Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Στα $100 το βαρέλι προβλέπει το πετρέλαιο η Goldman Sachs

Η ανάκαμψη του δολαρίου πήρε νέα δυναμική χθες από τις φήμες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ενδεχομένως να ρίξει λιγότερα δισεκατομμύρια νέο χρήμα στην αμερικανική οικονομία από αυτά τα οποία προσδοκούν οι αγορές. Ολες οι αγορές στον κόσμο, από τα νομίσματα έως τα εμπορεύματα, τις μετοχές και τα ομόλογα, θα άγονται και θα φέρονται ως την προσεχή Τετάρτη, όταν η Fed θα ξεκαθαρίσει το πόσο χρήμα θα ρίξει στην οικονομία. Σημειωτέον ότι το ευρώ υποχώρησε έως τα 1,3771 δολάρια και φρενάρισε η ισχυρή άνοδος της τιμής του πετρελαίου μετά το δημοσίευμα της «Wall Street Journal» ότι το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της Fed μέσω της αγοράς τίτλων του αμερικανικού Δημοσίου δεν θα είναι τεράστιο, όπως ευρύτατα αναμένεται, αλλά «λίγες εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια». Ωστόσο οι αγορές αναμένουν από 500 δισ. δολάρια έως και 2 τρισ. δολάρια.

Επισημαίνεται ότι η πτώση του δολαρίου έχει ήδη βοηθήσει στην ανοδική τάση της τιμής του πετρελαίου. Ενας δεύτερος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed- στην ουσία η κεντρική τράπεζα θα τυπώσει δολάρια για την αγορά κρατικών τίτλων- εκτιμάται ότι θα ωθήσει περαιτέρω ανοδικά τις τιμές του αργού, ανεξάρτητα από τα δεδομένα της προσφοράς και της ζήτησης. Ωστόσο η άνοδος αυτή θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της αγοράς αξιών από τη Fed. Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι ενδεχομένως να έχει προεξοφληθεί η κίνηση της Fed. Αντίθετα μια σταθερή ανάκαμψη του δολαρίου θα καταστήσει ανέφικτο τον στόχο των bulls για πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η Goldman Sachs, που είναι και ο μεγαλύτερος ντίλερ της Wall Street στα εμπορεύματα, εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι δεν φαίνεται τόσο απίθανη όσο ακούγεται. Αν οι προβλέψεις της Goldman είναι σωστές, τότε το πετρέλαιο θα έχει διασπάσει τα επίπεδα αυτά ως το τέλος του επόμενου έτους. Σημειωτέον ότι η πρόγνωση της Goldman έγινε όταν η τιμή του αργού διέσπασε την ακτίνα των 70-80 δολαρίων το βαρέλι, επίπεδα στα οποία διαπραγματευόταν το περισσότερο διάστημα εφέτος και δεν βασίζεται στις προσδοκίες στο τι θα κάνει το δολάριο. Η αμερικανική τράπεζα δικαιολογεί τις προβλέψεις της υποστηρίζοντας ότι οι ισχυρότεροι των αναμενομένων ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το τρέχον έτος θα οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου.

Το αργό θα απολαύσει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της ζήτησης στις τελευταίες τρεις δεκαετίες, πιστεύει η Goldman Sachs. Μια διατηρήσιμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα στηρίξει την κατανάλωση πετρελαίου τον επόμενο χρόνο, θα μειώσει τα παγκόσμια αποθέματα του αργού και θα εξαναγκάσει το καρτέλ των παραγωγών πετρελαίου του ΟΡΕC να αυξήσει την παραγωγή, ισχυρίζεται η Goldman. Χθες όμως ο επικεφαλής αναλυτής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας για το πετρέλαιο Εντουάρντο Λόπεζ, μιλώντας στη σύνοδο για το πετρέλαιο που διεξήχθη στη Σιγκαπούρη προειδοποίησε ότι δεν συμφωνεί με τις απόψεις ορισμένων τραπεζών για πολύ σφιχτά επίπεδα προσφοράς και ζήτησης. Επεσήμανε ωστόσο ότι, αν οι τιμές των εμπορευμάτων αυξηθούν περαιτέρω εξαιτίας της κίνησης της Fed, τότε θα πληγεί η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Η πρόβλεψη για τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια δεν γίνεται πρώτη φορά, αλλά έχουν αρχίσει από τον περασμένο Απρίλιο όταν η τιμή του αργού έφθασε στα 87 δολάρια το βαρέλι. Τότε ωστόσο εκτιμήθηκε ως πρόωρη. Και άλλες τράπεζες επίσης προβλέπουν τώρα υψηλότερες τιμές, όπως η Βarclays Capital η οποία υποστηρίζει ότι οι «κίνδυνοι είναι υπέρ της ανοδικής τάσης». Ενώ ορισμένες, συμπεριλαμβανομένων της Deutsche Βank, της JΡ Μorgan και της Societe Generale, είναι περισσότερο διστακτικές στις προβλέψεις τους και πιστεύουν ότι η τιμή του πετρελαίου δεν θα ξεπεράσει τα 90 δολάρια το βαρέλι το 2011.

Επίσης, ένας από τους πρωταγωνιστές της αγοράς, το πετρελαϊκό καρτέλ του ΟΡΕC, πιστεύει ότι οι τιμές του αργού έχουν βρει επίπεδα σταθερότητας. Η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του καρτέλ, προσπαθεί να κρατήσει την τιμή του πετρελαίου γύρω στα 70-85 δολάρια. «Είναι μια ιδανική κατάσταση η τρέχουσα» δηλώνει ο σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Αλί Ναΐμι και προσθέτει: «Κανένας δεν διαμαρτύρεται. Οι καταναλωτές είναι ευτυχείς, οι παραγωγοί είναι ευτυχείς. Οι εταιρείες επενδύουν».

Το Βήμα
Σημ.axinosp:Μέχρι Δεκέμβρη η τιμή θα φτάσει τα 90 δολάρια το βαρέλι, για μετά το 2011 άλλοι λένε λένε για 110, άλλοι για 200, πάντως η τιμή δεν θα ξαναπέσει στα 40 έως 60 δολάρια, φτηνό πετρέλαιο τέλος, φτηνά τρόφιμα τέλος, οικονομία της αγοράς τίτλοι τέλους!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: