διακοπών.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προωθεί στο προσχέδιο την εισαγωγή Πρωτοβουλίας για την Διαφάνεια στα Εδάφη ( Land Transparency Initiative), κατά το μοντέλο του Extractive Industry Transparency Initiative, το οποίο δεσμεύει τις κυβερνήσεις, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, να αποκαλύπτουν τα έσοδα από πετρελαϊκούς και μεταλλευτικούς ομίλους, για να υπάρχει διαφάνεια. Οι επικριτές τονίζουν πάντως ότι, οκτώ χρόνια μετά την εισαγωγή του, μόνο η Λιβερία, το Ανατολικό Τιμόρ και το Αζερμπαϊτζάν, αποτελούν πλήρη μέλη του EITI.

Στην έρευνα υπάρχουν παραδείγματα αποδοτικών εξαγορών εδαφών, κυρίως στη Λατινική Αμερική και την Τανζανία, αλλά η γενική εικόνα περιγράφει μια κατάσταση εκμετάλλευσης, όπου οι επενδυτές είτε δεν έχουν την κατάλληλη ειδίκευση στις καλλιέργειες είτε ενδιαφέρονται μόνο για κερδοσκοπικά έσοδα.

Τα στατιστικά στοιχεία για τις συμφωνίες αρόσιμης γης είναι λίγα και ανεπίσημα κατά κανόνα. Στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας υπάρχουν πάντως και επίσημα στοιχεία από κάποιες χώρες που εμφανίζουν μεγάλες μεταβιβάσεις, όπως 3,9 εκατομμύρια εκτάρια στο Σουδάν και 1,2 εκατ. στην Αιθιοπία μεταξύ 2004 και 2009.

Η ζήτηση για καλλιεργήσιμη γη δεν αναμένεται να μειωθεί, λόγω της υψηλής ζήτησης και των υψηλών τιμών για τα εμπορεύματα.

Euro2Day

Σημ.axinosp:Το τι σημαίνει κερδοσκοπία στην γη για το Καπιταλισμό και τις Πολυεθνικές του εταιρείες δέστε το βίντεο αυτό



Η ύβρις αυτή που κάνουμε στη φύση και την γη θα έχει ένα κόστος, οι πρόγονοι μας το ήξεραν,εμείς δυστυχώς το έχουμε ξεχάσει. Ας ξαναθυμηθούμε το μύθο του δικού μας Ερισύχθονα

Δεν υπάρχουν σχόλια: